05.07.14
12:01
Занимавам се с фитнес от почти 7 години, напълно натурално и любителски и като повечето работещи хора нямам възможност за стриктно спазване на храненето, тренировките и почивката като при тези, които се занимават професионално с това. В тоя ред на мисли съм изпробвал различни програми, комбинации и т.н., за да установя за себе си кое работи най-добре при мен. Нещо, което мисля, че всеки би трябвало сам за себе си да открие. Това, което съм забелязал дотук при тренировките е:
- най-голям напредък имах в началото (това се забелязва при всеки), когато тренировките ми бяха през ден и когато не ме интересуваше кой ден от седмицата сме. Просто си знаех - понеделник, сряда, петък, неделя, вторник, четвъртък, събота и завъртам колелото.
- за един период от време, след като вече бях започнал да тренирам по различни сплит програми, ръцете ми бяха изостанали доста като пропорции към тялото, докато не се разрових да прочета, че е добре след ден за ръце да се почива. Направих го и ръцете почти вече са догонили желаните пропорции.
- за един доста дълъг период от време тренирах по схема 2-1-3-1, но в последно време се случиха определени събития в живота ми, че трябваше да си пренаредя програмата. От самоседбеси се получи така, че засега успявам да тренирам отново през ден, както в началото и забелязвам интересни резултати. Наспивам се по-добре, чувствам се по-отпочинал, тренировките са по-здрави и съответно не знам дали си въобразявам, но според мен имам развитие във физиката.
Всичко това ме навежда на мисълта - за работещи хора, които се занимаваме любителски с фитнес, не ползваме химия, а разчитаме на едни добавки като БЦАА, Суроватъчен протеин и витамини и много качествена храна, всъщност тренировките през ден не бих ли били по-удачния вариант пред тези с 2-1-2-1, 3-1-3-1 и т.н., т.е. тези, при които си оставяме достатъчно време тялото да си почине. Не ни интересува, че примерно днес е понеделник и задължително трябва да е ден за гърди. Да, чел съм, че уж една група мускули се възстановява най-добре за 1 седмица, но защо трябва да изключваме тялото като цяло такова?
Питането ми е принципно и е повече теоритично, отколкото с идеята за свободни постове от сорта на “еми пич, като ти харесва така и се чувстваш по-добре си тренирай така”. Така че моля Ви, дайте малко да порасъждаваме на тая тема.
06.07.14
00:01
Всичко е въпрос на възстановяване и зависи от много странични фактори, аз примерно тренирам само с базови упражнения с големи тежести, цялото тяло в една тренировка и това го правя през ден, така смятам, че се възстановявам най-добре и получавам най-добри резултати от към сила и маса. Просто въпрос на адаптация, може и всеки ден да тренираш двуразово стига да си адаптиран към подебен тип натоварване, като се има предвид, че нещо като мускулно претрениране не съществува.