25.12.14
03:48
Здравейте.Кръгом на ляво и напред.Това е продиктувано от човешката същност или физиология.Болшинството от хората работят с дясната ръка.Ако зад гърба ти има враг или нападател,въртиш се на ляво стъпало,и вадиш оръжието с дясна ръка.Разбрахте ли войници.Който е левичар се съобразява с това правило,което му е неудобно,но прави кръгом и пак напред.
25.12.14
17:34
Не разбирам каква е идеята и въпроса на темата, но ще се включа с пояснение. Всъщност има армии, в който кръгом се изпълнява надясно, както и такива, в които в един строй се изпълнява едновременно и наляво, и надясно, в зависимост от задачата на изпълняващите командата. Въпроса накъде се изпълнява кръгом, както и с кой крак се тръгва е по-скоро до традиции и школи. Някъде бях писал в друга тема по въпроса, но нямам време да ровя.
ПП: обяснението ти за обръщането и ваденето на оръжието е логично, но невярно, и е валидно само за пистолет или нож. За дългоцевно оръжие (щатното въоръжение на войника), с или без поставен щик, нещата са точно обратно от място, а в движение зависи в каква крачка си “хванат”. По-лесно, по-удобно и по-удачно за бързо противодействие обикновено е обръщането надясно. ;)
ПП2: ето я и темата:
www.bb-team.org/forums/viewthread/70715
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 25.12.14 23:04.
:D По стечение на обстоятелствата се срещам с “кръгом” всеки ден. Изпълнява се на място , а посоката е наляво, защото личното оръжие се носи от дясно, всичките тактики са с дясната ръка и при завъртане кръгом и вадене на оръжие, ако се въртиш на дясно се концентрираш по-зле от колкото наляво. Колкото до дългоцевните оръжия- там вече трябва да се изяви някой военен, но мисля, че и те ги носеха с цевта към лявото рамо и на кръгом е по-лесно да бъде въведено в действие чрез завъртане наляво.
Мнението беше редактирано от Абазаба на 06.01.15 16:53.
06.01.15
18:45
казано от Абазаба на 06.01.15, 16:51:
Изпълнява се на място
Ами всъщност кръгом, както и наляво и надясно се изпълнява и във време на движение, с тази разлика, че има едно “марш” към изпълнителната част на командата.
а посоката е наляво, защото личното оръжие се носи от дясно, всичките тактики са с дясната ръка и при завъртане кръгом и вадене на оръжие, ако се въртиш на дясно се концентрираш по-зле от колкото наляво.
Мда... Предполагам затова американци и британци ми изглеждат леко разконцентрирани като се обръщат кръгом, щото се въртят надясно... Пък уж и те носят личното си оръжие отдясно...
Колкото до дългоцевните оръжия- там вече трябва да се изяви някой военен, но мисля, че и те ги носеха с цевта към лявото рамо и на кръгом е по-лесно да бъде въведено в действие чрез завъртане наляво.
Зависи кога и къде ги носят. Общо взето с цевта към лявото рамо ги носят само на парад, а в бойна обстановка да носиш точно така автомата е кофти идея ;) ...
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 06.01.15 18:49.
06.01.15
23:33
...посоката е наляво, защото личното оръжие се носи от дясно, всичките тактики са с дясната ръка и при завъртане кръгом и вадене на оръжие, ако се въртиш на дясно се концентрираш по-зле от колкото наляво.
ПП: представи си, че двамата с тебе сме американци и пишем в US форум. Обясни ми сега защо кръгом се изпълнява надясно???
(към модераторите: умишлено пиша опделен пост, а не редактирам предния, защото имам някакъв проблем с известяването)
В нашата армия “кръгом” се изпълнява наляво, защото... не се изпълнява надясно.
Ако няма фиксирана посока на изпълнение, ще настане хаос, а все едната е трябвало да бъде избрана в даден минал момент. Нещо като това от коя страна на пътното платно се движим. И там се говори за история, според която рицарите на Лондон бридж се разминавали с оръжията в дясната ръка, заради което се движели отляво и оттам лявото движение в Англия. По-късно Наполеон въвел дясното движение във Франция, за да е наопаки на англичаните и защото бил левичар. Не знам дали този мит е верен, но истината е, че просто трябва да има единна концепция кой от коя страна ще се движи, а причините да се избере ляво или дясно в определен исторически момент нито е задължително да са валидни днес, нито пък са чак толкова важни.