20.02.15
13:34
Здравей, Mое Дневниче, Здравейте и Вие мили хора! (F)
За мен накратко: на 24 години съм, психолог и юрист по образование, несемейна :)
Тренирам от почти 2 месеца в залата и се стремя към едно прилично хранене. Занимавала съм се и преди със спорт и диети (тогава гладуване), така че моята история, за съжаление, има дълга, неприятна предистория. Надявам се, че съм поставила началото на един нов начин на живот, като здравето ми заема централно и най-главно място сред целите, които съм си набелязала.
Накратко за възходите и паденията .. До 2009г. всичко беше нормално - 166см, 51/52кг., следват кандидатстване в университет и приемане там, достигнах 56кг. Последва период на спокойствие година две и хоп - 54/55кг. След това раздяла с дългогодишният ми приятел и започване на нова връзка, която оказа пагубно влияние върху живота и здравето ми. 2011г. беше период на скандали и кошмарно съвместно съжителство, постоянен физически и психически тормоз. След като достигнах 57кг. започнаха и първите ми опити за спортуване - в началото съвсем импровизирано - видео в домашни условия и кростренажор си купих. Нещата се случваха бавно и диетата ми от никъде погледнато, не беше добре балансирана. Все пак се поинтересувах в последствие и отрих магията на калорийният баланс . . И така: глад, скандали и тичане, резултатът беше 47/48кг., но пък видимо отпусната и мазна. Тренировките ми се състояха от 8км крос ВСЕКИ ДЕН, понякога и двуразово. 2012г вече бях в прегръдката на булимията. Не знам от къде намерих сили и зарязах онзи гад.. направо се изнесох от града. Тогава последва период на спокойствие и никакви тренировки. Пих антидепресанти, хормони (МЦ нямаше изобщо). Тези неща се вкараха в ред. Бавно и славно 2013/2014 надхвърлих 60те кг. Бях толкова изтощена от всичко преди това. Не ми се мислеше нито за тренировки, нито за диети. Беше си период на ГОЛЯМО ядене, много алкохол и разни други вредни неща и . . . . почти чукнах 70кг :x . . Очевидно ми беше много грешен подхода за справяне с проблемите |-) Поставиха ми диагноза Инсулинова резистентност и СПКЯ. Изследване на кортизола, тепърва предстои да си направя.
Започвам наново СЕГА и този път съм решила да направя всичко правилно и да не бързам за никъде. Имам си трен.програма и диета от специалист и се стремя да се придържам към нея. Първият месец, за съжаление, нямах кой знае какъв резултат, понеже отказвах да пия лекарствата. ..
Мерките от които започнах (м.Януари):
- височина: 166см
- тегло: 63/64кг.
- ханш: 100,5см това ми е най-дебелата част :D
Мерки в момента:
- тегло: 62/63кг.
- ханш 97см.
- бедро: 57см.
- талия: 72см.
Целта, която съм си поставила е:
- тегло около 52/55кг.
- дупе - вирнато и стегнато
- корем - стегнат и женствено релефен
- гръб - красив и оформен.
Сега остава да си пожелая успех, воля и търпение :)
20.02.15
13:46
Здравей, добре дошла и успех! :) Една не малка част от тук присъстващите са минали през трънлива пътека, така че ще получиш подкрепа, адекватни съвети и разбиране. Само напред!
20.02.15
15:01
Благодаря!
И така започна днешният ден:
Закуска 7:30
- ч.л. сусамов тахан
- 2 твърдо сварени яйца
- салата от червено зеле + с.л. зехтин
11:30 Закуска 2
- 2 ябълки (1 трябваше да е)
Обяд 13:30:
- 170гр. сьомга(сурово тегло) филе на тефлонов тиган, без мазнина
- салата червено зеле, без мазнина
Предстои:
Тренировка 17ч.
- Загрявка около 5мин. на ръце, рамо врат, кръст, крака
- Силова тренировка:
Пуш-преса с дъмбели 1х12 + 4х8-10 с 10кг.в суперсерия с
Гоблет клякане с широк разкрач 1х15 + 4х10-12 с 16кг.
Напади 4х8-10 с 10кг.в суперсерия с
Лицеви опори от колянна опора в/у дъмбели 4хдо отказ
Лег-преса 4х12-15 в суперсерия с
Кофички на пейка 4х10-12
Качване на „блокче”с редуване на крака 3х25-30 сек. (за крак) в суперсерия с
Планк върху пейка с повдигане на прав крак 3х8-10 за крак.
