15.04.14
00:24
Здравейте, от доста време ви следя и чета, та реших, че ми е време да се включа :)
Та аз съм Маги, скоро ще стана на 20 (tmi) , уча анимация и съответно огромна част от времето ми минава в рисуване или 3Д. Висока съм 161см и последната година тежа 46 кг. Но килограмите не ме интересуват толкова, затова и не се меря вече често. Също, макар и да няма много общо, искам да съм по-гъвкава и да отделям повече време за йога.
Винаги съм обичала да спортувам, но никога не е било нещо сериозно, в което да съм редовна. Първо тренирах Винг чун 2 години и малко, но трябваше да спра. Сега тичам и ми е много приятно и интересно. Не търся някаква промяна от тичането, искам да стана по-издържлива и някой ден да тичам на маратон.
Относно храната, последната година и повече ям полезни неща, готвя си всичко, не ям бяла захар и брашно, джънкове и глупости не ме съблазняват. Общо взето доста обичам да готвя и да опитвам всякакви нови неща и открих, че може да има мнооого вкусни И полезни неща като разни веган торти и всякакви други работи. Но ми е малко проблем да докарвам дневния брой протеини.
Има доста неща, които трябва да променя в начина си на живот, за да постигна това, което искам. Но едно решение, което звех, е да не започвам с всичко наведнъж, защото така винаги завършва с провал. Този път ще го карам бавно. Първо ще се науча да пия достатъчно вода, редовни тренировки, правилна храна, неядене много късно и тн. Всичко с времето си. :)
И така, спирам дотук с представяниците. Днес мина така:
9:00 - половин доза протеин с вода
след това Tonique workout различни упражнения главно за дупе и крака, към 30 минути издържах, беше адски натоварващо...
11:00 - 1 доза протеин с вода
12:30 - 3 морковени протеинови палачинки с кисело мляко, какао и мед
16:00 - същото
22:00 - печена пъстърва и отделно задушени зеленчуци с балсамико и малко масло
Цял ден бях навън и нямаше как да ям много редовно. Ето и една снимка на палачинките. :)
Темата беше редактирана от maggie на 25.02.17 23:02.
Да се разпиша и аз как мина днес. Сутринта се събудих към 7 с ужаасна мускулна треска на дупето, бедрата и прасците. Бях я забравила тази болка последните месеци. Та както и да е, според програмата ми за тичане, днес за първи път трябваше да тичам продължително 20 минути без ходене и спиране (досега най-много бях тичала 8). Много се бях надъхала още от онзи ден и въпреки болката в краката реших, че трябва да ида до стадиона и да се пробвам, пък каквото стане. Ми изтичах ги ! :Д После бях много горда и щастлива. После си усетих прасците като някакви буци прикрепени към костите. И така мускулната ми треска продължава цял ден, като утре или ще е по-зле, или ще е същото и не знам дали да правя упражнения, или е по-добре да почивам.
Преди да изляза, към 7 пих половин доза протеин и хапнах 1 лъжичка мед, защото забелязах, че като го ям преди да тичам, после сякаш издържам повече.
след тичането към 8 изядох 1 чаша кремче от извара, банан, ябълка и канела
12:00 - омлет от 2 яйца, малко гауда и от вчерашните задушени зеленчуци
15:00 - няколко крекера от амарантово брашно с крема и половин доза протеин с мляко (трявба да спра да го пия за щяло и нещяло, обаче като ми се прияде сладко ми се струва по-добре от банани или мед или каквито и да е въглехидрати...)
18:30 - 1 парченце шоколадов сладкиш без брашно (ползвах смлени бадеми, останали от ядково мляко, та съответно има много малко въглехидрати в 1 парче)
към 20:00 - 1 печена пъстърва и още 1 парче сладкиш, малко кисело мляко
Всъщност не бях си правила и яла нищо сладко от поне 2 седмици и днес беше нещо като малък чийт, макар че реално си беше съвсем полезен и в рамките на дневния брой въглехидрати и тн :Д
Мнението беше редактирано от maggie на 15.04.14 21:56.
15.04.14
23:58
Честит дневник :) Изглежда интересен и ще те следя с удоволствие :P Успех с целите :))
Хей, мерси :)
Днес беше почивен ден, чакам мускулната треска да отмине. Засега е по-добре, утре ако съвсем изчезне и ако навън няма урагани и сняг, ще тичам!
