Водата за пиене - каква и защо

Прескочи до:

27.06.15
19:09

Местя тук дисусията за водата, възникнала в дневника на Kath вследствие на този пост, като местенето се осъществява въз основа изрично искане на Kath :

Темата беше редактирана от karfi4ka на 27.06.15 19:26.

26.06.15
12:27

Кате, избягвай да пиеш точно тази марка вода.

26.06.15
13:02

Аз по принцип не съм много любител на бутилирана вода, но какъв е случая с тази? :)

Мнението беше редактирано от Margi на 26.06.15 13:58.

26.06.15
13:13

По принцип си преварявам вода и така си пия, но предвид големите количества, които изпивам, за момента ми е по-удобно бутилирана с помпа. Каква да си купувам? И на мен ми е интересна причината за съвета ти :)

26.06.15
13:16

Преварената вода е много кофти вариант. До Аладжата има чудесна изворна вода.

26.06.15
13:24

Марги, дори и да ми беше близо манастира, пак ми е необходимо да си намеря някакъв по-удобен вариант за всекидневна употреба в градски условия...

26.06.15
13:29

Еми,ние живеем в Лозенец и от февруари до сега съм купила 2 или 3 бутилки вода, само защото съм забравила да си напълня за работа. ;)
Въпрос на желание и осъзнаване. Водата, която пием е много по-важна от храната, която ядем. :)

26.06.15
13:32

В последното изречение се крие истината :)
Впрочем, по-добре ли е, ако я пия с малко сол? Преди няколко месеца постоянно така я пиех, но за момента спрях (и аз не знам защо)? Пиех я със сол “Алпийски кристали”, а дали с морска е ок?

26.06.15
13:35

Аз лично ползвам за водата си тази сол, която се предполага че е с минимална обработка...доколкото човек може да бъде сигурен в произхода и. Опитвам различните видове и по усет си избирам. :)

26.06.15
13:40

По усет? Това ще рече, че определяш, спрямо солеността, или..? Аз лично си я избрах по етикет, предвид съдържанието (99,9%) на натриев хлорид.

Теди Илиева

26.06.15
23:57

Тортите изглеждат разкошно!
На мен, обаче, ми стана интересно за вода Бачково. Ето какво намерих.
Бутилиращият завод е разположен до с.Бачково, на р. Чепеларска (стари имена: р.Асеница, р.Чая). Приток на р.Чепеларска е р. Юговска, за която често има подобни сигнали за замърсяване от хвостохранилище „Лъки 2 – комплекс”. Не знаех какво е хвостохранилище, докато не прочетох.

В статията пише, че поради спецификата на съдържанието на хвостохранилището, тогава е имало завишени нива на олово и цинк. Според статията в Уикипедия, река Юговска е била и продължава да е замърсена с тези два метала. Един от симптомите при предозиране с цинк е стомашно разстройство.

Спомням си преди време като започна реклама на марката, веднага след пуска на чисто новия модерен завод, колега ме предупреди за същото нещо, но не обърнах особено внимание.

27.06.15
06:32

казано от Теди Илиева на 26.06.15, 23:57:

Тортите изглеждат разкошно!
На мен, обаче, ми стана интересно за вода Бачково. Ето какво намерих.
Бутилиращият завод е разположен до с.Бачково, на р. Чепеларска (стари имена: р.Асеница, р.Чая). Приток на р.Чепеларска е р. Юговска, за която често има подобни сигнали за замърсяване от хвостохранилище „Лъки 2 – комплекс”. Не знаех какво е хвостохранилище, докато не прочетох.

В статията пише, че поради спецификата на съдържанието на хвостохранилището, тогава е имало завишени нива на олово и цинк. Според статията в Уикипедия, река Юговска е била и продължава да е замърсена с тези два метала. Един от симптомите при предозиране с цинк е стомашно разстройство.

Спомням си преди време като започна реклама на марката, веднага след пуска на чисто новия модерен завод, колега ме предупреди за същото нещо, но не обърнах особено внимание.

Благодаря ти за информацията!
Честно казано, до момента съм изпила промишлени количества от въпросната вода за изминалата година и (за мой късмет) до момента нищо ми няма. Но определено ще мина на някоя друга изворна.

