06.08.15
15:45
Тъй! През 2015 бременях и водих дневник. Родих със секцио на 12.01.2016. Трябваха ми 4 месеца, за да се почувствам напълно възстановена физически след бременността и операцията. Смятам, че вече съм в етап в който тялото ми е готово отново за спорт.
Здравейте,
Следя сайта от години и той се превърна във верен помощник в стремежа ми да водя активен и здравословен начин на живот. Изпитвам огромен респект към хората, които през всички тези години поддържат високото ниво, както на изданието, така и на форума и споделят тук своите знания и опит. Дойде момент в живота ми, в който имам необходимост и нужното свободно време да водя свой дневник.
Нека да се представя на кратко - казвам се Боряна, тук ще пиша под псевдонима BP, към момента съм на 30 години, висока съм 175 см. тежа 69 кг. бременна в 4ти месец с първото си дете :) . Спортувам любителски от 10 годишна възраст, като имам едно прекъсване от 1г. и 8 месеца в гимназията и едно 6 месечно прекъсване по лекарска препоръка през 2012 г. Кратката ми “спортна биография” може да бъде записана по следния начин: започнах да тренирам първоначално баскетбол (3 години общо), след това фитнес, после айкидо (6 години и нещо) и кик бокс (общо към 3 години, част от тях паралелно с айкидо), но в един момент спрях с бойните спортове (мисля че беше 2009 някъде, но може и да се лъжа) и започнах да се занимавам с фитнес, който е част от живота ми и до днес. Винаги съм държала да имам до себе си доверен треньор, благодарение на което с времето добих, смятам, прилична техника. Спортът за мен е неизменна част от живота, но никога не съм имала нито желанието, нито амбицията да ставам професионалист в тази област. През последните 10 години спортната ми форма и теглото са варирали доста. Започвам дневника сега, защото имам нужда от място, в което да отразявам храненето и физическата си активност и от което след време да черпя информация при анализа на допуснатите грешки (сигурна съм, че ще има такива).
Преди да забременея, за период от около 2 години, поддържах тегло около 64 кг. Малко преди да зачена, заради много стрес и компенсаторно хранене стигнах 72 кг, овладях се, свалих малко и стабилизирах на 69 кг., но тъй като вече планирах бременност, не желаех да тормозя организма си с диети и сваляне на качените килограми. Тренирах по 5 пъти в седмицата, сплита беше (грубо казано) по 2 тренировки за горна част с тежести, 2 за долна част с тежести и една тренировка само корем и кардио. В края на всяка от 4те тренировки с тежети правех между 20 и 40 мин. кардио, в зависимост от моментното състояние и тренировката преди това. Чувствах се добре и тонизирана по тази схема на трениране.
От както забременях намалих драстично интензитета на физическото натоварване. В момента “тренирам” (то прилича повече на рехабилитация според мен :D ) по 3 до 5 пъти в седмицата. Тренирам в къщи, базирайки се на системата на Трейси Андерсън с мои модификации, но продължавам да ходя и на фитнес. Не умея да плувам добре, поради което този вариант за спорт отпада. Все още обмислям дали да не започна водна гимнастика. За съжаление последния месец е много топло и не ми понасят разходките. Целите ми до раждането са добър контрол върху теглото и леки физически упражнения, които да държат мускулите ми “будни”, ако може до края.
С годините намерих и развих свой начин на хранене. В момента се опитвам максимално да съобразявам храненето си с развиващия се нов живот - да бъде здравословно, пълноценно и възможно най-изчистено от джънкове и добавени “чудеса” на съвременната хранително-вкусова промишленост. Живи и здрави, след раждането, режимът ще търпи оптимизация, която ще търся включително с помощта на лекар, тъй като установихме, че имам някои метаболитни особености, които ще опиша подробно по-нататък.
От тук нататък ще описвам ден за ден физическата активност и храненето.
Благодаря на всички, които имаха търпението да изчетат този първи, дълъг пост!
Темата беше редактирана от BP на 02.01.17 10:24.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимПетък 7.08
250 км. пътуване към Казанлък, много емоции покрай раждането на втората ми племенница и почти топлинен удар от жегата.
Храна:
Закуска - кроасан с масло, капучино и 2 нектарини по пътя. Констатация - храната по бензиностанциите е отврат. Добре че рядко се налага да ям от нея.
Обяд - шопска салата с домашни зеленчуци, пълнени чушки със сирене
Следобед - домашен сироп от лавандула и безкофеиново кафе, 2 нектарини
Вечеря - телешки кюфтета, 1/2 чабата с маслини, шопска салата, 2 топки сладолед (зеленчуците и месото са собствено производство)
Вода - около 3 литра
Движение - незначително
Събота 8.08 - цял ден по гости
Закуска - препечен пълнозърнест хляб с масло, маслини и сирене, кафе
Обяд - малко снежанка, шопска салата и картофена салата
Следобяд - капучино с безкофеиново кафе, 2 нектарини, 1 чаша пресни къпини, около 100 грама смокини ( плодовете през около 2 часа)
Вечеря - свински котлет, домати и печени пресни картофи. Разделих си шоколадов бонбон и купа къпини с голямата ми племенница :) . Ако майка й разбере за бонбона ще ни се кара на мен и на брат ми :). Развалихме дисциплината на детето.
Вода - около 3.5 литра
Движение - 5 километра пеша, по стълби и склонове
Днес, Неделя 9.08
Закуска - две препечени филийки пълнозърнест хляб с масло, домашни корнишони и кисело мляко на маджаров. Свекърва ми е сквасила домашно, но аз нещо не си падам по домашно кисело мляко.
Обяд - домашна шопска салата, 3 от телешките кюфтенца ( дали имат и 100 гр. общо), две пълнени чушки със сирене и 3 лъжици снежанка. Нектарина за десерт.
За вечеря планирам да повторя обяда.
Движение - до тук около 5 км. Качихме се до връх Шипка, стъпалата ги взехме от раз, разходихме се горе на хладно и въздух, после обиколихме тракийските гробници в долината.
Вода - до момента около 2 литра.
Добавките за всички дни са еднакви - метилирана фолиева киселина, пренатални витамини, магнезий, селен, рибено масло.
Тук карам порциите на око, няма с какво да ги претегля.
Утре се прибираме към София. Планирала съм да напълня багажника с домашни зеленчуци и да имам поне за 10тина дни.
Издирвам рецепти за домашен хляб. Планирала съм като паднат достатъчно температурите да започна да си пека собствен хляб.
09.08.15
17:23
Здравей и добре дошла в дневниците!
Поводът ти е прекрасен, а аз желая лека бременност и всичко най-хубаво! :)
Водната гимнастика за бременни е опция, но е добре да се консултираш и с лекаря си, ако решиш да посещаваш басейни.
Ето една идейка за хляб:
(Надявам се да се включат и други хора; разгледай мъжките дневници - на Иван П и Ilstrog. Там ще видиш домашен хляб с квас)
http://www.bb-team.org/recipes/5006_vkusen-hlyab-s-limec
Здравей Вероника, благодаря за посрещането и инфото :). Ще поразгледам.
Вчера (10.08) пътувахме и всичко беше наред, докато не се “спънахме” в задръстването на Горубляне. Равносметката от пътуването е: 2 часа от табела до табела и 1 час от табелата до нас :(. Прибрах се благополучно към 1 след обяд, се смазана от умора, гладна, дехидратирана. Обядвах и продремах целия ден. Даже багажът ми още стои в куфара :(. Като цяло вчера излезе и джънклив ден. Положителното е, че все пак мъжа ми ме заведе на фитнес, за да ме разсъни :) , обаче след това ме нахрани с чипс и безалкохолна бира (то не че аз много се дърпах де :) ).
Тренировка:
leg extension - 3 x 10@5 kg.
adductor machine - 3x 25@15kg.
abductor machine - 3 x 30@15 kg.
kickback за дупе с добавена тежест на кабелите (не знам как да го опиша по-точно) - 4 x 10@10kg.
