Здравословни и нездравословни практики по време на бременността и кърменето

13.03.15
18:54

В крайна сметка премествам тук дискусията от дневника на diva 97, възникнала по повод кафето и цигарите по време на бременността, но добила по-късно по-широк обхват. Считам, че и занапред в темата могат да се обсъждат здравословни и недотам здравословни “неща” (храни, дейности и др.) през периода на бременността, и съответно може да бъде полезна.

Темата беше редактирана от karfi4ka на 16.03.15 21:53.

12.03.15
08:27

Не съм голям специалист...ама това кафе по време на бременност ми се струва неуместно...

12.03.15
13:09

казано от Маргарита Манева на 12.03.15, 08:27:

Не съм голям специалист...ама това кафе по време на бременност ми се струва неуместно...

Марги със сигурност  по добре без кафе... и без цигара с кафето :) То обаче със сигурност не е причина за безсънието. Това си е безсъние на бременността, както има диабет на бременността и т.н. Доста бременни са така още повече че аз бях с обърнат режим заради работата. Принципно ми препоръчват чаша кафе заради ниското кръвно но аз го пия защото ми е приятен ритуал / и заради 00/.Категорично отказвам да влизам в крайности само защото съм бременна. Така бях и с първото дете и се чувствах прекрасно. Пия по чаша вино или бира, пуша по някоя цигара, все още спортувам доколкото ми е приятно, карам кола, излизам вечер ,лакирам се изрусявам се , нося токчета просто съм си аз в по обран вариант :) Разбира се всеки има право на мнение и на решение относно собственото си отношение към този специфичен период :)

12.03.15
13:29

И аз съм на чаша кафе всеки ден, нормална доза еспресо.
Ако жената си е пиела кафе и преди, едно на ден по време на бременност не вреди. И е малко мит твърдението, че ако жената пие кафе през бременността детето й ще е нервно и т.н. И с предната си бременност си пиех по едно и сега така.

12.03.15
15:46

Аз също съм ЗА кафето повреме на бременността, но естествено в нормално количество. Аз пиех всяка сутрин по една чашка.Разреждах го с прясно мляко и понякога не си го изпивах цялото.Помагаше ми за 00. Към началото на 9ти месец го спрях, защото имах доста контракции ,а за секциото трябваше матката да е максимално спокойна.Пазех се от всичко енергезиращо. Сама се усещаш най-добре как ти действа :) Пий си го ако ти е кеф и се чувстваш добре :)

12.03.15
20:26

И преди и сега рядко пия кафе повече от веднъж сутрин и вкуса ми си е както преди. Кафе за разсънване и тонус. ....Средно дълго еспресо. Следобед съм пиела когато тренирах сега не ме кефи. Истината е че повечето “препоръки” относно бременността са много остарели и граничат със суеверия. Да чукна детето ми да е живо и здраво и всичко да е нормално, но мисля че организмът на бременната жена има неподозирани защитни механизми. Не коментирам разни алкохолички, булимички и пушещи по 2 кутии цигари, то от това спасение няма.

12.03.15
23:41

Много съм далеч от мисълта да ти давам каквито и да е “акъли”, и аз съм против крайностите, но за мен кафе с цигара е крайност по време на бременност. Обездвижване - също. Както и поддържане на висока активност.
Не става въпрос за митове и суеверия а за това, че каквото приемеш, преминава директно към плода. Това е информация, която не се губи. Естествено, че няма да доведе до “нервност” на бебето, това е нелепо, но кофеина и никотина крият своите безспорни рискове...разбира се това е в кръга на моите размишления от гледна точка на човек, без почетното звание “бяла престилка”.

13.03.15
06:38

Да се знае, че подкрепените мнения не са подкрепени от Десо, сбърках профилите :D

Аз също съм категорично против кафето, не само заради въпросната нервност, която изобщо не смятам, че е мит (факт е, че всичко отива в плода, кофеинът не прави изключеиние), макар и да не се касае точно за “нервност”, но и поради многото други лоши ефекти, които кофеинът има не само върху организма на плода. Изобщо няма да изброявам опасностите при сериозно разхлабване. Аз лично няколко пъти отпвах от кафето на една колежка, защото просто много ми се припиваше и няколко пъти съм пила по едно бяло фрапе - с нес кафе на върха на лъжичката, за цвят и миризма. Но в крайна сметка, наистина всеки сам преценява възможностите на организма си, както и риска. Ако ще кърмиш, не знам какво ти е отношението по въпроса, е тогава вече, според мен няма място за лична преценка.