- Кардио: 30мин. кростренажор.
- Стречинг комплекс, който малко съкращавам.. за около 5 мин.
След тренировка: протеин.
Вечерята 20:00
- 200гр. извара
- 200гр. сварен зрял боб
- 3 бр. червени печени чушки, измити от марината.
Освен храната, приемам и пробиотик, омега 3, калций, магнезий и цинк, витамини дневна формула, витамин D3.
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 20.02.15 20:32.
Не знам, но на пръв поглед калориите ми се струват прекалено малко. 2012 година си била прекалено слаба. Какви лекарства си отказвала да пиеш и си мисля, че резултатите са добри по-добре бавно и правилно отколкото бързо и да си навредиш на здравето.
20.02.15
20:11
казано от Станимир на 20.02.15, 20:03:
Не знам, но на пръв поглед калориите ми се струват прекалено малко. 2012 година си била прекалено слаба. Какви лекарства си отказвала да пиеш и си мисля, че резултатите са добри по-добре бавно и правилно отколкото бързо и да си навредиш на здравето.
Сиофор пия (метформин), който ми е изписан от лекар, в крайна сметка си го почнах. Не бързам за никъде, не очаквам и чудеса... но все пак, трябва да има резултат, че иначе е като да работиш за без пари.
А за калориите - около 1400-1700 на ден са. Понякога като изгладнея .. си ги докарвам към 2500-3000 :D Храня се в момента според усещанията си предимно и си смятам на око.
казано от GoldenFlower на 20.02.15, 20:11:
казано от Станимир на 20.02.15, 20:03:
Сиофор пия (метформин), който ми е изписан от лекар, в крайна сметка си го почнах. Не бързам за никъде, не очаквам и чудеса... но все пак, трябва да има резултат, че иначе е като да работиш за без пари.
А за калориите - около 1400-1700 на ден са. Понякога като изгладнея .. си ги докарвам към 2500-3000 :D Храня се в момента според усещанията си предимно и си смятам на око.
Грешката е моя, май аз не съм се ориентирал правилно, ако са в тези граници калориите е добре хихи трябва да се пазиш от изгладняването обаче. Това с изгладняването се получаваше при мен като бях на ВМ-НВД, сега се стремя да хапвам храни с по малко мазнини за сметка на въглехидратите с лек дефицит , като преди с ВМ-НВД ми беше почти невъзможно да съм сит и на дефицит, да видим какво ще стане.
20.02.15
20:31
Моят режим е РБД. Попринцип имам варива след тренировка, но често не ги ям и изглежда заради това се овълчвам после... Смених си вечерята, включих си ги и сега ще редактирам..
ВМ НВД правих за 3 седмици, без грам плод, без ядки .. само мазно и зеленчук. Е верно, изкарах си пресата тогава .. НО мозъкът си е мозък и за него това, че си ядеш калориите и не му даваш въглехидрат = на ГЛАД. Поне за себе си до този извод съм стигнала - с нищо не трябва да се прекалява. Това е много краен режим и не работи в дългосрочен план. За депресията хич и не искам да споменавам ...
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 20.02.15 21:19.
21.02.15
01:19
Добре дошла. Изкушавам се да се намеся и да кажа, че над избрания от теб метод висне тягостна 80%-ова възможност за провал и връщане към йо-йо агонията. Но не го казвам, за да съм от хората, които само трябва да сръчкат някого надолу, като видят че започва смело начинание. Казвам го, защото преди много години съм имала подобен епизод, който вече е в историята, защото ям повече от повечето жени, които познавам и калориите се изпаряват в пространството : метаболизмът ми отново работи.
Ще го кажа направо и компримирано: ако бях на твое място сега, не бих се изсилвала с такива нискокалорични хранения от сорта на 1400 кал. Предисторията ти изисква поне година инвестиция в изграждането на метаболизъм, който да ти има доверие, че няма да го подведеш отново с глад и преяждане. На практика: бих яла поддържащи калории и бих сваляла и стягала максимално бавно. Чисти храни, калории от 1700 нагоре и редовни, интензивни тренировки. А в перфектния вариант не бих сваляла изобщо 1 година : ако нещо падне, то би било едни 5-6 кила вода и мазно и по 3-5 см. от всякъде см., като започнеш да тренираш и да се храниш истински чисто и адекватно. Но това би било идилия, нека се върнем в реалността. :Д
Имай го като едно наум, просто едно мнение. Желая ти успех : )
П.С. Между другото ся си по-свежа в лице : )
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 21.02.15 01:30.
