Раменна преса с щанга зад глава - рискове и ползи

Прескочи до:

Местя тук дискусия, възникнала в един от мъжките дневници.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 18.12.14 12:19.

И защо правиш зад врат?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.12.14 12:17.

Зад врат - правих я с Росен Миладинов. Много добре влиза.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.12.14 12:17.

Чудесна е, ако желаеш да прецакаш раменете.... :)

Успех :)

Реално погледнато, от всяко упражнение можеш да си прецакаш нещо - ако не го правиш добре.
Много автори нареждат лежанката сред упражненията, които не бива да правим.
Срещала съм дори и клек - на челна позиция.
“Не правете тяга - ще си прецакате кръста” и т.н.

Да, раменната преса зад врат може да е доста травмираща, ако не знаеш как да я изпълняваш.
А масово хората не знаят.
Ако следиш за: положение на гръбнак (вертикален); китки-лакти-рамене (в една равнина); лостът в долна позиция да минава плътно до тила, а главата - наведена напред - тогава нещата са доста по-различни.
Раменната преса натоварва средния делтоид възможно най-добре - може би това има предвид Тедо, че “много добре влиза” :)

Разбира се, не е редно да се прави от всеки. Както са и доста други движения.
За протокола - от 3 години редовно правя раменна преса зад врат.

ПП: не казвам “правете раменна преса зад врат” или “раменна преса зад врат е безопасна”; казвам да не се свързва задължително с контузия :)
Защото има значение кой я прави и как я прави.

казано от Блажка на 17.12.14, 22:26:

казано от Херцог Трън на 17.12.14, 22:07:

Чудесна е, ако желаеш да прецакаш раменете.... :)

Успех :)

И отново Херцог Трън разбира повече от Балкански шампион по културизъм и дългогодишен състезател и треньор... Браво! После пак някой да ме попита защо хейтвам форума от време на време :D

Аз да не написах “не работи” ? :) Блажке, знам че обожаваш да се включваш, но поне гледай да нацелиш за какво ;) А хейтваш форума, защото не отделяме нощите си да ти се кланяме ;)

Рони, нямам намерение да влизам в дебат, ако исках - щях да го направя към Тедо директно :) Да, има значение как се прави всяко упражнение, това е ясно. Но има упражнения, които колкото и да работят просто не си струват риска. Сигурен съм, че и много добре знаеш причините за раменната преса зад врат :)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 17.12.14 22:32.

17.12.14
22:35

Лесно е на 18-22-27години....на 35-40 г.,преса зад врат само се сънува с по-тежко.

Ники,  и аз не искам да влизам в дебати.
Просто споделям, защото преди години и аз я отричах (поради причините, които са ни известни).
Но ме научиха на правилна техника, не я правя всеки ден, и съм доволна :)
Слава Богу, не съм си прецакала раменете, пълни 3 години и продължавам (живот и здраве).

Та, да - идеята ми е, че има риск, но той е и в далеч по-безобидни упражнения и реално хората се контузват именно при тях.

Засега не ползвам някакви големи килограми. Гоня единствено напомпване. Не усещам болки в рамене на този етап.

18.12.14
01:05

Раменната преса зад врат на мен лично ми е по-удобна, а именно тази отпред имам чувствуто, че ми прецаква раменете и не я правя.  Съгласен съм, че при повечето предната е по-лесна, но не винаги, а голямо значение има и дали се прави седнал или от стоеж.

Та по случая се сетих...то си е джърк все пак, ама...нали... Просто ми е любимец Кокляев. :)

18.12.14
01:25

казано от Блажка на 17.12.14, 22:26:

И отново Херцог Трън разбира повече от Балкански шампион по културизъм и дългогодишен състезател и треньор...

Това, че някой е състезател и шампион, не значи автоматично, че разбира.

