Дишане по време на тичане

06.06.05
14:54

Дишането несъмнено е изключително важно по време на кардио-тренировка, но в съответната статия не е споменато каква точно е правилната техника на дишане. Някой от вас знае ли как точно трябва да се диша? Аз например правя две кратки вдишвания и след тях две кратки издишвания (така постигам по-добър синхрон със самото тичане) като се старая да дишам дълбоко.

06.06.05
15:05

Мен са ме учили, че трябва ан определен брои крачки да вдишваш дълбоко, сремеж с диафрагмата и задържаш, после след опредлеен брои крачки издишваш напълно и задържаш, после пак вдишваш и така...

Броя крачки е строго индивидуален, като сремежа е да се колкото се може повече. Така се тренира сърце и дроб.

Поздрави.

06.06.05
15:13

[quote author=“tpd”]Мен са ме учили, че трябва ан определен брои крачки да вдишваш дълбоко, сремеж с диафрагмата и задържаш, после след опредлеен брои крачки издишваш напълно и задържаш, после пак вдишваш и така...

Броя крачки е строго индивидуален, като сремежа е да се колкото се може повече. Така се тренира сърце и дроб.

Поздрави.

И аз мисля така, че трябва всеки да създаде индивидуален ритъм на дишане, при който да в състояние да работи предвиденото време.

06.06.05
16:03

Аз лично го правя по ритъма на движение.Не че съм специалист,но е добър вариант

06.06.05
16:26

също се вдишва отвисоко и се издишва надолу към краката,малко е трудно за изпълнение,но веднъж свикне ли се се усеща веднага разликата - да поемаш по-чист въздух

06.06.05
17:45

[quote author=“freakster”]също се вдишва отвисоко и се издишва надолу към краката,малко е трудно за изпълнение,но веднъж свикне ли се се усеща веднага разликата - да поемаш по-чист въздух

:lol: Пич, тоя финт за първи път го чувам и чесно ти казвам мисля, че си въобразяваш. Ще изглеждаш супер смешно, дишаш “отвисоко” издишваш “към краката” :)

Освен това, ти се движиш и въздуха циркулира толкова много, че една ли тази техника ще има някакъв реален ефект...  :D

06.06.05
18:09

[quote author=”Миле”]Аз лично го правя по ритъма на движение.Не че съм специалист,но е добър вариант

и аз точно това правя, това 2х2 ми идва точно в ритъма на тичане. това обаче със задържането ми изглежда като мазохизъм.. нали затова е аеробна тренировка, защото участва кислород, как ще си набавиш необходимия въздух ако задържаш? а и изгарянето на мазнини става с участието на кислород все пак.

06.06.05
21:59

[quote author=“tpd”][quote author=“freakster”]също се вдишва отвисоко и се издишва надолу към краката,малко е трудно за изпълнение,но веднъж свикне ли се се усеща веднага разликата - да поемаш по-чист въздух

:lol: Пич, тоя финт за първи път го чувам и чесно ти казвам мисля, че си въобразяваш. Ще изглеждаш супер смешно, дишаш “отвисоко” издишваш “към краката” :)

Освен това, ти се движиш и въздуха циркулира толкова много, че една ли тази техника ще има някакъв реален ефект...  :D

ем да ти кажа не съм бягал 3-4км с тия тактики,ама за 5 минутки не ми се стори зле,пробвай обратното,да видиш че даже и свят може да ти се завие

BA

06.06.05
23:39

най-важното е да вдишваш и издишваш колкото можеш по-бавно и ако можеш даже задържай, колкото по-бъзро вдишваш и издишваш по-бързо се уморяваш. Препоръчвам ти да вдишваш и издишваш през носа аз така правя. Това забавя допълнително. Е накрая вече като си издъхнал сигурно няма да издържиш да дишаш през носа затова може и през устата. Пробвай и кажи резултата.

