Изграждане на мускули с дискова херния

Здравейте, извинявам се ако темата не е за тук.

Поста ще е дълъг и имам нужда от помощ от наистина опитни хора,  на “ти” с физиологията на мускулите, а не просто догадки на някой и така да застраша здравето си :)

Цел
Изграждането Не на обемни мускули, а на възможно най-силни, функционални мускули, както при канадските борци ръцете им до културисти изглеждат малки, но могат 2-ма културисти да натръшкат =) е същите мускули, само че в цялото тяло, предимно поясни, коремни мускули, въобще “core”. нещо като joe manganiello, човека преди актьор е тренирал за атлет, знам че летвата е много висока, но през това което съм преминал, “цената” която ще ми струва това ще е нищожна.

Къде съм?
- 25г, 1.92, 92кг,  коремна обиколка 105, гръдна 113.
- мисля че съм ендоморф, бавен метаболизъм, много бързо качвам мазнини, мога да кача 5кг за седмица, ако ям “неправилната” храна. в тоя списък влизат всички бързи въглехидрати, но интересното е че качвам по-бързо от ориз, отколкото от сладко.. огромният бонус е че качвам също толкова бързо мускулна маса, направо се издувам за седмици.

Какво правя
Абсолютно всеки ден от дисковата херния насам (2 години) по 2-3 кръга упражнения.
Всеки 1 кръг продължава около 45-50 мин и включва 8 упражнения за ДХ, които са разтягащи и натоварващи поясните и коремните мускули само със собствената ми тежест.. + странични хиперекстензии, набиране на лост с широк и тесен хват + кофички.. всичко това е 1 кръг.
Упражненията са подбрани от Василка Вълова, занимава се с травмите на българските скиори и е жената, която ме спаси от операция.Дори дисковата ми херния (странична) се прибра от 6мм на 3 мм и искат да ми показват снимките на някаква конференция в чужбина, че било рядкост без никакви медикаменти. но и аз спазвам спартанска дисциплина и тва е първото нещо което правя като стана :)

това всичко го казвам че без значение как ще кача ММ, поне 2 кръга дневно са неизбежни.. пробвал съм няколко дена почивка и болката се връща. въобще заседя ли се/ лежа ли 1 ден болката се връща, работя ли, щъкам ли наляво-надясно изчезва, не ми дава да мързелувам :D

Какво да правя?
Какви упражнения мога да добавя ако почна фитнес 3-4 пъти седмично?
- Всичко що наподобява мъртва тяга или клек е пълна забрана..целта е да се избегне натоварне отгоре-надолу, т.е да не се притиска самият диск.
- Също не ми е ясно малко с храната и протеините. Гледам да стоя на около 1800 кал, че имам излишни кг.. кардио само колело.
-С моите “меки” упражнения, не знам колко протеин да приемам сега.. чел съм както 50/80/150 грама/дневно.. а колко ще ми трябват, ако искам да заприличам на joe? въобще ако изобщо е възможно без мъртва тяга и клек.

благодаря :)

Темата беше редактирана от Аспарух Георгиев на 31.01.14 21:01.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

01.02.14
13:52

казано от Аспарух Георгиев на 31.01.14, 20:47:

- Всичко що наподобява мъртва тяга или клек е пълна забрана..целта е да се избегне натоварне отгоре-надолу, т.е да не се притиска самият диск.

Значи още дълго време ще си влачиш проблемите от хернията ;)

казано от Аспарух Георгиев на 31.01.14, 20:47:

а колко ще ми трябват, ако искам да заприличам на joe? в:)

една година с правилната химия.

01.02.14
14:05

http://vbox7.com/play:737705ed

Мнението беше редактирано от Петър на 01.02.14 14:06.

казано от James Hinks на 01.02.14, 13:52:

казано от Аспарух Георгиев на 31.01.14, 20:47:

- Всичко що наподобява мъртва тяга или клек е пълна забрана..целта е да се избегне натоварне отгоре-надолу, т.е да не се притиска самият диск.

Значи още дълго време ще си влачиш проблемите от хернията ;)

казано от Аспарух Георгиев на 31.01.14, 20:47:

а колко ще ми трябват, ако искам да заприличам на joe? в:)

една година с правилната химия.


браво, радвам се че отговаряш стилно, но за да си убедителен трябва повече от това.