21.02.15
08:03
Zдравей и от мен :) Вземаш 1 сериозно лекарство , така че се съобразявай с него, за да е максимално ефективно. Щом са ти го изписали, предполагам имаш мааалко по-сериозен проблем с инсулина, отколкото си мислиш, така че избягвай всякакви крайни режими в храненето си и не изключвай качествени комплексни въглехидрати - пълнозърнести продукти, овес, кафяв ориз, бобовите растения (за които имат данни, че помагат за контрола на кръвната захар). Напротив, мисля, че дори ще ти помогнат в контролирането на нивото на кръвната захар. Сама знаеш, че гладуването при това състояние в рисковано.
21.02.15
09:11
fire.is.my.nature, благодаря за мнението. Аз гладна не стоя и не се мъча, само и само, за да го докарам на калории. Ям повече от жените край мен, че и от някои мъже (giggle).
..да тренираш и да се храниш истински чисто и адекватно
- на мен това основно ми е целта - чиста и истинска храна, “Без пакетчета”. Друг е въпросът вече, че заради високия инсулин, постоянно си имам апетит и трябва някак да разграничавам нормалното от извънредното желание за храна. Нужно е да си задам предварително някакъв лимит.
Здравей, Queen Cobra! Наистина си права за варивата, пък аз все им се мръщя нещо, ама ще започна да си ги ям пак :)
Иначе за инсулина съм си съвсем наясно, много материали изчетох.. Такава съм, като ми стане нещо интересно, започвам да го разчленявам и изучавам отвсякъде - зодия Дева (nok)
21.02.15
09:44
Ето това си спретнах за Закусчица:
9:00 250гр. кис.мляко 2,9%
150гр. обезм.извара
с.л. ленено семе
15гр.смлени орехи
с.л. микс смлени семена
35гр. замразени малини
с.л. медец
Прогнозата за днес е:
11:00 - 200гр.плод.
12:30 - 150гр. пилешки гърди + задушени броколи със зехтин и сол
15:30 Тренировка:
- Загрявка;
- Силова тренировка:
Румънска тяга с дъмбели (2 по 9кг) 1х15 + 3х10-12 в суперсерия с
Пул-даун стесен хват (25кг) 1х15 + 4х10-12.
Гребане на скрипец от седеж (35кг.) 4х10-12 в суперсерия с
Бедрено сгъване от лег (15кг) 4х12-15.
Ренегадско гребане от колянна опора (8кг) 4х8 за ръка, в суперсерия с
Повдигане на таза с тежест (10/15кг) 4х12-15.
Преден суинг с пудовка (8кг) 4х15-20 в суперсерия с
Повдигане на краката от вис 4хдо отказ.
- Кардио:
30 мин. Бързо ходене на пътека под наклон.
- Лек стречинг :)
18:00 - на среща с колегите в някаква пицария и ще видим какви ще ги сътворя, поне ще е след тренировка (nfun)
21.02.15
10:45
Здравей и от мен!
Само исках и аз да пожелая успех, какъвто съм сигурна, че ще има, понеже спортът е здраве, а здравето е успех :)
21.02.15
21:33
Здравей и от мен! Пожелавам ти успех, и дано преодолееш здравословните проблеми.Воля и постоянство и резултатите са просто неизбежни, нали знаеш бързата работа срам за майстора :D
21.02.15
22:46
Хич няма да е бърза моята работа... За днешната вечеря и въобще за днешния режим, нищо не искам да споменавам :D Направо слагам един голям кръст на днешния ден и се надявам утрото да е по-мъдро от вечерта
21.02.15
22:50
Да не си прекалила с пицата :D
21.02.15
22:59
Сиренца пане, пил.хапки с корнфлейкс и едно парче бискв.торта, гарнирано с топка сладолед ... То пицата сигурно щеше да е по-добре .. :D
21.02.15
23:03
Определено по добрият вариант :D чак ми се прияде и на мен..
Мнението беше редактирано от Daniel Stanev на 21.02.15 23:03.