А цигарите....аз ги ненавиждам и небременна, така, че мнението ми не би било обективно :D :D :D Понеже 2-3 дни преди да родя се наложи да си полежа в болницата, от 12 бременни жени на етажа, 8 пушеха...акушерките бяха възмутени, аз също :D

13.03.15
11:08

Аз абсолютно уважавам всяко мнение. И две мнения няма че най-доброто за бременната жена е здравословния режим БЕЗ кофеин никотин ,алкохол, химии и т.н. Обаче когато 20 години и повече тялото ти е привикнало към определен режим тази рязка насилствена промяна не е ок, чисто психологически на първо място и на второ и физически. Един път има хормонален срив от самата бременност и после принудително преминаване рязко на друг режим. Шок си е и ненужен при това. С първата бременност тялото ми само изхвърли всичко сега не е така. Нямам обяснение но се опитвам просто да не се психирам. Рискове крие и храната / токсоплазмоза, листероза и т.н/и билките/контракции/, облъчването и т.н. Аз от своя страна като ядяща месо си мисля че бременните вегетарианки лишават бебетата от ценни минерали, белтъчини и т.н. но ми е ясно че няма как да накараш дългогодишна вегетарианка да прояде месо и уважавм това. Абе тема на дълъг разговор е и най-вече до гледна точка.

Мнението беше редактирано от diva 97 на 13.03.15 11:14.

13.03.15
11:12

Специално за цигарите са ми казвали, че всъщност при една редовно пушила жена, рязкото спиране на цигарите би довело до много по-неприятни последици, отколкото, ако пуши по цигара на ден. Така, че то и това трябва да се отчита, кое е по-малкото зло.

13.03.15
11:15

казано от karfi4ka на 13.03.15, 11:12:

Специално за цигарите са ми казвали, че всъщност при една редовно пушила жена, рязкото спиране на цигарите би довело до много по-неприятни последици, отколкото, ако пуши по цигара на ден. Така, че то и това трябва да се отчита, кое е по-малкото зло.

Да Иги..На мен лично доктора ми каза в никакъв случай да не спирам рязко цигарите освен ако не ми се драйфа от тях. Никотиновата абсистенция за бебето била по вредна. Аз все пак пушех по 2 кутии преди това

13.03.15
11:21

казано от diva 97 на 13.03.15, 11:15:

казано от karfi4ka на 13.03.15, 11:12:

Специално за цигарите са ми казвали, че всъщност при една редовно пушила жена, рязкото спиране на цигарите би довело до много по-неприятни последици, отколкото, ако пуши по цигара на ден. Така, че то и това трябва да се отчита, кое е по-малкото зло.

Да Иги..На мен лично доктора ми каза в никакъв случай да не спирам рязко цигарите освен ако не ми се драйфа от тях. Никотиновата абсистенция за бебето била по вредна. Аз все пак пушех по 2 кутии преди това

Обръщате нещата. Въпросът не е дали една бременна трябва да пуши или не, а дали една пушачка трябва да забременява. За мен отговорът е не. Ако искаш дете, можеш да се постараеш да му осигуриш необходимите условия за нормално развитие и да откажеш цигарите, преди да се опитваш да забременееш.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.15 11:21.

13.03.15
11:23

Дени, аз само искам да кажа последно нещо като съвет към теб. Слушай тялото си! Колкото и клиширано да звучи, това е най-верният подход! През цялата бременност се отдадох на това да ям и пия каквото ми душа иска (с едно много малко на ум за някои неща,но без забрани и режими). За тези 9 месеца съм похапнала и пица, и 1-2 хот-дога, и веднъж даже Mc Donalds! Пре 99% от времето обаче съм гледала да ям това, което тялото ми иска.Много ясно различавах сигналите- кога ми се хапват яйца, кога ми се хапва месце, кога имам нужда от плод и какъв точно.Смаях се към финала когато прочетох ,че към края трябвало да се увеличат полезните мазнини, а аз от средата на 8ми месец бях подхвана да ям много ядки без да знам ,че точно за това време били много подходящи.
Наслади се на емоцията, изживей бременността и освободи съзнанието си само за положителни нагласи.Тялото ти ще те води по пътя :)

13.03.15
11:38

Софи, аз точно това правя....и това е по различното от предната бременност. Не се психирвам от всяко нещо. Чувствам се прекрасно и така и ще бъде до края.
Към Боби...не обричай на бездетие жените които са по лабилни и нямат волята да се откажат от вредните си навици.Сигурна съм че правят най-доброто на което са способни.Изобщо не бих съдила по този начин особено поради факта че съм жена... Аз не съм от тях, не до въпрос на воля а до желание е да спра цигарите. Винаги съм обичала да пуша, вредно не вредно това е положението. При все това се чувствам прекрасно , бягам по 20 км, храня се прилично и т.н. Това че пуша по една цигара от време на време си е мое решение и повярвай не ме прави по-лоша и безотговорна майка.

