09.06.15
21:40
Здравейте! Вече от няколко седмици(1-2) се ровичкам в сайтове като този и чета за различни хранителни режими, тренировки и тъй подобни. Наистина научих доста неща, но не мога да преценя кой хранителен режим да спазвам. Момче на 18 години съм, 191см съм висок и тежа 81кг. От някъде година и половина тренирам street fitness, няколко месеца ходих и на fitness, но после се върнах на лоста и успоредката. Целта ми е да кача малко мускулна маса и също да намаля подкожните мазнини( малкото мазнина около пъпа не ми харесва :( ). Признавам, последните 2-3 седмици не съм във вихъра си с тренировките ( имах изпити и напрегната програма ), но вече спокойно мога да се стегна. Относно хранителни режими, не съм спазвал нищо сериозно, но внимавам какво ям( страня се от fast-food гледам да не ям много пържено.. ) Например днес: сутринта към 8.30/9 ядох мюсли с прясно мляко, към 11 отново ставам гладен и ям нещо от сорта на банани, ябълки или кисели млека. За обяд хапнах пилешки гърди, ориз, извара/сирене(каквото има, всякакви млечни продукти харесвам), хляб(пълнозърнест), и домат. Друго нещо, което обикновено ям на обяд са яйца с филе или шунка. През деня ям пак кисело мляко или някакви ядки( доста харесвам сурово кашу). И преди малко, за вечеря, ядох леща със сирене, хляб и домати. Относно тренировката ми в момента.. нищо сериозно. Преди 2 седмици реших да пробвам p90x3, видях че я хвалят някои хора( отнема 30 мин и добре се връзваше със заетата ми програма ), но не ме уморява особено и затова след нея правя серии на лост, лицеви, успоредка( зависи кой ден е, в някои се фокусирам на трицепс, в някои на гръб, на корем..). Готов съм и желая да увелича тренировката си, също обмислям да тичам спринтове сутринта на гладно( прочетох, че доста ще ми помогнат да сваля подкожните мазнини) и да почна да спазвам някой хранителен режим, но не съм сигурен кой( допадна ми leangains, но дори при 4-5 ми прочитане пак не разбрах особено ). Искам да се науча какво да ям, кога да ям( след, преди тренировка/кардио ) и да си променя тренировките.
ПС: меренето на храна никак не ми е проблем, преди използвах myfitnesspal
10.06.15
10:57
Много е индивидуално това, което питаш.
Какви храни ще избереш - това зависи от предпочитанията ти. Колко често да се храниш - от начин на живот, физическа активност и заетост през деня (и още, и още).
За да качваш - усвоените калории да са повече от изразходваните.
Старай се по-голямата част от храната ти да е от качествени продукти, които да доставят необходимите ти количества протеин, мазнини, въглехидрати.
Месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, пълнозърнести изделия, ядки, зехтин, краве масло и т.н. (в тази част мисля, че си се ориентирал вече).
Аз лично харесвам РБД, но това не значи, че този режим ще допадне на теб и че ще подходящ. Трябва да експериментираш.
1-2 седмици четене по темата е прекалено малко. :) Опитвай, наблюдавай как ще се чувстваш.
Не е задължително да ядеш преди тренировка. По-важното хранене е след това.
Доста хора залагат на белтъчини + въглехидрати след тренировка.
Аз пък ям белтъчини + мазнини + фибри и се чувствам добре.
Поздрави и успех!
10.06.15
21:57
Благодаря за отговора!
Само да попитам, за да качиш мускулна маса докато леко сваляш подкожни мазнини трябва да има дни, в които приемаш повече калории от колкото хабиш и дни, в които приемаш по-малко.? Не разбрах особено в другия пост.