27.06.15
08:52

казано от Маргарита Манева на 26.06.15, 13:02:

Аз по принцип не съм много любител на бутилирана вода, но какъв е случая с тази? :)

Водата е от Чая и то от долното и течение. Вероятно търпи някакво пречистване, но нито е изворна, нито е хубава, нито е чиста. Да не говорим, че понякога има партиди с доста осезаем вкус на застояла вода...

27.06.15
09:00

Ето :)
http://aktivnipotrebiteli.bg/минерална-вода

http://bgapv.com/uploads/files/33_mineral_book_01.pdf
Ако решиш да се задълбочиш в производството и съдържанието - и за всички останали де

Ако имаш оплаквания към някоя партида вода или каквото и да, подай оплакване в РЗИ. Но тъй като е изворна вода, доста е вероятно нормално така да си мирише.

27.06.15
09:23

Не е изворна.
Тук има асеновградчани, питай ги дали там където е завода на “Бачково” има извори ;)

27.06.15
09:40

Ся, значи , не съм от Асеновград, но едва ли ще лъжат за извор, който си тече там от 1000 години ;)  Нормално- ако изворът е в резерват, заводът да е на километри извън него, като се свързват с тръбопровод.
http://www.bachkovo.eu/index.php#tab3

Аз лично не намирам причина да давам пари за вода- изворна- струва ми се някак си, социално неприемливо да спонсорирам някой си, решил да печели за сметка на най-естествения природен ресурс. :) Те скоро и въздух ще продават , патентован...

27.06.15
10:40

Е, тя и реката е извор, но са го хванали по-далеч от началото му. ;)
Кобре, какво, изворната вода мирише на тиня?!? Нали затова е ИЗВОРНА, защото постоянно извира и се движи, а не е застояла?
Извора, от който си пълним вода през лятото, не само че не мирише, ами не зеленясва дори месец в бултиката. ;)

27.06.15
10:54

Конкретно за Бачково, след като прочетох дебита и местонахождението, не, не би трябвало да мирише на нищо.
Освен това се водите се озонират за дезинфекция, така че обикновено нямат особен вкус. И по принцип (по закон) се изследват периодично за микробиология, да не кажа постоянно. Не мога обаче да твърдя, че колегите от РЗИ са перфектни в работата си - в този бизнес говорим за големи инвестиции и политически интереси и има сериозна корупция.
Тъй като водата се пълни прясна и в бутилките, единственото ми обяснения е неправилно съхранение в търговската мрежа на топло, слънчево място и пр.

27.06.15
11:16

Кобре, ти все едно си се спукала да пиеш от тая вода, знаеш от къде я наливат, знаеш на кой е марката, та си тръгнала да им адвокатстваш...Аз не бих пил от нея, освен ако не умирам от жажда, пък и не само аз, ами и доста хора, които познавам и са наясно със ситуацията. Тръбопровод от резерват...ще умра от смях :D
РЗИ, БАБХ, РИОКОЗ - един дол дренки. Един телефон до достатъчно високо място и лайна ако щеш бутилирай ;)
p.s.
Те са си го и написали - до резервата “Червена стена” ;) Не “във”. Друг е въпроса колко е това “до”, но е нормално да не знаеш, като не си от региона...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.06.15 11:20.

27.06.15
11:25

Аз говоря принципно, Джеймс Хинкс ;) Как по закон за нещата. Пила съм такава, навсякъде се продава. Най-често ако пия бутилка, е Горна баня.
  + РИОКОЗ няма вече 5 години, за информация ;)
Мисля, че малко влизаш в конспирацията -  вода като вода, изворна ли е, чешмяна ли е, всеки си преценява какво да пие- пък и изборът не е много голям. Дезинфекцират я със сигурност, пък другото е въпрос на чест и достойнство и престиж на фирмата. В България трудно виреят тези неща.
Но пък при 2.50 за куб.м и 2.50 за 5 литра, нормално какво пия, при положение, че както казваш, най-вероятно е същото. По същата логика и Евиан да си купувам, пак ще е фалшива.
Не бих пила от “извор”, еле пък да чакам да се появи зеленясване след месец, все пак работя с доктори, знам горе долу какво има в застоялата вода.