13.03.15
12:24

Не става дума това, а за рисковете, които има за детето по време на бременността от пушенето

http://www.cdc.gov/reproductivehealth/tobaccousepregnancy/

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 13.03.15 12:25.

13.03.15
12:55

Никого не обричам на бездетие, само си казвам мнението. Решението е в ръцете на самите бъдещи родители. Опасявам се обаче, че е напълно възможно някои дами да обричат децата си на доста неприятни неща. Сигурен съм, че всички съдят и цъкат с език, когато чуят как детето на наркоманка се ражда с ясно изразена зависимост от хероин и се налага метадонова терапия на кърмаче. Не виждам с какво пушенето е по-различно. Дори е по-коварно, защото последствията се проявяват много по-късно и 10-15 години след това повечето от тях трудно могат да се свържат с пушенето преди и по време на бременността, както и в периода на кърмене.
За мен отговорната позиция на една бъдеща майка е поне няколко месеца преди началото на опитите за зачеване да спре алкохола, цигарите и лекарства, за които има дори капчица съмнение, че могат да навредят на плода или на половите клетки. Репродуктивната система на мъжа се изчиства по-бързо, но е редно и бъдещите бащи да го направят поне месец по-рано. За съжаление с голямата щерка не е имало кой да ми ги каже тези неща, но с малката подходихме точно така.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.15 13:01.

13.03.15
13:55

казано от Boby_ на 13.03.15, 12:55:

Никого не обричам на бездетие, само си казвам мнението. Решението е в ръцете на самите бъдещи родители. Опасявам се обаче, че е напълно възможно някои дами да обричат децата си на доста неприятни неща. Сигурен съм, че всички съдят и цъкат с език, когато чуят как детето на наркоманка се ражда с ясно изразена зависимост от хероин и се налага метадонова терапия на кърмаче. Не виждам с какво пушенето е по-различно. Дори е по-коварно, защото последствията се проявяват много по-късно и 10-15 години след това повечето от тях трудно могат да се свържат с пушенето преди и по време на бременността, както и в периода на кърмене.
За мен отговорната позиция на една бъдеща майка е поне няколко месеца преди началото на опитите за зачеване да спре алкохола, цигарите и лекарства, за които има дори капчица съмнение, че могат да навредят на плода или на половите клетки. Репродуктивната система на мъжа се изчиства по-бързо, но е редно и бъдещите бащи да го направят поне месец по-рано. За съжаление с голямата щерка не е имало кой да ми ги каже тези неща, но с малката подходихме точно така.

Взе ми думите от устата. Мъжете също трябва да се погрижат за доброто си репродуктивно здраве. Не ме разбирай погрешно аз се прекланям пред подобни инициативи относно бъдещето на поколението, но и не съдя другата страна.  И не е толкова лесно за обобщение за съжаление. Щото:
има майки които работят в нездравословна среда с химични средства, облъчване и т.н
има майки които са и пасивни пушачки/ аз когато съм на работа съм и такава/
има майки които са забременели без да са очаквали и са разбрали късно
има майки които живеят под стрес
има майки които не се хранят правилно/90 % от БГ Мама/- набиват хидромазнини от сладко и тестяно ама яко
И още много примери такива
Те всичките попадат в няква рискова група. Резултатите /бебетата/ са Божа работа да ти кажа честно.
Сега се притеснявам много ясно дали всичко с бебето ще е ок, както всяка бъдеща майка.
С първото дете съм пушила докато не разбрах че съм бременна щото беше изключено да съм ма уви....после до 9 месец най-много 2 цигари за цялата бременност. Имам прекрасно НЕ пушещо и Не пиещо, 18 годишно спортуващо момче. Та се надявам и това да израсте такова : )
Пак казвам...не съдя, не споря и си поемам отговорността

13.03.15
14:03

казано от Lachezar Tomov на 13.03.15, 12:24:

Не става дума това, а за рисковете, които има за детето по време на бременността от пушенето

http://www.cdc.gov/reproductivehealth/tobaccousepregnancy/

Разбира се че има рискове. Това е отрова

13.03.15
14:30

Та всъщност ....9 месеца не си умрял, просто чакаш дете. Не е необходимо да се изтриваш от лицето на земята

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 13.03.15 19:13.

