05.05.14
18:59
Здравейте. Това е поредната тема с такова заглавие, знам.. Но искам да задам конкретни въпроси, свързани с моя хранителен режим, тренировки, тегло и ръст.
От четири години тренирам каланетика. Тренировките, които правим са с тежестта на тялото, използваме леки гирички,общо взето заниманията са натоварващи, но не ми бяха достатъчни, защото привикнах. От два месеца започнах да ходя и на фитнес, правя мъртва тяга, клекове с щанга, набирам се на лост, скрипец, като цяло съм привърженик на по-силовите тренировки. Гимнастиката ми помогна да усещам мускулите си. Коремът е най-силната ми част от тялото, имам си пакет от оформени коремни мускули, само че за съжаление, се най-ясно виждат най-горните 2 плочки, 2-рите две също се наблюдават, а от скоро започнаха леко да се подават и най-долните. Само че искам по-бързо да се появат, вече 4 години си ги отглеждам, крайно време е да ги виждам ясно. 50 кг тежа, висока съм 166 см. Храня се разделно, като въглехидратите, които приемам съм ограничила до кафяв ориз, варени картофи, овесени ядки, трици и коренови и грудкови зеленчуци, които са по-богати на въглехидрати. Ям пилешко месо, телешко, риба, извара, яйца. Газирани напитки не пия, захар не консумирам, всякакви пакетирани снаксове, чипсове и от този род не ям вече от 4 години и повече. Само че, мазнинките в долната част си стоят и това е. Като увелича кардиото и намаля приема и на тези въглехидрати, които приемам, отслабвам до 48-47 кг и то предимно в караката и дупето, а коремът не мърда. Не знам, какво още да направя. Мислех си за Animal cuts или L-Carnitine, никога не съм опитвала хранителна добавка, не знам какво да очаквам, не знам как да я приемам, а се страхувам от евентуален страничен ефект, сърцебиене, превъзбуденост.( проблеми със сърцето нямам, понякога просто претупва, обикновено като съм по-изморена, като на всеки човек)
И така, след като Ви казах всичко това, въпросът ми е, дали изобщо този вид продукти са подходящи за мен, ще постигна ли желания резултат? Има ли страничен ефект от тях, евентуално след като спра да ги приемам да кача много килограми? И на последно място, само с много кардио и със силовите тренировки, няма ли да се получи, макар и бавно...??
Темата беше редактирана от Мартина Тодорова на 05.05.14 19:57.
Ще се получи с много силови тренировки и интервално кардио ;)
Не мога да бъда сигурен относно храненето ти, но замисляла ли си се, че е възможно да не се храниш достатъчно въпреки качеството на храната (като изключим пилето), която приемаш?
Кажи какъв е дневният ти калориен прием или ако не си го смятала, напиши примерно хранене за последните три дни или такова, което да обхваща тренировъчен и нетренировъчен ден и къде се намира тренировката.
05.05.14
19:55
Ами да, мисля че ям по-малко от нужното. Днес например закуската ми беше 1 банан и 1 ябълка. Обядвах 100 гр сирене, зеленчуков огретен, заливката му е с извара, малко трици, кисело мляко и яйца. Преди малко вечерях същото без сирене.. Храня се 3 пъти дневно, но явно в доста малки количества.
Мнението беше редактирано от Мартина Тодорова на 05.05.14 19:58.
Малко е я!
Прекалено големият калориен дефицит е нито здравословен, нито подходящ за постигане на целите ти или каквито и да било други цели. При твоето тегло и предполагам 3-5 тренировки седмично трябва да поемаш някъде около 1500 калории(не претендирам за точност в сметките, че смятам на ум), че и отгоре ако искаш да си в оптимален калориен баланс, а за изчистване стойността се намалява максимум с 20 %
05.05.14
20:24
Ами увеличи продължителността на упражненията за долна част на корема, за да изчерпиш гликогена. Повдигане на крака от лег, коляно с лакът( не редуване коленете и лактите, а като почнеш с едното коляно и противоположния лакът, правиш по 30 повторения, после с другото коляно и лакът), повдигане на таза и т.н. Правиш 6,7 кръга по 30 повторения на упражнение и така...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 05.05.14 20:25.