вертикален скрипец пред гърди - 3 x 20@10kg.
хоризонтален срипец - 3 x 10@10kg.
triceps pushdown - 3 x 10@5kg.
chest fly machine - 3 x 15@5kg.
10 мин. крос тренажор
10 мин. ходене на пътека
разтягане и фоум ролер масаж
Храна:
закуска - две препечени филийки пълнозърнест хляб с масло и 100 гр. сирене, кафе и малко кокосови кубчета
обяд - две твърдо сварени яйца, маслини, сирене и шопска салата
следобед - кокосови кубчета, 1 морков и бисквита с тънко парче норвежко сирене brunost
вечеря - шопска салата, 1 бр. безашкохолна бира, чипс с дип от заквасена сметана
Вода към 2 литра.
Добавки - обичайните: фолиева к-на, рибено масло, пренатални витамини, магнезий, селен.
В резултат на снощното хранително издевателство, все още не мога да огладнея и съм на 1 кафе и 1 ябълка. Откакто забременях е така - прекаля ли с храната, на следващия ден нямам особен апетит и обратно. Сякаш тялото ми само търси баланса и ми коригира поведението. Или е това, или е от л-тироксинът, с който ме тъпчат.
Днес ще чистя и готвя. Мисля да експериментирам - откъснах си страхотни чушки от градината на свекърите ми. Решила съм да пробвам да ги напълня с булгур. Ако се получат, ще ги снимам и ще пиша как съм ги направила.
Днес ходихме по доктори. Всичко ни е наред. :)
Вчера 11.08
Храна:
Закуска - кафе с мляко
Втора закуска (към 12) - некарина и ябълка
Обяд - към 14:30 - домат със сирене, 2 препечени филийки черен хляб със зехтин, няколко маслини
Вечеря - 1 пълнена чушка с булгур и допълнително плънка (общо около 200 гр. ) и шопска салата. 2 часа по-късни хапнах чепка грозде (250 грама излезе).
Вода: 3.5 литра
Движение: чистих през деня и направих към 4 км. разходка след вечеря.
Добавки: както предните дни. Остават същите след днешната консултация.
Мнението беше редактирано от BP на 12.08.15 14:03.
Това е втори пост за днес, но има опасност да забравя каква беше тренировката.
Тренировка - горна част
машини:
3х20@15 кг. вертикален скрипец пред гърди
3х15@15 кг. хоризонтален скрипец
3х12@5 кг. раменна преса (машина)
3х12@7.5 кг. chest press mach.
свободни тежести:
всички упражнения бяха изпълнени с гири от 2 кг.
3х10 Повдигане на ръцете в страни (рамо)
3х15 трицепс кикбек
3х15 бицепс кърл
Разтягане и фоум ролер масаж
Храна (кръщаваме го деня “голямото плюскане”)
Закуска - две препечени филийки с масло и 1/2 кофичка к.мляко, кафе с мляко
Обяд - пълнени чушки с нахут (200 гр.), 1 домат, 80 гр. сирене
Следобед - 2 нектарини, 1 ябълка, 1 домат, 100гр. сирене, 2 препечени филийки черен хляб със зехтин, шепа сушени червени боровинки.
Вечеря - 2 бъркани яйца с масло, 1/2 к. мляко, домат, 1 варена царевица и чепка грозде
Подцел: да държа стабилен и еднакъв калориен прием всеки ден. Тези пикове и падове в храненето не ми харесват.
13.8
Тренировката за долна част, която правя, ми се струва крайно недостатъчна. От небременния сплит съм разкарала тягата, гуд морнинга, хипер екстензиите, подскоците, степера, бърпитата. То остана едно нищо. Страх ме е да правя много клекове и напъди. За съжаление не се сещам за други неща, които да правя в момента.
Тренировка - долна част
5 min. ходене
Leg extension 3x12@7.5 kg.
adductor mach. 3x25@15 kg.
abductor mach. 3x25@15kg.
kickback на кабелите от стоеж 4х12@7.5 кг.
кръг завъртян 4 пъти по 15 повторения на упражнение :
кикбек със сгънато коляно
от същата позиция - повдигане на крак встрани
Кикбек с изпънат крак
повдигане на крака от странична позиция
за десерт - плие клек 3х10@bw
храна
Закуска-баничка и капучино (прилоша ми в болницата след взимането на кръв и трябваше нещо да ям :( ). Цял ден имах киселини от тази глупава баница
Обяд - 3 варени яйца, 50 гр. сирене, 10тина маслини и салата от 2 моркова+1краставица
след обяд- 1 ябълка
Врчеря - 4 супени лъжици хумус с 4 пълнозърнести безквасни питки, 1 домат, 80 гр. сирене, 2 лъжици снежанка.
Добавки - обичайните
Вода - 3.5 литра + още около литър през нощта. Много съм жадна нощем....
Вчера ходих на Рилските езера. Голяма тълпа, ужас някакъв. И както обикновено - хора със сандалки, кецки, даже чадъри се извадиха като заваля. Помъкнали хората щеки, сопи, няколко жени се подпираха на едни точилки - да се чудиш за какво са им. Да бяха направили по една баница поне :). Както обикновено - тръгнали като на МОЛ в неделя, не им е много ясно къде се намират. Мисля, че това ще ми е последно качване там, или поне в активния сезон през юли и август. Все пак се разходих хубаво, видя ме слънце, валя ме дъжд, тази сутрин даже лицето ми има друг цвят :), по-хубав един такъв.
Петък, 14.08
Закуска- 20 грама овесени ядки, 1/2 кофичка к.мляко, кафе с мляко
Обяд- 2 цели яйца, 1 белтък, 2 домата, 50 грама сирене, 10тина маслини, 1 суп. лъжица снежанка
След обед - 1 ябълка
Вечеря - 1 малък стек телешко задушено (80 гр.) , 2 домата, лъжица снежанка, резен пъпеш
Вода - 3 литра.
Добавки - обичайните + вигантол и вит. Ц ( АГ-то ми се обади да почвам вигантол няколко пъти в седмицата и вит. ц. Другата седмица ще пусна изследване за нивата на вит. Д, но предвид Хашимотото, бременността и стоенето в затворени помещения по цял ден, мисля че се досещам за резултата)
Събота, 15. 08
Закуска - баничка от ОМВ и капучино. Л-тироксинът много ми бърка сутрешното хранене като пътувам на някъде, но за сега е това положението.
7 сушени кайсии
1 сандвич с чабата, масло, ементал, гауда, сушени домати към 11:30
втори такъв сандвич към 4 след обед
10тина сини сливи, 2 праскови и резен диня за вечеря.
Заспах към 7 вечерта :)
Вода - 3 литра и резултат дехидратиране и главоболие тази сутрин :(
Добавки - рибено масло, прегнакеър макс, фолиева, манезий, селен и вит. ц
Наддала съм тегло и вече кантара показва 70.5 кг. - т.е 1.5 кг. до момента (17 г.с).
Мнението беше редактирано от BP на 16.08.15 09:41.
Друго си е да пишеш на пълен стомах :), а не както обикновено - на гладно.
Неделя, 16.08
Закуска - палачинка от 1 яйце и 1.5 суп. лъжици овесени трици, 1/2 краставица, 7 маслини, кафе с мляко, 50 гр. сирене
Обяд - 160 гр. задушен телешки стек, шопска салата
След обяд - 300 гр. грозде
Вечеря - салата с халуми на скара и малко джънк, че бяхме на кино и не се стърпях (разделихме си с мъжа ми начос и после хапнахме по 1 сладолед).
Цял ден мръхтене и почивка.
Вода към 4.5 литра, като около литър от това беше с електролит вътре
Гледахме The Man from U.N.C.L.E. Много приятно филмче, много пипнато.