казано от Херцог Трън на 17.12.14, 22:30:

Сигурен съм, че и много добре знаеш причините за раменната преса зад врат :)

За някои е рисково, за други не чак толкова. За мен примерно не е, но не всички имат моята мобилност. Също така е важна позицията на лактите и пътя на лоста, а не само къде минава главата. Тук има добро обяснение на рисковете и ползите.

казано от Вероника Налбатска на 17.12.14, 22:41:

Но ме научиха на правилна техника, не я правя всеки ден, и съм доволна :)
Слава Богу, не съм си прецакала раменете, пълни 3 години и продължавам (живот и здраве).
Та, да - идеята ми е, че има риск, но той е и в далеч по-безобидни упражнения и реално хората се контузват именно при тях.

То се води рисково и при правилната техника, при неправилна риска става по-голям ;)
Да, можеш да се контузиш при всяко упражнение, което пък е и добра причина да не поемаш излишни рискове, ако не знаеш точно каква ще ти е ползата от това. Спомена нещо за средно рамо....аз от 10 години се мъча да развия широки рамене с наблягане на средно рамо и ефекта е нулев. По-лесно се изолират с разтваряния, но и от тях няма особен ефект. Единствено ако си на химия ефекта е осезаем, щото в раменете има много андрогени рецептори ;)

казано от nervak на 17.12.14, 22:35:

Лесно е на 18-22-27години....на 35-40 г.,преса зад врат само се сънува с по-тежко.

Първите няколко години от “кариерата” си и аз правех зад врат, бях стигнал до 80 кг. х 4 или нещо от сорта, като тежах доста под 80 кг. със сигурност. Интересното е, че тогава нямах проблеми с раменете, за разлика от сега.

И последно, ако ви се бута толкова зад врат, ето един приятен вариант.

Аз веднага задълбах защо пресата да е зад врат. Доста поговорихме с Росен и ми се стори, че аргументите му са силни,  и реших да пробвам. :)

В моите очи пресата зад врат е оправдана при определени специфични цели, които са малко встрани от масовия спорт. Разбира се - при спазване на споменатото ниво на техниката. Рисковано и стресиращо упражнение е - това го прави не особено подходящо за преобладаващата част от спортуващите. Като цяло напълно споделям позицията на Петко.

Петко, то едно от нещата, с които и аз мога да се похваля е че имам доста добра мобилност в раменете, нямам проблем да правя зад врат без усилия. Просто според мен, това упражнение има твърде висок риск спрямо ползите, които носи. А аргументи “то сега не ме боли” - то рядко почва да боли веднага, но рано или късно нещата се изясняват.

Няма смисъл да се дават примери с Клоков и Кокляев - и двамата са ми любимци, но са адски назобаните говеда, от една страна (съответно здравината на определени структури при тях е несъразмерно голяма в сравнение с дори един трениращ за здраве/естетика, който се води напреднал), а от друга - това упражнение го изисква точно спецификата на спорта им и те поемат своите “рискове на професията” :)

18.12.14
10:51

казано от Херцог Трън на 18.12.14, 10:25:

Петко, то едно от нещата, с които и аз мога да се похваля е че имам доста добра мобилност в раменете, нямам проблем да правя зад врат без усилия. Просто според мен, това упражнение има твърде висок риск спрямо ползите, които носи. А аргументи “то сега не ме боли” - то рядко почва да боли веднага, но рано или късно нещата се изясняват.

Няма смисъл да се дават примери с Клоков и Кокляев - и двамата са ми любимци, но са адски назобаните говеда, от една страна (съответно здравината на определени структури при тях е несъразмерно голяма в сравнение с дори един трениращ за здраве/естетика, който се води напреднал), а от друга - това упражнение го изисква точно спецификата на спорта им и те поемат своите “рискове на професията” :)

Е, точно това крие още по-големия риск от контузиии.. правила съм раменна преса зад врат, тласкала съм зад врат, защото е било помощно = задължително, но усещанетоо на смит машина и съвсем различно, докато раменната преса зад врат с щанга съм я усещала по-скоро в трапеца, тази на смит-а я усещам брутално и в трите части на рамото.
Понеже от 2 месеца и половина си спазвам стриктно програмата, смея да твърдя ( като не умаловажавам другите упражнения в тренировката си), че от този вид преса ми дръпнаха яко рамената. Сега... ако те боли няма да я правиш.