към 10:00 - сок от 1/2 портокал с 1 чл спирулина, 1 филийка домашен ръжен хляб с малко масло, 1/2 банан с 1 сл мед и 2 сл тахан, мака и рожков
12:30 - 2 парченца от бадемовия сладкиш, 1/2 кис. мляко и 1 домашен бонбон от снимката
16:00 - омлет от 2 яйца, малко гауда и задушени зеленчуци, 1/2 кис. мляко с 1 лъжица протеин и 1 киви
21:30 - печена сьомгова пъстърва с 1 лъжица домашно песто, ягоди
вода: 1.5л
Цял ден гледам туториали пред компютъра, единственото ми движение беше малко излизане и 10 минути йога. Надъхала съм се утре за упражнения, така че да се маха тая МТ !
Хубава вечер:)
Ами трябва да се поизцапаш малко...занимавка си е. Не знам ти какво точно слагаш в сместа, но предполагам, че има разтопен шоколад. Пробвай като смесиш всичко да го сложиш в хладилник за 1-2-3 часа. После се втвърдява и с лъжица гребеш и правиш на топчета. Обикновени шоколадови трюфели като правя, по този начин ми се получават.
Отчет за днес:
към 10 - 1/2 доза протеин
После много се чудих дали да ида да тичам, според програмата ми трябваше... накрая отидох. То валеше, станах на нищо, ама беше свежо. Дано не се разболея.
3.13 км общо (6-та седмица)
5 мин - 9.4км/ч
3 мин - ходене
8 мин - 8.5 км/ч
3 мин - ходене
5 мин - 7.8 км/ч накрая тичах по стръмното и беше не осоебно яко.
стречинг 15 мин
11:00 - 1 доза протеин
11:30 - 80 гр печено пиле (гърди), 50 гр печено сирене, зеленчуци
15:00 - 2 лъжици тахан с 1 мед, мака, 1/2 банан и 150 гр ягоди
16:00 - 1 парче от какаовия сладкиш без брашно, 1 лъжичка дом. бадемово масло (получи ми се! доживях!)
19:00 - тренировка
започнах 30 day squat challenge, обаче след клековете реших да направя и други упражнения, стана голяма каша... ама по-добре от нищо пък.
50 squats
4x30 sec plank, на лакти
30 lunges, по 15 на крак
60 гулутеус ритник, по 30 на крак
60 гулутеус мост, като стоях с вдигнат таз, единия крак изпънат и го свалях и вдигах колкото високо мога, после видях, че не се прави така упражнението изобщо, по 30 на крак
2 мин тяга на 1 крак, по 1 мин на крак с някаква гира към 4кг
60 повдигания на крак от легнало странично положение... нямам представа как се нарича и не мога да го намеря, по 30 на крак
Старах се всичко да правя бавно, а не само да си размятам краката колкото за бройката. Дано съм напарвилна всичко както трябва:)
21:30 - планирам 80гр печено пиле, 1 л домашно песто, малко суфле от тиквички ще опитам ии 1 лъжица бадемово масло за “десерт”
вода 1.5л
мега дългия пост стана, извинявам се ако ви доскучае :Д
Мнението беше редактирано от maggie на 17.04.14 22:22.
Когато навън вали и ти се бяга - бягаш с ветровка...
В Декатлон има яки ветровки, щото са по-евтини и ефективни колкото скъпи на известни марки, марката е Kalenji ето и модела:
http://www.kalenji-running.com/sites/kalenji/files/styles/460x460/public/media/images/kalenji-running_coupe-vent_coupe-pluie_ekiden_wind_running_jacket_8184388-1.jpg?itok=pmNm7Guj
Мерси, нещо такова ми трябваше точно:)
За днес: супер разбъкан ден, но има и такива
11.00 - омлет от 2 яйца, малко гауда и гъби с масло; 1 домшен бонбон
После цял ден бяхме наляво-надясно и “обяда” ми беше към 100 гр извара с подправки.
към 19.00 - печено пилешко 100гр и извара с подправки, йоги чай women’s balance с мед
междинно 1 чаша мляко с цикория и мед
22.00 - малко суфле от тиквички, соево мляко с ванилия
вода 0.5л -.-
И 70 клякания за завършек на деня. Лягам си с надеждата утре да намеря брашно от елда, за да си направя веган тортичката и да се размина с козунаците и бялата захар.
едит. Да, наядох се с козунак в 3 часа. нямам оправдание (dull)
Мнението беше редактирано от maggie на 19.04.14 02:49.
Днес ще ми бъде чийт деня, реших го още сутринта. Не съм имала такъв от 2 седмици поне. (изключвам снощи, нали)
10 - половин филийка от ръжения ми хляб с масло и мед
10:30 - тичах 3.5км - 26мин без да спирам или ходя. Това ми е най-дългото тичане досега. Не мога да повярвам, че преди 5 седмици едва изтичвах 2 минути, а сега след 26 съм едва леко задъхана...
към 11 - суров. протеин
Нататък козунаци. Гони ме невъзможен глад... наяждам се и след 10-тина минути стомаха ми е празен...а не е лакомия, не знам какво става.
