Какво се яде преди и след вечерна тренировка за сваляне на мазнини?

28.01.15
23:50

Рових много из старите теми. Не открих отговор на въпроса.

Какво да се яде преди и след вечерната тренировка, която е към 7. Обядът е в 1 часа, т.е. ще хапвам към 4:30-5 часа.

Четох, че е добре храната да е белтък и мазнини, а след тренирока въглехидрати и белтъци.

Правилно ли е това?

29.01.15
06:40

Не яж нищо преди тренировката. Яж белтък и мазнини в 13:00 часа, а след тренировката яж белтъчини и въглехидрати, а ако не си си набавила необходимите мазнини и мазнини преди въглехидратите.

Carbohydrate

29.01.15
07:53

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/75797

29.01.15
09:54

Моята тренировка също е в 19:00, а обяда в 13:00, също чистя мазнини. Ще ти кажа, че не е нормално да не си яла от обяда до вечерята в никакъв случай! Трябва да имаш следобедна закуска в 16;30, която да е точно мазнини и белтъчини. Пример - 200гр. Кисело мляко 2% + 15гр. Сурови орехи, или суроватъчен протеин 30гр. С орехите. Режима ми е изготвен от професионалист с който работя вече 9 месеца и свалих много килограми. Затова съм сигурна в написаното. Трябва да имаш 5 хранения на ден. Веднага след тренировка изяж една зелена ябълка или киви.

29.01.15
10:19

След тренировка (60-90мин) въглехидрат + протеин. Веднага след тренировка не яж нищо ,остави тялото да продължава да изгаря мазнини,няма смисъл от”веднага след тренировка “.И още нещо няма значение дали ще ядеш 2 пъти или 8 пъти,важното е накрая да ти излезнат калориите.

29.01.15
10:21

казано от Inchester на 28.01.15, 23:50:

Четох, че е добре храната да е белтък и мазнини, а след тренирока въглехидрати и белтъци.
Правилно ли е това?

Здравей :)

Принципно не е грешно, но зависи и от тренировката ти - силова ли ще е, дълго монотонно кардио ли или и двете. Аз също тренирам вечер - обикновено между 18.30 и 20.30 като тренировката ми е силова, последвана от 30 минути кардио. Това, което за мен работи, е нещо мазно около 2 часа преди тренировка - тахан, фъстъчено масло, ядки. Това, което също се старая, е последното ми въглехидратно ядене да е около 4-5 часа преди тренировка. Обикновено ям около 14.00 - 15.00 някакъв плод, защото обядвам в 12.00 и ми е малко гладно :) Мазнината преди трен ми дава много енергия. Имах и период, в който опитах белтък с мазнина, но сега съм по-доволна :)
Колкото до следтренировъчното хранене - да, добре е да съдържа белтъци и въглехидрати. Поне така съм чела, но аз лично много не се придържам към това.
Когато и аз се чудех по тези въпроси попаднах на тази статия и доста ми изясни някои неща :)

Мнението беше редактирано от Роси на 29.01.15 10:49.

29.01.15
13:13

казано от Sis_s на 29.01.15, 09:54:

Моята тренировка също е в 19:00, а обяда в 13:00, също чистя мазнини. Ще ти кажа, че не е нормално да не си яла от обяда до вечерята в никакъв случай! Трябва да имаш следобедна закуска в 16;30, която да е точно мазнини и белтъчини. Пример - 200гр. Кисело мляко 2% + 15гр. Сурови орехи, или суроватъчен протеин 30гр. С орехите. Режима ми е изготвен от професионалист с който работя вече 9 месеца и свалих много килограми. Затова съм сигурна в написаното. Трябва да имаш 5 хранения на ден. Веднага след тренировка изяж една зелена ябълка или киви.

Хубаво е да не си толкова сигурна и категорична, особено що се отнася до отричането на определени режими/принципи/методики. Това, че нещо има резултат при тебе, не означава, че работи за всички, нито пък че останалите подходи са грешни. Визирам конкретно това, което съм удебелил. Какво ще кажеш ти или професионалиста ти за тренировка сутрин, около 10 часа, при положение, че последното хранене е било предния ден около 16:00, т.е. след 16 часа без храна. Нормално ли е, ефективно ли е, работи ли?

29.01.15
16:57

Защо трябва да ме нападаш? Не мисля, че съм чувала за ефективен режим при който отслабваш като ядеш по два пъти на ден и имаш сили за тренировка. Разбира се в нейния случай не знам за каква тренировка става въпрос. Смятам, че това, което съм и написала е стандартно и по-скоро би и помогнало, а не навредило. А относно въпроса ти за тренировка сутрин без закуска - в моя случай едва ли ще успея да я направя както трябва, ако не съм яла от предния ден.

29.01.15
18:55

казано от Sis_s на 29.01.15, 16:57:

Защо трябва да ме нападаш? Не мисля, че съм чувала за ефективен режим при който отслабваш като ядеш по два пъти на ден и имаш сили за тренировка. Разбира се в нейния случай не знам за каква тренировка става въпрос. Смятам, че това, което съм и написала е стандартно и по-скоро би и помогнало, а не навредило. А относно въпроса ти за тренировка сутрин без закуска - в моя случай едва ли ще успея да я направя както трябва, ако не съм яла от предния ден.

Хранителни и тренировъчни рейими колкото искаш. Главно заради това,че при различните хора работи по различен начин. Някои са свикнали с 3,4,5 хранения на ден.