след като получих хернията с дексиметазон и фитнес (без никакви иструкции за упражнения) се възстанових напълно, дори правих мъртва тяга с 30кг. всичко беше ОК, докато не се наложи един ден да мъка торби 20-25кг около 5км.. върнах се на кота 0 - още 5 месеца възстановяване. + съмнения за остеондринт, състояние преди остеопороза - страничен ефект на декса.

възстанових се 2 път, вдигнах една плазма в кашон около 20кг точно за 1 минута = почти 3 месеца болки.

сега се възстанових за 3 път вече с упражнения от един от най-добрите специалисти в страната.. болки имам относително рядко, само ако се заседя повече време, но вече мога да спя по нощите, което си е блаженство.. като се има в предвид че доста месеци съм бил с доста силни болки и съм се чудил за операция.. само докторката ме разубеди че с упражнения и фитнес резултата ще е по-добър и така стана ;)

нали се сещаш че ако за 3-ти път се върна в началото и 2-та ми доктори ще ми кажат че съм идиот :D при случай че и 2-те изрично са ми забранили мъртва тяга и клек? едната ми разправя за културист който се възстановил на 100% и си скъсал целият диск точно с мъртва тяга, сега едвам ходи.

за да ме убедиш да рискувам толкова би било добре да дадеш пример някой който се е възстановил така, или поне по какъв начин клека/мъртвата тяга ще укрепят външният слой на диск-а

не бъркайте дископатия с дискова херния ;) баща ми има дископатия и без проблем вдига и 100кг.. дисковата херния е късане на хрящял, а хрущялите не зарастват. конкретно учените смятат че тялото запълва наранените дисковете с друг материал, който е мн по-слаб от хрущяла.. на други места хрущяла няма това щастие.  наранените дискове стават един вид като яйце което сте го ударили с лъжица и стои начупено.. още един удар с лъжица и се чупи.

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 03.02.14 19:02.

03.02.14
19:28

Едва ли Джеймс иска да те убеждава в нещо. Питаш, а той си дава мнението. Твое право и на своя отговорност можеш да се съгласиш или не.
Силно впечатление прави, че си имал 2 пъти травми извън фитнеса, както и усложнение поради употреба на дексо...
След първата травма си правил тяга с 30кг?
Не ти давам съвет, не бих се и ангажирал, за което се извинявам.
Интересно би било, а може би и полезно за други трениращи, да научим повече за начина по който си тренирал, постижения и мерки.
Иначе има и други хора с трамви, които спортуват активно. Май повечето спортуващи, които са се понапънали и тренират повече от 2-3 години си имат по някоя...лека, тежка, отшумяваща или пренебрегвана.

Мнението беше редактирано от 6th на 03.02.14 19:29.

03.02.14
19:44

Далеч съм от лекар и не мисля,че разбирам много много от материята,но ми направи впчатление,че те лекуват с Дексаметазон.По принцип приложното му поле е малко по-различно,но очевидно се прилага и при дискова херния.Не знам как /дали са те лекували преди лечението с Дексаметазон,но той е малко нож с две остриета и не бива да се прибягва до него с лека ръка.
Писал си,че искаш да развиеш много ядро/пояс ,както искаш го наречи.Съветът ми е да не се хвърляш насляпо да правиш упражнения за плочки,тъй като при едно небалансирано трениране на тази област имаш по-големи основания да се страхуваш за хернията си ,отколкото от тягата и клека.

Мнението беше редактирано от Гената на 04.02.14 16:21.

cRossfit

03.02.14
20:18

Здравей!
Аз също съм с дискова херния,която при мен се прибра напълно,но мъките и болките,които прекарах бяха неописуеми.От болницата ,в която лежах и тъпкането с лекарства и инжекции не дадоха никакъв ефект.Ходих на мануална терапия,от която имах значително подобрение,след което бях на допълнително лечение в Павел баня,но незнайно по каква причина хернията отново се появи.Ходих още 2 пъти при същия мануален терапевт,който ми помогна много и вече от 4 години нямам никакви проблеми.Което не означава,че нямам болки в кръста,напротив има ги,но няма захапване на седалищния нерв.Избягвам големите тежести-над 50 кг,има някакво специфично положение на кръста,като по време на метене,след около 2 минути в това положение ми е трудно да се изправя,но при тренировки нямам никакви проблеми.Бягане,клекове,коремни преси,лицеви опори,набирания,подскоци,щанги до 50 кг,но никога не правя тяга.Самият спорт е много полезен при дисковата херния защото се заздравяват мускулите на гърба,откъдето имаш и по-голяма стабилност на кръста.Но все пак ти сам си преценяваш какви движения да извършваш.  Най-добре слушай тялото си ,защото то ти показва кога си готов за нещо повече.Спортувай,там е истината!