DM

07.06.05
00:57

Всичко зависи с какъв интензитет се бяга
не могат да се спазват някакви правила за дишане ако бягаш с различни интензитети
всеки трябва да си намери как на него му е добре
аз въобще не мисля за дишането като бягам, просто си го правя автоматично

07.06.05
08:29

значи на практика правилната техника на дишане е въпрос на личен избор или по-точно комфорт?

BA

07.06.05
09:12

Не. Правилната техника на дишане и определянето на интензивност е според целите. Техниката на дишане помага за по-бързото постигане на целите. Не че ако не дишаш правилно няма да ги постигнеш. Един приятел не спазва никакви техники и пак си постига резултатите. Ако целиш да чистиш трябва да бягаш по-дълго време, затова ще бягаш с по-малко интензивност и т.н.

07.06.05
11:40

[quote author=“Bad^Boy”]най-важното е да вдишваш и издишваш колкото можеш по-бавно и ако можеш даже задържай, колкото по-бъзро вдишваш и издишваш по-бързо се уморяваш. Препоръчвам ти да вдишваш и издишваш през носа аз така правя. Това забавя допълнително. Е накрая вече като си издъхнал сигурно няма да издържиш да дишаш през носа затова може и през устата. Пробвай и кажи резултата.

Вдишва се през носа, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И се издишва най-добре през устата. През устата В НИКАКЪВ случай не се вдишва.

Вярно природата е направило хората да могат и така, но те също физически могат и да ядът през носа, но не го правят, нали? :lol:  :lol:

07.06.05
13:08

добре, с каква цел през носа? за да влиза по-бавно и плавно въздуха ли? през носа знам че като дишаш от носната лигавица въздуха се стопля и овлажнява...

07.06.05
13:46

[quote author=“d1sc0_c1t1z3n”]добре, с каква цел през носа? за да влиза по-бавно и плавно въздуха ли? през носа знам че като дишаш от носната лигавица въздуха се стопля и овлажнява...

:D Добре де, с каква цел акаш, през гъза?  :P

Носа е ограна за дишане и просто трябва да се ползва по предназначение. :) Има си своите функции и те не могат да се заместят напълно от дишане през устата.

DM

07.06.05
13:53

ей това са вече фантазии
главната функция на носа е да пречиства въздуха ако е замърсен от малки частици
никъде няма такива правила за задължителни вдишвания през носа и така кататък
през устата дишане е точно толкова ефективно колöкото през носа
също така въздух не трябва да се задържа както прочетох някъде по горе
защото се повишава налягането в кръвта и се засилва концентрацията на цо2 което е контрапродуктивно
стан

Пречистването не е малка функция.
В противен случай прахът влиза в дроба и остава там. И следват силикози, силикатози, фибрози и тем подобни хубости. Сама по себе си достатъчна причина да се диша през носа.
Да, устата е също и орган за дишане, но и носът не е случаен, И докато устата е по - комплексен орган, носът е специализиран за дишане; има единствено рецептори за миризма, но тя пак е свъзана с дишането, а в устата рецепторите са повече.
Няма предписания кой от къде да диша, някой можа да е преживял катастрофа и носът му да е запушен, но препоръчително е дишането през носа; без да говорим за неща, като лош дъх, дишане през устата при ядене и пиене и т.н.
Лично аз имам хроничен синузит и често ми се налага да дишам през устата, но мисля, че природата ясно е казала своето :)

ZW

07.06.05
17:06

гледай аватара, така се бяга, бър3о и беz много мислене как се прави. това е инстинкт.

07.06.05
19:56

аз също имам хроничен синузит + бонус - дивиация (изкривяване на самия хрущял в резултат на което лявата ми ноздра има по-слаба пропусквателност), така че и на мен ми се налага да дишам през устата ;). съгласен съм, че пречистването не е малка функция, но пък от друга страна през устата е по-голям капацитета. съгласен съм и че не трябва да се задържа, въздуха е небходим иначе ти прилошава.

