Болки в кръста при клякане?

30.03.14
17:48

Здравейте,машини!Въпросът ми е свързан с клека,който е дъвкан,дъвкан до безумие,но все пак ще питам и ще се постарая да е максимално точно и ясно.От скоро имам стойка за клек (днеска беше 2 ра тренировка със стойката) и го правя клека с макс тежести колкото имам (75 кг). Знам,че не е много,но за първи път имам възможността да клякам с толкова,защото повече от 65 кг (с много зор) не можех да прехвърля зад врат и ми трябва време да свикна с тежестта,пък и принципно съм слаб в краката,спрямо горната част на тялото.Гледал съм много клипове и често си клякам без тежест,само и само да тренирам техниката и мисля,че съм усвоил техниката на движението(ама дали?).Проблема,който забелязах последните 2 тренировки с клек е,че кръста започва да ме боли от серията,в която слагам макса (75 кг)  ( 3-та серия се пада).След това ми следва римска тяга и болката в кръста продължава.След това на нападите започва да намалява,а до края на тренировката вече не усещам болки в кръста(все едно нищо).Не е някаква трайна кунтузия,която да ме боли постоянно...плюс това си правя тяга и не ме боли при нея кръста.Не знам къде бъркам просто.Клека не ми се изключва от тренировките,даже точно обратното-искам да закоравея яко на него,един вид тапърва започвам да го развивам,а имам тези неприятни болки(все едно ме стяга нещо в кръста и около опашката).Как да процедирам?Дали болката ще спре да се появява с времето и да не и обръщам внимание,щом не е трайна?Дали техниката нещо ми куца (просто не мога да се видя отстрани как изглеждам като го правя)? Самата тежест,забравих да спомена ми е като за 5-6 повторения,тоест не е някакъв страшен зор като да отлепям  1- ца...
Благодаря за вниманието.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 31.03.14 08:54.

Без да видим как клякаш, ще гледаме на боб.

MF

31.03.14
16:21

Опитай следните съвети:
Стъпалата плътно до земята по време на изпълнение. Тежестта да е разпределена равномерно върху тях.
Коленете да сочат напред и леко навън, в никакъв случай да се събират навътре.
Мускулите на корема и гърба - стегнати, готови да стабилизират движението, за да не се натоварва излишно кръстът.
Гърбът - леко наведен напред, но изправен, без да образува дъга навън или навътре.
Лостът - опрян плътно зад врата, така че да не отива твърде назад - ако усещаш голямо напрежение в ръцете и по-особено раменете, може би отива твърде назад.
Вратът и гръбнакът- изправени - гледаш напред и леко нагоре.

Докато свикнеш с правилната стойка, използвай по-малка тежест, иначе рискуваш да се кунтузиш жестоко. Когато стигнеш до възможно най-правилното за теб изпълнение, ще усещаш експлозивност, ловкост, все едно упражнението се извършва с помощта на механизъм, който си задействал успешно. В противен случай движението е бавно, тромаво, разклатено, несигурно. При такова усещане вероятно още някъде има нужда от подобрение.

пОздрави

31.03.14
18:30

На мен пък ми звучи като проблеми с мобилността,особено в областта на таза.

31.03.14
18:45

И мене нещо такова ми изглежда.Като си сложа ръцете на кръста и клекна усещам в един момент като задника ми се изръвни на нивото на коленете кръста просто се криви.Докато стигна тази позиция нямам проблем,но като права “дълбок клек”(знам че темата е спорна относно полу-клек,клек и тн.)тогава се изкривява стойката на торса.Какво ще ме посъветвате около мобилността?Дайте някакви съвети да опитам в следващата ми тренировка и ако не ме заболи кръста,явно съм коригирал грешката...гледал съм много клипове и съм чел много по темата и  имам представа за позицията на коленете,стъпалата,торса и тн.въпроса е че не мога да го осъществя явно на практика?

И един допълнителен въпрос пак относно клека-на много места съм срещал,че коленете не трябва да се движат напред(към пръстите) при клякането надолу,а движението трябва да става един вид над коляното,а то остава неподвижно.Срещнах в един сайт обаче,че това е мит един вид и че както ти е удобно и естествено да клякаш,така трябва,без значение,че колената минават пръстите.Какво ще кажете по въпроса.Тамън нещо човек се научи и се окаже,че не е баш така...

Относно коленете - няма проблем да минат пред пръстите, реално за дълбок клек да не минат напред трябва да имаш много добра мобилност. По-важно е да не играят настрани.

31.03.14
19:08

Ами ще се пробвам следващата тренировка така,то аз гледам в коленете да не помръдвам и грам като клякам,та затова явно е такъв зор...