Понеделник, 17.08
Денят започна ударно, с непланувано посещение в болницата. Слава богу всичко е наред, ще попия обаче 1 седмица антибиотик (puke) , т.е. спираме с тренировките за известно време.
Закуска - 2 препечени филийки пълнозърнест хляб с масло, 1/2 кофичка к. мляко Маджаров (вкисва се много бързо това мляко. Направо не е за вярване), кафе с мляко
Втора закуска - 1 ябълка с антибиотика.
Обяд - шопска салата с 100 гр. сирене, 100 гр. млечна салата
Следобед - 320 гр. грозде
2 филийки с мед и масло
Вечеря - 1/2 домат, малкл сирене и 1 препечена филийка със зехтин
Вода около 3.5 литра
Добавките за двата дни са както обикновено.
Много ми беше гадно от антибиотика. И сега ми е гадно, но съм решила, че ще се храня, ако трябва насила.
За финал, споделям с вас закуската от тази сутрин 8-)
Редакция: извинявам се за грешките, но пиша от таблет и изобщо не е удобно.
Мнението беше редактирано от BP на 18.08.15 11:04.
18.08.15
11:24
Ей, Боби, стана блогърка и ти! :Д
Що така пренебрегна Павката и не вписа тренировките по фри стик файтинг :Д Добре, че не чете тук...
Честито! :) (не за дневника)
Гого, щото “бременен мозък” т.е хич го няма :). Ще се редактирам :).
Човек като има свободно време и си прави блог :). Като няма свободно време само хвърля по едно око на чуждите :).
За вторник 18.08
Закуска - 1 яйце с 2 суп. лъжици овесени трици и зехтин на палачинка/омлет, 1 домат, маслини, 50 гр. сирене и кафе с мляко
Обяд - 200 гр. телешко задушено, салата домати и краставици с мноооооого зехтин
след обед - 2 праскови
Вечеря - супа от червена леща, салата домати със сирене
Вода - около 4 литра
Храната вчера ми дойде много добре.
Движение - до хладилника и обратно :).
За днес 19.08
Закуска - капупчино
Обяд - омлет (3 яйца, 4 резена гауда, 80 гр. сирене) и салата домати и краставици
След обед - 3 резена диня. Бях на гости на леля. Динята беше страхотна, а братовчед ми на стари години изпита правилото “бърз или гладен” :). Малко солети, от които се подух. Цял следобед ги отказвах и взеха са ми намекват, че не съм се била хранела добре (щото солетите са много полезни) и си взех няколко да млъкнат. Лошо нещо са предразсъдъците....
Вечеря - домати със сирене, чепка грозде
Добавки - същите
Движение -7 км. пеша
Вода около 3 литра.
Мнението беше редактирано от BP на 20.08.15 14:47.
Ех, мило дневниче,
Имах няколко много тежки дни! Не смея да се оплача на никой, защото бременните ни третират като болни и малоумни, малки дечица и ако се оплача, ще настане паника и истерия! Така че, ще се оплача на теб...
Четвъртък
Събудих се с мигренозно главоболие. Спомням си, че удържах и се храних както трябва, направих комплекса на Трейси Андерсън за 4ти месец, но като цяло всичко ми е мъгла.
Петък
Мигрената се усили. Всичко от петък е една болезнена мъгла. Спомням си, че по едно време стоях на една пейка в парка, на въздух, сянка и вятър, защото само там някак успявах да стоя на едно масто въпреки болката.
Успях да заспя едва към 5 сутринта и да взема някакъв сън до към 9.
Събота
Обадиха ми се, че баба си е отишла. Очаквах го, но ми стана много тъжно. Главата продължава да ме боли. Закусих едни яйца с овесени трици, сирене и корнишони, пих едно кафе и успях да се събера. Главоболието спря. Пътувах към Казанлък. На обяд май ядох някаква салата с телешки кюфтета. Някой беше наблъскал слънчогледово олио в храната - получих зверски болки и спазми. Вечерята не я помня, но помня че и от нея ме боля стомах. Нямаше да ме е яд толкова ако не носех масло и зехтин всеки път. Така си стоят.
Неделя
Погребение, хора, а мен майка ми и мъжът ми не ме оставят да си поплача, за да не съм се вълнувала излишно. Всички се опитват да ме предпазят. Все едно това би променило нещо. Емоциите трябва да излязат, не е хубаво да остават в мен. Толкова ли е трудно да го разберат. Стихнах зъби и оставих си сълзите за по-късно, когато ще съм сама и никой няма да ми обяснява кое трябва и кое не.
Честно казано не помня какво съм яла. Но вече имам силни спазми в стомаха и колики. Към 5 започна да ми се гади.
Денят завърши прекрасно. Прекарах няколко часа с брат ми и снаха ми. Нагушках бебето. Толкова е малка и нежна! Беше ме страх да я пипна. Тя още няма 20 дни. Играх си с голямата ми племенница.
После се видях с приятели. Ядох от някаква пърленка, малко салата. Стомаха ми съвсем сдаде багажа.
Понеделник
Не спах цяла нощ от спазми на стомаха. Слава Богу, не получих контракции. Странно нещо са хората. Грижата я разбират криво. Вместо да се вайкат дали ще се разтроя или не, да бяха се съобразили с това какво мога да ям и какво не. Сега имам възпален гастрит. Тръгнахме към 10. Стана голям проблем от това, че отказах да ям баница (глутен, слънчогледово олио, “прекрасно” просто), но не беше проблем, че имам болки и не съм спала или че ми се гади. Продължи да ми се гади ми се ужасно цял ден. Пих малко вода. Цял ден карам на но шпа, вода и магнезий. Вдигнах температура и ме втресе, но реагирах бързо и не скочи над 37.5. Вечерта изядох един печен картоф. Поне съм си вкъщи.
Днес е по-добре. Пих кафе, хапнах ябълка. Мисля да почистя, че тук е кочина. Менюто ще е печени картофи и ябълки. Само това ми понася стомаха. Вече нямам спазми, но ще трябва да погладувам още ден-два. Тялото ми ще ми каже кога мога да ям. Водата днес се очертава да е добре. До сега съм изпила към 2 литра.
Записвам набързо днешната тренировка, че пак ме боли глава (headbang)
Отидох пеша до залата (общо около 4 км. )
сумо клек 4x15@BW
кик бек за задно бедро на кабелите 4х12@7.5 kg.
adductor mach. 4x25@15kg
abductor mach. 4x25@15kg.
Leg extension 4x10@7.5kg (тук видях зор. Както обикновено квадрицепсите ще ме предадат първи:@ )
lat pulldown 4x15@ ми не погледнах колко ми сложи тренера. Разсея ме нещо маймуната!
дърпане на хоризонтален скрипец 4x15@15 kg.
chest press mach. 4x15@7.5 kg.
трицепс на кабелите 2х12@7.5 кг. и 2х12@5кг. (трицепсите и те бързо ме предават. Следват раменете :( )
Разтягане
Мислех да се прибера пеша но стана много топло и ме върнаха с кола.
Храна
2 препечени филийки черен хляб с масло и сирене, 1/2 коф. к.мляко, кафе с мляко
2 ябълки
Омлет с 2 яйца, сирене и масло + салата домат, краставица и авокадо
1 нектарина
Вода - вече изпих 3 литра, не знам колко ще станат до довечера.
След два дни почти без никаква храна това днес ми дойде много. Тежко ми е на стомаха и май ще скипна вечерята.
Добавям снимки от тази сутрин - начало на 5ти месец, 70.5 kg май :). Не съм много добра със селфитата, както се вижда :D
Мнението беше редактирано от BP на 26.08.15 18:13.
От известно време се каня да споделя своя опит при подготовката за зачеване и първите изтекли вече 4 месеца от бременността. Ще опиша и някои проблеми и рискове, за които разбрах не достатъчно рано, с надеждата да помогна на други да ги избегнат.