Блажке, явно не се разбрахме. Болката е само СИМПТОМ, тоест изявление на вече съществуващ проблем. Да, понякога човек го боли моментално и разбира - това упражнение не е за мен. В много случаи болката се появява постфактум, когато този проблем е стигнал вече до определено ниво и причинява болка. Липсата на болка не значи, че нещо не е травмиращо. Ще ти дам друг пример - можеш месеци и години да дърпаш тяга със заоблен кръст и да не те боли. И в един момент ще си извиеш кръста на някой клек (отпускане) - трес, болка и изведнъж клека ще се окаже виновен. Всеки преценява за себе си, но за някой, който няма сериозни амбиции, рискът според мен е силно неоправдан, да не кажа по-силна дума :)

18.12.14
11:41

В случая не ти е много правилен примера, защото ако дърпаш тяга със заоблен кръст, значи технически не изпълняваш добре и нормално да се прецакаш ако не веднага, то след време, докато рамената преса зад врат си има техника първо и второ правила за безопасност при изпълнение. Росен специално отделя време да ми обясни за равнината на движение - лакът, рамо, китка къде се намират и къде трябва да останат при процеса на пускане и избутване. Наклон на главата, позиция на краката.. и най-важното (според мен) докъде се пуска.. защото има значение И това, определен дискомфорт бях усещала като си пусках щангата до трапеца, но това е било напълно грешно и определено травмиращо изпълнение.

Мнението беше редактирано от Блажка на 18.12.14 11:43.

Примерът на Херцога съвсем не е чак толкова далеч от истината, а напротив.
Стресът и дискомфортът при едно упражнение често оказват влияние върху други движения. Ако питаш мен - това е един от най-разпространените механизми за възникване на травми.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.12.14 11:50.

18.12.14
11:52

казано от Кольо Пияндето на 18.12.14, 11:49:

Примерът на Херцога съвсем не е чак толкова далеч от истината, а напротив.
Стресът и дискомфортът при едно упражнение често оказват влияние върху други движения. Ако питаш мен - това е един от най-разпространение механизми за възникване на травми.

Ще ме прощавате, ама това ми звучи като на един наш световен шампион изказването в една друга медия:
” Не правя тяга, гребане с щанга, от тея упражнения се получава дискова херния, имам 4 дискови хернии, роден съм с контузии, ям оризоНки, пия протеин по 4-5 пъти на ден. Благодаранеие на спорта съм.. ” :D

Мнението беше редактирано от Блажка на 18.12.14 11:53.

Аз те прощавам, грижи нЕмаш. :)
Което не е причина да приема позицията ти за правилна... особено на фона и на лично мой опит. ;)

Carbohydrate

19.12.14
07:03

казано от КОЦКО на 18.12.14, 01:05:

Раменната преса зад врат на мен лично ми е по-удобна, а именно тази отпред имам чувствуто, че ми прецаква раменете и не я правя.  Съгласен съм, че при повечето предната е по-лесна, но не винаги, а голямо значение има и дали се прави седнал или от стоеж.

Та по случая се сетих...то си е джърк все пак, ама...нали... Просто ми е любимец Кокляев. :)

Това няма нищо общо с ББ - клипа имам предвид!

Carbohydrate

19.12.14
07:06

казано от Вероника Налбатска на 17.12.14, 22:26:

Реално погледнато, от всяко упражнение можеш да си прецакаш нещо - ако не го правиш добре.
Много автори нареждат лежанката сред упражненията, които не бива да правим.
Срещала съм дори и клек - на челна позиция.
“Не правете тяга - ще си прецакате кръста” и т.н.