казано от GoldenFlower на 21.02.15, 22:59:
Сиренца пане, пил.хапки с корнфлейкс и едно парче бискв.торта, гарнирано с топка сладолед ... То пицата сигурно щеше да е по-добре .. :D
По-добре от диетата която си правила 2012 год. 400-800 калории (нали съм си детектив намерих някакви записки в един друг сайт) как си имала сили да стоиш на краката си не знам.
22.02.15
01:35
Колко ти е хомеостатичния индекс ?
Колко метформин пиеш на ден и на колко приема ?
22.02.15
02:16
James - 1000 вечер, 500 сутрин и 425 на обяд. Захарта е в норми, но на 60мин е в горна граница, инсулин 0мин.-7,87 60мин.-63,75 и 120мин.-51,47.
Станимир - ей аз не се сещам, пък ти си изнамерил
22.02.15
02:45
казано от GoldenFlower на 21.02.15, 22:46:
Хич няма да е бърза моята работа... За днешната вечеря и въобще за днешния режим, нищо не искам да споменавам :D Направо слагам един голям кръст на днешния ден и се надявам утрото да е по-мъдро от вечерта
Работи над настройката. С тия бисквитени торти, висок инсулин и почвания от утре след година няма да си по-стройна. : )
22.02.15
07:51
казано от fire.is.my.nature на 22.02.15, 02:45:
Работи над настройката. С тия бисквитени торти, висок инсулин и почвания от утре след година няма да си по-стройна. : )
+1. Не е само стройността. Сама знаеш колко важно е поддържането на нивата на инсулина. Това си е изключително сериозна болест (или началото на такава.).
Така че се вземи в ръце, за да си помогнеш с хубава диета, а не да ядеш боклуци и после да пиеш хапчета (не дай си боже, някой ден да слагаш инсулин).
Можеше да си вземеш шопска салата и вода и да се радваш на компанията, а не да се нахвърляш на храна като гладувала 2 дни. Нищо лично, просто приятелски съвет.
казано от Queen Cobra на 22.02.15, 07:51:
Можеше да си вземеш шопска салата и вода и да се радваш на компанията,
Стига бе, прекаленият светец и Богу не е драг... Айде отпуснете на жената шопска, чаша бяло вино и вода. Шегата настрана, по-добре е човек в компания да си вземе малко алкохол и да го ближе там, дори може да не се изпие, никой няма да забележи. Виж, ако заявиш 1,5 л минерална вода и веднага те гледат все едно си на смъртно легло или че силно ти хлопа дъската. Ама е супер досадно да даваш обяснения “ама аз не пия, на диета съм, на режим съм, пречи ми на постиженията и такива.” Да, знам че данък обществено мнение не трябва да се плаща, но това е от малкото неща, които спестяват куп излишни приказки. Нито спортистът убеждава хората в тезата си, нито хората стават по-разбрани.
22.02.15
08:50
Права си, Анелия. Виното е хубаво нещо. Но не знам момичето дали пие. Иначе идеята ми беше, че не е нужно да се тъпчем с пържено и торти като сме на заведение. Една хубава шопска или още по-добре - овчарска салата, е страхотно ястие - свежо и нахранва.
22.02.15
09:54
Ай Ай Ай, каква врява за една торта.(blush) Точно заради това се регистрирах тук и го направих тоя дневник. Защото минах през всякакви диети и крайности. Загубих представа кое е нормално хранене и кое не. За съжаление или не, израстнах с традиционни и тежки ястия. Нямах никакъв проблем с теглото, докато не се появи стресът като фактор. Свалих до 47кг., след което за една година, качих до 63кг. Защо ли - булимичните кризи! Аз знам, какво е да изядеш 1кг. сладко и как не припадах не знам :( Справих се с това сама и да Ви кажа, не е нещо, което изведнъж отшумява. Дори и тогава се опитвах да не е захар, а да са ядки примерно ... И да ви кажа не съм напълняла, нито се докарах до това положение от една-две торти (или нещо друго сладко) месечно. Аз се прецаках като правех това всеки ден, в продължение на месеци! Нямаше нито кой да ми помогне, нито кой да ме разбере!
Та сега, искам разбира се да се храня правилно, да бъда здрава и да изглеждам добре. Знам и че не трябваше да ям пустата торта. Ама може ли, при положение всички хрупат край мене пици и всякакви неща, пият и алкохол (поне не ми е проблем това, да не пия), аз от страни да седя и да ги гледам?! Естествено, че ако не ми се е ядяло нямаше да се насилвам да ям проклетата торта. Понякога се чудя, къде здравословното започва да става, не чак толкова здравословно?! Точно този отговор търся във форума и се надявам да го получа от вас! Опитвам се да изградя цяла нова култура на хранене и представи за нормално. Благодаря ви за вниманието, което сте ми отделили и на моята торта :) Наистина ще го взема предвид и ще гледам скоро да не се увличам със захарта.