- дексиметазона беше само когато получих дисковата херния, идеята беше да действа ударно, д-р Бурсарски  го предписа, каза “или ще ти подейства, или си за операция”. дозата беше 5 дена по 2х4мг, издържах 4 дена - в които почти не съм спал, много ти се гади и повръща, искаш да умреш, си еба*о майката е тая глупост.
четох че е 19 пъти по-силен от кортизола, но ефекта беше впечетляващ, след 2 месеца нямах аболютно никакви болки и тренирах във фитнес залата каквото си искам, дори мъртва тяга с лимит 30кг.

прекалено добре не е на добре, защото се отпуснах и носих въпросните чанти - тогава болката от хернията се върна на 70% след 6 месеца почти без прояви.
почнах лечение пак, новата ми лекарка се оказа преди всичко човек и каза забрави за дексиметазон! разказвала ми е за страничните му ефекти и е като филм на ужасите, отчупени кости, разбъркване на хормони.. както казах, имат съмнения че съм развил от него остеондрит, трябва да си направя ново изследване.. но ям достра храни за възстоновяване на калциевата обмяна, евентуално ако имам остеандрит. общо взето съжалявам че посегнах към декса, но нямах тази информация.

- реших да се възстановявам без декса и каквото и други химии, най-вече “антивъзпалителни”. четох един професор от щатите, как обясняваше че медицината не знае какво прави - възпалителният процес е част от зарастването и понякога възпаляването не се премахва, щото на тялото му липсват някои елементи и дефакто зарастването зацикля и не стига до последен етап. антивъзпалителните просто премахват болката, без болното място да е зарасло и става манджа с грозде -не те боли сега, но травмата е там и е много по-лесно де прерасне в по-голяма.. няма как да го напиша по-кратко, медицината тук е на ниво камъни и съчки.

та, започна едно бавно, мъчително и с много много болка възстановяване, без никакви лекарста. смених си напълно храната, всеки ден фрешове, мюсли + овесени ядки (мн е важно да са с пшенични трици),  месо, омега, магнезий и т.н. всичко това с всекидневни упражнения мин 2-3 часа, които приличат на пилатес + различни видове набирания... чувствам се като няква маймуна или като ido portal :D
няма майтап станал съм много по-силен от преди- имам чувстовото че мога да правя отново салта със сноуборда, целият гръб от всекидневните набирания ми се е разширил и заякнал доста, всичко тва отне 6-7 месеца.. болки пак се появяват, но са по-скоро като умора на кръста и ако преди болката е била 10/10, сега е 0.5/10 и за кратко време. при всеки е различно, при мен се правокира от седене, мога да ходя 20 км няма да имам проблем, но 2 часа седене могат да ма хвърлят в тъча.

и понеже се чуствам заякнал, затова пуснах темата, искам да направя подобно тяло като на joe (без химия), та като остарея да не “живея” в адски мъки или в инвалидна количка. иначе самата херния мисля че се получи от слаб гръб(в тази посока е избила), залежаване след 3 оперции на крака /сноуборд инцидент/ + грешна диагноза на джипи-то “най-вероятно шип” и мн неправилно хранене.

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 03.02.14 22:47.

сори че стана дълго, поне ако някой недай си боже си пати, да не се учи на собствен гръб.

п.с как тичаш? аз мога да тичам но изпитвам огромен страх. преди съм тичал и по 15 обиколки на стадиона, сега не бих могъл да се отпусна, опасявам се от натиска хернията да не се отвори.

п.с 2 ЯМР-то показва ли че на 100% хернията ти се е прибрала и че диска вече не е дехидриран?

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 03.02.14 22:45.

cRossfit

03.02.14
22:52

Занимавам се с планинско бягане и навъртам доста километри,вчера бягах 18 километра,правя също и спринтове в серии-20 х100 метра или друга дистанция,нямам проблеми с бягането,но ти си преценяваш най-добре.Не съм правил втори резонанс,а и не искам,защото се чувствам добре.