п.п. Сега, обиждаш ме служебно, моля ... :)

KA

27.06.15
12:17

Накрая извода от цялото писане е да не пиеш тази вода ...

Сетих се че аз 10 години съм пил чешмяна Софийска вода и много ми харесва, никога не съм пил купешка. Но като цяло има разлика според това дали си в кварталите към Симеоново или надолу поне така съм го усещал.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 27.06.15 12:29.

27.06.15
12:58

казано от Queen Cobra на 27.06.15, 11:25:

.
Не бих пила от “извор”, еле пък да чакам да се появи зеленясване след месец, все пак работя с доктори, знам горе долу какво има в застоялата вода.

Не знам защо си сложила думата извор в кавички, при положение, че в кавички трябва да бъдат етикетите на повечето бутилирани води.
Застоялата вода беше експеримент, иначе хора, които също пият от “нашия” извор от любопитство а носили проби за изследване, по думи на лабораторните работници, това била една от най-чистите води, които са изследвали.
Странен е поодбен избор на вода - предпочиташ да пиеш вода, в която 99% е сигурно че присъстват ксеноестрогени и какви ли не замърсители, в зависимост от това каква пластмаса се използва (а между другото, се оказва, че почти няма производители(на каквото и да е), които да са склонни да инвестират и стотинка в качествени опаковки, съответно се ползва най-долнопробната суровина за пластмаса). Другия вариант е чешмяната вода, в която има още повече замърсители + това, което водата “обира” от водопровода докато стигне до чашата.
При положение, че по-голямата част от тялото ми е вода, предпочитам да “рискувам” с извори от планини и горички, вместо да се доверя на това, което се продава. Единствено следя за това къде се намира извора, откойто пия. Предпочитем такива,които са далеч отнаселени места.
Странно ми се струва как хора, които се грижат за здравето си така небрежно се отнасят към водата, която пият.

27.06.15
13:19

Може и да си права. Личен избор.
От повече от година мисля не ползвам пластмасови бутилки и чаши. Най-много като изляза навън да си взема, което е 1-2 в месеца.  Ксеноестрогените са голяма тема, а производителите на бутилки твърдят, че тяхната пластмаса не е такава. Има си изследвания за материали и предмети за контакт с храни.

Ако вярвам, че всички за всичко лъжат, Маргарита, животът ми ще стане прекалено сложен. Не мисля, че е нужно да живея в вечни тревоги за голямата конспирация срещу живота и здравето ми.
Съмнявам, се че ако пия само изворна вода, ще удължа живота си с 10-15%  или е ако не пи , ще го скъся. Не може се  да докаже нито едно от двете, защото има прекалено много други условия. Хилядолетия хората са пили непречистена вода от всевъзможни и дори опасни водоизточници и доста от тях са оцелявали. Разчитам на “пречистващата” система на собственото си тяло.

п.п.Предполагам, че най-добре би било да пием стопена вода от девствен хималайски ледник ;)

От февруари 2015 г пия само канген вода, филтрирана и йонизирана чрез японски уред.
Всякаква останала вода, която съм пила през живота си, остана на заден план. :D

27.06.15
13:33

Да,въпрос на личен избор е, разбира се. :) Аз не се тревожа, че всички лъжат за всичко, просто подреждам шансовете в моя полза. Не знам дали качествената вода ще помогне да живеем до 120, но от друга страна, никой не иска да живее до 120 прикован на легло и болен. Това е нещо, което засяга не количеството, а качеството на живот. Пиенето на най-чистата вода, която можеш да намериш, може да не произведе значителна промяна в тялото то за ден, седмица, месец,но със сигурност ще произведе ефект за цял един живот.

27.06.15
13:33

казано от Вероника Налбатска на 27.06.15, 13:25:

От февруари 2015 г пия само канген вода, филтрирана и йонизирана чрез японски уред.
Всякаква останала вода, която съм пила през живота си, остана на заден план. :D

Може ли препратка към въпросния уред?