Да, раменната преса зад врат може да е доста травмираща, ако не знаеш как да я изпълняваш.
А масово хората не знаят.
Ако следиш за: положение на гръбнак (вертикален); китки-лакти-рамене (в една равнина); лостът в долна позиция да минава плътно до тила, а главата - наведена напред - тогава нещата са доста по-различни.
Раменната преса натоварва средния делтоид възможно най-добре - може би това има предвид Тедо, че “много добре влиза” :)

Разбира се, не е редно да се прави от всеки. Както са и доста други движения.
За протокола - от 3 години редовно правя раменна преса зад врат.

ПП: не казвам “правете раменна преса зад врат” или “раменна преса зад врат е безопасна”; казвам да не се свързва задължително с контузия :)
Защото има значение кой я прави и как я прави.

Преса зад врат, не е естествено за тялото движение, за това е травмоопасно. Няма нищо общо с техниката на изпълнение. Ябълката в ставата се извърта по неподходящо за тази става движение и задействаните мускули на рамото се “кръстосват”, това е всичко. За това има прецакани рамене. Да допълня: всичко идва от големите тежести, които неминуемо трябва да се повишават ;)))) за да има прогрес...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.12.14 07:12.

Аз не споря, че не би могла да е травмираща.
Би било неразумно от моя страна.
Просто не бива веднага да се отсича връзката “раменна преса зад врат - контузия”.
Не мога да се съглася, че няма общо с техниката. Може би всеки е прав за себе си, но съм се нагледала на достатъчно примери из залите, за да изградя собствено мнение.
Отново казвам, че това упражнение има значение как се прави и от кой се прави. Не е за всеки.

Прави ми впечатление, че прилагате видеа, в които се изпълнява от стоеж. Аз лично предпочитам да я правя от седеж и с вертикална облегалка. Няма как да сложим големи тежести, тъй като е доста изолирано и няма как да компенсираш с големи мускулни групи.

Колкото до повишаването на тежестите, за да има прогрес - и този процес не е вечен. Не може непрекъснато да се слагат по-големи и по-големи тежести.
Ето защо има и други начини, за да се избегва застой и да се върви напред.
Никога не съм натискала с големи тежести на раменна преса зад врат - стигала съм до 40 кг за 3-4 повторения, 30 кг за 7-8 повторения (лично тегло ~78 кг). Имала съм периоди с месеци да не прогресирам с тежестите, но в комбинация с други упражнения и по различни протоколи (смесени серии, обръщане на внимание на темпото в негативна и позитивна фаза и т.н.), видимо раменете ми са прогесирали.
С големи тежести натискам на раменни преси с дъмбели.

19.12.14
11:15

казано от Вероника Налбатска на 19.12.14, 10:55:

Прави ми впечатление, че прилагате видеа, в които се изпълнява от стоеж. Аз лично предпочитам да я правя от седеж и с вертикална облегалка. Няма как да сложим големи тежести, тъй като е доста изолирано и няма как да компенсираш с големи мускулни групи.

.

Точно в седеж могат да се сложат по-големи тежести спрямо стоеж,тъй като имаш опора и няма нужда от особен баланс-като говорим за чисти движения...(ИМХО разбира се)

Мнението беше редактирано от nervak на 19.12.14 11:16.

Явно не съм изразила добре мисълта си.
Визирах техниката от стоеж от клиповете, където виждаме далеч не само участие на раменете :)
Далеч не правят стриктна и чиста раменна преса зад врат.
Тоест,имах предвид че тези хора не биха вдигнали същите килограми от седеж, просто, защото от стоеж го обръщат на пуш преси и чисто тласкане, и подпомагат значително движението с големи мускулни глупи.

ПП: сега виждам, че е останало само едно видео. Преди преместването на темата мисля, че имаше още.