05.05.14
20:28
Добре, трябва значи да поправя храненето.. Така ям открай време.. Има дни, в които приемам и по-големи количества,де.
Пресметнах колко калории трябва да приемам и ги умножих по коефициента на активност. От получената стойност вадя 20% и получавам 1289 калории.. Аз май и сега си приемам по толкова..
05.05.14
20:35
Ами увеличи продължителността на упражненията за долна част на корема, за да изчерпиш гликогена. Повдигане на крака от лег, коляно с лакът( не редуване коленете и лактите, а като почнеш с едното коляно и противоположния лакът, правиш по 30 повторения, после с другото коляно и лакът), повдигане на таза и т.н. Правиш 6,7 кръга по 30 повторения на упражнение и така...
Carbohydrate, всичко това правя, мускулите са оформени, усещам си ги, виждат се леко, когато ги стегна, но когато съм отпусната няма никой. В долната част на корема има най-много за чистене. И като цяло мисля, че са ми много малки мускулчетата,миниатюрни даже, може би трябва все пак да се качи някаква маса, как мислите?
Опитай да се храниш близо до или с оптималния си баланс - примерно с 1400-1500 калории дневно, за около две седмици и след това отрежи малко повече. Не е необходимо да режеш максимума веднага. Тялото има нужда да се адаптира към новия начин на хранене, за да може ограничаването след това да има ефект. Опитай да редуваш НВД ( с 0,8 грама въглехидрати на килограм телго) в нетренировъчни дни и РБД в тренировъчни като изместиш приема на въглени в последното хранене за деня.
05.05.14
20:37
Забрави добавките за сваляне на мазнини - резултатите варират от минимални до нулеви.
Също, забрави за разделното хранене. Това е псевдонаучна диета, базираща се на измислени принципи, нямащи нищо общо с това как работи човешкия огранизъм. Тоест, няма научно обоснована причина да разделяш макронутриентите в разделни хранения. Хората остлабнали по нея го правят защото намалят приеманите калории.
Истината е, че коремна преса при жена се вади много трудно и се задържа трудно. Зависи от гена, от количеството мастни клетки в организма (ако си била пълна преди) и др.
Храните които ядеш са добри, обаче ако искаш да свалиш още килограми, няма начин да минеш без стриктно следване на калорийният прием. Препоръчвам ти НВД или РБД диета + следене на калориите.
За да ти дам пример, че подценяваш колко ядеш - 100гр сирене имат 300 ккалории, равняващи се на 3-4 ябълки.
05.05.14
20:38
Carbohydrate, всичко това правя, мускулите са оформени, усещам си ги, виждат се леко, когато ги стегна, но когато съм отпусната няма никой. В долната част на корема има най-много за чистене. И като цяло мисля, че са ми много малки мускулчетата,миниатюрни даже, може би трябва все пак да се качи някаква маса, как мислите?
Не става въпрос за оформяне, а за чистете. Така ще наблегнеш точно локално. Ако правиш за долна част, то увеличи продължителността просто...
Абсолютно ненужно е да правиш безкрайно дълги серии и безброй серии за долната част на корема. Ако мислиш, че мускулната ти маса е малко вероятно си права, но ние няма как да знаем без да сме те виждали. Топенето на мазнини в определена област - специално в долната част на корема и вътрешната част на бедрата - не е задължително свързано само с натоварването на тази област. Опитай да увеличиш храната, но да запазиш качеството й. Ако смениш пилешкото със свинско изобщо няма да сгрешиш. Увеличи ежедневния прием на мазнини - ще се учудиш колко важни са за топенето на натрупаните такива :)
Интензивно кардио (не казвам интервално, защото човек може да си структурира кардиото както си иска) 3 пъти седмично на гладно. А защо не един Л-карнитин преди кардиото. Не струва милиони, а и е полезен за сърцето.