добре де някой да каже в крайна сметка .... как е най правилната техника за дишане при крос на 1000 м примерно

Carbohydrate

10.02.13
16:07

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 15:42:

добре де някой да каже в крайна сметка .... как е най правилната техника за дишане при крос на 1000 м примерно

Това са стаери( не знам българската дума). Те са средно мжду спринтери и маратонци. Имат повече гликолитически бързи влакна.
Това е да, кажем спринтерска издържливост( силова издържливост). Трабват повече бързи мускулни влакна, които използват гликоген за енергия. В спринтерските дистанции, повече от влакната са хипертрофирани до такива, че използват за енергия креатинфосфат и в по-малка степен гликоген. Ако тръгнат да се сътезават спринтер и стаер на 1000м, та спринтера след 200м ще е принуден да спре, защото във мускулиту ще има много млечна киселина, която е отходен продукт при изгарянето на креатинфосфат. Спринтера има много такива влакна, повече от стаера, но това му е работата, дето се вика, да избяга 100-200м. и край. А стаера, бегача на средни дистанции има пък повече гликолитически влакна и докато първите 200м. е преднина за спринтера, стаера се влачи отзаде му...., но след 200 метра спринтера се закислява и е принуден да намали доста темпото, а стаера ще продължи да бяга без да намаля темпото( нещо средно между спринт и маратон). Той има много влакна, които използват не само креатин фосфан, но и гликоген( тези мускулни влакна, са също бързи, но се отличават от спринтерските по АТФ фаза). Обаче, ако има и от влакната на спринтера( а той ги има), то на финиша побеждава този, който спринтира, значи има повече от тях.....Много е интиресно....имам материал за четене, но на Руски)))
Разбира се, че трябва да диша през устата... кислорода също е енергия за МВ...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.02.13 16:10.

Благодаря за подробната информация ..... това наистина е  с много голяма точност изразено ....
Но в моя въпрос ставаше дума за техника на дишане , тоест в какъв ритъм , на колко крачки вдишване и евентуално издишване
1000 м  е норматив за кандидатстване в армията :)))
Ще ви бъда благодарен за малко по конкретна инфо. за мен .. :))

Carbohydrate

10.02.13
16:51

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 16:38:

Благодаря за подробната информация ..... това наистина е  с много голяма точност изразено ....
Но в моя въпрос ставаше дума за техника на дишане , тоест в какъв ритъм , на колко крачки вдишване и евентуално издишване
1000 м  е норматив за кандидатстване в армията :)))
Ще ви бъда благодарен за малко по конкретна инфо. за мен .. :))

Не съм бегач)). Но когато се учих да бягам)), ми казаха да не мисля за това и да оставя тялото само да определи ритъма....Почни да бягаш и дишай през устата колкото тялото поиска. По честотата на вдишванията ще разбереш)).... Пробягай 1000м и засечи време. Ако бягаш на стадиона, то можеш да направиш маркери на всеки 200м. Хубаво е някой да ти засича и записва резултата. 1000м. трябва да ги пробягаш на един дъх, както се вика. За това ти трабва определено темпо на бягане. Не да тръгнеш на спринт и след 200м. да намалиш, защото не можеш да го поддържаш, а такова темпо, че да е постоянно и последните 50м. -100м. да изкараш на спринт( да дадеш всичко от себе си). Виж какво ще излезе и записвай, това ще ти даде начина на трениране...
Разделено на 5 части, бягането ще покаже какъв ти е ритъма. Ако последните 3 или 2 части ти се удължава времето, то на първите части намали малко темпото. Така ще спестиш малко сили за другите части....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.02.13 16:54.