Преди преместването имаше и едно видео с Клоков, което е също толкова не на място - Клоков и Кокляев са на светлинни години от всеки трениращ в зала, колкото и напреднал да е. И Васил обясни много накратко причините защо това упражнение не трябва да се прави - 1во, защото не е естествено - къде по дяволите в реалния живот ще БУТАШ ЗАД ГЛАВА или ще ДЪРПАШ ЗАД ГЛАВА (защото набирането/скрипеца зад глава е също толкова травмиращ, да не кажа още повече, защото е още по-неестествен) ?

Защо не се прави бутане с дъмбели над глава? Преместеният център на тежест, много по-натуралната позиция на рамото, без да се “изнасилва” ставата и връзките, съм сигурен, че ще ви осигурят така бленуваното “усещане в средната глава” на рамото.

19.12.14
12:15

Спрете да правите тяга и гребане с щанга, тези упражнения водят до n-брой диксови хернии... Цък...

Сега сериозно- можеш да скъсаш бицепс при сгъване, можеш да скъсаш гърда, да те заболи лакътя, врата, да те опъне коляното, да те заболят пищялките СИГУРНО, затова най-добре си стойте на задниците и спрете да тренирате ;)

Мнението беше редактирано от Блажка на 19.12.14 12:16.

казано от Блажка на 19.12.14, 12:15:

Спрете да правите тяга и гребане с щанга, тези упражнения водят до n-брой диксови хернии... Цък...

Сега сериозно- можеш да скъсаш бицепс при сгъване, можеш да скъсаш гърда, да те заболи лакътя, врата, да те опъне коляното, да те заболят пищялките СИГУРНО, затова най-добре си стойте на задниците и спрете да тренирате ;)

Ти му говориш, оно рупа ли, рупа...

Казах каквото имам по темата, няколко човека разясниха идеята. Стрес и компенсации.
Който има капацитет да разбере - печели. Останалите - дано не пострадат.

P.S. В темата не е имало друго видео.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.12.14 12:25.

Мъртвата тяга кара гръбнака да премине в ситуация, в която той по физичните закони не може :D :D :D Гений! :)

А иначе, Блажке, ти явно не правиш разлика между “упражнение, което може да те контузи при неправилна техника/непреценена тежест” и “упражнение, което само по себе си поставя стави/връзки в неблагоприятно/неестествено положение”. :)

19.12.14
12:28

казано от Херцог Трън на 19.12.14, 12:25:

Мъртвата тяга кара гръбнака да премине в ситуация, в която той по физичните закони не може :D :D :D Гений! :)

А иначе, Блажке, ти явно не правиш разлика между “упражнение, което може да те контузи при неправилна техника/непреценена тежест” и “упражнение, което само по себе си поставя стави/връзки в неблагоприятно/неестествено положение”. :)

Не е точно така, просто при мен нещата с тренировките стоят по друг начин, винаги е било така. Като ми кажат да правя нещо - го правя без да задавам въпроси.
Досега нямам нито една контузия.. а не е като да не се пъна :D
Е, аз съм Гимли, разбира се, но не вярвам да е само това, иначе пишман техничари колкотоо искаш за тоова съм съгласна.

Гений е как, за Казанлък се състезава :D

Само не разбирам защо трябва да се джафкаме за някакви такива неща и да се заяждаме.
Като всяко упражнение - ако го правиш много често, с много тежко и си пържиш нервната система - има вероятност да се контузиш.
При правене на 2 пъти седмично без никакво напъване - не мисля, че е фактор.
Това, което виждам от работа с хора, и слушане на истории - контузиите идват, когато направим неестествено движение във всекидневието, за което не сме съсредоточили.
Ставаш сутринта, извърташ се, за да вземеш телефона и прас - сецваш се.
Дърпаш 250 тяга с котешки гръб и нищо не ти става, защото тялото е толкова съсредоточено и събрано...