Няма да давам линкове, защото има много, а и не искам да се смята за реклама.
Ще дам данни като марка и кратко инфо на английски, за да не се свързва с българските вносители.

Уредът е на фирма Enagic: “For over three decades, Japan-based Enagic International has been the leading manufacturer of alkaline ionizers and water filtration machines. Kangen Water® machines are used in hundreds of thousands of homes worldwide to transform tap water into pure, healthy alkaline drinking water.”

Има няколко машини на тази фирма, а тази, с която експериментираме, е: LeveLuk JRII

27.06.15
15:14

Мисля, че малко влизаш в конспирацията -  вода като вода, изворна ли е, чешмяна ли е

Мисля, че си наруших собственото правило да не споря с юристи - те са компетентни на всяка тема и запознати с всичко :)
Аз дадох съвет на Катето, тя ако иска ще го послуша, ако ли не - не.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.06.15 15:38.

27.06.15
15:31

казано от James Hinks на 27.06.15, 15:14:

Мисля, че малко влизаш в конспирацията -  вода като вода, изворна ли е, чешмяна ли е

Мисля, че си наруших собственото правило да не споря с юристи - те са компетентни на всяка тема и запознати с всичко :)
Аз дадох съвет на Катето, тя ако искаш ще го послуша, ако ли не - не.

Аз смятам, че истинската изворна вода НЯМА вкус - пила съм от извор... а реално в Бачково съм усещала леко странен вкус, неведнъж при това. Лесно ми е да сменя марката, така че ще го направя. И без това съм привърженик на други води, просто в кварталния магазин само тази зареждат в толкова големи туби, но ще си намеря от другаде. + Аргументите против Бачково ми бяха напълно достатъчни.
Мерси.

Огромно значение има водата, която пием. Огромно!
За това е хубаво всеки да се задълбочи по темата и от разнообразието да избере това, което е възможно най-добро за него. Аз дълго време съм пила и чешмяна, и минерална, и изворна, в момента правя нещо коренно различно и определено мога да направя разликите между всеки вариант - как се чувствам, тонус, кожа, енергия, дали има или няма подуване/тежест след пиенето на вода и т.н.

Аз лично не знаех това за въпросната вода от предната страница.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.06.15 19:21.

27.06.15
15:40

Без да претендирам за научни познания в областта, ще се присъединя към съвета на Сашо. Има много по-добри продукти на пазара, които не са много по-скъпи. Не казвам нищо лошо за водата, все пак може да се смята за светена, защото я бутилират само след като монасите в манастира си измият краката в поточето, което после се влива в реката :D
Kath, на твое място бих се замислил преди да отговоря, че пиенето на тази вода няма отрицателен ефект върху здравето ти. Давам жокери, за да е по-ясно какво имам предвид:
Жокер 1 - хронична диария - твое изказване;
Жокер 2 - повишени нива на цинк във водата могат да доведат до стомашно разстройство - Теди за въпросната вода;

27.06.15
15:45

казано от Маданеца на 27.06.15, 15:40:

Без да претендирам за научни познания в областта, ще се присъединя към съвета на Сашо. Има много по-добри продукти на пазара, които не са много по-скъпи. Не казвам нищо лошо за водата, все пак може да се смята за светена, защото я бутилират само след като монасите в манастира си измият краката в поточето, което после се влива в реката :D
Kath, на твое място бих се замислил преди да отговоря, че пиенето на тази вода няма отрицателен ефект върху здравето ти. Давам жокери, за да е по-ясно какво имам предвид:
Жокер 1 - хронична диария - твое изказване;
Жокер 2 - повишени нива на цинк във водата могат да доведат до стомашно разстройство - Теди за въпросната вода;

С хронична диария съм, но нея си я имам много преди да започна въпросната вода. Бачково пия едва от 1 седмица, а преди това я бях пила преди около половин година.

27.06.15
15:47

Просто ти обръщам внимание на връзката между двете, защото смятам, че при хроничен проблем възможните му стимулатори би следвало да се избягват ;)
Подведох се от изказването ти, че си изпила промишлени количества от точно тази вода.

Мнението беше редактирано от Маданеца на 27.06.15 15:48.