Държа още в началото да отбележа, че въпреки неприятните и стресиращи моменти преживявам сравнително лека и много приятна бременност. За моя огромна изненада! Близките ми жени (баби, майки, лели и т.н.) се бяха постарали и успешно бяха набили в главата ми страх от бременността и раждането, граничещ с ужас. Поради това дълго време смятах, че забременея ли и край - живота ми свършва и нищо хубаво не ме чака от там нататък. Гледах на бременността и майчинството като на пропиляно време, в което не можеш да живееш пълноценно и да правиш смислени неща. Колко много съм грешала през всичките тези години! В един момент усетих, че раждането и отглеждането на поколение е най-смисленото нещо, което човек може да направи в живота си. Положих много целенасочени усилия да преодолея този набит в главата ми страх. Вече имах доста положителни примери с мои познати. Започнах да чета и да търся други положителни истории и постепенно преодолях страховете. Сега смятам, че започва нов етап в живота ми, коренно различен и очарователен, имащ своите предизвикателства. Това беше първата стъпка от подготовката.
Стъпка две беше свързана с подготовка на тялото ми за предстоящите промени. Спрях да пуша още в края на септември 2014 с ясното съзнание, че заради провеждана терапия на мигрена не трябва да забременявам в следващите 6 месеца. През цялото време се хранех сравнително здравословно и тренирах здраво, според моите разбирания, ниво и цели. Единственото изключение се наложи да направя в края на януари, заради силни болки в гърба и провеждана физиотерапия. Болката, изтощението от физиотерапията, многото стрес в работата и подготовка на пътуване до Барселона доведоха до неконтролируемо хранене и качване на 6 кг. за 3 седмици. Реших, че не е подходящо да гладувам и свалих само 2 кг., колкото да ми стават дрехите.
Следващите два абзаца, бяха доста тежки за писане, но смятам, че може да са много полезни.
Голямата грешка, която допуснах, беше че не отидох на ендокринолог, в началото на годината. Беше ми влязла идеята в главата, че може да имам проблем с щитовидната жлеза. Споделих с личната си лекарка, тя ме прегледа, разпита, пусна едно TSH (което излезе 4.3 !!!!!, в референтни граници, но далеч от оптималното за забременяване и същевременно индикация за хипофункция на жлезата) и каза, че всичко е наред. Не влязох в детайли да чета по темата и се предоверих на човек, който не е специалист в областта.
Оптималната стойност на TSH за зачеване и препоръчителна през първи триместър е 2.0 при референтни граници от 0.35 до 4.94. В 10та г. седмица при мен измериха TSH 4.98, MAT беше над 1000 при горна реф. граница 5.61 и ТАТ 27.58 при горна реф. граница 4.11. Ужасът, да те диагностицират с Хашимото в 10та седмица от бременността е неописуем. Диагнозата “Заплашващ аборт“ заради високи стойности на TSH не помогна да се почувствам по-добре, а осъзнаването на рисковете за развитието на бебето – още по-малко. Моят съвет е всяка жена да задължително да провери стойностите на TSH, FT3, FT4, TAT и МАТ преди да забременее. Дори да нямате никакви симптоми проверете състоянието на жлезата при квалифициран специалист. В ендокринологията съществува понятието субклиничен Синдром на Хашимото, при който TSH, FT3 и FT4 са все още в референтни граници, но е налице автоимунен процес и хипофункция на жлезата. Дори бих стигнала по-далеч и бих препоръчала на жени над 30 да ходят един път в годината на преглед при ендокринолог (така, както надявам се ходят на гинеколог и стоматолог), тъй като са във високорискова група за проблеми с щитовидната жлеза, които в началната си фаза протичат без ясно изразени симптоми.
Другата ми препоръка е преди забременяване да се направят изследвания за наследствена тромбофилия (генетично определена, повишена склонност към образуване на съсиреци в дълбоките кръвоносни съдове) и имунологични изследвания. Оказа се, че сред най-честите причини за поредица неуспешни бременности са проблеми със щитовидната жлеза, вродени тромбофилии или имунологични проблеми. Обикновено тези изследвания се пускат едва след няколко спонтанни аборта. При прегледите си се срещнах с много изстрадали двойки, които вече не знаят на кой свят са от притеснение и мъка. Аз ги направих превантивно, за собствено успокоение и като скрининг, но се оказа, че имам форма на наследствена тромбофилия известна като мутация на гена, кодиращ ензима, участващ в обмяната на фолиева киселина – мутация MTHFR. При нея, организмът не е в състояние пълноценно да метилира фолиевата киселина, поради което се нарушава метаболизма на метионин и се наблюдават високи нива на хомоцистеин, които пък се свързват с тромбози и повишен сърдечно-съдов риск. При бременност се налага терапия за контрол на кръвосъсирването с ниско молекулен хепарин и допълнителен прием на л-метил фолат (т.е. активната форма на фолиевата к-на, която моят организъм сам трудно постига заради мутацията). Другите наследствени тромбофилии имат различен механизъм на действие, но повечето се проявяват по време на бременност и ако не се вземат мерки, последиците може да са сериозни.
Друг интересен аспект беше преодоляването на два предразсъдъка, дълбоко вкоренени в обществото и съответно и в моята главица:
- Яж за двама!
- Бременните трябва да се пазят, т.е. забрави за спорта в този период!
Ще започна с „Яденето за двама“. Тук не съм имала вътрешни противоречия, по-скоро се дразня, че всеки се е хванал да ми дава съвети колко и какво да ям. В 99% от случаите – съветите не стават, лаишки са и са базирани на митове, легенди и предразсъдъци. В периода, в който моят възрастен организъм тренираше интензивно 5 пъти в седмицата, прекарваше на работа по 9 часа на ден, търчеше по задачи и т.н. успявах да запазвам тегло и се чувствах с добра енергия с около 2000 калории на ден. На повечето жени в България, физическата активност е далеч под моята, ръстът и килограмите им също са отдолу, т.е. в най-добрият случай, при добре работещ метаболизъм (което е съмнително, познавайки масовият начин на хранене и стил на живот) им трябват по-малко от моите 2000 калории без да са бременни. Всеки може да сметне ориентировъчно колко калории са му необходими, като използва калкулаторите в интернет или статията тук: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum . През първите три месеца, не ви трябват допълнителни калории. За сметка на това, ви трябва Качествена и Пълноценна Храна! През втория триместър се препоръчват около 300 допълнителни калории, над това, което ви е необходимо. През третия триместър се препоръчват около 400 до 500 според различните автори. Ще дам пример със себе си. Сметката е бакалска, но може да даде добър ориентир. В момента моят BMR е 1501, добавям коефициент на физическа активност 1.2 и излизат ориентировъчно около 1800 калории на ден. Опитно съм установила, че за мен те ще са много, и ще съм ОК на около 1500 примерно (въпреки че май и тях едвам стигам). Да кажем, че добавя към тези 1500 още 300 за бебето и стават 1800. Ако трябва да „ям за двама“ ще трябва да приемам около 3000 (1500*2) калории на ден. Извинете, ама 1800 не е равно на 3000. Щом притеснените ми майка и свекърва го вдянаха и престанаха да ми опяват, че не ям достатъчно, всеки може да го схване.
Пазенето, т.е. „забрави за спорта“ за мен беше по-трудният за преодоляване предразсъдък. Държа да отбележа, че дневниците на Karfi4ka, Diva и Веселина Иванова бяха изключително полезни в това отношение! Момичета, не ви познавам, но съм ви безкрайно признателна за вложение усилия да покажете, че има и друг начин. Това ме мотивира и аз да започна да водя дневник. По същество! Престраших се да тренирам след като видях двете черти. Мъжът ми ме подкрепя и насърчава. Казах веднага на треньора ми, проучихме и двамата как стоят нещата, обсъдихме положението и намалихме натоварването на около 50%, модифицирахме много тренировката. Ръководим се от принципите, изложени специализирани публикации в интернет, но най-важният ни ориентир е как ми понася натоварването, дали се чувствам добре от активността и дали дадено движение ми създава дискомфорт и проблеми. Пробвах да ходя на специализирани тренировки, но нищо ново не видях, дори по-лошо – инструкторите не познават кондицията ми преди бременността, не ме слушат и като цяло не желаят да работим в екип. Точно обратното на моят треньор, с който реших да продължа да работя, въпреки липсата на опит в тренирането на бременни жени.