Довечера ще допълня колко вода съм изпила и клековете също. И дали съм намерила време за някаква кратка тренировка.
Хубав празник на вас:)
пс. и една снимка на малкото ни кално чудовище сутринта :Р
Среднощни упражнения:
60 squats
3x1 min plank не на лакти, а с изпънати ръце
30 напади с 2х2кг, по 15 на крак
30 гулутеус ритник с изпънат крак, по 15..
30 гулутеус мост
30 crunches
30 повдигане на краката вертикално от легнало положение
30 lunges с 2х2кг
Мисля, че е крайно време да науча имената поне на упражненията, които правя :Д и да се науча да правя напади като хората...
вода 1л
Мнението беше редактирано от maggie на 20.04.14 00:44.
Честит празник на всички! Бъдете щастливи и здрави :)
Днес мина по-добре от вчера откъм храна.
- 3 малки варени яйца, извара
- 500мл пресен сок (целина, магданоз, спанак, маруля, краставица, морков, цвекло), 1чл аминокиселини и 1чл спирулина
- 2 лъжици тахан с малко мед, мака и 1/2 банан
- 100 гр козунак
- 3 белтъка, 1ж, домат
- печена пъстърва, 100 гр козунак, 1 чаша мляко
После бях на рожден ден...
- салата, малко печено свинско със сметана и топ.сирене, малко торта (свикнала съм си на моите здравословни и не особено сладки неща и това ми се стори направо все едно ям захарен сироп :х )
- йоги чай women’s balance със стевия
вода никаква
След тези 2 дни безразборно ядене ми е супер гадно на стомаха. Мисля това да ми беше за Великден. От утре по режима пак, с малки изключения :)
Утре е ден за тичане, но нещо ме боли дясното стъпало... болеше ме още онзи ден като тичах, ама не му обърнах внимание. Дано не ми попречи утре, че много ми се ходи.
- 2сл тахан с мако мед, 2 хапки козунак
- тичане 1.9 км - 14 мин...
- 200гр ягоди, 50 гр козунак
- 1/2 доза сур. протеин с вода
-30 гр общо бадеми и браз. орехи
- палачинки от 2 яйца, сур. протеин, 2 сл овесени трици, 1/2 банан и ги ядох с 2 сл бадемово масло (1 палачинка остана за утре)
- 1 парче от веган тортата
- 80 гр пилешко, тиквички и чушка печени на грил тиган с малко олио от гроздови семки; 1сл сос от хранителна мая и тахан
вода 250 мл
70 suqats
—-
Днес се пооспах и направих грешката да отида да тичам в 11 часа в Южен парк... няма такава лудница. Потичах 15 мин и спрях. Малко е изнервящо на зигзаг измужду хората да подскачам само. Утре ще се пробвам по-рано.
Днес нямах време за тренировка, затова утре ще направя едан дълга и изтощителна, както си му е реда :д
Калориите не си броя, защото много ме изнервя и ми се яде 1000 пъти повече. Карам го по усет, но се надявам днес вече да съм си нормализирала храненето и да не съм надвишила 1500.
От утре започвам бавно да намалявам въгл. за семтка на мазнините. И трябва да пия повече вода...винаги ми е било проблем.
6.40 - 1 р. филийка с масло и мед
7.10 - тичане 4.09 км / 30 мин, напредвам! :Р
- 1 чл мед, 2 хапки козунак (воля...)
- 15 гр сур. протеин с вода
10.00 - омлет от 2 яйца, зеленчуци и извара със зехтин и копър
- йоги чай, зелен чай с жасмин (стевия и в 2-та)
13.00 - 1/2 авокадо на кремче с кокосово масло*, мака*, рожков*, стевия*, какао и 1чл мед*; 1 р. сухар с извара
- сок от 1 червена чушка, шепа маруля, 1/3 краставица, 1/2 лимон, кръгче джинджифил, 1/2 ябълка и 1 чл спирулина*
17.00 - към 120 гр пилешко със соев сос, 1 червена чушка, малко масло
18.30 - трениривка (после ще допълня)
- за вечеря планирам пилешко и зеленчуци, ще допълвам
Попаднах в един съседен дневник на идеята за няколко дни пиене на зеленчуково-плодови сокове + много интересен сайт и се зачудих дали да не го направя и аз. Стремя се да не ям вредни неща като консерванти от храни и всякакви незнайни думи, но няма как да го избегна на 100%. Та мисля, че едно такова нещо може да ми помогне на организма, но реално така ли е? Според вас ще има ли някакъв негативен ефект? Мен ме притеснява, че ще ми се забави метаболизма сигурно и няма да мога да тренирам...