07.05.14
12:56
Много Ви благодаря за отзоваването! Нямах възможност да пиша няколко дни. Прочетох за всичко,което сме ми дали като съвет и имам няколко въпроса. За НВД тези 0.8 гр въглехидрати на тегло са за целия ден,нали така, и да причислявам ли и сладките плодове към въглехидратите? Относно приеманите калории, след двете седмици, по -малко от 20% ли да отрежа и ако да, след колко време да намаля до максимума? И последно, чрез НВД и РБД трябва да се засили сизгарянето на мазнините,не искам да отслабвам цялостно,а само да изчистя.
10.05.14
11:51
Интензивно кардио (не казвам интервално, защото човек може да си структурира кардиото както си иска) 3 пъти седмично на гладно. А защо не един Л-карнитин преди кардиото. Не струва милиони, а и е полезен за сърцето.
Напълно подкрепям това което каза,аз от личен опит го казвам шкембенцето което имах така го свалих а мускулите започват да се показват след време не само упражненията за корем са добро решение аз лично само с кардио клекове мъртва тяга и страничен наклон успях да докарам от шкембенце до що годе стегнато коремче упражненията ги правех в домашни условия само с дъмбели. а колкото до храненето приемай си калорийте които трябва но не на 3 хранения а на 5 да кажем примерно закуска,междинно,обяд,междинно и вечеря приемай най много на закуска и най малко на вечеря.На мен така ми действа добре,и все пак всяко тяло е различно :) Успех мила и не се отказвай всичко става с много усилия и мнооого търпение :)
@Гергана Бобева, навсякъде, където те чета, изреченията са ти по 4-5 реда едното, как не изгубваш нишката по някое време... :Д (F)
Иначе да, въглехидратите от плодове за огромно съжаление се броят, както всички останали. Доколкото знам, при НВД е препоръчително да се приемат предимно не толкова сладки плодове, ами кисели като ябълка или грейпфрут (нека, ако греша, някой да ме поправи).
И да, 0.8гр за кг за целия ден общо, което в твоя случай предполагам са към 40гр. Успех! :)
Мнението беше редактирано от maggie на 11.05.14 01:53.
12.05.14
01:16
@Гергана Бобева, навсякъде, където те чета, изреченията са ти по 4-5 реда едното, как не изгубваш нишката по някое време... :Д
:D Обещавам вече да слагам точки и запетайки. Грешката е моя,а твоята забележка е напълно правилна. Явно съм свикнала вече и се придържам към “нишката”. хихи.
Много Ви благодаря за отзоваването! Нямах възможност да пиша няколко дни. Прочетох за всичко,което сме ми дали като съвет и имам няколко въпроса. За НВД тези 0.8 гр въглехидрати на тегло са за целия ден,нали така, и да причислявам ли и сладките плодове към въглехидратите? Относно приеманите калории, след двете седмици, по -малко от 20% ли да отрежа и ако да, след колко време да намаля до максимума? И последно, чрез НВД и РБД трябва да се засили сизгарянето на мазнините,не искам да отслабвам цялостно,а само да изчистя.
От 08 до 1,1 грама на ден са въглехидратите при НВД и са за целия ден.
Причислявай и плодовете към сметките, но ако можеш, както те е посъветвала Маги, наблягай на кисели плодове.
Едва ли има някой, който би могъл да ти каже колко точно процента от калориите да отрежеш. Смята се, че 20 е максимално допустимо, за да се не нарушава баланса на организма.
Чрез НВД и РБД трябва да се запази или изгради (според случая) мускулна маса за сметка на топенето на мазнини, което се подготви да е с умерено темпо.