27.06.15
15:49

Напълно съм съгласна с теб. Именно за това, още в самото начало отбелязах, че повече няма да я пия. :)

27.06.15
16:09

Фактът, че интелигентни, образовани хора като вас, не вярват в дейността на контролните институции, много ме натъжава. Заради “престижа” ни в очите на хората. И заради това, че каквото и да е реалното положение, общественото мнение е това.
Аз не съм адвокат на Бачково, на РЗИ или на БАБХ (е, малко). Или на ВиК или на Басейнова дирекция.
И все пак ...
Не е редно по-голямата част от нас да живеят с убеждението, че държавата лъже, а служителите скатават и че всеки бизнесмен трупа пари от нещастието на хората....
Не говоря за тази вода и за тази бутилираща компания, а по принцип.
Стотици милиони пият бутилирана вода, за много държави  тя е еталон за питейна. Дори на срещите на Г 7 пият бутилки, за бога :)
Както и да , не споря с фактите. Големите компании са компроментирани, така е.

27.06.15
16:12

Аз също съм пробвала много води, определено всяка влияе различно и съм напълно съгласна, че изборът на вода е от есенциално значение. По правило редуваме различни видове вода.

Кат, ще си позволя една вметка, вярвам, че няма да прераства в спор, ако ли не - ще се погрижа ;)

казано от James Hinks на 27.06.15, 15:14:

не споря с юристи - те са компетентни на всяка тема и запознати с всичко :)

Доста съм съгласна с теб, аз прилагам подобно правило, само, че се отнася до темите на разговор, а не до образованието на събеседника. Но все пак само искам да вметна, с риск някой да каже, че самото ми изказване потвърждава думите ти - не е въпрос на образование, а въпрос на много други неща, включително реална компетентност, възможност за аргументация, умение да се води спор, култура на водене на спор, самосъзнание, а не на последно място - възпитание - и на двете страни. Тези качества и умения, според мен, определят с кого има смисъл да се спори, с кого - не. НО! Съм прекарала и прекарвам доста време в компанията на юристи и...не мога да отрека, че правилото ти е резонно. Обаче моето наблюдение е, че липсата на посочените от мен компоненти помага на голяма част от хората да приемат, че наличието на висше юридическо образование е достатъчно основание да се възприемат като компетентни по всички въпроси, повтарям - ВСИЧКИ въпроси :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.06.15 19:24.

KA

27.06.15
17:45

Позволявам си да се включа в темата и да кажа спокойно да не вярвам на българските доктори и на контролните органи, досега за съжаление от много случаи нямам нито един който да ми докаже противното. Относно контрола на водата имам една приятелка която работи и има едно предприятие което си позволява да изпуска мръсните си води без да има право на това. Случката е абсурдна понеже не са отишли да взимат проби, понеже не е имало кой да ги закара, понеже забравих кво беше вече, просто даже не ми се и коментира ...

27.06.15
18:41

По Великденските празници бях на кръщене в един ресторант с невероятна репутация в кв. Надежда, София. Прекарахме си чудесно, обслужването и храната бяха страхотни - всички си хапнахме от всичко. 24 часа след празненството, 19 души (от 30 човека общо) получиха невероятно хранително натравяне, половината постъпиха по болници, в т.ч. и много деца! Слава Богу, имаме връзки, та задействахме много бързо да се направят проверки на въпросното място. Ресторант, за който се говореше, че е проверяван редовно, с изключителна популярност, много позитивна потребителска и професионална оценка. След проверките се откриха СТОТИЦИ, буквално - СТОТИЦИ нарушения!! Откри се и източника на натравянето, разбира се.. А санкции..... нямаше да има (почти) никакви, ако нямахме връзки. Контролните органи ни посъветваха да се примирим с едни “леки” последствия за нарушителите, но ние си настоявахме за своето :)
НЕ ИСКАМ да подлагам на съмнения всичко, което се случва в страната ни, нито да подценявам усилията на хората, които си спукват з**ниците от работа, но УВИ - лошия опит си казва думата. А моят, макар и бъдейки само на 20г., е богат - и горния разказ е само малка част от всички неприятности, на които съм се натъквала. Не става въпрос само за работата на бизнесмените, на компаниите и на работниците - предимно тук става въпрос за ЗЛЕ свършена работа от страна на институциите.

