1500km in 2020 - marathon training and injury prevention

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

01.06.19
15:50

Никога не ми се е получавало да тренирам вечер, камо ли силово. Аз имам нужда да тренирам на бодро и гладно, иначе тренировката ми е тежка, бавна, мудна и най вече незадоволителна, ако при мен когато започне да се натрупва именно усещането за слаби тренировки нещо се обърква.

По скоро ще развъртя бяганията някак. В най-лошия случай ще има щанги чак наесен.

01.06.19
18:04

Петък
8.5км стегнато за 50минути
Към 12000 крачки отгоре
Храната е купон със шведска маса.... 3000Ккал+

Събота
Почивам, само разходки, пазар, шетане.
Пилонче леко 30 Мин

И понеже е 1.06., една равносметка и рефокусиране.

Тежа 64кг. Всичко от 2017 ми става, без наааай тесните кси панталони и една много амбициозна рокля. Т.е. Целта ми от началото на годината си е постигната. Бих свалила ооооще малко, за да се изчисти една идея корема, но не е болка за умиране и така да си ходя.
Бях пак станала към 71-2, тъй че реално съм свалила 7-8кг от края на февруари досега, грубо 2,5кг на месец, което е съвсем разумно и умерено.

Купих си бански на първи юни. Готова съм 🙂

01.06.19
18:54

Разликата е впечатляваща. Гледай да не връщаш назад, защото така си много хубава, а предполагам и по-щастлива.

Жестоко! <3

02.06.19
00:03

казано от maria на 01.06.19, 18:54:

Разликата е впечатляваща. Гледай да не връщаш назад, защото така си много хубава, а предполагам и по-щастлива.

Всъщност не е някаква болка за умиране. Аз обичайно си варирам едни 3-5кг между лято и зима. Както се е доказвало в този дневник многократно кила се свалят с желание, малко дисциплина и умерена безкомпромисност. Не е невероятна философия и не са нечовешки усилия и убиване във фитнеса.
Приемам се и се обичам във всички фази, и ако животът отново ми поднесе обстоятелства, покрай които да кача 5-6-7 кг, правейки други важни или интересни неща бих ги качила без да ми мигне окото, и без щастието ми да зависи от тях.

Хубаво чувство е. 🙂

Мнението беше редактирано от BGDN. на 02.06.19 00:04.

02.06.19
17:29

Неделя
Тегло след бягане - 64.2 (снощи може и да съм изяла крилца за 6 човека)
18км дълго бягане за 1ч 50мин. Средно темпо 6:07/км. Прекъснаха ме само 2 светофара и сирената на 16ия км някъде. Доста доволна от темпото. Ако го добутам до 6:00 за 21км ще направя доста прилично представяне през октомври.
Искам да се запиша на още нещо през лятото ама не знам на какво :(

Засега съм само един сандвич и едно фрапе, тъй че отивам да си пазарувам и да си готвя. Свалих си много яка серия уроци за пилон, може да се почекна малко.
Намерих си неутрална стена за кипренски снимки за инстаграма.  Am I #fitspo yet?

Мнението беше редактирано от BGDN. на 02.06.19 17:30.

07.06.19
10:38

Понеделник, сряда и четвъртък почивах. понеделник и сряда по 8000 крачки, вчера пак поне се отсрамих с 14000.

В понеделник вечерта ми дойде, та съм скъсила и разредила тренировките в началото на цикъла. 
Вторник:
5км темпо - 28:10 - темпо 5:37/км  подобрих си тазгодишният PR с 1:30.
5х3 набирания с ластик
10000 крачки

Петък:
7.5 км - 45 мин. темпо 6:00/км.
ще има към 10000 крачки, пътувам към Враца следобяд по семейни поводи и уикенда ще съм там също. Ще се опитам да вместя едно по дълго бягане около Згориград.

Усреднените ми времена започнаха да падат рязко. Като че ли нещо се отпуши в началото на миналата седмица и изведнъж от тренировъчно 6:30/км за 10км, паднах на 6:05/км, което ми е кажи-речи състезателното темпо. Не знам на какво се дължи, but it feels good.

07.06.19
11:03

Ами нормално е с времето, времената ти да се подобряват, влизаш просто в по-добра форма. Иначе този район около Згориград и Враца е много хубав, използвай го с  тичането да си направиш кефа.

07.06.19
11:12

казано от kaloyan на 07.06.19, 11:03:

Ами нормално е с времето, времената ти да се подобряват, влизаш просто в по-добра форма. Иначе този район около Згориград и Враца е много хубав, използвай го с  тичането да си направиш кефа.