22.04.14
17:32
Препоръчвам ти да прочетеш книгата “Енергични за цял живот” :))
Сега я погледнах, предполагам е нещо като филмите Food matters и Fat, sick and nearly dead, където много наблягат на идеята за зеленчукови сокове? Аз от там се “вдъхнових” още преди няколко месеца и 3 дни бях на подобен режим. Но моето по-скоро беше гладуване, защото рецептите за сокове, които дадоха, бяха ужасни. Та не бях нито енергична, нито почувствах промяна след това, освен че не знаех къде се намирам от глад.
вечеря 22.30 - пилешко (макс. 150 гр), 2 печени чушки, 1 сл домашно песто; 1 хапка от тортата с една банан
вода 1.3 л
75 squats
Тренировка...ама друг път. Мъча 1 сценарий цял ден, другият остава за през нощта. Добре че поне тичах тая сутрин.
Голям глад ме гони днес, а май дори си надвиших калориите.
Ето ми я и великденската торта, отмързя ме най-после да кача снимките :д Блатовете са с мед и чия, а кремчето от мляко от кашу, брашно от елда и кокосово масло .
едит. сега се усетих, че меда не е много веган...но няма значение, получи се вкусно и не супер сладко :)
Мнението беше редактирано от maggie на 23.04.14 01:42.
И все пак се реших на няколко дни сокове. Официално са 5, но не искам да се натоварвам психически да мисля постоянно колко остава, докато се наям. Все пак не е това идеята, затова ще го правя, докато се чувствам добре. :)
- сок от 1/2 ябълка и 1 см джинджифил, после сок 1
- 1/2 банан
- тренировка
- сок 2
- сок 2
- сок 1
сок 1 (общо за деня): 4 ябълки, 1/2 авокадо, 1/2 ананас, спанак, стрък целина, краставица, лимон, джинджифил, 1 чл спирулина*
сок 2 (общо) : 1/2 ананас, 1 тиквичка, спанак, лимон, краставица
тренировка - 3 кръга:
30 клек с 2 кг
60 сек задна опора
20 (на крак) глутеус мост
20 (пак) глутеус ритник
15 V-преса ... най-трудно ми беше и го правих много криво
15 махало (негоре-надолу)
5 бърпита между всяко упражнение, накрая 10. След това 10 мин стречинг.
Общо ми беше към 70 минути и доста се изморих. Упражненията гледах от сайта, но не знам много как да ги подредя.
п.с. Сутринта реших да се измеря...и бях 48.3, което отдааавна не е било. Преди месец бях 46. (dull)
Мнението беше редактирано от maggie на 23.04.14 14:26.
внимавай с тия сокове...
не само тоя човек мисли така, още 2-3 диетолога гледах наскоро на същото мнение
Мнението беше редактирано от Pavel D на 23.04.14 14:30.
Ми да то като гледам сега рецептите за следващите дни, всичко е основно ябълки, цвекло, банани... все захар.
Май ще се откажа, че тия +2кг сутринта ми бяха достатъчни и не ми е до експерименти. Мерси за видеото.
едит.
обяд - 2 яйца, салата с печени зеленчуци и спанак
- 2 лъжици тахан с малко мед*
вечеря - 1 варено яйце, малко извара и песто; чаша мляко с 15 гр протеин (ядеше ми се сладко ужасно много (dull) )
Днес храната ми е под всякаква критика ии съм много объркана. Сметнах си днес калориен баланс 1800 kcal (на 47 кг) и ми се струват адски много. Като махна 10% остават 1600, което е по-ок, но не знам дали трябва да съм в дефицит.
Искам да ям по-малко въгл. и повече мазнини, обаче това значи по-малко количество храна и постоянно ще съм гладна...
Като бях у приятеля ми предния месец купувахме само каквото трябва да се яде и си бях изгардила чудни навици. Сега се прибрах и наще купуват всякакви неща, и висчко си развалих.
Мнението беше редактирано от maggie на 23.04.14 22:23.
6.30 - 2сл тахан с малко мед
7.00 - тичане 20 мин/2.84 км
- 3 сл овесени трици с пр. мляко, мед и кокосово масло
- 150 гр спанак с извара и картофи, 1сл тахан
- същото
- смути от 1/4 авокадо, 1/2 банан, мляко и 20 гр сур. протеин, кок. масло
- от спанака + 100 гр извара със зехтин
- към 70 гр общо кашу+браз.орех и толкова извара
- 1 голяма краставица
111 carbs 92 fats 105 protein
вода 0.5л
Най-много към 1600 ккал ги смятах, но може и да съм в грешка. Прекалих много с въглехидратите и днес, трябва да измисля по-свястна храна да си нося като съм навън.
Също исках да тичам 30 мин, но не можах този път. Прасците ме боляха от началото, а след това и на единия крак сякаш самата кост отдолу и реших, че е по-добер да спра... май е време да си взема хубави маратонки.