13.03.15
18:35

казано от diva 97 на 13.03.15, 13:55:

има майки които работят в нездравословна среда с химични средства, облъчване и т.н
има майки които са и пасивни пушачки/ аз когато съм на работа съм и такава/
има майки които са забременели без да са очаквали и са разбрали късно
има майки които живеят под стрес
има майки които не се хранят правилно/90 % от БГ Мама/- набиват хидромазнини от сладко и тестяно ама яко
И още много примери такива

Аз мисля че резултата на това е очевАден. Аз лично не знам в близките 4-500 години да е имало повече болни, алергични, затлъстели, обездвижени и т.н. деца.
С Боби рядко сме на едно мнение, но тук подкрепям казаното от него с две ръце.

13.03.15
20:02

Ако една чаша кафе оказва ободряващ ефект върху 60 килограмов човек, то какъв ефект би оказала върху 6 грамов ембрион?! Отговора е невротоксичен ефект. “Нервно бебе” би било къде-къде по-добрият вариант.
Същото важи и за никотина и катраните в цигарите; алкохола в алкохолните напитки; токсичните вещества в лекарствата и т.н.

13.03.15
20:09

казано от Radost_nezemnA на 13.03.15, 20:02:

Ако една чаша кафе оказва ободряващ ефект върху 60 килограмов човек, то какъв ефект би оказала върху 6 грамов ембрион?! Отговора е невротоксичен ефект. “Нервно бебе” би било къде-къде по-добрият вариант.
Същото важи и за никотина и катраните в цигарите; алкохола в алкохолните напитки; токсичните вещества в лекарствата и т.н.

да..на един нормален непристрастен към кафето 60 килограмов човек. Има разлика в това просто да пиеш чаша кафе или да не ти действат 5 кафета защото организмът ти е привикнал към кофеина, същото и за цигарите. Това си е точно наркотична зависимост. Невротоксичен ефект е много преувеличено...ама много

13.03.15
20:21

Сещам се преди време бях седнал на кафе с едни колежки от работата (и двете пушачки). Едната беше майка на син тийнейджър... както и да е. Та заговорихме се незнайно защо за забременяването, цигарите и тн.
Питам едната колежка, която е майката- Абе ти много пушиш, как си издържала 9 месеца без цигари по време на бременноста?
Пък тя (леко простовата такава беше) ми отговаря- Ко? Аз ‘ич не съм ги спирала цигарите. Пуших си редовно, после мъжО ми речИ, че тряЯ ги запра да не напраЙм нещУ на дИтету, оти сА притисних и чак към 8- мия месец ги спрях цигарите. Ма кАт рУдих пак ги почнах. Ам то... квот е писано е мойто момче, пак здраво са рУди.
... Направо някои хора са за разстрел!

13.03.15
20:23

Развиващият се ембрион не е свикнал  и не може да толерира подобни дози (5 кафета и т.н. ) независимо, че на майката не й действат.

Мнението беше редактирано от Radost_nezemnA на 13.03.15 20:24.

avitohol, аз съм ставала свидетел на гледки от типа на : бременна в края на 8-ми месец, пиеща по шише ракия с кутия цигари (буквално, щото я наблюдавах, изпаднала в потрес), и в 3 през нощта не могат да я свалят от масата, щото не си е доиграла кючека. Беше ужасна гледка, след толкова години ми е останала в съзнанието като нещо крайно отвратително (ученичка бях, на към 17, някъде по морето обикаляхме). НО! Не мисля, че в дискусия между хората от нашия форум има място за подобни примери - не смятам, че който и да е от нас се доближава по какъвто и да е начин до подобна... не знам как да го нарека, наистина. :)

По обсъжданата тема, аз съм малко по-крайна и съм казала на К., че преди да бременеем, ще се чистим цяла година - от всякакви боклуци. И двамата. Просто искам “да си вържа гащите”, както се казва. Но ако стане случайно и неочаквано, аз също не смятам, че рязкото отказване на цигарите, примерно, може да има положителен ефект. Всеки допълнителен стрес за организма, според мен, би могъл да навреди.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 13.03.15 20:37.

