Несиметрични квадрицепси

17.02.15
00:22

Здравейте приятели! От много време се чудя дали да пусна темата и най-накрая се реших. От около година тренирам здраво краката. Когато ги стегна трите глави са супер твърди и оформени, дори и задното бедро, но т. нар. “капка” изглежда като някакъв закърнял мускул, има го, но в сравнение с останалите глави е много “мек” и недостатъчно развит. Бихте ли ми казали на какво се дължи това и какво да правя, че да тръгне нанякъде най-после.  Благодаря Ви предварително!

17.02.15
14:50

Изпълнявате ли тяга с прави крака?

17.02.15
15:53

Тягата с прави крака я правя във всяка тренировка за крака + бедрено сгъване (това са упражненията, които правя за задно бедро). Но не я изпълнявам с чисто прави крака, а с леко присвити.

Квадрицепсът има 4 глави!
Дори името му го подсказва. :)

“Капката” е vastus medialis и се натоварва по-добре при дълбоки движения (повече от 90 градуса в колянната става), при клек с широк разкрач и доста изолирано - при бедрено разгъване (лег екстензия) с външна ротация на бедрата (т.е. стъпалата сочат навън).

Съвет: започвай с тежките базови движения, в хубава амплитуда (при клека тазът да пада под нивото на коляното) и завършвай по-изолирано на машината, прилагайки тази ротация.

Ако имаш дисбаланс между двата крака, поработи и едностранно.

ПП: тоя квадрицепс е голяма работа. Веднъж е с 3 глави, друг път - с 4, понякога стига и до 6…...... :D :D А даже съм срещала хора, които казват на коремните мускули - “квадрицепси”.. :)
/това е в кръга на шегата, не го казвам с лоша умисъл/

ПП2: Тяга с прави крака не е упражнение за квадрицепсите, при него динамисти са задните бедра + глутеуси. :)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 17.02.15 16:48.

17.02.15
16:47

Аз разбрах, че в задното бедро е проблема.

17.02.15
17:21

“. Когато ги стегна трите глави са супер твърди и оформени, дори и задното бедро, но т. нар. “капка” изглежда като някакъв закърнял мускул, има го, но в сравнение с останалите глави е много “мек” и недостатъчно развит”

Не разбирам защо ми разясняваш колко глави има КВАдрицепсът.. Съвсем ясно съм споделил, че трите глави са стегнати и оформени, А ЧЕТВЪРТАТА “vastus medialis” е мека и изоставаща. Все пак благодаря за мнението :)

17.02.15
17:23

ПП: А относно тягата и аз се учудих, че ме питаха дали правя :)

Съжалявам, но начинът, по който си обяснил нещата, не показва това, което си искал да кажеш.
С последното си мнение го доказваш - твърдиш, че като стегнеш 3-те глави, те са оформени (т.е. - виждаш ги), а четвъртата глава (”капката”) е изоставащата.

Всъщност, “капката” влиза към трите ВИДИМИ глави (заедно с vastus lateralis и rectus femoris), а четвъртата глава (vastus intermedius) не се вижда. Тя се намира дълбоко под другите.

Надявам се, че сега разбра защо реагирах по този начин. Може и пробемът да е при мен, че не съм те разбрала.. Връщах се няколко пъти да препрочета написаното, но резултатът е същия.

Все пак, дано да съм била полезна.
Поздрави.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 17.02.15 17:39.

17.02.15
19:54

Ако говорим за “капката” на крака- вътрешната глава на квадрицепса (ако правилно съм разбрал) тя не се ли натоварва при преден клек.
Според мен предният клек би свършил добра работа. Иначе към автора нека да не мисли на парче- това изостава, онова изостава... и да си прави класически клек с щанга като прогресира с тежестите.

Да, и предният клек е ОК. :)
Правилно си разбрал - вътрешната глава.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1