В допълнение към коментара на Калоян - не ми се иска да се захващам и АЗ да обяснявам колко точно съм си патила от българското здравеопазване..

П.П. МОЛЯ, прехвърлете дискусията в нова тема, ако е удобно, много я раздъвкахме.
Благодаря!

28.06.15
00:10

казано от Queen Cobra на 27.06.15, 16:09:

Фактът, че интелигентни, образовани хора като вас, не вярват в дейността на контролните институции, много ме натъжава. Заради “престижа” ни в очите на хората. И заради това, че каквото и да е реалното положение, общественото мнение е това.

E, то реалното положение е точно такова, какво да се лъжем. Всичко е въпрос на няколко телефонни разговора. Ти ако смяташ обратното явно си непоправима идеалистка.

Аз не съм адвокат на Бачково, на РЗИ или на БАБХ (е, малко). Или на ВиК или на Басейнова дирекция.

Не, не си, но точно като такава тръгна да обясняваш как и какво, при положение, че най-вероятно даже не си виждала с очите си къде е точно тоя завод “Бачково”...

Не е редно по-голямата част от нас да живеят с убеждението, че държавата лъже, а служителите скатават и че всеки бизнесмен трупа пари от нещастието на хората....

Тук има един парадокс, който пропускаш - служителите могат и си вършат работата съвестно в голяма част от случаите, но просто резултат от това няма или е само на хартия в определени ситуации, поради политически зависимости, позиции и лобита и тук не става дума само за споменатите агенции и контролни органи, а изобщо за голяма част от държавния апарат, да не казвам за целия...

28.06.15
05:31

У дома си пълним изворна, но когато съм навън и забравя да взема, точно на въпросното Бачково се спирах. . . убихте всичко свято, в което съм вярвал :/

28.06.15
08:17

Ти ако смяташ обратното явно си непоправима идеалистка.

Не, знам реално какво е положението.  Проблемът е , че знам и как трябва да бъде. Но ако не се борим с него, дори само идейно, ставаме част от системата.

Не, не си, но точно като такава тръгна да обясняваш как и какво, при положение, че най-вероятно даже не си виждала с очите си къде е точно тоя завод “Бачково”...

В работата ми защитавам служебните интереси, без да съм виждала обекти и хора с очите си, не се и налага. Аз работя със закони, не с гледни точки. Затова са колегите ми- контролните органи- ако не вярвам на тяхната обективна преценка - пак стигаме до горното - ставаш поредното ръждясало болтче на системата.

Тук има един парадокс, който пропускаш - служителите могат и си вършат работата съвестно в голяма част от случаите,

Повярвай ми, пълно е с такива хора. Тук нямаме големи нарушения като това описано от Кат. И пази Боже :) Никой не може да следи всяка хапка вода и храна на отделните хора. Но виждам как се вземат превантивни мерки а ако се наложи и последващи. Знам каква кратност за проверки имат обектите и всички са изпълнени.
Преди 2 седмици 5-6 дечица хванали разтройство в хотел в Рибарица- даваха го по новините. Оказа се, че няма никакви нарушения в храната и проблемът е вирусна инфекция. Но директорът, началник отделите и колегите тръгнаха още в 22.30 вечерта в ресторанта след получаване на сигнала и работиха по установяване на случая , вземане на проби, преглед на документи, спиране на дейността и пр. и пр. се прибират чак в  5.30 сутринта. Не е реклама- просто така се прави. Ако в София или в друга дирекция не го правят, проблемът отново е в системата.

но просто резултат от това няма или е само на хартия в определени ситуации, поради политически зависимости, позиции и лобита и тук не става дума само за споменатите агенции и контролни органи, а изобщо за голяма част от държавния апарат, да не казвам за целия...

Така е. Вътрешно в апарата хората са демотивирани именно от горния факт. Защото виждат, че усилията не са нито заплатени, нито оценени, нито водят до резултат.

Може би след време ще престане да ми пука и ще ми е крайно смешно какво съм изписала  ;)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1