Аз искам да уточня, че не се джафкам, нито пък искам да се заяждам. Дори ми е интересно :)
Ако някой си помисли, че опитвам да споря или налагам мнението си - не е така.
Не знам защо все се търси заяждане в подобен род дискусии :)

Колкото до гения с оризонките - там вече нямам думи :)

Аз също нямам амбиции да се доказвам и/или налагам чрез джафкане, съответно не го и правя. Вярно е, че по едно време се съблазних да бъда по-остър, но никой няма да спечели от такова нещо. Разговорът оцеля, защото видях зрънца конструктивност в него и който търси - ще ги намери.

Carbohydrate

19.12.14
15:06

казано от Тедо Димитров на 19.12.14, 12:34:

Само не разбирам защо трябва да се джафкаме за някакви такива неща и да се заяждаме.
Като всяко упражнение - ако го правиш много често, с много тежко и си пържиш нервната система - има вероятност да се контузиш.
При правене на 2 пъти седмично без никакво напъване - не мисля, че е фактор.
Това, което виждам от работа с хора, и слушане на истории - контузиите идват, когато направим неестествено движение във всекидневието, за което не сме съсредоточили.
Ставаш сутринта, извърташ се, за да вземеш телефона и прас - сецваш се.
Дърпаш 250 тяга с котешки гръб и нищо не ти става, защото тялото е толкова съсредоточено и събрано...

Даже искам да допълня, като кажа, ЧЕ всички видове физ. упражнения могат И да лекуват, но вие това го знаете. Тежестите се повишават бавно и плавно... цел- здрави мускули, скелет, нервна система и т.н. особенно за възрастни хора след 40 г. ;))))

20.12.14
22:36

Военната преса, ако се заключва над главата в права линия с тялото си тренира не само предното рамо, а и задното и страничното много добре и помага на здравината им. Гледах обяснението, дадено от Петко К, но то е по - скоро за седяща преса, или без заключване, а то е много важна част от упражнението, ако искате да имате месо по гърба, на което да лежи щангата при клек :)

21.12.14
17:48

Не мога да разбера как тласкането зад врат би натоварило задната част на раменете!!! Та те се включват при отвеждането на лактите назад, нещо, което е напълно противоположно като посока на повдигането на нещо над главата. Ако не вярвате пипнете си задните рамене, когато сте си изнесли лакътя назад. След това без да си махате ръката от мястото повдигнете ръка над главата. Поне при мен задната глава на рамото се отпуска(аз зная, че така е при всички). Това, че при стартова позиция, чувствате напрежение отзад на рамото е, защото правейки зад врат, се стремите в тази начална част да държите лоста зад врата, за да не ви удари по кратуната.
Моля не говорете повече за това, как вдигането на нещо над главата натоварвало задното рамо, особено в контекста с хипертрофията на тази област!

24.12.14
00:40

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.12.14 01:15.

казано от nervak на 17.12.14, 22:35:

Тренирам с хора, които минават 40те и бутат към 130 килограма от седеж зад врат. Годините не са фактор, нито оправдание.

28.12.14
17:57

А знаеш ли колко хора са се отказали далеч преди 40-те години или 130-те килограма именно поради травми. ;) А колко са трениращите, които някъде във времето са изхвърлили раменната преса и набирането зад врат, именно за да могат да продължат да тренират? Т.е. това, че тренираш с оцелелите мастодонти не е критерий. :)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 28.12.14 18:00.

28.12.14
19:27

Аз съм от тия дето са изхвърлили тези упражнения преди около 16 години след лека травма в лявото рамо именно след изпълнение зад врат. Познавам много момчета, които са прекъснали спортната си кариера след такава травма, както познавам и още повече, които никога няма да имат такава кариера, защото се вглеждат прекалено много на всяка болежка. Всеки си знае за себе си.

02.01.15
23:04

От 5г, насам е правя, и винаги ми запалва раменете, а вертолет-а ги довършва.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1