13.03.15
20:37

казано от Radost_nezemnA на 13.03.15, 20:23:

Развиващият се ембрион не е свикнал  и не може да толерира подобни дози (5 кафета и т.н. ) независимо, че на майката не й действат.

Точно за дозата и отровата говорим....едно малко кафе или една цигара , няколко глътки вино или бира рядко,  , а не недопустими количества , които разбира се няма как да не се отразят на ембриона.  Аз също познавам майки, които пушат много и пият дори концентрат. Това за мен вече наистина е недопустимо. Както е недопустимо да храниш бъдещото си дете с трансмазнини от закуски и вафли или пък да си на диета за да не качиш, или пък да родиш месец по рано поради същата причина, което е редовна практика на манекенките или пък да се претоварваш от тренировки с риск да пометнеш. Всичко гореспоменато крие рискове.

14.03.15
09:14

Dами, колко кг качвате през бременността? На теория в лекари препоръчватв зависимост от началното тегло, разни фитнес диви, които следя качват 10, максимум 12 кг + остават напомпани и релефни - само корем, а на практика - познатите ми надминават 20+ и заприличват на плондир. Къде е истината?
Интересно ми е и физическата активност - всички запазвате такава, но доста по-внимателна и лека.
Недай си боже да забременея някой ден, ми се иска да съм като Lea-Ann Ellison. (Бе то аз нормална не мога да правя нейните протоколи :) )
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/11/23/article-2512353-1997F5CB00000578-43_306x423.jpg
Mиналата година следях една във фвйса, която май правеше Смолов бременна, на 7-8 месец си повишаваше макса. Вдъхновяващи са, да призная :)

14.03.15
09:31

За кафето и цигарите се дадоха мнения, но я кажете за спорта :) Кой какво мисли? Кой как е действал? Знаете,че аз тренирах преди бременността.След като забременях обаче нямах тази възможност. Мислех си,че ще мога да правя леки тренировчици, да имам повече раздвижване ,но не ми беше писано явно. 3 месеца повръщане, контракции от 4,5 месец , бъбречни проблеми и още по-силни болки и контракции от 8ми месец . 7,8 и 9ти месец бяха прекарани 99% вкъщи и без почти никакво движение.  Единствената ми активност са били разходките и то само за около 2 месеца от цялата бременност. :)

Само ще кажа,че въпреки това заседяване и тази дълга почивка от спортни дейности, считам физиологичното си възстановяване  за доста бързо. За процесът на адаптация към спортни натоварвания все още не мога да изкажа мнение. :)

14.03.15
09:53

казано от Queen Cobra на 14.03.15, 09:14:

Dами, колко кг качвате през бременността? На теория в лекари препоръчватв зависимост от началното тегло, разни фитнес диви, които следя качват 10, максимум 12 кг + остават напомпани и релефни - само корем, а на практика - познатите ми надминават 20+ и заприличват на плондир. Къде е истината?
Интересно ми е и физическата активност - всички запазвате такава, но доста по-внимателна и лека.
Недай си боже да забременея някой ден, ми се иска да съм като Lea-Ann Ellison. (Бе то аз нормална не мога да правя нейните протоколи :) )
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/11/23/article-2512353-1997F5CB00000578-43_306x423.jpg
Mиналата година следях една във фвйса, която май правеше Смолов бременна, на 7-8 месец си повишаваше макса. Вдъхновяващи са, да призная :)

Значи, според мен много зависи от колко кг. се тръгва, каква активност води жената, как се храни, възрастта и още куп други фактори.
С миналата си бременност тръгнах от по-малко килограми и качих някъде 16-17 кг. Сега тръгвам от малко повече, но все пак последните 3-4 год. тренирам доста по силово и по-редовно от колкото преди тренирах ( надявам се това, че са малко повече килата да се дължи и на това, че имам повечко мускулна маса ). Сегашните ми тренировки не могат да се сравняват с тези, преди да забременея разбира се. Изморявам се повече а всъщност не натоварвам мускулите както искам, но няма как....като дойдете на нашата, ще ме разберете :D изморявам се само при мисълта, че ще започвам да тренирам :D Но казват, че това е само в първите три месеца, надявам се скоро тази умора да отмине и да живна малко ;)
За килограмите - давам си пак максимум 15-16 кг., дано не ги мина. Чакам с нетърпение пролетта и лятото, та да съм навън в дълги разходки а не в заседнало състояние както сега (dull)
За фитнес дивите, дето качват само на корем и т.н. и тези, които качват по 20 кг. и отгоре ще кажа, че....всичко е до метаболизъм, начин на живот, хранене, активност преди и по време на бременността. И най-важното - килограмите се свалят, стига да има желание и воля мисля аз, тези които качват много и после не ги свалят си намират оправдания с това, че НЕ МОГАТ да ги свалят, защото са ги качили по време на бременност и край, те остават постоянни килограми. Няма такова нещо, желание има ли всичко е поправимо мисля аз.
Абе....ще видим аз каква мама - хипопотама ще стана де :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.03.15 13:35.