Благодаря ти оценявам  съветите ....
Наистина няма да е стане първо със спринт , бързо ще издъхна .... 1000 м ми идва много в повече понеже съм се занимавал с друг вит спорт
Разбира се ще дам всичко от себе си , иначе няма как да постъпя в пехотата .... :)
И най вероятно да спра цигарите :D
Обаче нормативите за космически , но ще се справя няма как .. :)

Carbohydrate

10.02.13
17:03

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 16:59:

Благодаря ти оценявам  съветите ....
Наистина няма да е стане първо със спринт , бързо ще издъхна .... 1000 м ми идва много в повече понеже съм се занимавал с друг вит спорт
Разбира се ще дам всичко от себе си , иначе няма как да постъпя в пехотата .... :)
И най вероятно да спра цигарите :D
Обаче нормативите за космически , но ще се справя няма как .. :)

Разбира се, че ще се справиш! Сложи си часовник със секундомер и засичай петте етапа.След това  раздели на пет равни части времето и опитай да поддържаш това време през цялото време... След 2-3 пъти ще знаещ с какъв ритъм да бягаш.
Ако си пробягал 200м. за 35 сек. да речем, то прави двеста метрови отсечки за 32 сек. После 200м. леко темпо и пак 200м. за 32сек. Нещо като хипертрофия на мускулните влакна....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.02.13 17:05.

ok .. от Утре почвам зверска тренировка ... сми имам часовник с хронометър върши добра работа

Carbohydrate

10.02.13
17:16

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 17:12:

ok .. от Утре почвам зверска тренировка ... сми имам часовник с хронометър върши добра работа

След 200 метровките, направи такава тренировка за 300м., за 500м. Не забравяй, че горивото е креатин фосфат в началото и най- основното е гликоген. За това, диетите, например, без въглехидрат, не са от полза.... За храненето, може някой друг да напише)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.02.13 17:17.

Абе тук имаше едни изказвания за едни хапчета , не мога да сетя как бяха , но спомага ли за бронхите ... тоест можеш да поемаш повече кислород
какво ти е мнението ... Те се предписвали за хора с асми и т.н

Carbohydrate

10.02.13
17:41

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 17:23:

Абе тук имаше едни изказвания за едни хапчета , не мога да сетя как бяха , но спомага ли за бронхите ... тоест можеш да поемаш повече кислород
какво ти е мнението ... Те се предписвали за хора с асми и т.н

))кленбутерол...Не съм взимал никога нищо такова и не знам.... Винаги можеш да успееш да вземеш този или онзи препарат. Няма да ти даде нищо, защото нямаш изградена основа- мускулни влакна. Ще бягаш само на окислителни МВ))) маратон...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.02.13 17:43.

Да точно това е името на хапчетата ...  Няма да правя експерименти със организма си ... Ще се придържам към чистия крос ... :)
Само да ми поясниш какво е МВ .. :)

Carbohydrate

10.02.13
19:07

казано от Георги Атанасов на 10.02.13, 18:24:

Да точно това е името на хапчетата ...  Няма да правя експерименти със организма си ... Ще се придържам към чистия крос ... :)
Само да ми поясниш какво е МВ .. :)

Мускулни влакна

14.10.13
20:40

Здравейте!Имам голям проблем и се надявам,някой тук да помогне....много ще съм благодарна.Ще кандидатствам в армията и ме очаква голям екшън на изпитите.От седмица започнах бягане,бягам бавно 5 мин. не ми достига въздухът,и ме заболява от дясно под ребрата.Смешно е но болката е силна и не издържам повече,пушач съм,на 28 г.,45 кг.(трябва да кача и 3-4 килца)Имам няколко месеца за да се подготвя но...очаква ме 100 м. бягане за време( 14 сек.) и 1000 м. бягане пак за време :(

14.10.13
22:44

Дано тези теми да ти помогнат:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/62804
http://streetfit.org/?p=281

Аз също имам болки, при малко по-продължително и интензивно натоварване(бягане), но тъй като правя такова един път седмично не привиквам към него, а и не разгрявам както трябва...Иначе няма как да ти е добре дишането отначало, все пак нямаш капатитет на белите дробове, опитвай се да дишаш през носа, или вдишвай през носа и издишвай през устата, разгрявай добре.
Успех в начинанието! :)

15.10.13
12:12

Благодаря за съветите,ще се опитам да го правя правилно...доколкото мога :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1