13.12.13
22:05
Привет, на 19 съм, кг към 67 някъде, не знам точно, ръст 177-8, трябва да съм поне 75 кг., затова ще качвам. Блъскам здраво от някъде 2 години, не знам точно, имал съм и леки прекъсвания, но от година ходя сериозно, тренирам по 4 дневен сплит.
Мисля да направя така :
Понеделник : Гърди, гръб, рамена, трапец
Вторник : почивка
Сряда : Ръце
Четвъртък : почивка
Петък : Крака
Събота : почивка
Неделя : Крака и ръце
Добре ли е? Взимам протеин. Не знам дали през ден е добре да се тренира, затова пуснах темата, за гърди 5 упр, гръб 5, рамене 5 ( цели рамене ) понеденик доста тежка трен ще направя..
5 упражнения за рамо при положение, че не го тренираш самостоятелно е пълен абсурд!
14.12.13
00:27
Ти остави това,но защо имаш 2 пъти ръце и си сложил в понеделник гърди,гръб,рамо и трапец ? Може примерно да махнеш крака и ръце в неделя и да сложиш пък да тренираш гърди и рамо в понеделник,а гръб и трапец в неделя.
П.П. По принцип и едни раменни преси ти стигат за рамо,но както решиш.Какви упражнения правиш за гърди и гръб,че са 5 ? набирания,гребане и тяга, това ти е за гръб...кофички и лег за гърди.
Мнението беше редактирано от Христо Личев на 14.12.13 00:28.
15 упражнения в една тренировка, освен ако не са по една или две серии, ще ти удължат тренировката до 3 часа.
Повече от час тренировка няма нужда да правиш.
Друго, в неделя имаш крака и ръце. Това значи, че след като си тренирал бицепс и трицепс, на следващия ден смяташ да тренираш гърдите, гърба и раменете, където бицепса и трицепса участват във всяко едно упражнение.
При тази твоя програма имаш натоварване на ръцете 3 пъти седмично, на краката 2 пъти, а на гърдите, гърба и раменете само веднъж, и то сбутани в една огромна тренировка. Ако тия мускули са ти свръхразвити (при това тегло ме съмнява) и искаш само да ги подържаш, докато наблягаш на ръцете и краката, тогава може. Но тогава пък тия 5 упр., които правиш за тях, никак не се връзват.
Предлагам ти да не си измисляш сам сплитове и програми, ами да си харесаш някоя изпитана и да я следваш поне няколко месеца. А, и да наблегнеш на яденето, щом ще качваш, иначе нито една програма няма да работи.
14.12.13
00:53
Основния проблем при начинаещите като теб е ,че си мислят,че като блъскат през ден тренировки(или всеки ден има някой) и то с такъв обем,ще качат бързо маса,а то е точно обратното.Намали си обема и яж повече от колкото тренираш,образно казано.
Въпроса е тука ти как може да правиш Гърди , гръб и рамо в един ден и то по 5 упражнения...
По - добре почни някой триднвен сплит с по 2 мускулни групи или кръгова , но това е АБСУРДНО !
14.12.13
01:29
Радвам се за бързите отговори.
казано от Петко К на 14.12.13, 00:46:
15 упражнения в една тренировка, освен ако не са по една или две серии, ще ти удължат тренировката до 3 часа.
Повече от час тренировка няма нужда да правиш.
Друго, в неделя имаш крака и ръце. Това значи, че след като си тренирал бицепс и трицепс, на следващия ден смяташ да тренираш гърдите, гърба и раменете, където бицепса и трицепса участват във всяко едно упражнение.
При тази твоя програма имаш натоварване на ръцете 3 пъти седмично, на краката 2 пъти, а на гърдите, гърба и раменете само веднъж, и то сбутани в една огромна тренировка. Ако тия мускули са ти свръхразвити (при това тегло ме съмнява) и искаш само да ги подържаш, докато наблягаш на ръцете и краката, тогава може. Но тогава пък тия 5 упр., които правиш за тях, никак не се връзват.
Предлагам ти да не си измисляш сам сплитове и програми, ами да си харесаш някоя изпитана и да я следваш поне няколко месеца. А, и да наблегнеш на яденето, щом ще качваш, иначе нито една програма няма да работи.
Искам да тренирам крака 2 пъти седмично, защото знам, че са важни, ако имах ген, нямаше да съм толкова отчаян, когато почнах да тренирам, бях 55 кила, качих доста с ядене и добри тренировки, просто сплита ми писна и мисля да го сменя, минал съм през кръгови системи и други. Пробвал съм и 10х10, не ми хареса като тренировка, честно да кажа, падам си по сплитовете, както вие казвате, трябва ядене. Гледам на ден да приемам над 150 грама протеин, ям доста стабилно и качвам, но бавно. Исках да ми кажете какво да махна/добавя в сплита ми. Това е.
