26.02.15
09:48
Здравейте. Ситуацията е следната - от известно време тренирам в една фитнес заличка с един приятел, който ме учуди изключително много с тренировъчната си програма. Няколко пъти сме водили разговор за това какво прави и дали е правилно или не, но не се чувствам достатъчно компетентен, за да водя подобен разговор го спирам, та за това искам да разбера все пак какво Ви е мнението за подобна програма и има ли смисъл от нея? Програмата е следната:
2 пъти седмично, като упражненията и повторенията (че и почти и тежестите) са едни и същи и в двата дена. Едно уточнение преди да изброя - всички почивки между сериите са по 3 секунди, и движението по време са изпълнението е съкратено и сведено до минимум (няма пълна амплитуда, “за да може мускула да е постоянно под напрежение)
1. гръб - горен скрипец - 10 серии х 10 повторения с 3 секунди почивка между сериите
2. гръб - долен скрипец - 10х10 ——//——
3. гърди - горна част на лежанка с прав лост - 10х10 ——//——
4. гърди - хоризонтална лежанка - 10х10 ——//——
5. средно рамо - 10х10 ——//——
6. предно рамо - 10х10 ——//——
7. трапец - 10х10 ——//——
8. трицепс - френско разгъване - 10х10 ——//——
9. трицепс (фиксирано на машина) - 10х10 ——//——
10. бицепс с прав лост (10 кг) - 10х10 ——//——
11. бицепс (скотово сгъване на машина) - 10х10 ——//——
12. врат (с диск на челото) - 10х10 ——//——
13. предмишница - 10х10 ——//——
П.С. Не съм сигурен за последователността на 100% но мисля, че е в този ред. И може би изпуснах нещо защото сега са “само 1300 повторения общо” а мисля че бяха повече... Крака и корем не съм изпуснал - не се правят! Килограмите ми се струват смешни (не че е фактор, но 94-95 кг мъж да прави лежанка с 30 кг.)
Пак казвам не съм на ясно, за това питам- правилна ли е тази програма?
казано от Mitaka Dimitrov на 26.02.15, 09:48:
Зд
Пак казвам не съм на ясно, за това питам- правилна ли е тази програма?
Не.
26.02.15
09:57
казано от Петко К на 26.02.15, 09:55:
казано от Mitaka Dimitrov на 26.02.15, 09:48:
Зд
Пак казвам не съм на ясно, за това питам- правилна ли е тази програма?Не.
Би ли се обосновал? Бих искал следващият път да може да имам факти, с които да говоря в разговора си с него. Благодаря!
26.02.15
11:56
Повече на кардио тренировка мяза, ако е такава идеята, може и да става. Също така два пъти седмично спорт, дори и тежко не ми се струват достатъчни, но по добре от нищо :)
27.02.15
19:02
Аз изобщо не бих си правила труда да вадя факти на човек, който умишлено не тренира крака. :)
А че програмата е сбъркана, спор няма. При нея не става въпрос за “какво не е наред”, а по-скоро за “какво изобщо е наред”. :D
27.02.15
23:03
Не е наред, че е с 3 секунди почивка и, че се прави 10x10 на всички упражнения. 10x10 е само за главното движение на деня /клек, лег, набиране, такива/, а не за всичко и е с около 60% от максимума, т.е. е за хора с изяснен максимум, каквито не са начинаещите трениращи. По принцип не е добре да започваш с голям обем отначало, когато и малкият ще ти свърши работа, защото после, когато застинеш на някакво плато, с какво ще го разбиваш?