Мнението беше редактирано от cRossfit на 03.02.14 22:55.

браво, радвам се че си се възстановил толкова добре :)

невролога ми обясни че за цялата си кариера аз съм му едва вторият пациент, който е почти с прибрана дискова херния- сиреч от 6мм на 3мм. другият е с напълно прибрана и ЯМР-то го показва.

но все пак се пази, диска вече никога не е същият, напукан е, по-добре с лимити, отколкото да ти изтръпват краката ;)

04.02.14
16:13

Напълнил си си главата с термини и догми, какво било възплението, какво била хернията, лимити, операциии...
Ще ти дам само две насоки :

1. Мускулите на пояса стабилизират и поемат изключително много от натоварването на гръбнака когато са силни и натренирани. Натренирания правилно мускул има възможността да изпълнява дългов реме стабилизираща функция, без да влзиа в състояние на хипертонус.
2. Възпалителние процес е защитна бариера до един момент от получаването на травмата. От там нататък почва не само осезаемо да създава дискомфорт, а и да печи на възстановяването.

Тоя “идеал” наистина няма да го постигнеш без химия и с мюсли, мандарини и незнамсиощекакво. Глупаво е да тренираш за да си като някой. Тренирай за да си здрав(най-важното в твоя случай), за да си силен(щото в последсвтие ще ти е необходимо в дългосрочен план) и за да се чувстваш добре(натрупването на плюсовете от предишните две).

p.s.
Сега тренриам един приятел с две дискови хернии, с отчупено парче от прешлен в гръбнака(в следствие на грешна намеса). Както ходи и пада от болка. Някои ежедневни дейности са му невъзможни в момента. След една година той ще е по-здрав и силен отколкото ти си бил някога ;)

04.02.14
16:33

Потвърждавам от личен опит думите на Сашо.От 6 години имам 2 дискови хернии и протрузия.С тежки щанги си заздравих пояса,не казвам че ми е здрав сега,а че със сигурност ми е по-здрав от преди няколко години.Кръста не ме е болял от повече от година.

пф, със сигурност не тренирам за идеал, тренирам както каза за здраве :) посочих joe, понеже знам че е тренирал предимно за сила, а не за визия. иначе с оглед здравословните проблеми от декса - химията е тотално не, па ако ще да приличам на арнолд.
бях тръгнал да си поръчвам пептиди от сащ, но и от тях се отказах, повече здравословни проблеми не искам, опитвам се да се храня здравословно, единствено протеинов изолат взимам на bulk powders pure серията.

за 1. съм напълно съгласен, тва са ми го казали всички доктори :)  но трябва да се поставиш и ти на мое място, 2-ма хирурзи искаха да ме оперират, спах прав от болка седмици наред.. физиотерапевта ме изправи на крака с некви тъпи йоги и изирично ми е забранила мъртва тяга и клек. при нея са ходили бивши премиери, жената е с изградено име.. и от мен се очаква да се хвърля на мъртва тяга и клек, само щото някой напълно непознат ми казва в нета? замисли се че е напълно нормално да походя недоверчиво.

поясните мускули едва ли могат да се натоварят само по този начин, хиперэкстензии, нормални, странични?
склонен съм да тренирам ако ще като атлет по 3-4часа дневно, но да се избавя от болките и всичко да става по етапно и да надграждам.. особено за мъртва тяга мисля че съм далече, имам и леко разместена капачка на която най-вероятно й предстои операция, ако не се намести с шина.

както казах нямам толкова опит, искам по етапно да надграждам, а не да се травмирам и да ме оперират.
ако имаш насоки от кои упражнения да почна с удоволствие ще ги прочета :)

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 04.02.14 19:14.

04.02.14
19:14

Пускаш тема и искаш съвет и после казваш “да не мислите,че ще се доверявам на някой непознат в нета” ?!
Дадени ти бяха мнения,от тук нататък сам можеш да прецениш какво ще правиш.С йогата и упражненията,които са ти дадени от лекаря можеш да се чувстваш по-добре,но мускули на пояса няма да направиш ;)

не съм казал че няма да се доверя :) а че ми е рано за мъртва тяга и клек, капачката ми играе и 2-ма доктори са забранили.. на този етап ми трябват по-щадящи упражнения, има вероятност да клекна и да не стана. явно на българина му е трудно да се постави на мястото на отсрещния, после що сме на това дередже.