За гърди правя - лег, флайс с дъмбели, кросоувър, полулег с дъмбели и добавям още 1, права 2 основни серии, като преди това на всяко упражнение загрявам с 5-10 кг по леко, от колкото правя 2-те основни серии, затова правя по 5 упражнения. Знам, че е малко “тъпичък” сплита, но го направих набързо, хрумна ми нещо на ум.. ” Защо не променя малко сплита, малко разнообразие ще ми дойде добре”.. и без това по цял ден ям, тренирам, скитам навън, уча, пия шейкове и се надувам :D. Ще повторя втори път, ако имах ген, нямаше да съм толкова отчаян, колкото съм. Не искам просто да си представям, не съм виждал много хора с такъв ген, тънки кости, тънки глезени, колена, китки, не си мислете, че го пиша ей така :(. Може да тренирам пон, вторник, четвъртък и петък или през ден, зависи, не знам къде да сложа крака 2- пъти ( нали няма да претоваря ). Пробвах да я съставя така :
Пон : Гърди, силни крака, Вторник : Ръце, Четвъртък : Гръб, трапец, Петък : Рамо, леки крака
Нещо не ми харесва, или е добре, какво ще кажете?
Сегашния ми сплит:
Пон: гърди, задно рамо, трапец СИЛНА ТРЕН, гръб, предно и средно рамо - тунизираща
Вторник : Ръце силна трен, крака тунизираща
Четвъртък : гръб, предно и средно рамо силна трен, гърди, задно тунизираща ( по 1-2 упражнения или в супер серии помпам )
Петък : Крака силна трен, ръце тунизираща
казано от Calion на 14.12.13, 00:50:
Как може колкото упражнения правиш за гръб, толкова да правиш и за рамене?
За раменете правя 3 за предно и средно, 2 за задно, преди ги разделях, правих с гърдите задното рамо а с гърба предно и средно, чувствах се добре.
казано от Свободомил Затворов на 14.12.13, 00:27:
Ти остави това,но защо имаш 2 пъти ръце и си сложил в понеделник гърди,гръб,рамо и трапец ? Може примерно да махнеш крака и ръце в неделя и да сложиш пък да тренираш гърди и рамо в понеделник,а гръб и трапец в неделя.
П.П. По принцип и едни раменни преси ти стигат за рамо,но както решиш.Какви упражнения правиш за гърди и гръб,че са 5 ? набирания,гребане и тяга, това ти е за гръб...кофички и лег за гърди.
За гърдите споменах по - горе, за гърба правя същото, загрявка с по малки кг и после 2 основни серии.
За гърба : Загрявам рамото 2 серии с леки кг, почвам 3 серии набирания, дърпане с кабел отгоре надолу, чукчета с щанга, гребане с дъмбел и мъртва тяга, всичко по 2 серии на макс.
казано от krNbarca на 14.12.13, 01:29:
Въпроса е тука ти как може да правиш Гърди , гръб и рамо в един ден и то по 5 упражнения...
По - добре почни някой триднвен сплит с по 2 мускулни групи или кръгова , но това е АБСУРДНО !
Знам, усетих се, бързах да излезна и просто ми дойде на ум да си направя някакъв сплит, но реших първо да се консултирам с някой, където разбира. :)
Мнението беше редактирано от Bogi Petkov на 14.12.13 01:31.
Ето пример с 2 пъти крака:
Гърди, ръце
Крака
Гръб
Рамене, Крака
Или:
Гръб
Гърди, крака
Рамене, ръце
Крака
14.12.13
01:58
Ето ти упражнения: Бицепс - Сгъване с щанга и чуково сгъване.Трицепс-Френско,тесен лег и кофички. НЕ Е ПРОБЛЕМ И ДА НЕ ТРЕНИРАШ РЪЦЕ!
Гръб-Гребане с щанга или дъмбел(или и двете),набиране с надхват или подхват(или и двете) и мъртва тяга.Рамо-раменни преси с щанга или дъмбели.
Гърди-кофички и лег.Крака- Клек и напади(може и без напади). Това са ти упражненията базовите,като цяло наблягай на тях,а не на машините.
П.П. Сериите по принцип са: загряваща,адаптираща и работна серия.Начините и методиките на серии и повторения зависят от целите ти.
14.12.13
10:29
казано от Петко К на 14.12.13, 01:54:
Гърди, ръце
КракаГръб
Рамене, КракаИли:
Гръб
Гърди, кракаРамене, ръце
Крака
Първият сплит ми допадна повече, благодаря ти.
За бицепс и трицепс само по 2 упражнения, защо?
