Техника при клека

10.11.14
12:32

Здравейте , тренирам от 1год. и 3 месеца (м/176см/72кг), като правя предимно силови тренировки с клек,лег,тяга,гребане,набирания,кофички.
Започнах с кръгови тренировки пак с тези упражнения , после минах на 5х5 и кляках 3пъти седмично. Клека ми дръпна доста,тогава бях 62-3кг и кляках с 80кг 5х5. Работата ми обаче беше тежко физическа , а и включих 1 път седмично високо интензивно  кардио и предполагам в следствие на това започнаха болки в колената. Лятото почивах към 2 месеца без да правя клек,тяга и други упражнения , които натоварват колената(умишлено ,за да не стане по-лошо). Болките се пооправиха , имам съвсем леки от време на време.
От края на Август започнах пак да клякам и да правя тяга. С тягата нямам проблем. С клека обаче нещо ми куца. Когато започнах отново едва ли не от нулата с около 40кг. С тренировките качих тежестта до 75кг и ми бяха прилични за 5х5. Клякам 2 пъти седмично , 1път заден клек , 1 път преден клек. Преден клек не бях правил , но започнах. Заучих техниката и в момента клякам с 65кг пак 5х5 и нямам проблеми при него. От известно време обаче усещам ,че не правя задният клек както трябва. Тежестите ми също доста паднаха. В момента 60кг на заден клек са ми трудни. За техниката - не мога да разбера защо когато хвана лоста (с тиксо си правя къде е средата и къде да го хвана) и влезна под него в средата му , при дигането единия край на лоста ми бяга и го усещам ,че тялото ми не е в средата (лепенките са точно) , а когато влезна под лоста и си го наглася с леко повдигане и ми е уравновесен , тогава пък тялото ми не е в средата а бие много наляво(но пък на мен ми е удобно). Къде греша?

Другото е , когато клякам и съм хванал лоста с 2те ръце , единият ми от лактите(левият) е много назад , докато пък десният отива много напред (пред лоста) , дори и да се опитам да ги държа в една равнина.

Въпроса ми е доста странен , затова се надявам на смислени коментари :)

Темата беше редактирана от instructor на 10.11.14 13:53.

10.11.14
15:10

Струва ми се че без да дадеш видео как клякаш, трудно ще може да се коментира.

11.11.14
18:41

Първо за тежестите. Работата ти е доста тежка и може би претренираш с две тренировки седмично за краката. И оттам се получава спад (може би временно, докато свикнеш) в силата и тежестите.
Второ. За лоста. Може би има някакъв дефект при изработката и е недобре центрован. Освен това щом се налага с тиксо да определяш средата, изглежда не е стандартния никелиран олимпийски лост с накатяване точно по средата. Заради което никога не ми се е налагало да маркирам къде е средата на лоста. Просто направи една проба. Примерно десния край ти бяга навън. Сваляш тежестите, завърташ лоста на 180 градуса, тоест десния край да стане ляв, а левият край да дойде отдясно. Клякаш пробно и ако тоя път лоста ти бяга вляво (след завъртането) значи самият лост не е добре центрован и балансиран. А ако бяга отново надясно, може би подът не е добре нивелиран и е наклонен.

Трето. За лактите. Вероятно единият е по-мобилен и подвижен в ставите отколкото другия. (И обратното може единият да е с ограничено движение,амплитуда в ставата). Опитай с някакъв стречинг, разтягане.
За коленете предполагам правиш някви загряващи серии. Ако не, може да правиш примерно по една серия на легпресата с 30-40 кила и 15-20 повторения. Или също на машината за бедрено разгъвне с по 2-3 плочки и много повторения.
Няма нищо странно във въпросите ти. Съвсем нормални, обикновени въпроси са. :)

Клекът не ми е най-силното упражнение, тъй че нека ти отговорят и по-опитните и силни. Зависи също къде поставяш лоста, колко нагоре  или надолу по трапеца и врата. И също съм забелязал, като разтворя коленете малко встрани, мога да клякам с по-голяма тежест, по-лесно и по-стабилно.

Мнението беше редактирано от Миро на 11.11.14 18:44.

13.03.15
10:05

Намери ли решение , че и аз съм така ..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1