27.12.13
01:36
Здравейте!
От скоро реших да започна да се занимавам с фитнес, като целя добър тонус и нямам някакви сериозни и конкретни цели (все още), които гоня да постигам. Искам да се оформя малко, да изчистя малко от сланинката, но да не качвам много допълнителни килограми. На 22 години съм, 181 см и 71 кг и без фитес-опит.
Попитах инструктора в залата, в която ходя да ми състави програма и ето какво ми даде:
1 тренировка:
Гърди и трицепс
Вдигане на щанга от лег - 4х10
Вдигане на щанга от полулег, горна част - 4х10
Кофички - 4х10-12
Трицепс:
Разгъване на скрипец надолу за трицепс - 4х10
Френско разгъване с щанга от лег - 4х10
Трицепс машина - 4х15
Корем:
Коремни преси- 4х25-30
Вдигане на краката от лег - 4х25-30
2 тренировка:
Гръб
Набирания на висилка пред глава широко - 4х10
Дърпане на скрипец широко пред глава отгоре - 4х10
Дърпане на скрипец зад врат - 4х10
Мечка - 4х10
Хипер-екстензии - 4х15
Бицепс:
Сгъване с щанга от стоеж - 4х10
Скотово сгъване на машина - 4х10
Концентрирано сгъване от седеж с дъмбел - 4х10
Корем
Корем на машината - 4х25-30
Вдигане на краката от вис - 4х25-30
3 тренировка
Крака
Клякане с щанга - 4х10
Лег-преса - 4х10-15
Разгъване бедрата на машина предно бедро - 4х15
Сгъване бедрата на машина заедно бедро - 4х10-12
Прав калф за прасеца - 4х15
Седящ калф за прасеца - 4х15
Рамена:
Вдигане нагоре с дъмбели от седеж - 4х10
Разтваряне с дъмбели от стоеж - 4х10
Теглене на машина за трапец - 4х15
1 минута почивка между сериите
Проблемът ми е, че не се чувствам много комфортно с тази програма. Има доста упражнения със свободни тежести, а координацията ми не е много добра още и често се усещам, че не изпълнявам упражненията правилно, защото започват да ме болят ставите, развалям стоежа и т.н. Другото е, че изпълнявам упражненията в този ред и примерно след 8 серии с по 10 повторения на вдигане на щанга, след това ръцете ми са доста отмалели и на последните повторения доооста се озорвам. а следват упражненията за трицепс.
Преди ходех 3-4 пъти седмично в залата като ползвах кръгова програма, която един от посетителите ми беше препоръчал и която не включваше почти никакви свободни тежести. След нея усещах напрежение в мускулите, но като цяло се чувствах леко и добре. След тази имам чувство, че мускулите, които съм тренирал ще се пръснат като изляза от залата, а следващите 1-2 дни се чувствам уморен и отпаднал, без особено желание да се върна да тренирам.
Според вас подходящ ли е тази програма за начинаещи и какви добавки бихте ми препоръчали за по-бързо възстановяване и сила?
Ще съм благодарен на всякакви мнения. :)
27.12.13
13:26
Този твой инструктор бил голяма работа,още в началото те пуска на сплит и то какъв.
Я най-добре прегледай търсачката и си избери нормална програма за начинаещи.Най-добре е докато навлезеш в кондиция да тренираш кръгово.
казано от balistic_007 на 27.12.13, 01:36:
След тази имам чувство, че мускулите, които съм тренирал ще се пръснат като изляза от залата, а следващите 1-2 дни се чувствам уморен и отпаднал, без особено желание да се върна да тренирам.
Според вас подходящ ли е тази програма за начинаещи и какви добавки бихте ми препоръчали за по-бързо възстановяване и сила?Ще съм благодарен на всякакви мнения. :)
Ами почивай по два дни между тренировките. Или тренирай два пъти седмично. Още ли те болят лактите след френското разгъване?
02.01.14
21:10
Много е като за начинаещ - в началото и аз съм тренирал по някаква подобна програма и нямах никакви резултати. Тоя инструктор го накарай да ти следи техниката на упражненията и да се научиш да ги изпълняваш правилно, от там нататък ще е по-лесно. Добавки според мен не ти трябват засега.