Pull Ups vs Chin Ups

Кой вид набиране според вас е по-добър и кой, вие лично предпочитате?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 27.05.15 12:11.

По-добър, но за какво? Това са две различни упражнения, нищо че и при двете висиш на лост. :)

Доколкото съм запознат и двата вида набирания, натоварват сходни мускулни групи. Но при единия тип бицепса е по активен, а при другия по-малко се активизира, неговата роля. Поправи ме, ако греша! :)

Затова те и питах, в какъв контекст търсиш по-доброто упражнение? Като част от програма за гръб (каква?) или искаш да подобриш общия си брой набирания, или набирания с по-голяма тежест?

Да, логично е при единият тип бицепсът да е по-активен. И питаш “кой е по-добър”. По-добър за КАКВО? По-добър за растеж на брадата, по-добър за храносмилане, по-добър за разхода на колата ти?! Въпросът ти е идиотски зададен, а във второто си мнение общо взето се затапваш.

Извинявам се, за некоректно зададения въпрос. :)

26.05.15
21:18

За начинаещ с тесен подхват е по-лесното и с него се започват набиранията. Широкия хват е малко по-труден вариант. И двете са за гръб общо взето, така че е добре да присъстват ако не и двете в една тренировка, то можеш да ги редуваш за по-комплексно развитие на гърба.
Малко ме дразни отношението във форума, когато някой попита нещо. Винаги се появяват хора, които с тона на доктор започват да задават въпроси, за да покажат може би колко много информация имат на разположение в главата, но която не може да бъде достъпна току тъй ако питащия не спомене някоя ключова думикчка, която да отключи споделянето. Това може да накара доста хора да се откажат от форума и изданието като цяло, мислейки, че тук има много надути професори. Със сигурност момчето не пита кое е по-доброто упражнение за разхода на колата му или за растежа на брадата.
Наясно съм, че с този коментар няма да спечеля популярност и лайкове, но какво да се прави. Може Ронката да лайкне по инерция.;)

27.05.15
01:06

казано от Камен Илиев на 26.05.15, 21:18:

За начинаещ с тесен подхват е по-лесното и с него се започват набиранията. Широкия хват е малко по-труден вариант. И двете са за гръб общо взето, така че е добре да присъстват ако не и двете в една тренировка, то можеш да ги редуваш за по-комплексно развитие на гърба.
Малко ме дразни отношението във форума, когато някой попита нещо. Винаги се появяват хора, които с тона на доктор започват да задават въпроси, за да покажат може би колко много информация имат на разположение в главата, но която не може да бъде достъпна току тъй ако питащия не спомене някоя ключова думикчка, която да отключи споделянето. Това може да накара доста хора да се откажат от форума и изданието като цяло, мислейки, че тук има много надути професори. Със сигурност момчето не пита кое е по-доброто упражнение за разхода на колата му или за растежа на брадата.
Наясно съм, че с този коментар няма да спечеля популярност и лайкове, но какво да се прави. Може Ронката да лайкне по инерция.;)

Съжалявам за off topic-a, но по-добре не можеше да се изкажеш. Има 3-4, а може би и повече лица, които са много крайни в отговорите си и меко казано дразнят.

27.05.15
09:56

На мен ми е много интересно, какво отношение се очаква при такъв неясен въпрос ? “Каквото повикало, такова се обадило” - неясен въпрос - неясен отговор. Или Митко и Херцога трябваше да напишат по един ферман, който евнтуално да отговори на всички въпроси свързани с набиранията ? Да не говорим, че подобни теми са разсиквани много пъти тук, а и не само.

27.05.15
11:40

казано от Васил Стефанов на 26.05.15, 11:18:

Кой вид набиране според вас е по-добър и кой, вие лично предпочитате?

Аз ще продължа мисълта на Камен. Аз ЛИЧНО предпочитам да се набирам в неутрален(успореден) хват, особено ако се набирам с тежест. Ако се набирам за бройки, го правя в подхват, пак с хват на широчината на раменете. В надхват не се набирам изобщо, или само преди в някакви състезания или кросфит комплекси.

Камене, както и потребителите, които са подкрепили мнението ти - единственият начин то да бъде коректив и да помогне да подобрим нивото на общуване е да сигнализирате на модераторите, когато виждате проблем. Реагираме своевременно и екипът ни е по-мотивиран от всеки тук в името на това да има по-малко шум и повече смисъл във форумните теми.

Що се отнася до въпроса тук - писали сме подробна статия за набиранията, за тези със смесен хват, надхват, подхват и неутрален хват.

Отделно има и няколко (меко казано) теми във форума с подобни въпроси.

Просто е трябвало да се направи справка в раздела. В подобни случаи масово по форумите модератор или дори автоматичен бот ти архивира темата. Аз се постарах съвсем добронамерено да уточним въпроса, защото колкото по-ясно питаме, толкова по-ясно ни е и на нас в главите.

Встрани от това, съгласен съм с теб, че има нужда да станем още по-стриктни в модерирането на отклоняващи мнения по темите. И ще го направим. Ако и вие помагате, ще го направим по-бързо.

П.П. Васил не е виновен за темата и не искам да остава с такова впечатление, затова си позволих да пусна анкета към нея, за да му отговорим на втория въпрос. :)

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 27.05.15 12:19.

Noctis Caelum

27.05.15
12:46

При цел хипертрофия, комбинацията от/редуването на двата вида ще ти донесе най-добър резултат. Аз използвам основно широки набирания с надхват, защото не ми достига ширина в гърба, отколкото плътност. Предпочитам тях за тази цел, нищо, че на теория при тези с подхват латисимуса влиза повече, а при тези с надхват тересите. Според това какво целиш ти, прецени сам кой е по-добрият вариант, но просто ей така да тръгнеш да сравняваш двете упражнения е безсмислено.

Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 27.05.15 12:47.

27.05.15
13:00

казано от Димитър Михайлов на 27.05.15, 12:10:

Встрани от това, съгласен съм с теб, че има нужда да станем още по-стриктни в модерирането на отклоняващи мнения по темите. И ще го направим. Ако и вие помагате, ще го направим по-бързо.

Ай Мите, стоим и чакаме:) Помагаме, като се опитваме да пишем по темите. Дефинирай “по-стриктни”.

Noctis Caelum

27.05.15
13:17

казано от Камен Илиев на 26.05.15, 21:18:

Много сме обидчиви. Хората с тона на доктор си питат по тоя начин с право. Отвори 2-3 други чужди издания, и виж какво се случва, когато някой направи тема, на която е отговаряно 300 пъти и е неясно какво се пита. Първо, че авторът не си е направил труда да ползва търсачката и второ задава въпрос по такъв начин, по който освен да го попиташ “Какво питаш/целиш/искаш бе?” няма как да се отговори.

И стига сте ревали на Митко. На всеки човек в даден момент му писва, колкото добър и търпелив да е.

11.06.15
00:38

Тук няма по-добро упражнения. И двете са много добри упражнения, разликата е че chin-up ти исползва повече бицепса, а pull-up малко повече гърба. Най-добре прави и двете, разнообразието е като подправката на живота, а и премахва плато ефекта (като правиш само 1 и също, тялото се адаптира и ефекта намалява с няколко думи)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1