Във фитнеса няма къде да правя кофички, за гърди ще пратя лег, полулег с дъмбел, флайс с дъмбел по 3 основни серии, за гръб набирания, мъртва тяга, гребане с дъмбел, чукчета по 2 основни серии 8-10 повторения
За крака клек, лег преса, напади, за прасци по 2 упражнения по 3 серии 15,12,10 повторения, за рамене раменна преса, вдигане в страни и 2 за задно рамо, защо само една преса за ремене, малко е според мен...
Добре ли е така?
П.П. - това, че питам за сплит не ме прави толкова начинаещ :). Мисля си, че бая съм напреднал от преди, на лег дигам повече от колкото тежа, заякнал съм доста, до сега съм правил 4-5 упражнения за гърди и гръб, за предно и средно рамо по 3, за задно пак 3, за ръце 5 за бицепс 5 за трицепс с по 2 серии.
Мнението беше редактирано от Bogi Petkov на 14.12.13 10:31.
14.12.13
13:29
казано от Bogi Petkov на 14.12.13, 10:29:
Гърди, ръце
КракаГръб
Рамене, КракаИли:
Гръб
Гърди, кракаРамене, ръце
КракаПървият сплит ми допадна повече, благодаря ти.
Във фитнеса няма къде да правя кофички,
Защото преди това имаш гърди в минимум 3 упражнения и крака в минимум 4,ако добавиш и по 3 на бицепси и трицепси,ще се наложи да спиш в залата.И каква е тази зала без успоредка ? :D
14.12.13
13:32
казано от El_tiggeraso на 14.12.13, 13:29:
казано от Bogi Petkov на 14.12.13, 10:29:
Гърди, ръце
КракаГръб
Рамене, КракаИли:
Гръб
Гърди, кракаРамене, ръце
КракаПървият сплит ми допадна повече, благодаря ти.
Във фитнеса няма къде да правя кофички,Защото преди това имаш гърди в минимум 3 упражнения и крака в минимум 4,ако добавиш и по 3 на бицепси и трицепси,ще се наложи да спиш в залата.И каква е тази зала без успоредка ? :D
Имам само гърди и ръце, краката са във вторник :). Каква да е.. зала без успоредка! Ш*ибана работа :D.
14.12.13
14:01
Извинявай чак сега забелязах ,че си на 4 дневен сплит. :)
Ами окей ,пак е същата работа де,гърдите си мисля,че ще им удариш поне 4 упражнения(не ,че те подценявам ,но както всеки начинаещ сигурно блъскаш яко до кръв). Та както и да е ,след като си направиш лежанките,флайса и другите глупости,трицепса и особено предмишницата,така ще ти откажат ,че повече от 2 упражнения не са ти нужни ,а и няма да ги изпълняваш правилно.Ще се напомпиш така да се каже супер,от само 2 упражнения.
И между другото ,да - eб*аси ш*баната зала! :D
14.12.13
14:16
казано от El_tiggeraso на 14.12.13, 14:01:
Извинявай чак сега забелязах ,че си на 4 дневен сплит. :)
Ами окей ,пак е същата работа де,гърдите си мисля,че ще им удариш поне 4 упражнения(не ,че те подценявам ,но както всеки начинаещ сигурно блъскаш яко до кръв). Та както и да е ,след като си направиш лежанките,флайса и другите глупости,трицепса и особено предмишницата,така ще ти откажат ,че повече от 2 упражнения не са ти нужни ,а и няма да ги изпълняваш правилно.Ще се напомпиш така да се каже супер,от само 2 упражнения.И между другото ,да - eб*аси ш*баната зала! :D
Няма проблем. Да.. не се сетих, че трицепсите ще са доста изморени след гърдите, ще направя по 2-3 за бицепс и трицепс, зависи колко съм изморен. За бицепс спокойно може да си помпам по 3 упражнения.
Относно залата... нямам думи, тренирам там, защото не е далеч от нас, уредите са хубави, залата изглежда добре на пръв поглед, но в съблекалните понякога става бутаница, защото са 2на2 метра, няма успоредка, въжетата за кросоувъра не са смазвани сигурно от 2-3 месеца :D ... става за блъскане, не се оплаквам, просто ще заменя успоредката с друго упражнение.
Другия вариянт е да тренирам по 2-рия сплит, който ми предложи Петко К.
Гръб
Гърди, крака
Рамене, ръце
Крака
Да направя хубава тренировка за ръце, но май няма смисъл.
Мнението беше редактирано от Bogi Petkov на 14.12.13 14:17.
14.12.13
14:22
казано от `~1! на 14.12.13, 14:19:
Има и трети вариант - горна/долна 2 пъти седмично.
Пробвал съм го този вариянт, не ми допада. Благодаря все пак :)