Най-добре снимай клип, както казах в момента гадаем на боб, леща и други варива.

31.03.14
19:18

Ще видя да го измисля един клип в скоро време...

31.03.14
22:41

казано от Херцог Трън на 31.03.14, 19:09:

Най-добре снимай клип, както казах в момента гадаем на боб, леща и други варива.

Остава да споменеш и тарифата все пак (blush)

07.04.14
15:29

Днеска отново правих крака.За съжаление не успях да снимам зареди техническа повреда(micro SD -тата са изчезнали безследно).И този път тренировката не мина без болка в кръста.Малко повечко юрнах клека и честно казано не усетих болка,но на румънската тяга направо ми се разгони фамилията на кръста.Все пак довърших тренировката и отново не обърнах внимание на болката.Ако се появява само по време на тренировка не ми е толкова проблем-въпроса е да не стане някаква по-трайна травма,от това се боя най-много.Болката отново я усещам повече към задните части,тоест към опашката все едно и е повече вътрешна, към цепката на задника.Клека го правих с малко по-широк разкрач от раменете,коленете не сочеха напред,а леко в страни(тоест пръстите малко по разтворени) и каточели по-добре ми се отрази на кръста.В коленете обаче усещам каточели повече натоварване като клекна до долу и отново ми липства експлозивност.Стигам до полувината изправяне и нататък е 1-2 секунди борба докато се изправя напълно,докато през това време треперя и пуфтя.Направо я намразих  тренировката за крака :@  Ще издиря картите и се надявам в най-скоро време да пусна клип да се посмеете малко :D

казано от Попа на 31.03.14, 18:45:

И мене нещо такова ми изглежда.Като си сложа ръцете на кръста и клекна усещам в един момент като задника ми се изръвни на нивото на коленете кръста просто се криви.Докато стигна тази позиция нямам проблем,но като права “дълбок клек”(знам че темата е спорна относно полу-клек,клек и тн.)тогава се изкривява стойката на торса.Какво ще ме посъветвате около мобилността?

Имах същия проблем, оправя се като правиш упражнения за гъвкавост - разтягай си бедрените мускули добре и с времето ще ти се оправи и формата на клека.

10.04.14
21:43

Благодаря за точния и ясен отговор.Какво разбираш обаче под упражнения за гъвкавост?Какви са тези упражнения по колко пъти ги правиш в седмицата или само преди самия клек?Какви серии,повторения?С една дума всичко около тези упражнения за гъвкавост.

казано от Попа на 10.04.14, 21:43:

Благодаря за точния и ясен отговор.Какво разбираш обаче под упражнения за гъвкавост?Какви са тези упражнения по колко пъти ги правиш в седмицата или само преди самия клек?Какви серии,повторения?С една дума всичко около тези упражнения за гъвкавост.

Можеш да почнеш с докосване на пръстите на краката - http://exrx.net/StretchImages/Hamstrings/Standing.jpg така изглежда и целта е да държиш краката изправени (не сгъваш коленете) и кръста колкото можеш изправен. Това страхотно ти разтяга задните бедрени мускули.

Другото разтягащо упражнение е за бедрените сгъвачи - https://www.youtube.com/watch?v=vwToKziL5A4 това е особено полезно ако прекарваш много време седнал.

За повече гъвкавост в глезените аз правя това - http://exrx.net/StretchImages/Gastrocnemius/Step.jpg като не е задължително да го правиш на стъпало ами може да ползваш какъвто и да е твърд предмет, идеята е да усещаш разтягане в прасеца. Правиш го отделно за всеки крак.

Последното упражнение е просто - хващаш се за някаква опора и клякаш възможно най-дълбоко, стремиш се кръста ти да е прав и петите ти да не се отлепят от пода и така пружинираш леко.

Тия упражнения ги прави по няколко минути всеки ден или през ден и би трябвало да стане работата. Аз имах твоя проблем, но след 1-2 месеца разтягане си оправих формата и сега клякам под паралел без да ми се криви кръста.

12.04.14
00:56

Много полезна информация,благодаря ти за отговора.

Ако скоро можеш да качиш клип да видя и аз как клякаш и какво ще те посъветват, че и аз имам подобни проблеми ще е супер.

Carbohydrate

22.04.14
20:34

Ето съвет. Заставаш срещу стена с пръстите на краката опряни в стената и клякаш. Получава ли се? Значи е добре!

22.04.14
20:39

Дай клип?!

WW

01.07.14
08:34

Модерация: С този стил на изразяване - извън BB-Team, моля!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.07.14 09:22.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1