Ново начало, нов живот - Из " Дневниците на едно упорито момиче"

Темата е заключена.

19.07.15
22:05

Привет на всички, които ще прочетат това! Дълго време се колебаех дали да си направя дневник, но ето, че се реших. Казвам се Сам и съм на 16 години, почти( правя ги след месец), намерих този сайт съвсем случайно, докато се рових из нета за подходящи упражнения и режим за хранене, и наистина много се радвам, че го открих, защото попаднах на много интересни хора и доста полезни неща. Висока съм 163 см и тежа 61 кг, което означава, че имам доста излишни натрупани мазнини. Искам не само да се отърва от тях, но да променя изцяло хранителния си режим и да повиша своята активност. Но главната цел са свалянето на килограми.
Съдейки по малката ми възраст, историята ми също не е голяма. Когато бях малка бях доста слаба, даже може да се каже, че бях под нормата, но израствайки започнах да наддавам, докато не станах на 12, тогава тежах около 56 кг, което за ръстът ми от 157 беше над нормата. Тогава се хранех със снаксове, тестени изделия и безалкохолни напитки, но когато станах на 14 вече бях цели 67 кг, не се харесвах, изобщо даже и реших, че е крайно време да се взема в ръце и да променя навиците си, защото започвах да се плаша докъде ще стигна ако продължавам така. Постепенно започнах да изключвам вредните храни от ежедневието си, сладките неща и безалкохолните, както и захарните напитки също. И сега когато съм на 16 отслабнах с 6 кг, което за такъв дълъг период от време е малко, но като се вземе на предвид това, че не бях активна е обяснимо. Тъй като изключих вредните храни изцяло, така наречения йо-йо ефект не се прояви и с времето продължавам да свалям, защото съм намалила дневния прием на калории, но реших, че с тренировки и стриктно спазване на хранителен режим ще мога да стимулирам разграждането на мазнините и да ускоря метаболизма си. Крайната ми цел е да сваля излишните 15 кг, наясно съм, че няма да е никак лесно, че ще изисква много усилия и силна воля, но съм решена да го направя. Искам в периода от 2 месеца да успея да вляза във форма и тя да бъде дълготрайна. Ще трябва дори след като постигна желаните резултати да продължавам да се занимавам активно със спорт и да не връщам старите си хранителни навици, готова съм на това. И дано да успея. :)
Изготвих си план, както и дни, в които ще провеждам тренировките си.
Тренировките ще включват  загрявка за цялото тяло за около 10/15 минути, джогинг, както и колоездене и т.н..  Относно упражненията, намерих фитнес инструктор във YouTube,  който е доста обещаващ и подбрах някои от тях, които сметнах за подходящи за мен. А относно храната, да кажем, че преминавам на по-здравословен начин на живот, изключващ пърженото, храните богати на много калории и захарните храни и напитки. Целта ми не е да сваля килограми чрез диети, защото за да се постигне резултат ще трябва да се спазват много стриктно, а аз не съм по тази част и не бих изключила толкова много храни от дневния си прием. Наясно съм, че има най-разнообразни диети, но аз мисля да наблегна повече на активността си, като разбира се не пренебрегвам и нещата, които консумирам. Да се надяваме, че ще постигна желаните резултати...  ^_^

Темата беше редактирана от Sam на 16.02.17 16:43.

20.07.15
18:58

Здравей, пожелавам ти успех :)

Но..  15кг?! Това не е ли малко много, считайки ръстта ти? Като за начало по-добре си постави по-занижени цели от типа на 5кг, за да си запазиш мотивацията след като ги постигнеш и после пак така :) та както казах 15 ми се виждат множко, но и реално погледнато 15кг са си доста и за 2 месеца силно се съмнявам да ги свалиш.

21.07.15
07:59

Да свали 15 килограма за два месеца би било изключително нездравословно и аз силно се съмнявам не дали ще ги свали, а дали ще оцелее след това.

Семра, 45 кг е крайно нездравословно тегло и в никакъв случай не изглежда добре ан 163 см ръст. Аз също бих те посъветвал да си поставиш по-близки цели, като например свалянето на пет килограма. Ако това сваляне е провокирано от достатъчно движение, а не само от орязване на храната, то би следвало да се получи едно стягане на тялото, което ще промени общия изглед. Имам предвид, че при загуба на 5 килограма мазнини и в същото време изграждане на малко мускули и стягане на тялото, визията ти ще се промени драстично. Да не говорим, че във форума има достатъчно момичета, които са доказали, че 60 кг мускули могат да изглеждат страхотно. Искам да кажа, че кантарът не е най-добрия ти съветник и по-скоро трябва да използваш метър и огледало за основни способи за измерване на прогреса. Как го казах само, а :)
Надявам се да съм полезен.
Успех !!!

Здравей и добре дошла!

Първото нещо, което бих ти казала, е да не гледаш само цифрите на кантара или таблици, според които влизаш или не в някакви норми.
Може да изглеждаш коренно различно на една и съща височина и едни и същи килограми - важно е от какво идват тези килограми.

15 кг за 2 месеца наистина е много. Нямаш нужда от това.

Храни се добре, движи се, зареди се с търпение и нещата ще се случват. По-добре плавно, но и да си здрава, щастлива и енергична.

Ще следя дневника!:)

22.07.15
11:43

Здравей, Semra! Браво за ентусиазма и поздравления, че си намерила най-хубавия източник за телесно здраве - бб-отбора :)
Бих те посъветвал да добавиш йога упражнения към грижата за тялото си. В YouTube има чудесни инструктори.
Относно целта ти - по-горе вече коментираха отношението кг-ръст, макар да не го обясниха. Не е нужно  - материали ще откриеш много в сайта и форума, но в крайна сметка твоето лично естетическо виждане за себе си е водещото.
Ще си позволя да дам пример с моето - жена ми като дете и тиийнейджър е била като теб - висока за възрастта си и слаба. Винаги (от тийнейджър) се е занимавала с йога, бяга от време на време, медитира, говори с тялото, с органите и клетките си. След две раждания беше качила малко, но после сваляше. В момента, на 31 години, е с ръст 156 и тегло 56 килограма, за мен изглежда прекрасно и й го казвам редовно. Ако се опита да отслабне повече (щото “винаги може и още”) с диети и упражнения - бам, болки в кръста и плешките, прецакано настроение и ниска мотивация за каквото и да е. Върне ли си “нормалните” килограми - болките изчезват и цъфти като слънчоглед на белите на децата. Качи ли обаче (чипсове, снаксове, сладоледи, макдоналдси) до 59-60 кг. пак и се сговнява живота, пада й либидото, дразни я работата... За щастие това се е случвало за кратко понеже аз и тя се стремим да се грижим за телата си осъзнато и с любов.
Източните мъдреци говорят за “средния път” и “златната среда”. С твоя хъс и упорство ще я откриеш. Ти си в перфектната възраст за експерименти и фактът, че търсиш съвети е добра превенция да не залиташ в крайности. А по пътя към твоето хармонично проявление на истинската ти същност ти желая да имаш с кой да споделяш постиженията си и да бъдеш подкрепяна от любимите си хора. Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1