„На кратко“ това са изводите и препоръките, които мога да споделя в момента. Общата препоръка е да се чете и търси информация от различни източници, да се мисли, да се вземат предвид индивидуалните особености, защото готова рецепта няма. Всеки сам трябва да намери и извърви пътя си, но споделеният опит определено помага.
27.08.15
19:52
Благодаря от сърце, че сподели личния си опит с нас!
Желая ти всичко най-добро!
Лека бременност в оставащите ти месеци и после много щастие с новия член на семейството! :)
Благодаря за подкрепата! Написано, изглежда по-трудно и страшно, отколкото аз го усещам :) ! Нали знаете, че ако беше лесно нямаше да се падне на нас : D ! Сега проучвам т.нар. автоимунен протокол на хранене, но е прекалено рестриктивен и ако реша да го приложа, ще е след раждане и отбиване на младежа :) .
Вчера тренирах гръб и гърди. Определено усещам, че там трябва да акцентирам - гръдният ми кош вече се е разширил доста, а стойката и походката ми са съвсем “бременни”. Ако не разтягам - ишиаса ме наказва. Определено ми трябват здрави мускули на гърба и гърдите, за да облекча гръбначния стълб и да не се изкривя.
Има една мноооого бременна жена в залата - на мен ми изглежда като в края на 8ми месец. Тренира си като пич и много ме радва :). Другия път ще я заговоря.
Вчера в магазина намерих брашно от лимец и брашно от спелта на една от известните български компании за био храни. Учудих се, че ги има в асортимента, купих си разбира се, за да пробвам някакви хлябове с тях.
Тренировка:
7 минути на крос тренажора с умерено темпо, докато дозагрее мъжа ми
lat. pulldown в подхват 1x 15@15kg. и 3х15@20кг на скрипец
lat. pulldown тесен надхват 4х15@20 кг. на скрипец
гребане/придърпване на хоризонтален скрипец 4х12@15 кг.
гребане с дъмбел 4х10@6кг.
флайс с дъмбел 4х15@4 кг.
fly peck mach. 4x12@5 kg. (то долу горе същото като горното, но нямаше какво да правя докато чакам ред за чест пресата)
chest press mach. 4x10@5 kg.
разтягане и фоум ролер
Щях да ходя пеша до залата, но беше много задушно и изтърпях едно возене с 72.
Храна
Закуска 1- 30 гр. сурови овесени ядки с 1/2 коф. к. мляко и шепа сушени боровинки + кафе с мляко
Закуска 2 - 3 ябълки
Обяд - 3 бъркани яйца с масло, 100 гр. сирене, 10тина маслини, 1 авокадо, 3 средни домата с мнооого зехтин
Сл. закуска - 3 нектарини
Вечеря - 125 гр. рикота, подправена обилно със зехтин и лют червен пипер, 10тина маслини, салата:пресен лук, настърган морков, краставица и айсберг с мноого зехтин.
5 бр. сушени кайсии (дояде ми се сладко :) ) и няколко зърна грозде
Ако продължавам в такива количества да го ям този зехтин, ще трябва да ходя на кафе до Солун за още 1 или 2 тенекии.
Вода - между 3.5 и 4 литра, но не мога да кажа по-точно
Добавки - същите (магнезий, л-метил фолат, селен, вит. ц, рибено масло, вит. за бременни). Забравям да си пия вигантола :( . Включих пробиотик за да подпомогне възстановяването стомаха и червата .
28.08.15
20:07
Какво визираш под “автоимунен протокол” и какво имаш предвид с това, че е прекалено рестриктивен?
От любопитство питам, за да съм сигурна за какво става дума. :)
Хм, добри въпроси!
Автоимунния протокол на хранене се базира на палео принципите и цели намаляване или елиминиране на възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт, които се свързват с автоимунните заболявания. Аз определено си имам проблеми с възпаленията в стомашно-чревния тракт. Някакви хора в интернет твърдят, че им е помогнал да си облекчат състоянието и да намалят антителата, дори да постигнат ремисия на Хашимото. Ето тук има един кратък гайд какво се яде и какво не: http://ultimatepaleoguide.com/autoimmune-protocol/
На друго място четох препоръки да се следва стриктно 2 месеца, след което групите храни да започнат да се въвеждат постепенно (каквото и да означава това, не ставаше ясно от статията какъв е минималния интервал между въвеждане на две отделни групи храни) и да се наблюдава ефекта им върху организма (как ще се измери обективно този ефект отново не ставаше ясно). Целта на това упражнение е да се създаде индивидуален начин на хранене, да адаптира протокола към конкретния индивид, за да се извлекат максимум ползи.
Чела съм един твой хубав материал за възпалителният фактор на храните и протокол на хранене, базиран на него. Не съм чела книгата, цитирана в статията ти и не знам дали протокола на хранене, който прилагат е същия, но в крайна сметка целта е една и съща - намаляване на възпалителните процеси, премахване на алергените от храната. Или поне на мен така ми се струва на този етап.
За мен конкретния палео автоимунен протокол е прекалено рестриктивен (изключително субективно твърдение), тъй като изключва консумацията на яйца, млечни продукти, плодове и някои зеленчуци, които много обичам. Както е видно от дневника ми, млечните, плодовете и яйцата имат сериозно присъствие в ежедневието ми и премахването им ще бъде доста стресиращо. Също така, не смятам, че е подходящо да се храня по този начин докато съм бременна или кърмя. Според ендокриолога ми, в момента специфично хранене и добавки няма да са ми от особена полза, тъй като съм на бременна и на високи дози л-тироксин. Можело да извлека полза от тях след намаляване на л-тироксина или премахването му.
Искам да намеря сериозни проучвания по въпроса, да ги разгледам в дълбочина, да прочета отзиви, за да реша дали си струва усилията и лишенията. Честно казано, писнало ми е да правя експерименти с храненето си, следвайки един или друг тренд. Достатъчно щети съм си нанесла вече по този начин. Ако ще го правя, трябва да съм убедена, че има смисъл в цялата хамалогия.
28.08.15
23:24
Хм... не съм сигурна, че точно тази е статията, от която е редно да проучиш нещата.
Според мен, те самите са въвели това наименование “палео автоимунен протокол”, за да добавят още един плюс в полза на палео храненето (виждам, че сайтът е ориентиран към него).
В моите очи не е коректно представена информацията.
Това, за което говорят, вероятно е елиминационна диета (по този начин е по-добре да търсиш информация, под това име).
Идеята на тази диета е да се изключат за 2 месеца храните, които по принцип са силни алергени - мляко, глутен, яйца, ядки.
След изтичане на тези 2 месеца храните започват да се въвеждат. Принципът обикновено е: въвеждаш една храна от конкретна група (например прясно мляко от група млечни) и се наблюдаваш как ще реагираш след това в рамките на следващите 4 дни. После въвеждаш нова храна. По признаците, които тялото ти дава, се определя дали имаш непоносимости към конкретна храна / група храни.
Само че информацията в статията е много подвеждаща - особено частта с изключването на някои зеленчуци и плодове.
Има и друг вариант - правиш си кръвен тест за IgG тела, чрез който се определя към коя храна имаш непоносимост и в каква степен. На база степента се решава колко време да изключиш дадената храна, а останалите храни (които можеш да ядеш) ги консумираш на ротационен принцип - в рамките на 4 дни не повтаряш дадена храна.
И аз смятам, че бременността не е период, през който те първа да правиш подобни експерименти. А пък и едва ли усещанията след консумацията на дадена храна ще са обективни точно през този период.