П.С. Днес е големият празник Сирни заговезни. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си. Нека да си простим, на себе си и на другите :)
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 22.02.15 10:41.
22.02.15
10:14
Закуската днес 10:00
- 50гр. ов.ядки, 200гр. кис.мл. 2%, 150гр. обезм.извара, 1 с.л. ленено семе. Ябълка. около 600Кcal
Обяд 13:00
Яхния си правих, това, което попадна в чинията:
-60гр.пил.филе, по една лъжица грах, картоф, лук, домат, броколи .. Без мазнина+1 оризовка. На око около 300Ксаl
Следобяд 16:00
-60гр. сирене, 6 маслини, половин домат и 2 оризовки - 300Kal
18:30 200гр. ябълка 100Kcal
20:00ч.
- пил.филе, салата и оризовки около 500Kcal
Тотал: 1800Kcal
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 22.02.15 20:30.
22.02.15
11:23
Инсулина наистина ти е висок, обаче аз питах за индекса или поне за стойността на кръвната ти захар на гладно(0 мин както си го писала, предполагам, че това е като са ти правили обременяваме с глюкоза).
Дозата на метформина ти е сериозна, почти 2 гр, а и разделена на 3 приема...
Не знам кой ти е правил хранителния режим, но в него има неща, които не се вързват с инсулинова резистентност. Може разбира се да и твои волности(нямам предвид тази толкова дискутирана горе торта :) ).
Споменаваш булимия, в последствие инсулинова резистентност и СПКЯ - проверявала ли някакви хормони(полови, на щитовидната жлеза, лептин, грелин) ?
22.02.15
11:36
Режима ми е следния: закуската е основно мазнини, час преди обяд 200гр.плод, за обяд и вечеря месо (немазно, 1-2 пъти седмично свинско или сьомга) + зеленчук, в трен.дни и варива. Имам 25гр.ядки следобед.... В общи линии е това Б:90гр. М:70гр. В: 155гр.(трен)./85гр.(нетр.)
Прочетох противоречиви мнения за това, кое е правилно и кое не да се яде. На места пише, че именно НВД режимите придизвикват покачване на инсулина, на други - че така трябва да се храня. Четох и за ЗОНАТА и ми стана интересна тази филосовия, но там пък мазнините са орязани и ми се вижда, че има доста сметки за правене. Общо взето съм объркана |-) И май май, ще се посъветвам с ендо-то за диета.
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 22.02.15 11:48.
22.02.15
11:47
Проблемът, мила, не е колко ядеш, а какво ядеш. Започни да гледаш на храната като на ... храна- необходимост, а не удоволствие или наказание. Калориите за са чак такова мерило, по-важно е да следиш макронутриентите си - белтък, въглехидрат, мазнини. Защото може да се вписваш в някаква цифра калории, но да не достигаш дори до минимума на нужните ти вещества. Както и от какви източници идват. 200 ккал от 50 гр. захар - което е чаша кола или от 100 гр. филе не са едно и също за организма.
За микронутриенти също трябва да следиш- витамини и минерали.
Ама може ли, при положение всички хрупат край мене пици и всякакви неща, пият и алкохол (поне не ми е проблем това, да не пия), аз от страни да седя и да ги гледам?!
Може, може :) Хем после ще се чувстваш по-добре. По събирания и празници ям първо салатите и месото-пържоли, шишчета и пр. или пък ядките и мезетата , и после и да ми се иска- не мога да хапна повече от 2-3 хапки десерт. Колкото за опитване. Така че да си в компания, не значи да си изолирана и гладуваща. Хубаво е да имаш хранителен план, но по-важно е да знаеш, защо той е точно такъв.
James, доколкото съм чувала, СПКЯ и инсулиновата резистентност са свързани заболявания (синдроми). Увеличените нива на инсулин влияят на яйчниците и се нарушава овулацията. Даже мисля, че се лекуват заедно. А от своя страна половите хормони са свързани с тези на щитовидната. Греша ли?
Това, че си избягвала да вземаш метформина не ти е помогнало особено.