Мнението беше редактирано от maggie на 24.04.14 23:56.
И с какво бягаш досега и от колко време бягаш, колко пъти седмично? - Може натоварването да ти идва в повече, да трябва да бягаш повечко по тревичка(по-малко се стресират мускулите)
С маратонки, но не са за бягане. Удобни са горе-долу, но са с тънка подметка и крака ми е супер свободен в тях.
Бягам от месец и половина, 3 пъти седмично през ден. В началото беше на някакъв стадион, където настилката беше един червен пясък, но от 2 седмици тичам по алеите в парка, които са с асфалт.
Иначе понякога (както сега) тренирам в дните, в които не бягам. Дали да ги направя двете неща да са в един ден и през ден да ми е почивен? (или за една нощ тялото ми може да се възстанови?)
http://www.intersport.bg/website/var/tmp/thumb_4457__lightbox.jpeg
Ето ти един пример за “обувки за бягане”, това е просто етикет и основното, което трябва да те интересува е обувката да е лека, да ти е удобна, тоя мрежестия плат преобладава при пръстите, където ще се прегъва, хубаво е да не е кожена обувка, задължително я разбягай в магазина, усети я как е, и не се впечатлявай от някакви технологии, които яж ги има в обувката, всичко е от Китай, и тия технологии после не бягат вместо хората и не предоставят невероятен комфорт...
Можеш да бягаш и на тревичката до алеята, поне повечето време или докато загрееш 10-20 минутки.
Ако сега доста те изморяват тренировките е добре да са разделени, а май в момента е така, можеш да тренираш две неща когато имаш някаква база и тренировките не са свръх изтощителни, преди тренировка се яде за да имаш енергия да тренираш, след тренировка се яде, за да се доставят вещества за възстановяване.
Аз примерно правя интензивна бегова тренировка в дните, когато ходя и на танци, но ям доста стабилно в тези дни и танците не са много интензивни.
В следващите дни, след тази серия от предишния ден правя бегова тренировка със слаба интензивност за да се възстановявам и да не губя тонус.
Засега си почивай повече и леко увеличавай натоварването, за да се радваш на спорта, а не да ти прави проблеми. :)
Към подобни обувки и аз се бях ориентирала, само че на Найк. Знам, че не вършат чудеса едни обувки, но поне ще е малко по-удобно, надявам се.
Благодаря ти за изчерпателния коментар, ще опитам да тичам по тревата. Макар че скоро ми се наложи и е доста по-уморяващо за краката (или поне така ми се стори), но ще пробвам пак. :)
“закуска” в 12.00 - 1сл тахан, 30 гр овес и трици с какао, мед*, кокосово масло* и 20 мл мляко (а така ми се искаше да сложа още :
<)
14.00 - 1 сл тахан и 1 хапка козунак (пак не издържах, айде да се свършва вече с тия козуначени истории)
16.00 - тренировка
17.00 - ще опитам няколко хапки от остатъка от тортата в ролята на бърз въглехидрат като за след трен.;
19.00 - телешко бонфиле с 1/2 картоф; салата с козе сирене и 3 хапки брауни с ядки; 1 бонбон тофифи, че мама имаше рожден ден:)
тренировка:
3 кръга
клек 20 с 4 кг (цели четири! :Д)
5 бърпита
глутеус мост 20 на вс. крак
5 бърпита
крънчове 20
5 бърпита
повдигане на краката от лег 15
5 бърпита
планк с прави ръце 60 секунди
10 бърпита
Гледам в другите дневници упражнения с 30, 50 кг... аз клякам с 4 и накрая не знам къде съм... жалка история. Но имам надежда де ! :Д Иначе преди издържах планк само 30 секунди, а сега мога цели 60, предполагам се брои за някакъв прогрес :Р
Довечера ще хапвам навън и нямам намерение да е нещо вредно, ще допълвам.
Мнението беше редактирано от maggie на 26.04.14 00:23.
Гледам в другите дневници упражнения с 30, 50 кг... аз клякам с 4 и накрая не знам къде съм... жалка история
постепенно ще свикнеш. и аз много се чудех същото, двете ми гирички по 7кг ме затрудняваха, но постепенно свикнах и сега клякам с два дъмбела по 20. пак не е много, но в началото ми се струваше невъзможно
25.04.14
16:58
...не се впечатлявай от някакви технологии, които яж ги има в обувката, всичко е от Китай, и тия технологии после не бягат вместо хората и не предоставят невероятен комфорт...
...което просто НЕ отговаря на реалността. ;)
Ако си бягал с висок клас обувка за атлетика - няма как да не направиш разлика с обикновен модел. Дано имаш възможност да сравниш лично на практика показаната от теб обувка с нещо от класа на сериите Kayano или Nimbus на Asics (само пример). Няма база за сравнение... добрата обувка за спорт е изключително важен избор и фактор.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.04.14 17:00.
