Има ли основание за притеснение?

16.03.15
19:47

Изследванията са на жена на 59 години (Майка ми) лошия холестерол е леко висок, а добрия е леко нисък. Качвам самото изследване. Също така какво бихте посъветвали да се направи за нормализирането му.

Темата беше редактирана от Станимир на 16.03.15 19:59.

16.03.15
22:47

Ако се прегледа при джипи или друг лекар, най-вероятно ще каже, че трябва да се направи повторно изследване след някое време. За да се разбере, дали това е моментно състояние, еднократно или постоянно холестеролът е повишен. И ако при 2 или повече изследвания се измерва наднормена стойност, това може да бъде повод за притеснение (повишен риск от инсулти и инфаркти, обикновено е комбинирано и с по-високо кръвно налягане). В такъв случай трябва да се коригира хранителния режим,може да се наложи и по-продължителен лекарски контрол върху състоянието. Плюс повече движение.

А в случай, че само еднократно е измерена наднормена стойност, няма място за притеснения. Може леко да се ограничат мазнините и общо калориите. Трябва да си направи и точно измерване на кръвното налягане. Повишено кръвно налягане+трайно увеличен холестерол е лоша комбинация с повишен риск за здравето. Може би след 2-3 седмици е добре да повторите пробите за холестерола.
Статия за холестерола: http://www.arsmedica.bg/lab/lipidi-zhlachni-pigmenti/holesterol
http://www.arsmedica.bg/lab/lipidi-zhlachni-pigmenti/lipiden-profil

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1