Тва ясно, ама защо 2 месеца нямам пробив под 6:20, а изведнъж  в рамките на седмица започвам да мятам 10км с 5:50?
(по скоро споделям впечатление, не търся усилено реален отговор.)

Имаш ли препоръка за по равна пътека там?

07.06.19
13:07

За всичките ти въпроси отговора ми е един. Ще трябва да ги намериш нещата сама, коя пътека и защо така става с времената 🙂

07.06.19
13:59

казано от BGDN. на 07.06.19, 11:12:

Тва ясно, ама защо 2 месеца нямам пробив под 6:20, а изведнъж  в рамките на седмица започвам да мятам 10км с 5:50?

Това е напълно нормално и влиза в подготовката на всички видове “физически” спортове - нарича се “обем”. Когато тялото го “натрупа” и накрая се “отпушва”, се чудиш как можеш да бягаш, скачаш, вдигаш и т.н. толкова.

07.06.19
15:12

казано от Витан на 07.06.19, 13:59:

казано от BGDN. на 07.06.19, 11:12:

Това е напълно нормално и влиза в подготовката на всички видове “физически” спортове - нарича се “обем”. Когато тялото го “натрупа” и накрая се “отпушва”, се чудиш как можеш да бягаш, скачаш, вдигаш и т.н. толкова.

Супер, I like обем.

08.06.19
12:04

казано от kaloyan на 07.06.19, 13:07:

За всичките ти въпроси отговора ми е един. Ще трябва да ги намериш нещата сама, коя пътека и защо така става с времената 🙂

Дано не отговаряш така и като някой те попита за добър ресторант или най близката поща. 😂 поне е философско.

11к около Вратцата. Вери найс.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 08.06.19 12:05.

10.06.19
21:10

I Неделя само 5км сутринта за 30 мин.
Понеделник почивах. Покрай пътуването не съм яла много или зле, но просто всякакви необичайни за мен неща и съм доста подута, крива ии водна.
Днес ядох 5кайсии, 200г череши, 2 агнешки кебабчета от БДС, патладжан в доматен сос, купа леща, 2 фпх, едно детско сладоледче.
Ще пробвам да го давам по обичайно от утре, ама като знам, че не стигнах до пазаруване днес може и да е е компромисно пак.

P.s. Felt pretty ❤

Мнението беше редактирано от BGDN. на 10.06.19 21:11.

11.06.19
22:54

Вторник.
Тегло след бягане: 63.8
Бягане 11км - 1:05ч - комфортно темпо (макар че все още ме учудва новото комфортно темпо, I’ll take it)
14000 крачки отгоре
Храна: 2 кафета с мляко, диня и череши, мюсли с кисело мляко, пиле филе с домати и краставици, сладолед бос, пиле филе със зеле и моркови, няколко начоса и кола без захар в киното.

П.п. Бубицата не ми е фенка днес.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 11.06.19 22:56.

12.06.19
22:29

12/06 сряда
Тегло:64
5км леко бягане, възстановително. 30мин.
Към 10000 крачки отгоре.
Стрес на работа.

Храна: 2 кафета с мляко и мед, диня и череши, пуешко с бешамел и бейби картофи, сладолед нирвана, 2 безкофеинови кафета с мляко и мед (медът ми е по 2-3г на кафе), пиле със спанак и сирена, 2 безалкохолни бири малки. Олях се май, ама не ми се брои и може да не съм.

16.06.19
23:26

Четвъртък и петък почивах.
Събота
14 км на Витоша. Изкачване от Княжево почти до Златните мостове. Ок. 6 км постоянен наклон по на места много коварна пътека. 600м денивелация. Отне ми към час и беше ужасно. Слизането към 40 минути, но пак мн тегаво.  Последните 2 км ги направих по Борис докато не спряха да ме държат краката.
Планинското май не е мойто. Исках да правя повече трейл заради природата, но ще се придържам към равни пътеки. Кефи си ме пътя, ритъма, предвидимостта, мога да изключа и да се оставя на механичното движение да ме носи и да разтоваря.
След бягането басейн. Към 8000 крачки отгоре.

Неделя

Басейн до следобяд и 2 часа кънки в Южен. Няма друго движение, най мн 3000 крачки.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 16.06.19 23:27.

17.06.19
10:47

Като бягаш планинско, недей да се претоварваш в началото. Идеята е да изпитваш удоволствие. Естествено като усетиш умора, минавай на бавно темпо или ходене и така редувай, за да си почиваш и да не е мъчение.

17.06.19
13:58

казано от kaloyan на 17.06.19, 10:47:

Като бягаш планинско, недей да се претоварваш в началото. Идеята е да изпитваш удоволствие. Естествено като усетиш умора, минавай на бавно темпо или ходене и така редувай, за да си почиваш и да не е мъчение.