Още нещо - елиминационната диета (в която изключваш всички алергени по едно и също време) със сигурност НЕ е добра идея за бременни жени.
Другият вариант (кръвен тест) може и да се пригоди, тъй като реално се вижда как реагираш към различните храни и не се налага да изключваш всички групи. Може да се окаже, че имаш алергия към прясно мляко например, но нямаш към зряло сирене. Може да се окаже, че имаш само към млякото, но не и към глутен - т.е. имаш конкретни данни за теб, тялото ти и твоята имунна система, което е нещо индивидуално. Не съм специалист, но и за това не съм сигурна дали е ОК точно сега да пробваш. Още повече, че щом имаш и съвет от лекаря си да не експериментираш.
При елиминационната диета изключваш по начало всички алергени, защото се знае, че по принцип са алергени. Но това определено е голямо ограничение - ти изключваш глутен, млечни и зърнени, но може изобщо да не си алергична към глутен и млечни обаче ти няма как да го знаеш.
Малко е късно и мозъкът ми е лееекинко пред заспиване. Надявам се да съм изразила ясно мисълта си. :))
Ако искаш просто да четеш по темата от любопитство:
Елиминационна диета: http://www.precisionnutrition.com/elimination-diet (така търси в интернет - “elimination diet”, а не “палео автоимунен протокол”);
Имунно хранене: може да опиташ в търсачката с ImuPro
29.08.15
00:31
Интересни неща тук, отблезвам си за четене по подробно утре с кафето :)
Вероника, страхотно изложение, много изчерпателно и синтезирано. Това са и моите съображения :) . Трябва да си прочета поста, за да видя какви съм ги нацвъкала в полузаспало състояние. За въпросния автоимунен протокол разбрах покрай търсенето ми на информация дали и как храненето се отразява на нивата на хомоцистеин при хора с моята мутация. Тогава прочетох повече за елиминационната диета и как я прилагат спрямо него. За съжаление, точно както отбелязваш ти, не съм намерила достатъчно надеждни източници до този момент, на повечето места си правят реклама на методите, което ме кара да не бъда съвсем сигурна дали изобщо искам да се захващам с този метод някога. Все пак съм един незавършил биолог - за да ме убедят в нещо, трябва да се постараят поне с прилична публикация на базата на научни проучвания :) .Линка дадох, защото в него нещата са синтезирани на кратко - яж това, не яж това. Аз лично бих предпочела по-мързелив вариант с изследване на антитела и консултация с диетолог след родя и спра да кърмя. Стига да се убедя, че този метод работи, тъй като до момента не ми се е налагало да го проучвам. Но имам време за тези неща. Сега съм се концентрилала върху проучвания на бебешки колички и четене за изпити :).
Мнението беше редактирано от BP на 29.08.15 10:56.
Реших да променя сплита. Вместо да деля мускулните групи в две тренировки ( горна и долна), ще имам повече полза ако го разделя на три: А:гърди+гръб; Б: рамо+бицепс+трицепс; В: крака. Преди, когато залагахме на по-висока интензивност с кръгове и комплекси от комбинации от многоставни упражнения и изолации, делението ми беше ОК и работеше в моя полза, бях доволна от резултатите. Сега нуждите са различни, тренировките са нискоинтензивни, сериите са от 1 упражнение, с дълги почивки и усещам, че по този начин ще мога да отделям нужното внимание на всяка мускулна група, без да рискувам претоварване и без да си губя времето в залата.
За вчера 28.08
Ден за почивка, готвене на кюфтета и подлютяване :) с подправки (devil)
Храната
Кафе с мляко и 1 зелена ябълка
30 гр. овесени ядки с 200 гр. к. мляко и шепа сушени червени боровинки
125 гр. извара с 1+1/2 суп. лъжица зехтин, черен и лют червен пипер, 10тина маслини, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб със здхтин и чесън, салата домати и краставици
1 кюфте от смлян свински шол (100 гр. ), салата от зрял фасул (3 големи лъжици), салата домати и краставици
Сладолед
Вода към 3.5 литра
Добавки - обичайните
Днес 29.08
Кратка обиколка по магазините
Тренировка:Рамо+бицепс+трицепс
раменна преса с дъмбел, от стоеж, без опора 4х10@4кг.
лат. раменно повдигане с дъмбели - 2 серии както следва: 10х1.5 кг., 10х2 кг., 10 х 3 кг и обратно до 1.5 кг. общо 60 повторения на серия.
флай пек машина за задно рамо 2 х 12@10 кг. и 2х 10@10 кг.
трицепсово разгъване на скрипец 4х10@7.5 кг.
бицепсово сгъване на долен скрипец 4х10@5 кг.
Храна:
към 11: кафе с мляко, палачинка от 1 яйце с 1 суп. лъжица овесени трици, 100 грама сирене, 10тина маслини и 1 краставица
към 15 (преди тренировка) :1 препечена филийка пълнозърнест хляб със зехтин, лъжица сусамов тахан и 1 ябълка
вечеря: салата домати и паста: пресни талиатели с домашно босилеково песто, сметана и пармезан (как им липсваха 1 или 2 чаши бяло, сухо вино.....)
По-късно може пъпеш.
Водата до сега е 2.5 литра, но денят не е свършил.
Добавките ще са същите.
Вчера правихме барбекю с приятели в Искърското дефиле. Хубаво беше, но на мен топлото не ми понася. Започвам да се притеснявам как ще изкарам 2 седмици на море.
Храна
палачинка от 1 яйце и 1.5 суп. лъжици овесени трици направена с масло, краставица, 10тина маслини и 100 гр. сирене, 1 ябълка +кафе с мляко
Пържола от свински котлет, печени тиквички с песто, печен лук, печени гъби с масло, салата домати и краставици, 1 филия бял хляб, запечена на барбекюто и дебело намазана с песто (преглъщам гладно при спомена :) )
5 големи сливи
1 чаша прясно мляко
Вода - 4 литра
Добавки - л-метил фолат, магнезий, рибено масло, селен, вит. за бременни, вит. ц
Движение - навъртане около скарата заедно с котките от околните къщи.
Мнението беше редактирано от BP на 31.08.15 09:19.
Много съм щастлива тази сутрин! Бях на контролен преглед при ендокринолога ми. Хормоните ми са, цитирам: “Идеални за срока на бременността.” Направо ми идва да литна и да си ударя дупето в тавана от кеф :) ! Направи ми впечатление, че в лабораторията на Университетската ендокринология, референтните стойности за TSH са доста по-консервативни, спрямо тези, които се посочват от лабораториите на други големи болници в София, при една и съща мерна единица. При FT4 - обратно, реф. стойности са в по-широки граници. Вчера забравих да пусна кръвна захар, но не исках да ме дупчат пак днес.
За вчера:
Храна:
Зак. - 1 яйце, 1.5 суп. лъжици овесени трици и резен масло на палачинка, 50 гр. сирене, 10 маслини, 1 краставица (към 10 сутринта) и кафе с мляко.
Обяд- 1 свинско кюфте, бобена салата на корем, 1 домат ( към 16:30)
Сл. зак. 1 - овесени ядки с кисело мляко и сушени, червени боровинки (към 17:30). За първи път изпитах крейвинг за конкретна храна-к.мляко (dull) .
Сл. зак. 2 - сини сливи ( към 19)
Вечеря - 4 пълнозърнести тортили с хумус, към 200 гр. сирене и шопска салата и 1/2 безалкохолна бира (просто не можах да я събера цялата (giggle) )
Движение - 4 часа чистене.
Вода - 3 литра
Добавки - същите
В книгите, които чета за бременността, пише, че за да се храни оптимално бебето, майката трябва да се храни по-често и на по-малки порции. Препоръката е дневния прием на храна да се раздели на 5 хранения. Забелязвам тенденция при себе си, от последните 2 седмици, да разреждам храненията и да намалявам броя им, за сметка на количеството, а след това ми става тежко, защото стомахът ми вече е притиснат и май няма същата вместимост като преди. Ще трябва да се понасиля малко и да обърна тренда.