14.03.15
11:42

И аз за отговоря на Кобра от мое име. С първата бременност качих 17 кг. Не спортувах и ядях каквото ми се ядеше в това число доста тесто и сладолед щото беше лято. Имах си апетит.Аз също стартирах на повече килограми. Нямах никаква мускулна маса. Просто бях мекичка. До седми месец бях качила едва 7-8 кг, после изведнъж качих рязко. Свалих ги от самосебе си за около 9 месеца, после станах по слаба и в по добра форма от преди бременността. После започнах да тренирам и нещата добиха съвсем различен вид. Сега до трети месец нямах апетит и до скоро не бях качила нищо почти. Вече знам какво да не ям и как да овладея качването на кг. Не мисля че е трудно. Повече движение независимо под каква форма и никакво тесто. Ограничено сладко, повече плодове и зеленчуци.Най-много се качва от тесто. За жалост и аз много се измарям, събуждам се и лягам изморена. След тренировка или дълга разходка съм дробсърма. Но пък странно мускулите ми са в тонус все едно тренирам нон стоп с тежести. Нацепени едни такива. Ще видим до края как ще е.

14.03.15
11:53

казано от June101 на 14.03.15, 09:31:

За кафето и цигарите се дадоха мнения, но я кажете за спорта :) Кой какво мисли? Кой как е действал? Знаете,че аз тренирах преди бременността.След като забременях обаче нямах тази възможност. Мислех си,че ще мога да правя леки тренировчици, да имам повече раздвижване ,но не ми беше писано явно. 3 месеца повръщане, контракции от 4,5 месец , бъбречни проблеми и още по-силни болки и контракции от 8ми месец . 7,8 и 9ти месец бяха прекарани 99% вкъщи и без почти никакво движение.  Единствената ми активност са били разходките и то само за около 2 месеца от цялата бременност. :)

Само ще кажа,че въпреки това заседяване и тази дълга почивка от спортни дейности, считам физиологичното си възстановяване  за доста бързо. За процесът на адаптация към спортни натоварвания все още не мога да изкажа мнение. :)

 

И аз мислех, че няма да ми е проблем да тренирам но уви не се чувствам добре. Пада ми кръвното, всичко ме боли, трудно се възстановявам. Дори имах контракции един  път и то от лека тренировка. Това си е индивидуално решение на лична  отговорност, точно както с цигарите и кафето. Руска ролетка. Може да пометнеш, може да предизвикаш проблеми с притока на кислород и хр.вещества, защото при интензивна тренировка всичко отива в мускулите и бебето малко чака на опашка, може да предизвикаш контракции, но пък може и да си си ок. Въпрос на избор.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.03.15 13:33.

14.03.15
13:25

казано от Queen Cobra на 14.03.15, 09:14:

Недай си боже да забременея някой ден, ми се иска да съм като Lea-Ann Ellison.

Е, ако молиш Бог да не дава да забременееш...няма да ти се налага да си като...


Всичко е индивидуално. Няма да повтарям Веси. По принцип допустимото тегло, според това, което на мен са ми казали, е до 14кг, като даже това е доста, нямада коментирам 20+. Ясно е, че не следва дас е обездвижва човек, обаче...като имаш контракции и постоянно си в предабортно състояние и прекараш 9 месеца на легло, буквално, нали се сещаш, че колкото и да искаш да си като еди кой си, няма как да се случи. При една безпроблемна бременност, в което майката внимава какво яде и не прилага вече няколко пъти спомената от мен формула “яж за двама” и другата “не се движи, бременна си” тогава смея да твърдя, че е съвсем възможно да се развие здраво бебе, като майката качи до 10-12кг. Чела съм, както и Веси каза, че по-едрите жени качват по-малко и обратно, дали е така - не мога да кажа. Лично аз до последно се борих да се закотвя до 14кг. Казвам, че съм качила 14кг, но общо взето налучквам, защото последното ми мерене, трябва да проверя в дневника кога е било, беше на +10 или +11кг, не съм сигурна. Но понеже мисля, че това беше около осмия месец, си слагам едни +3кила, ‘щото последния месец му отпуснах края и хапвах...шоколад. Преспокойно можех и без него, сестра ми е виновна! :D