Естествено (както сам каза), че така правя, но мерси за съвета все пак. Между “не е мойто” и “претоварвам се безотговорно” има разлика.

18.06.19
19:55

Вторник
12.5 км в Борисова, основно горска част.  1:16ч
Към 7000 крачки отгоре.
Дойде ми джимшарка и на мен и се киприх. Разтегнах си сухожилие на флексорите на предмишницата. (Двете не са свързани.)

Мрън.

20.06.19
17:20

Сряда 19/06
тегло: 63
5км темпо +1.5км леко до вкъщи - 6.5 км за 36:30. 5км за 27:41, новото най бързо за сезона.  Излиза 5:32/км.

Малко съм уморена.

20.06.19
22:45

Четвъртък:
Тегло 63
8.25км леко - 51 Мин. 6:07/км

Храната прилично, доста плодове ям, но такъв е сезона и така го усещам. Днес 4-5 кайсии, 250г боровинки и 300г череши (грубо това, не броя/тегля особено в последните седмици като не целя да свалям вече)
Кожата и стомаха ми са доволни поне. 🙂

23.06.19
18:13

Бях на море за уикенда 🙂 храната типична като за моите лета - плодове, салати, миди, сафрид и по някой сладолед, без освинвания, но тази година и за пръв път без алкохол. Ако не бях в лутеална фаза щях да очаквам да видя кило надолу на кантара. 😀 (Бел.авт. - винаги се връщам по слаба от ваканции и всички ме мразят)
Спорт: едни 8км в събота сутрин из Созопол и по 150 метра плуване всеки път като вляза в морето. (Може би към километър за деня? И аз не знам за какво го пиша 😀)
Ако се прибера навреме днес ще изляза да потичам.

Удавихме кучето за пръв път. ❤

Мнението беше редактирано от BGDN. на 23.06.19 18:19.

26.06.19
15:55

Натрових се по най балъшкия начин със снощна манджа в понеделник и оттогава страдам. Не съм тренирала и съм яла основно бежови храни, колкото да не е без хич. Днес се върнах на работа и утре смятам да тичам, че даже и да си наваксам километража за седмицата в оставащите 4 дена.

29.06.19
22:57

Така
В четвъртък тежах 62.5 след натравянето разбира се. Вечерта след работа направих едни леки 7км без излишно изхвърляне. Към 42 минути. Храна - киноа със сирене и много чай с мента.

Петък почивах. Нормализирах храната.

Събота - 20км по пътеките на Витоша. Последните 3 много тежаха, но се заставих да завърша плануваната дистанция. Гармин казва около 480м общо изкачване, но 1/3 от това е баира от Бистрица център до пътеката. Брои се де. Доволна и смазана.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 29.06.19 22:58.

30.06.19
22:17

Краката са супер добре след 20те километра вчера. Намазах се профилактично с волтарен зад колената където ме пристяга докато тичам и сутринта станах като нова. Реших все пак да направя пълни 24ч почивка и тичах чак вечерта.
Днес със Саня на басейн от сутринта.
Храната е 3 фрапета, патладжан по гръцки, панирани калмари, сладолед 2вкуса във фунийка от Конфети на прибиране, фпх със свежо сирене.

Привечер 7км в Борисова с кучето и без много зор.

02.07.19
20:57

Вторник:
Стегнати сутрешни 10км в Борисова.
56:30мин, което е новото най добро за сезона, но си признавам, че нанадолнището на алея Яворов помогна с поне минута. (Да, ама и го катерих първо, тъй че заслужено.)
Към 12000 крачки отгоре.
Храна:
купа корнфлейкс с мляко,
1.5фпх, 70г пиле, 40г свежо сирене, 1 домат, 1 краставица
Резен Диня
Сандвич с много зеленчуци, сирене, кашкавал и пуешко.
Може би към 300г сладолед от конфети.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 02.07.19 20:58.

05.07.19
09:36

Сряда почивка.
Четвъртък 11км за 1:04:30. 5:52/км средно.
2 дни свинене. Закъснява ми.

Днес пак почивам, но съм си сготвила и ще съм по прилична.

06.07.19
18:21

Петък си беше почивка както планувах, ядох умерено, моята си храна и си легнах рано.

Събота:
Събудих се 64 кила - да ми идва вече, че се изнервям с тоя глад и подуване.

Дълго бягане: 22км за 2:15:30. Средно темпо - 6:09/км. Реално съм резнала 25 секунди на километър за такава дистанция от 12май досега. Ако резна още 20 в идните 3 месеца ще вляза в целевото си представяне за манчестърския полумаратон.