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 04.02.14 19:28.

04.02.14
19:34

Кои са тези щадящи упражнения, които ти трябват?
Защо са по-щадящи от тяга и клек?

Ако знаеш по-добре от писали тук защо питаш изобщо?

Мнението беше редактирано от CarnalK на 04.02.14 19:34.

04.02.14
20:06

И каква ще е цялостната тренировка за хора с подобни проблеми? Много ми е интересно..

казано от CarnalK на 04.02.14, 19:34:

Кои са тези щадящи упражнения, които ти трябват?
Защо са по-щадящи от тяга и клек?

Ако знаеш по-добре от писали тук защо питаш изобщо?

имам patella dislocation в лека форма на дясното коляно, 1 артоскопия и почистени връзки + 2 операции за махане на липом и фибром от коляното + дискова херния  на L4/L5 всичко това от падане със сноуборд.

мислиш ли че мога да правя клек или те лекарите е така за кеф са ми го забранили? ако знаех с какви упражнения да си заякна кръста и цялата форма нямаше да питам.

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 04.02.14 20:13.

04.02.14
20:17

А защо не пита хората, които са ти ги забранили упражненията, кои да правиш?


Гледам, все търсиш големи имена и видни специалисти, смяташ ли, че те пишат за без пари по форумите?

Не мога да разбера какво искаш?
Да ти се кажат 5 упражнения, които да правиш?

защото са ми дали само упражнения тип пилатес + набирания.  нямам нищо напротив да си платя на специалист да ми изготви програма според нуждите ми. ако знаете препоръчайте :) софия/пловдив

въпроса е етап по етап да заякна всички коремни, поясни и кръстни мускули и  тогава да стигна до клек.
в момента ако направя клек, има огромна вероятност от натиска на прешлена в/х диска да започнат всички болки отначало.

cRossfit

04.02.14
21:31

Момчето има право да има опасения да не се отвори хернията отново.Всеки ,който е страдал от дискова херния си има едно на ум за болките ,които е прекарал и безсънните нощи.Не знаеш кога и как може  нервът да се прищипе отново.Ето при мен от 4 години никакви проблеми,но днес ринах сняг и ми изпращя кръста и сега болката тръгна по крака.Ей така от нищото може да се отключи този проблем.Така че е най-добре той сам да си прецени кога какво да прави и как да тренира.Според мен е по-добре за начало да започне само със  собствено тегло и след това с тежести,които да  прецени кога да увеличава.Клекове(ако коленете му позволяват,но аз също имам операция на едното коляно и от клековете само полза съм видял),набирания,лицеви,кофи,аз правя и бърпита,но от тях понякога ме боли кръста,от коремните преси само ползи без никакви болки в кръста,но той трябва да опознае тялото си,за да знае как да го тренира.

05.02.14
01:36

Ювиги, не казвам да сложиш веднага 150 кила на клека и 200 на тяга и да праскаш повторения. След време - да, ако имаш желанието и волята ще стане и това. Какво толкова има да ти се влиза в положение не знам. Аз сигурно съм един най-почупените в тоя Форум, съвсем не съм първа младост и колкото и да е нескромно съм един от най-силните и издръжливи тук. Щом аз, на 39 години с 20 счупвания, с хронифицирани проблеми от дълги години, мога, значи и всеки друг може.
Много ясно, че става целенасочена и умна работа в началото, а и е трудно и трудоемко, но става. Не бъди предубеден към силовите и не мисли, че страдаш от най-тежката и фатална контузия(щото точно така звучиш). Ти си решаваш дали да живееш със страха от болката или да си дадеш шанса да изглеждаш добре и да се чувстваш добре. И много хора могат наистина да ти помогнат, а много специалисти да не успеят...

05.02.14
07:36

казано от Аспарух Георгиев на 04.02.14, 20:12:

имам patella dislocation в лека форма на дясното коляно, 1 артоскопия и почистени връзки + 2 операции за махане на липом и фибром от коляното + дискова херния  на L4/L5 всичко това от падане със сноуборд.

мислиш ли че мога да правя клек или те лекарите е така за кеф са ми го забранили? ако знаех с какви упражнения да си заякна кръста и цялата форма нямаше да питам.