Бягам с Adidas Duramo 5(тренировъчни) и Adidas Adizero Adios 2(състезателни, за справка доста атлети и то елитни са бягали с тази обувка и други от серията Adizero), тая Puma случайно я ползвам за ходене, заради добрата цена и приемливия вид.
Имам и Salomon Xa Pro 3D Ultra GTX - която струва към 300 лева и е най-пълния боклук на света(купена от магазина на фирмата в София), а е пълна с технологии и гръмки печатчета, а не става за нищо!
Бягал съм и с Рънърс и Спалдинг и не съм имал оплаквания, не и свързани с обувката и дискомфорт, причинен от нея.
Мога с ръка на сърцето да кажа, че Adios са най-леки и поради това ги ползвам за състезателни, а и просто съм бил ентусиазиран да си ги взема.
От ползването на определена обувка не произлиза нищо - не се подобряват постиженията, не се подобрява издръжливостта, обувката има свойството тежест, а дали е удобна, аеродинамична, цветна - това всеки може да го прецени според собствените си виждания.
Коментара ми за избор на обувка за Маги е във връзка, че не трябва да отделяш стотици левове за обувки и някой да те убеждава колко добра е обувката... Ако искам да я убедя в качества на обувката ще и кажа, че Митко Ценов бяга с този модел, че Уилсън Кипсанг бяга с Адидас и т.н.(и ще я науча кои са тези, ако й е интересно да види, като ще бяга маратон :D )
А и това не е мерило, защото това са големи марки-спонсори и ти си длъжен да бягаш състезания с тях(щото ти дават пари да печелиш и да говориш с добро за обувките им), за да си мислят хората колко са добри обувките, а той тренировъчно може да бяга с някакви съвсем непретенциозни обувки - евтини, че даже и на конкурентна марка, ако са му по-удобни...обаче колко бяга и колко е бягал той си знае, за да стане толкова добър и да поддържа такова ниво(тоест усилията са важни и от тях следва резултата)
Аз не убеждавам никого в нищо, добрата обувка е важна, но тя може да струва и 40 лв.
Сори, че толкова дълго писание изписах, но съм подробен какво да се прави... :D
Ааа, чакай Маги...когато бягаш по трева тя ти омекотява, обаче ти заминава част от енергията и затова ти е по-трудно да бягаш по тревичка, можеш да си бягаш и на асфалт, ама като начало не го ползвай за основна настилка, да заякнат краката първо.
Мнението беше редактирано от Danny||| на 25.04.14 17:33.
25.04.14
17:44
Преди да споделя какво мисля по въпроса ще кажа, че спортувам от достатъчно време, за да могат през краката ми да са минали не по-малко от 30 чифта маратонки от почти всички марки за спорт на достатъчно високо ниво. Минал съм през маратонки от нисък клас и отдавна знам защо е оправдано да се купи качествена обувка (а тя не струва малко пари, за съжаление). Моят спорт не е атлетика, но принципите са общовалидни. Говорили сме на тази тема (струват ли си скъпите обувки за спорт).
Имам и Salomon Xa Pro 3D Ultra GTX - която струва към 300 лева и е най-пълния боклук на света(купена от магазина на фирмата в София), а е пълна с технологии и гръмки печатчета, а не става за нищо!
От кога Salomon са фактор на пазара на обувки за атлетика?
Бягал съм и с Рънърс и Спалдинг и не съм имал оплаквания, не и свързани с обувката и дискомфорт, причинен от нея.
Въпрос на ниво и интензивност на спортното натоварване.
От ползването на определена обувка не произлиза нищо - не се подобряват постиженията, не се подобрява издръжливостта, обувката има свойството тежест, а дали е удобна, аеродинамична, цветна - това всеки може да го прецени според собствените си виждания.
Обувката за спорт е изключително важен фактор по отношение на превенцията и възникването на травми. Искрено се надявам да не отречеш истинността на това твърдение, защото ще трябва да отделям разговора в самостоятелна тема, за да се аргументирам. Постиженията и издържливостта се влияят косвено от липсата на травми, прав ли съм? Освен това изработката и материалите, от които се правят високия клас обувки за спорт, са различни - по тази причина запазват качествата си по-дълго време.
Аз не убеждавам никого в нищо, добрата обувка е важна, но тя може да струва и 40 лв.
Не, това е невъзможно. :)
Salomon са фактор при trail бяганията, за пример Кирил Николов - Дизела и Иван Сираков, най-добрите български ориентировачи.
А конкретната обувка се хлъзга в подлеза на някаква локва, е извинявай - голямо качество, стелката се разлепи за 2 месеца ползване, като не е било свръх интензивно носене и не съм изтезавал обувката, а съм я пазил.