Който е изпитвал контракция по никое време, не би правил Смолов. Аз съм категорично против подобно смелости. По много причини, не само възможната загуба, но и това, че тялото ти е в друг режим и едни такива смелости могат да ти костват много след бременността.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.03.15 13:27.

14.03.15
14:54

Аз през цялата бременност се чувствах изключително добре физически и тренирах до края на 8мия месец във фитнес залата. Е, тренировките бяха много леки, даже скучни, но поддържах някакъв тонус. Отделно много ходех пеш до последният ден и карах колело до 6тия месец. Храната не съм променяла. Качих 12 кг, от които останаха 4. За съжаление всичко е на бедрата и задника, но скоро ще започна да тренирам, а и разходките ще стават все по-дълги.като цяло мога да пожелая на всяка жена бременност като моята - много лека и безпроблемна!

Мнението беше редактирано от Radost_nezemnA на 14.03.15 15:12.

Интересно е дали има връзка между толерантността на майката към кофеин и какао (теобромин) и влиянието на тези два химикала върху зародиша/кърмачето. В крайна сметка отделните индивиди имат различна толерантност към стимулантите.

Има интересни изследвания по въпроса:


Според това изследване, пикът на кофеин в кърмата се достига до 1 час след приема на кафе, а първите наченки на кофеин се появяват след 15-тата минута. Полуживотът на кофеина в кърмата се различава, явно от способността на организма да го метабилизира - 1,5-14,5 часа. Според същото изследване, до детето достигат едва 1.5% от кофеина.

Още изследвания със сходни резултати:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3395670?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7214793?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/507903?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4075932?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7098450?dopt=Abstract

Лошото на кофеина е неговият много бавен метаболизъм при новородени. До 3-4 месец на детето серумните нива могат да се изчистят до няколко дни, не часа! Към чевтъртия месец, детето може да метаболизира кофеина като възрастните (цък) . Общо взето, изследванията казват, че прием до 350 мг кофеин на ден, разпределен през деня не е никакъв проблем. Прекаляването обаче води до силна превъзбуденост на детето.

Съществува и едно интересно изследване за теобромина и кърмата - http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(77)81329-2/abstract

Теоброминът се метаболизира по-лесно, пикът се достига след 2-3 часа и се изчиства средно за 7 часа. Според заключенията, 113 грама шоколад осигуряват 2.5 мг теобромин на новороденото. Според мен и предишния ми опит, за да има сходен ефект като кофеина, теоброминът трябва да е поне 4 пъти повече (1000 мг / 250 мг кофеин).

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 16.03.15 21:59.

Масовият грип от последния месец ме провокира да се поровя за  полезна информация.

Как влияят нестероидините противовъзпалителни при кърмещи жени?

Кърмещите майки също боледуват и имат главоболие. Възможно е един обикновен грип да се усложни и да последва по-неприятният избор - антибиотици.

Ибупрофен

Ибупрофенът е едно от лекарствата, които могат да се изписват и на новородени на възраст поне един месец, като препоръчителната доза е 5 мг/ кг тегло, до 3-4 пъти на ден.

Съществуват две изследвания, при които кърмещи жени са употребявали ибупрофен, при които медикаментът не е бил засечен в кърмата.  В първото изследване са използвани 400 мг ибупрофен дневно, в рамките на 3 седмици. Във второто изследване са използвани 400 мг на пет приема, през 6 часа.

В трето изследване, в което е използван по-прецизен метод за анализ, при прием от 6 таблетки х 400 мг, разпределени в рамките на 42 часа, се установява, че количеството ибупрофен, което достига до бебето за 24 часа стандартно кърмене е едва 100 мкг. В последващо изследване върху 21 кърмачета се установява, че балансиран прием на ибупрофен не проявява никакви странични ефекти при бебетата.

Полуживотът на ибупрофена в тялото е много кратък, между 1.8-2.5 часа, което понижава рискът от акумулиране в кърмата.