Пич, аз ще ти кажа няколко неща, които знам за себе си от лекари до днес (на 33 години съм).
- Никога няма да можеш на ходиш (на 4 години)
- Никога няма да можеш да тичаш. (на 5 години)
- лявото ти коляно винаги ще ти създава проблеми (от 4 годишен до 30 годишен)
- За дисковата херния ще трябват редовни инжекции (от 26 годишен до 30)
- Не вдигай нищо по тежко от 2 килограма (от 16 годишен до 22)
- Не вдигай много тежко във фитнеса (преди 2 седмици)

И аз далеч не съм най-изстрадалия, нито най-здравия човек на света.

За проблемите с коляното - проходих, протичах и имах щуро детство...а откакто започнах да клякам с щанга дори не ме и боли коляното (или поне по-рядко).
За дисковата херния инжекциите премахнаха временно болката, но не решиха проблема ...упражненията за корем, кръст и цялостното заякване го решиха и нямам и помен от болки в кръста.

За всички тези лекарски предписания е имало сериозни причини и сериозни болежки свързани с операции, болници и една купчина хапчета. Това, което до сега винаги ми е решавало проблема са тренировките. Може да не са тежки като на съседа Гошо и да не съм здрав като Петърчо от 7ми Г клас, но съм по-здрав отколкото без тези тренировки.
Разбира се - трябва да се внимава, трябва упражненията и килограмите да са съобразени с теб и състоянието ти...и бързай бавно :)

05.02.14
09:30

Много лекари се водят по някакви заучени дефиниции, написани в учебниците. Ти имаш еди си какво и не прави еди си що, за да не стане еди си как, а като правиш еди си кое, ще стане бла бла и т.н. Да не мислиш, че въпросният лекар лекува само теб или специално за теб, понеже се казваш Аспарух Георгиев ще ти каже нещо по-различно, от това, което е казал на всички останали с дискови хернии на ниво Л4-Л5. Човешките възможности далеч надхвърлят установените ни представи.
По-добре да съм инвалид за цял живот, но да знам че съм се опитал, отколкото цял живот да живея в страх и да се чудя като вдигна торбите от магазина дали пак няма да се върна в болницата.
П.С. С твоите разсъждения и представи нищо няма да постигнеш. Проблемът ти не е в тялото, а в духа.

съгласен съм че повечето доктори действат по някакъв шаблон и нямат реалният опит на хора с проблема, които са се опитали с тежести да си оправят кръста  ;)

също е и ме страх, стабилизирал съм кръста си и мога да спя 7 от 7 дни почти без болки/ в сравнение с периоди в които съм спал 10 часа за 5 дни. разликата е повече от голяма и ме е страх да не загубя постигнатото :)

но ще се пробвам, бавно и постепенно със “забранените” упражнения.. м/ж имам забрана за нормални хиперекстензии от едната докторка, другата ми казва да ги правя :D истината е че до мъкненето на ония торби си правих нормални хиперекстензии и се чувствах прекрасно. друг път обаче си приклещих нещо и за сефте ревах и мислих да викам линейка.

та бавно по етпано ще се пробвам и с клек и с мъртва тяга пак, но първо трябва да ми оперират коляното и тогава.


иначе до Ross

- има светлина в тунела :) мислих че ще отнеме поне 15-20г, но текущата революция в генетиката вече чука на вратата.
Фирмата се казва DiscGenics.com, правят последни клинични изследвания, но уж са разработили метод за създаване на дискова тъкан annulus fibrosus и nucleus pulposus. Взимат част от диска ти, после в лабораторни условия  създават нова колния от клетки. ако заболяването е дребно може с инжекция да ти регенерират диска, ако не с имплатант. Гледам че имат много сериозен отзвук в медицински списания, а вече продават и акции.. така че проблем, който засяга 20% от населението на земята може би е на път да бъде решен.. това е огромна пазарна ниша и ще станат милиардери, така че имат сметка да работи :)

а тва където тичаш най-вероятно те е стабилизирало, вчера четах за осмоза. това е процеса след като минем 12-14 годиншна възраст, вената която храни дисковете атрофира и те спират да поемат витамини и вода по този начин. тогава минаваме на осмоза, доста сложен процес, но върши същата работа, той е пряко зависим от 2 неща: движение и вода
- без достатъчно движение осмозата не може да бъде ефективна, трябва човек да е физически активен, затова старите хора като се обездвижат почват болките в кръста. мисля че така получих ДХ - залежах се от няколко операции на коляното.
- 8% по-малко вода в дисковете води до тяхното втърдяване и тогава се напукват, хернии и т.н. за мъж 90кг му трябват около 3.7л вода дневно. има спор по темата дали може да са просто течности. аз лично и 2л не пия, така че вече знам как получих херния.