Естествено, че не може да се бяга с джапанки или бос(без доста тренировка и подготовка за подготовка на стъпалата и мускулите), имаме случай да се бяга с гуменки и да има добри резултати и няма оплаквания(по пресечен терен), но това е друга тема, аз хвърлих обувки, с които ми беше неудобно да ходя, че се усещаше асфалта, бяха заминали съвсем, а и бяха с ниска пета.
Пумата е 60лв в момента и ми е добре да ходя с нея...
Естествено, че когато имаш травма спортната форма заминава, заради прекалената принудителна почивка, така е.
Ние не притежаваме фабрики за обувки и не можем да кажем със сигурност, ясно е, че всичко идва от Китай и дори е възможно да попаднеш на кофти партида и на скъпа стока.
Аз се бях ориентирала към например Nike Lunarglide+5 (от снимката). Тези дни ще ида да ги пробвам, стурват ми се удобни и са с дебела подметка. Другите, които гледах, че много хора ползват, са Nike Free (тези с нарязаната подметка), но изглеждат тънки и пише, че усещането е сякаш тичаш бос... май няма да ми е много удобно.
Според вас Lunarglide подходящи ли са? То зависи и дали ще са ми удобни, но не е само от това, а на мен тая тема ми е много непозната и далечна...
Ако ти харесват и са ти удобни си ти, въпреки че са скъпички за това, което предлагат и връвчиците при връзките не знам каква роля могат да играят.
Nike Free вярно не е добър вариант, поне докато нямаш някакъв стаж в бягането, а и трябва да видиш и на твърда настилка как са, за да се замислиш за тях.
Утре ще намина през Найки да видим дали са моите:) А теб днес май те видях в парка, докато тичаше. Ама може и да съм сбъркала де.
7.30 - козунак, тахан и мед в малки количества
9.30 - тичане 5 км с 8.5 км/ч средно и после още мъничко тичах
10.30 - половин банан с няколко хапки от тортата
- пр. мляко с цикория и мед
нататък ядох постоянно по 1-2 хапчици от разни неща, но не съм преяждала.
Ядох малко тахан, бадемово масло, няколко орехчета, 2 хапки козунак ии правих торта за мама, че вчера имаше рожден ден и не ми остана време. Та докато я правих трябваше да опитвам, общо ми се събират 3-4 лъжици “опитванки”. (стана много вкусна :Х в блата сложих гайо черен шоколад и с типово брашно, кремчето от рикота с мед и отгоре банани с малко мусковадо и кокосово масло... определено ще има втори път! )
19.30 - 150 гр телешки кюфтенца (каймата беше от чисто месо), малко крема сирене и дом. песто
- опитах си от един протеинов шейк с банани.
вода засега 0.5 л ще пия и още
Снощи имах среднощно ядене на 1 лъжица тахан и изпих 1 протеинов шейк, с надеждата да имам повече сили на тичането днес, защото вчера нали тренирах и тъй. Ами имах сили, но единия крак ме болеше пак.
А за тичането... беше ми като челиндж до 26 април да мога да тичам 5 км без почивка и ходене и взех, че успях! Много съм горда :Д Наистина супер ми е хубаво като виждам резултат от това да съм постоянна в нещо и ме мотивира още повече да не спирам. При това бягането беше в Южен парк и половината време беше по стръмно. Е, бавно тичах, за 35 минути го минах, но все отнякъде се започва :) Иначе и на вид имам мъничка промяна, или поне така се усещам - не толкова отпусната. На см съм си същата. Ще взема да си правя повече снимки май.
Аз се бях ориентирала към например Nike Lunarglide+5 (от снимката). Тези дни ще ида да ги пробвам, стурват ми се удобни и са с дебела подметка. Другите, които гледах, че много хора ползват, са Nike Free (тези с нарязаната подметка), но изглеждат тънки и пише, че усещането е сякаш тичаш бос... май няма да ми е много удобно.
Според вас Lunarglide подходящи ли са? То зависи и дали ще са ми удобни, но не е само от това, а на мен тая тема ми е много непозната и далечна...
Много съм доволна от Nike Free - изключително са удобни, леки, “компактни”, за дълъг ден на крак, тренировки в зала, HIIT у дома и т.н. са перфектни. Почти не се чувстват на крака.
Не съм фен на тичането и не го практикувам, но правилно си се насочила, че точно за тази цел не са сред най-удачните варианти. Успех в намирането на Твоите! :)
Видяла си ме та, аз рядко пропускам тая съботна инициатива - почти като навик ми е. :)
На 1-ви юни може да ти е следващото предизвикателство на трасето в Западен парк(то е с повече изкачване и е по-кофти), да го минеш без ходене, там доста хора ще изпадат като круши и ще похождат, защото бягат много малко и си стоят на едно ниво...