Противопоказания

Като цяло се препоръчва да се избягва ибупрофен при кърмене на недоносени бебета, бебета родени с малко тегло или страдащи от различни болестни състояния. 

Източници:

1. Weibert RT, Townsend RJ, Kaiser DG et al.  Lack of ibuprofen secretion into human milk.  Clin Pharm 1982;1:457-458
2. Townsend RJ, Benedetti TJ, Erickson SH et al.  Excretion of ibuprofen into breast milk.  Am J Obstet Gynecol 1984;149:184-186
3. Walter K, Dilger C. Ibuprofen in human milk.  Br J Clin Pharmacol 1997;44:211-212
4. Ito S, Blajchman A, Stephenson M et al.  Prospective follow-up of adverse reactions in breast-fed infants exposed to maternal medication.  Am J Obstet Gynecol 1993;168:1393-1399


Парацетамол

Парацетамолът е също едно от лекарствата, които могат да се дават директно на бебета, включително и на недоносени деца. Дневната препоръчителна доза 10-15 мг / кг тегло на всеки 8-12 часа.

Подробни и качествени изследвания за влиянието на парацетамола при кърмене липсват. На този етап съществуват няколко малки изследвания, при които кърмещите майки употребяват 500-1000 мг парацетамол в еднократна доза. Пиковите нива на парацетамол в кърмата се достигат 1 до 2 часа след приема. Резултатите от пет малки изследвания са сходни и установяват, че ако кърмачетата се хранят със стандарната дневна дажба в моменти, когато парацетамолът достига своя пик в кърмата, до кърмачето ще достигнат между 0.6-1.5 мг парацетамол дневно.

В друго изследване, от 43 кърмачета нито едно не е показало странични реакции. Един от малкото регистрирани случаи със страничен ефект е отбелязан при прием от 1000 мг преди сън, в рамките на два последователни дни. Кърмачето получава силен обрив около гърдите и брадичката, който отминава до 24 часа след спиране на парацетамола. След седмица приемът е подновен и обривът се появява отново.

Противопоказанията при парацетамола са същите, които споменахме за ибупрофена.

Източници:

1 Hurden EL, Harvey DR, Lewis PJ.  Excretion of paracetamol in human breast milk.  Arch Dis Child 1980;55:969-970
2 Berlin CM, Yaffe SJ, Ragni M.  Disposition of acetaminophen in milk, saliva, and plasma of lactating women.  Pediatr Pharmacol 1980;1:135-141
3 Bitzen PO, Gustafsson B, Jostell KG et al.  Excretion of paracetamol in human breast milk.  Eur J Clin Pharmacol 1981;20:123-125
4 Notarianni LJ, Oldham HG, Bennett PN.  Passage of paracetamol into breast milk and its subsequent metabolism by the neonate.  Br J Clin Pharmacol 1987;24:63-67
5 Matheson I, Lunde PKM, Notarianni L.  Infant rash caused by paracetamol in breast milk?. Pediatrics 1985;76:651-652
6 Ito S, Blajchman A, Stephenson M et al.  Prospective follow-up of adverse reactions in breast-fed infants exposed to maternal medication.  Am J Obstet Gyecol 1993;168:1393-1399
7 Paracetamol monograph.  Hale TH.  Medications & Mothers Milk (MediLact Online); http://www.medsmilk.com/ ; Accessed 13 January 2013
8 UK Drugs in Lactation Advisory Service (UKDILAS). Trent/West Midlands Medicines Information Service., http://www.midlandsmedicines.nhs.uk/ January 2013

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 23.03.15 13:12.

19.05.15
05:37

Ще ми е интересно да прочета какво физическо натоварване препоръчвате по време на бременност.

19.05.15
11:28

казано от S. P. на 19.05.15, 05:37:

Ще ми е интересно да прочета какво физическо натоварване препоръчвате по време на бременност.

При една нормално протичаща, безпроблемна, бременност, не мисля, че има физическо натоварване, което да не се препоръчва. Вчрно е обаче и, че всчка бременност е индивидуална, докато Веси в средата не бременността продължава все така мощно да тича и това й носи единствено ползи, аз получавах силни Бракстън-Хигс контракции при всяко по интензивно движение, въпреки, че и двете бремнности се водят безпроблемни. Според мен на този въпрос общовалиден отговор няма, тук нещата, според моето виждане, разбира се, може да греша, са твърде, твърде индивидуални. Това е относно “препоръчването”.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1