Днес мисля да правя крака. Тренера няма да е с мен, ще трябва да намисля тренировката предварително и да я обсъдя набързо с него, преди да я започна.
Тая нощ не спах добре. И сега ми е едно свито и притеснено. Всеки път е така преди консултациите с АГ. Вярвам, че всичко е наред, но въпреки това се филмирам.
Тренировката вчера - legs day
-10 мин. крос тренажьор
-клек със собствено тегло 4х15 (колкото повече ми расте корема, толкова повече ми се прецаква техниката на клека. не че някога е била идеална, но беше станала доста прилична през последната година).
-сумо клек със собствено тегло 4х15
-щях да правя напъди, но единия ми палец е набит и боли при напъд, в следствие на което се кривя цялата. Зарязах ги.
-leg extension 4x10@7.5 kg.
-abductor mach. 4x25@25 kg.
-adductor mach. 4x25@20kg.
-kick back на долен скрипец с изпънат крак 4х10@7.5 кг.
-сет махове и кикове с крака 3 серии
-разтягане и фоум ролер
Мисля другия път да увелича броя на клековете. Те ми се струват най-смисленото нещо в цялата тренировка.
Храна
Зак. - 30 гр. овесени ядки с кисело мляко и сушени боровинки, кафе с мляко
Зак. 2 - 2 ябълки
Обяд - 2 цели яйца на тиган с масло, 100 гр. сирене, 10 маслини, 1 розов домат, 1 краставица
Сл. зак - 10тина сини сливи, 1 праскова, 1 ябълка
Вечеря - 1 свинско кюфте, 2 суп. лъжици бобена салата, 3 суп. лъжици салата от варен нахут и пресни моркови, подправена с листа сушена целина
Добавки - същите +вигантола, който не забравих.
Вода - 4 литра някъде.
Мнението беше редактирано от BP на 02.09.15 10:36.
Вчера щях да тренирам гръб-гърди след прегледа, но много се проточиха нещата, имаше голямо закъснение, не бях обядвала до 3 и започнаха едни недоволни ритници..... Само се притеснявам напразно. Вчера го гледаме на ехографа, че си смуче пръста. Докато го нагласим за снимка, се обърна и сега имам снимка на дупе (mooning). Ама пък изглежда, все едно че прави клек (muscle) .
Храната за вчера:
2 препечени филийки пълнозърнест хляб, 200 гр. к. мляко, 100 гр. сирене, ябълка и кафе с мляко
Обяд - доядох последно кюфте, салатата с нахут и моркови, 1 домат
Сл. зак. 20тина сини сливи и 1 праскова
Вечеря - 4 пълнозърнести тортили с масло и сирене, 3 суп. лъжици снежанка и 1 домат
Движение - разходка по лаборатории и вечерта в парка
Вода - 4 литра и малко
Добавки - Същите. Смениха ми магнезия с магнезиев цитрат, трябва да започна и флебодия.
Мнението беше редактирано от BP на 03.09.15 16:15.
Вчера нещо беше крив ден. В сряда съм си забравила сака за тренировки в колата. Вчера решавам да ходя по-рано през деня до залата и хоп - нямааам сак. Не че нещо, ама вече само един чифт маратонки са ми удобни и те са вътре. Голяма драма се оказа промяната на ходилата при бременност. После ми вдигнаха кръвното от работа. Мъжът ми и той го закъса вчера в работата и успя да се откачи чак към 8:30….. Заедно с моя сак. Тренировката отече. Шанс! За сметка на това вечерях с едни приятели. Те пиха бира, аз преглъщах :( .
Храна
Зак. - 150 гр. извара със зехтин, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб и кафе с мляко
Зак. 2 - 2 нектарини
Обяд - 2 бъркани яйца с масло, 90 гр. сирене, 10тина маслини, 1 авокадо и 1 домат
Сл. зак. - 2 ябълки
Вечеря - таратор и 1/2 пица
Вода - около 4 литра
Добавки - същите
Движение - нервно обикаляне из апартамента, докато проведа 4566788964 служебни разговора. Крачкомерът на телефона ударил над 2000 крачки (dull).
Мнението беше редактирано от BP на 04.09.15 11:27.
” Те пиха бира, аз преглъщах . “-не е нужно да преглъщаш.Нищо няма да ти стане от една малка глътка.Аз не съм пила от ученическите си години,че имах едни изпълнения...Сега (преди да забременея) да си пийна най-много половин плодова бира или половин чаша бяло вино или до 50гр водка,но много рядко.От както съм бременка ;) много ми се пие обикновена бира.Като гледам потната бутилка направо устата ми се “налива”.Една вечер по изключение си пийнах малко повече бяло вино и няма да ти кажа Бебо как танцува цяла нощ...!Направо съжалих детето.Пийвам си една,две глътки-мисля,че не пречи.Пък за пропуснатата тренировка приеми го като знак на съдбата да си починеш.Пък и слушай тялото си!Точно в бременния момент то се нуждае от малко по-различена начин на живот!Успех! :)
SP, благодаря :) . Странно е, преди не ми се пиеше бира. Винаги съм предпочитала чаша вино пред 1 бира. Откакто забременях ми се допива. Или пия по няколко глътки от бирата на мъжа ми, или пия безалкохолна. Истината е, че не ми харесват бирите, които пиха приятелите ми, затова не ги “глобих” :).
Не съжалявам за тренировката, но ако трябва да бъда честна, чувствам се обездвижена. Много рязко се застоях вкъщи и понеже имам клапна недостатъчност на дълбоките вени на краката, гледам да ги държа вдигнати на дивана, за да не се надуват и да не направя разширени вени. Та по цял ден прекарвам на дивана - чета за изпити, помагам на колегите, проучвам други интересни неща, за които преди нямах време, но вечер тялото ми крещи, че иска да излезе и да се движи. За разходки ми е много топло, а и тичам до 00 през 10 мин. та не е много приятно. Иначе почивката ми се отразява чудесно, само движението ми е малко. Сега ми е паднало да почивам - възползвам се :) .
Вчера най-накрая тренирах гърди и гръб.
lat. pulldown в подхват 4х15@20кг на скрипец
lat. pulldown тесен надхват 4х15@20 кг. на скрипец
гребане/придърпване на хоризонтален скрипец 4х12@20 кг.
гребане с дъмбел 4х10@8кг.
флайс с дъмбел 4х15@4 кг.
chest press mach. 4x10@5 kg.
10 мин. на пътеката (докато избистрим с мъжа ми какво ще вечеряме)
разтягане и фоум ролер
Бутнах някои от тежестите една идея по-нагоре и ми е много по-добре. Според мен 2 упражнения за гърди са ми малко, според тренера са ми съвсем ОК.
Храна:
зак. 1- 2 препечени филийки пълнозърнест хляб с масло, 100 гр. сирене и 200 гр. к.мляко, кафе с мляко
зак.2 - 2 зелени ябълки
Обяд- 2 бъркани яйца с масло, 150 гр. извара, млечна салата и 10тина маслини
сл. зак 1- 3 нектарини
сл. зак 2 - чаша какао с известно количество кокосово мляко вътре.
вечеря - мл. салата, 1 домат, 150 гр. сирене, 2 препечени филийки черен хляб със зехтин и 10тина маслини, малко пъпеш
Вода - около 4 литра
Добавки-същите
Мнението беше редактирано от BP на 05.09.15 08:53.
Вчера беше динамичен ден! Предния ден тренера и мъжа ми в един глас заявиха, че им се яде баница :). Станах в 7:30, направих им баница, в 10 бях в залата, тренирах крака, прибрах се, за да се приведа в приличен вид, после обиколка по магазините от 1 до 15:30, след това подстригване, педикюр и маникюр. В 8 бяхме на рожден ден. Преди да забременея наричах това “спокойна събота”.