На прима виста се сещам за ИФ - показващ, че с хранения през по-дълъг времеви период се постигат резултати.

30.01.15
09:10

Защо трябва да ме нападаш? Не мисля, че съм чувала за ефективен режим при който отслабваш като ядеш по два пъти на ден и имаш сили за тренировка. .

Едва ли Весо е имал намерение да те напада. Просто се е опитал да обясни, че не трябва да се гледа едностранно на нещата.

Без да те нападам ще се опитам и аз да обясня нещо, като се надявам в крайна сметка да съм полезен на момичето, задало въпроса.
Това, че ти не си чувала за еди какъв си режим, означава единствено, че не си слушала(чела) достатъчно или не си слушала(чела) достатъчно източници. Има достатъчно четива и във форума и на много други места, в които е обяснени кое, как и защо се случва с човешкия организъм при периодизация или цикличност на храненето,и времевото му разположение по отношение на тренировката.
Не казвам, че режимът, който ти е препоръчан е грешен или не работи. Казвам, че не трябва да се правят генерални изводи при наличието на частична и едностранна информация. Още по-малко пък трябва да се отрича определена методика само защото е непозната.
Хубаво е, че споделяш своя опит, аз съм направил същото с горното си мнение. Все пак това е целта на темата, нали? Всеки да си каже мнението и Inchester да може да си избере вариант, който да работи за нея, което ще стане след като опита предложените, разбира се.

30.01.15
09:32

Към автора на темата:
Моето мнение е, че ако целиш да гориш мазнини по време на тренировката последното ти хранене преди нея не трябва да е на по-малко от 4 часа. Ако не можеш да издържиш от 13 до 19 часа без храна, ти препоръчвам да изместиш обяда за малко по-късно, По-добър вариант е от това да имаш хранене към 16:30 ч., което да ти набави енергия за тренировката. Нали все пак идеята на тренировката е да изгори натрупаните мазнини, а не приетата с последното хранене енергия.  Ако тренировката ти е високоинтензивна, би следвало да продължаваш да гориш мазнини поне 30-40 минути след нея, което ще рече, че е редно да изчакаш около час преди да започнеш следтренировъчното си хранене. Хубаво е то да съдържа протеини и въглехидрати, както вече си чела. При положение, че тренировката ти е с ниска интензивност - например монотонно кардио - горенето на мазнини не продължава чак толкова много, така че може да започваш да се храниш и 30-40 минути след нея. 
Съветвам те да се храниш с протеини и мазнини през деня, на колкото хранения ти е удобно, като прибавяш към тях и необходимото количество зеленчуци. А след тренировката да приемаш протеин и накрая бавен качествен въглехидрат.

Аз съм на НВД. Тренирам оптимално силово и преди тренировка пия едно кафе, най-много малко червено цвекло да хапна.
След около половин час след тренировка хапвам нещо с извара + въглехидрат. Пример 140гр извара, 10гр. мед, 10гр. смлени сурови семена (полезни са и абсорбират всякаква течност от сместа, която от каша става пастет), 10гр. заквасена сметана (за по добра консистенция на пастета и толкова върши работа) и 30гр. банан.. може и малко канела. Вкарах цяла рецепта, но няма как :D по подробностите съм.
За сега съм доволна и от постигнатите резултати и от експериментите ми в кухнята.

Мнението беше редактирано от Екатерина Атанасова на 01.02.15 17:29.

02.02.15
01:27

Защо трябва да ме нападаш? Не мисля, че съм чувала за ефективен режим при който отслабваш като ядеш по два пъти на ден и имаш сили за тренировка.

Не те нападам, не се заяждам, не целя да те засягам. Искам само да подчертая, че отричането на нещо, за което не си чувала/чела, с такава категоричност е грешка. Надявам се по този начин, с малко по-остър коментар, да те накарам да прочетеш малко повече следващия път, преди да квалифицираш нещо непознато като абсурдно. Така ще си по-полезна и на питащия, а и най-вече на себе си.

Смятам, че това, което съм и написала е стандартно и по-скоро би и помогнало, а не навредило.

А аз смятам, че сляпото придържане към стандарта “защото всички така правят” или “защото един дето много разбира каза така” не е най-добрата идея. И ако понякога в краткосрочен план това не вреди, то в дългосрочен никога не помага. Маданеца много ясно е обяснил защо.

Без нападки и лоши чувства: Веселин. ;)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 02.02.15 01:52.

С всички тези постове по-вероятно е да объркате момичето вместо да му помогнете. Естествено е при всеки да работи различен режим.
Sis_s, това което правиш според мен е най-правилното нещо т.е слушаш какво ти казва инструктора и постигаш резултати. Браво! Препоръчвам на авторката да направи същото. Колкото повече хора слушаш толкова повече ще се оплиташ като пиле в калчища и накрая резултата ще е никакъв. Посъветвай се с инструктор или някой, който има наблюдения върху типа на тренировките ти  и индивидуалните ти нужди. По форумите само пускаш поводи за раздумки и седянки.

03.02.15
14:46

казано от Николай Арабаджиев на 03.02.15, 12:44:

Колкото повече хора слушаш толкова повече ще се оплиташ като пиле в калчища и накрая резултата ще е никакъв.

Да, така е, особено когато не влагаш грам мисъл в това, което чуваш. Ама то в тоя случай и в залата стават само раздумки и седянки. Виж, ако се опиташ да разбереш кое, защо, как, причина-следствие, основни принципи... Ама не е лесно, нали?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1