22.02.15
11:58
Аз имам СПКЯ, но нямам инсулинова резистентност.
Толкова неизвестни и въпросителни има около тези неща, че самата аз не знам кога ще намерим отговорите. И дали това е възможно.
Факт е, че при доста жени са свързани, но не съм сигурна, че това е задължително условие за всички.
22.02.15
12:15
Аз за себе си съм установила, че стресът (като имам предвид всичко извън рутината), някакви елементарни събития, като пътувания, изпити, срещи... Направо ме изкарват от равновесие и ей тогава губя контрол над ситуацията. Заради това имам и съмнения за повишен кортизол, в крайна сметка диабетът е доказано, че е болест (както и повечето заболявания), които се получават от стрес, а хиперинсулинемията е първата крачка към него. Трябва скоро да намеря време и да го пусна това изследване :/
23.02.15
13:24
Първо, което е странно при теб е нормалния индекс на гладно и високия инсулин на 120 минути. Вероятно за това е тази висока доза метформин в три приема.
Второ, залагам на лоша лептинова чувствителност.
Трето, бих махнал много неща от хранителния режим - човека, който го е правил наясно ли е с резултатите от изследванията ?
Четвърто, като цяло стреса наистина е пръвопричината, но не опростявай нещата до един висок кортизол. Поне нещата, които описваш са разбъркали много повече неща и е хубаво да направиш нещо и в тази посока :)
23.02.15
20:54
Заела съм се с въпроса. Благодаря за подкрепата!
И не, не смятам, че е лептинова резистенстност, просто симптомите са различни при мен...
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 23.02.15 21:01.
24.02.15
10:11
ОК, щом смяташ, че объркания лептин е лесен за улавяне няма да ти се бъркам повече :)
Успех !
24.02.15
10:55
Не смятам, че е лесен. Просто моята докторка се съмнява в друга диагноза. Ще я попитам, какво мисли по този въпрос, когато се видим пак с нея. Нямам против да ми се бъркате, нали за това е този дневник, иначе щях да си пиша вкъщи в тефтера :) Оценявам всяко мнение и съвет!
24.02.15
12:01
А сега по един друг въпрос. Тука един колега обикаля с гривна Garmin http://www.garmin.bg/?s=5&i=687. Какво ви е мнението за продукта?
Мнението беше редактирано от GoldenFlower на 24.02.15 12:01.
казано от GoldenFlower на 24.02.15, 12:01:
А сега по един друг въпрос. Тука един колега обикаля с гривна Garmin http://www.garmin.bg/?s=5&i=687. Какво ви е мнението за продукта?
Пари на вятъра, ако имаш излишни може да ги дадеш, но за тези пари може да си вземеш много по полезни неща, като например някакви витамини и друг вид добавки които особено сега през зимата са много нужни. Също така да вметна, че не попълваш дневника.
Мнението беше редактирано от Станимир на 24.02.15 12:54.
24.02.15
19:09
казано от Станимир на 24.02.15, 12:53:
Също така да вметна, че не попълваш дневника.
Уместна забележка. Но много работа имах на работа - времето е дефицит..
Храна 24.02.
Закуска: овесени ядки+к.мляко 2% + 1 киви
Обяд: 2 кюфтенца на скара + салата айсберг
Следобяд: шепа ядки микс
Вечеря: салата домат, краставица и 1 авокадо + 2 филии Вита..
Тренировката е .. около 2 часа пеша :/ Толкова за днес ще си остане - мц
Без да съм специалист не виждам тия 10кг от къде ще ги свалиш, а и не мисля, че е нужен такъв екстремизъм. Бих те посъветвал да не се стремиш към някаква абсолютна стойност на кантара. Като цяло според мен трябва да си намериш твоят баланс тренировки/хранене/почивка, за да не те натоварва цялото това нещо и да стане част от ежедневието ти. Успех :)
ПП Относно Гармина- имам такъв- готина играчка е, но едва ли би имала реална полза от него. Като цяло повишаването на ефективността ти от следенето на показателите е спорна и ако не си от типа хора, които обичат да обличат всичко от-до в числа си е скъпа придобивка с потенциал да замине в някой шкаф. Според проучването ми голям % хора ги оставят след няколко месеца работа и спират редовно да синхронизират и следят показанията :)
25.02.15
09:39
Някой знае ли приблизително, какви са хранителните стойности на Кисело мляко Боженци 4%?