От петия до 10тия км бягах с най добрата ми приятелка, която е отвикнала и давах малко по леко да не ме гони. Някъде на 16 се засякох с друг познат, който пък е сериозен бегач и с него хем катерих, хем говорих, хем пак се чувствах супер силна.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 06.07.19 18:21.

07.07.19
15:50

Вчера общо за деня навъртях 40км.
От вчера отпуска, днес басейнче, от утре палатки на Шкорпиловци. Ще вписвам де (май) 😀

11.07.19
22:06

Понеделник почивка
Вторник 2км по плажа само
Сряда 5км трейл ок. 30мин
Удави ни дъжда на палатки и отидохме да спим при баща ми за една вечер. етвъртък 5км в морската в Бургас по обяд. 27:10 ( ново най бързо за сезона) 

Утре почивам.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 11.07.19 22:08.

13.07.19
16:25

Тази сутрин бягах най късата дистанция на Трявна Ултра -23км. До последно не знаех дали няма да спека и да се откажа, затова не бях споделяла тук. Беше супер яко, но и доста трудно. Иначе правих доста трейлове в последния месец, с разнообразни наклони. В крайна сметка се оказа, че всички почти ходим на изкачванията, обаче на мен ми куцат спусканията повече от обичайното. Доста ме позадминаваха, даже на едно особено стръмно, тясно и чакълесто място задържах колона малко, но нямаше дори къде да отстъпя. Бях се уплашила, че няма да мога да го свърша в контролно време, но нямаше такъв риск - взех го за 2:44:30. Беше си сериозно натоварване и бях безкрайно благодарна като стъпих на равна земя. Записала съм се за едно 10км трейл състезание през септември и след него смятам да окача трейл обувките. Така де, яко е да тичаш трейл за кеф на приятни, равни алеи, но другото не е за мен, просто не ме кефи риска.

Тва са някакви съждения и рационализации, да не звучи, че мрънкам. На седмото небе съм!

14.07.19
10:24

Една приятелка го беше минала целия ултрамаратон в Трявна с много добро време, но тогава освен бягане и ходене по планините имаше и 120кг тяга.

19.07.19
16:20

Зачезнах тия дни малко: вторник 7км бързичко, четвъртък 13 км леко, възстановително. Петък сутрин 30мин упражнения вкъщи със собствено тегло. Все отнякъде ще трябва да се почне.
Яла съм мноооооого компромисно тази седмица но беше ужасно напрегнато на работа. Уикенда ще нормализирам.

21.07.19
20:08

Събота спонтанно почивка.
В неделя - 20км. +/-1 че ми игра джипиеса нещо. Около 6:05 - 6:10 за км. Добре, но може и по добре. Храната е що годе окей,  лимонада, голяма салата с пиле, малко си боцнах от една панирана моцарела и едни пикантни картофи, джелато ядох, сега пак ще хапна салата с пиле и хумус. Снимки все от изминалата седмица.  Доволна 🙂

22.07.19
20:02

казано от BGDN. на 21.07.19, 20:08:

В неделя - 20км. +/-1 че ми игра джипиеса нещо. Около 6:05 - 6:10 за км. Добре, но може и по добре. Храната е що годе окей,  лимонада, голяма салата с пиле, малко си боцнах от една панирана моцарела и едни пикантни картофи, джелато ядох, сега пак ще хапна салата с пиле и хумус. Снимки все от изминалата седмица.  Доволна 🙂

Много ти се радвам Човеко 🙂
Държах да си кажа !

26.07.19
09:40

казано от Веси на 22.07.19, 20:02:

казано от BGDN. на 21.07.19, 20:08:

Много ти се радвам Човеко 🙂
Държах да си кажа !

Благогадаря ти, мила Веси! <3 🙂

Не бях на себе си хич тази седмица. На работа е скандално.  До днес съм тичала 3.5 км 😄 Днес заминавам за море и ще почина и презаредя.

26.07.19
12:04

И аз да си кажа - имаш много специално излъчване.
За мен красотата е не само хубави черти, а преди всичко излъчване, интелект. Ти имаш the full package. Вярвай в себе си! Ти можеш много!

28.07.19
20:23

Ели, странно ми е да слушам такива суперлативи за себе си и не знам къде ги виждаш, но е много мило и ти благодаря.

Та, дневника.
Събота 12км в морската в Бургас.
Неделя 10км от Созопол до Германката и обратно.

Храната като за почивка от мойте. Пак ще се прибера слабичка 🙂

28.07.19
20:28

Скромността е хубаво качество 🙂 Но всичко, което казах, е абсолютно вярно - според мен, разбира се. 🙂 Подписвам се под думите си.

Мнението беше редактирано от Елена на 28.07.19 20:51.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1