има и други фактори
- цигари - дехидрират дисковете
- храни и напитки, които действат като диреутици и извеждат вода от тялото.
- храни които вдигат киселинността в тялото, pH за тялото е въпрос на живот и смърт. когато pH се вдига, тялото извлича от костите и дискове калций за да нормализира киселинността.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/06/11/spinal-regeneration.aspx тук има още инфо

сори че стана дълго, дано съм помогнал :) здравеопазването в България е нулево и никой не ти ги казва тия неща, а здравият кръст и здраве е преди всичко превенция

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 05.02.14 11:38.

05.02.14
12:38

Нещо което може да ти е полезно:

http://www.spine.org/Documents/exercise_2006.pdf

след няколко седмици си готов за още по-сериозни упражнения.

мерси :) иначе упражненията от книжката всички ги правя без 2-3, които се заместват с други.. така вече 9 месеца + набирания с различен хват, кофички и ефекта е поразителен - от гледна точка че вече болките са много по-слаби и много по-рядко.


имам въпрос относно как да тренирам крака
днеска бях на ортопед и ми каза че мога да отърва операцията за изкълчена патела, но десният мускул ми бил отслабнал адски много. вика ми нямаш нищо сериозно скъсано, тренираш на макс да направиш здрави крака, протеин + колаген и тогава ще се гледа.. та въпроса ми е как да тренирам крака:
- 2 пъти в седмицата на всички уреди + клек + 4 пъти кардио колело (45 мин)
- 1 път на всички уреди + клек + 5 пъти кардио
- по колко протеин да приемам? като се има в предвид че всеки ден упражненията за разтягания и набирания са ми най-малко 90 мин.. примерно 0.8 грама/кг в дните без фитнес. в дните с фитнес, ще се опитам да намаля разтягането колкото мога, но всякак минавам 3 часа тренировки пфф.. може би 1.2/1.3 на кг?

Мнението беше редактирано от Аспарух Георгиев на 06.02.14 21:24.

02.04.20
18:01

казано от cRossfit на 03.02.14, 20:18:

Здравей!
Аз също съм с дискова херния,която при мен се прибра напълно,но мъките и болките,които прекарах бяха неописуеми.От болницата ,в която лежах и тъпкането с лекарства и инжекции не дадоха никакъв ефект.Ходих на мануална терапия,от която имах значително подобрение,след което бях на допълнително лечение в Павел баня,но незнайно по каква причина хернията отново се появи.Ходих още 2 пъти при същия мануален терапевт,който ми помогна много и вече от 4 години нямам никакви проблеми.Което не означава,че нямам болки в кръста,напротив има ги,но няма захапване на седалищния нерв.Избягвам големите тежести-над 50 кг,има някакво специфично положение на кръста,като по време на метене,след около 2 минути в това положение ми е трудно да се изправя,но при тренировки нямам никакви проблеми.Бягане,клекове,коремни преси,лицеви опори,набирания,подскоци,щанги до 50 кг,но никога не правя тяга.Самият спорт е много полезен при дисковата херния защото се заздравяват мускулите на гърба,откъдето имаш и по-голяма стабилност на кръста.Но все пак ти сам си преценяваш какви движения да извършваш.  Най-добре слушай тялото си ,защото то ти показва кога си готов за нещо повече.Спортувай,там е истината!

Сори че съм офтопик .
Брат, дай го тоя мануален терапевт да помогне, че 1 месец не мога да се измъкна от легло и диван имам херния на л4-л5 и направо като чета се ужасявам.

и ако някой има този документ че не е наличен на линка
http://www.spine.org/Documents/exercise_2006.pdf

Мнението беше редактирано от Evgeni Nikolov на 02.04.20 18:07.

02.04.20
18:11

Поста е от 2014г.
Инак може да погледнеш моя дневник...

22.04.20
18:02

мхм

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1