Много са удобни да, аз тичам с такива като от снимката :) Наистина все едно нямаш обувки, но пък за сметка на това подметката е много мека и съвсем не бих го сравнила като босо ходене. Препоръчвам!
27.04.14
16:13
...връвчиците при връзките не знам каква роля могат да играят.
“Връвчиците” са част от технологията Flywire на Nike. Тя осигурява плътно и стабилно прилепяне на горницата на обувката към крака и на крака към подметката. Освен подобрението на усещането и комфорта, Flywire подобрява значително и стабилността на крака в обувката. В момента играя с Nike Jordan Dominate Pro, който е оборудван със същата система и споделям впечатления от личен опит. Мои съотборници с Nike LeBron 10 (low) имат абсолютно същото мнение по този въпрос.
Nike LunarGlide+ 5 е добър избор.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.04.14 16:14.
8.00 - 200 гр кис.мляко с 3 сл овесени трици, 20 гр шок. протеин
10.30 - 1 чушка със сирене, 1 тиквичка, 1/2 патладжан и 1/2 червен лук печени без мазнина, 1 сл дом. песто, 1 чл бадемово масло
16.00 - сандвич (малък квадратен) пълн.хляб с печено пиле, горчица и зеленчуци; няколко бадема
18.30 - 50-60 гр печено кашу, няколко опитванки Harmonica йогурт с малини*
21.30 - половин купичка супа (картоф, тиквичка, морков и гауда), 1 сл сметана, 100 гр котидж
вода 1л и общо за деня имам няколко хапки малки от вчерашната торта, но това беше сутринта.
105 squats, тия клекове имам чувството, че повече бедрата ми натоварват, отколкото дупето
Днес целия ден прекарах навън, в търсене на маратонки и яке за тичане, затова и храната ми е толкова зле. НО пък си взех от Nike маратонките Lunarglide 5, яке, клинче и спортен сутиен. Доволна съм. Обувките са страшно удобни, нищо общо със старите ми. Нямаха моя цвят, но все тая. Утре съм в парка да ги изпробвам :) Иначе това за връвчиците на връзките питах в магазина и точно това ми обясниха, че е за да прилепва по-добре за крака.
Упорито се боря да си намаля въглехидратите в менюто и става все по-зле. Напоследък много ми се хапва нещо сладко постоянно или плодове, пълнозърнест хляб и такива неща...не знам на какво се дължи, но ще се радвам да спре.
Мнението беше редактирано от maggie на 28.04.14 15:34.
6.40 - 2сл тахан с 1 чл мед и половин банан
7.00 - 5.34 км бягане - 5-те км средна скорост 8.7км/ч, последните 2 минути постепенно увеличих скоростта и тичах колкото мога бързо
8.00 - шейк от 1/2 банан, 20 гр суров. протеин, пр. мляко и мака
11.00 - 2 палачинки с малко котидж и 2 сл сладко Fior di Frutta (без захар, на 100 гр има 37 въгл.) в палачинките имаше основно 2 яйца, половин банан и 15 гр суров. протеин
14.30 - 2 “пържени” яйца и салатка от спанак, печена тиквичка, лук, чушка и гъбки със сос от хранителна мая, тахан и зехтин (h)
Днес реших да съм стриктна и да не ям козунаци, защото майка ми е направила 3 ( (dull) ). Засега удържам, после ще допълвам и ако не издържа, ще ме е мнооого срам да си призная! :Д
А маратонките са стахотни и наистина има много разлика. Накрая като бягах бързо усетих колко са меки и сякаш ме изтласкваха, а не ми се забиваха краката в асфалта. Много, много съм доволна:) Проблемът е, че левият крак продължава да ме боли и през цялото време докато тичах го усещах, та може би ще трябва да ида на някакъв преглед скоро. А така не ми се ще..
Мнението беше редактирано от maggie на 28.04.14 17:04.
Маги, то обувките не са панацея.
Има си начин на бягане, който е правилен, правилна стойка на тялото(изправена стойка), правилно стъпване с крака на повърхността(бяга се с удряне на предна или средна част на стъпалото) и правилно трениране(постъпателно и плавно увеличаване на обема, редуване на нискоинтензивни с високоинтензивни тренировки, темпо).
Като те боли крака вземи да похождаш няколко дена с тия нови обувки, да ги разтъпчеш, да свикнеш с тях, тъкмо ще си почине крака ти от бягането.
Ако усещаш нужда от ходене на лекар, отиди, ще е хубаво после да кажеш и тук какво ти е казал лекаря! (много вероятно е да ти предпише някакъв мехлем или да ти говори против спорта...)