Храна
Зак.- 30 гр. оведени ядки с кокосови стърготини и 200 гр. к. мляко, кафе с мляко
Зак. 2 - 2 нектарини
Обяд - 1 малък съб с риба тон, 1 куки
Сл. зак. - останалото последно парче от баницата и 1 ябълка
Вечеря - шопска салата и няколко панирани сиренца. На малкото същество не му хареса музиката в заведението и ме наказваше цяла вечер (punch). Още не съм свикнала с тези движения и всеки път се стряскам от тях. И на мен не ми понесе музиката и контингента на заведението - трябваше да се утеша с 1/2 кутия сладолед (devil) и малко нормална музика (rock) . Изслушах някои стари класики и си легнах.
Тренировка: Legs day
-клек със собствено тегло 4х20
-сумо клек със собствено тегло 4х15
-leg extension 4x10@7.5 kg.
-abductor mach. 4x25@25 kg.
-adductor mach. 4x25@20kg.
-kick back на долен скрипец с изпънат крак 4х10@7.5 кг.
Крачкомерът на телефона е отчел 8 км. вчера. Като се има предвид как ми бяха отекли краката вечерта - няма да се учудя ако е реално отчитането.
Добавки - същите
Вода - 5 литра и нещо (ше ръждясам скоро :D )
Мнението беше редактирано от BP на 06.09.15 13:19.
Цяла нощ не спах, а сутринта ме събуди цигански оркестър под терасата (tmi) ! Да ми бяха изиграли една ръченица в леглото (punch) ! Бахти хората, за първи път ми се случва такова нещо, откакто живея в този квартал - 8 години вече. Още свирят, а аз се свестявам с кафе и заглушавам “Ела се вие, превива” с Back in black . Тъй! Помрънках! За съжаление все още прекалено много ми се спи, за да им сипя качествено!
Вчера поспахме, помързелувахме, после ходихме малко по магазините. Доволна съм, за един уикенд успях да посъбера някакъв приличен “бременен” гардероб за есента, като само дънките са за бременни. Всичко останало е от нормални магазини, защото дрехите за бременни са: 1. Ужасно скъпи предвид съотношението цена/време на експлоатация; 2. Ужасно грозни или в най-добрия случай скучни и безлични.
Вечерта ходихме на кино и гледахме Southpaw. Страхотен филм, изключително силен емоционален заряд има, поревах доста :) . Джейк Гиленхал не просто направи невероятна роля, но и ме впечатли с физическа трансформация. Имах чувството, че поне година е живял в боксова зала, показа типична “боксьорска” физика и прилична техника.
Понеже се подух от водна задръжка, менюто вчера беше семпло:
Палачинка - 2 яйца и 2 суп. лъжици овесени трици, 1 чаена лъжичка кокосово масло. Стана много вкусна с кокосовото масло, но отне повече време, защото я пекох на ниска температура. Гарнирах я с 3 суп. лъжици снежанка, няколко маслини и плочка сирене. Това беше към обяд. Преди киното забърках една салата - айсберг, настъргани моркови, домат, сирене на кубчета, сурови сусам и кедрови ядки. Още в салона не ми стискаха нито обувките, нито пръстена. Водата беше към 4.5 литра.
Добавки - същите
Тази сутрин се теглих - 70.4 кг. в 20та г.с. Хем не ми се иска да качвам много, хем се притеснявам, че изоставам с теглото и вече не е в здравословни граници според онлайн калкулаторите. Ще го коментирам днес с лекарката, така и така ще ходя да си взимам резултати от изследвания.
Мнението беше редактирано от BP на 07.09.15 12:52.
Вчера беше къс ден, заради късното ставане и многото задачи.
Трябваше да мина през лекарката, за да потвърди, че мога да пътувам със самолет и да ми преиздаде болничния - 3 часа с чакането. После ходих да купувам куфар за ръчен багаж, защото се оказа, че авиокомпанията допуска до 15 кг. нормален багаж - на коя жена ще и стигнат 15 кг. багаж за 2 седмици на море (giggle) ! Само куфарът ми тежи 7 кг. (fubar) !!!!! Да не говорим, че половината му обем ще е зает от лекарствата и добавките, които ще ми трябват за 2 седмици. Имам да разпределя и козметика за 2ма души, като си вземем и обувки, маски, шнорхели и по някоя връхна дреха - не знам. За плавници не смея и да си помисля да нося. Моите хора искат да се качваме на Етна, т.е. по един чифт големи, туристически обувки за трек отгоре + софтшели, защото ме предупредиха, че ще ми трябват дори и при качване с автобуси и въжена линия (май такава беше). Ако не им намеря място, няма да се качвам. И без друго нещо не съм навита да дишам вулканични газове с бебе в корема. Нещо не ми е ясно как ще се справим с това ограничение за багаж. Дано успея да се събера някак си. Трябваше и други неща да свърша, но не остана време. Останаха за тази сутрин, а тази сутрин ми се обадиха да свърша някакви спешни неща от офиса и така до сега.
Храната вчера:
закуско - обяд - 2 яйца с овесени трици, плочка сирене и салата домат, краставица и авокадо
като се прибрах - 2 нектарини
Вечеря - към 300 гр. филе от сьомга (толкова беше сурово) и неизвестно количество картофена салата. 1 безалкохолна бира и грозде за десерт. Ядеше ми се сьомга от поне 1 месец насам, но нямаше читава и вчера направо си прекалих.
Водата беше около 3 литра
Движението - много търчане по задачи
Добавки същите.
Отивам да си правя списъците, че имам много неща още за подготвяне.
Не минаха тези дни както ги бях планирала, някакви допълнителни неща изкочиха да се правят, други не съм успяла да свърша, единия ден се наложи да си полежа... Спазих максимата - ако искаш някакви неща да не се случат - сложи ги в график :) . Време за тренировки не остана :( .
Вторник 8.9
Закуска - плодове на 2 пъти и кафе
Обяд - омлет от 3 яйца и 100 гр. сирене, салата домати и краставици
Следобед - плодове
Вечеря с приятели - зелени салатки с пармезан и кротони, 1 панирано топено сиренце и 1 панирано кашкавалче, малка, много тънка и много вкусна пица с 5 сирена, малка безалкохолна бира и две мини чийзкейкчета с кайсиево сладко.
Вода - 3 литра
Добавки - същите
Движение - по задачи следобед
Сряда 9.9
Цял ден имах болки в кръста, следобед се опитаха да се появят контракции. Спрях ги, но лежах цял ден и ми беше много депресирано. Имах си задачи, но приоритета е друг :) и предпочитам да се пазя.
Закуска - 200 гр. к.мляко с овесени ядки и кокосови стърготини
Втора закуска - плодове
Обяд - 3 бъркани яйца с масло, плочка сирене, 10тина маслини, салата домати и краставици
Вечеря - салата айсберг, моркови, домат, сусам, кедрови ядки, плочка сирене, филийка черен хляб с масло и мед и малко пъпеш
Вода - към 2 литра
Движение - до хладилника и обратно
Добавки - същите, но с увеличено драстично количество магнезиев цитрат
Днес 10.10
Денят започна с посещение при зъболекаря. Мина идеално, само дето мен от зъболекар ме е шубе повече, отколкото от раждане. Държах се прилично и се самовъзнаградих със тортичка след това :) .
Закуска - овесени ядки, 200 гр. к.мляко, кокосови стърготини и кафе с мляко
Обяд - зелени салати, чери домати, сирене халуми, някаква китайска салата с оризови спагети, краставици, гъби и водорасли.
Награда (че изтърпях зъболекаря) - една торта в “100 гр. сладки”
Следобед - 1 ябълка и малко грозде, след 2 часа сън :)
Вечеря - 3 яйца на очи с канапе от 200 гр. сирене, зяляти с разтопено масло и салата домати и краставици.
Вода - към 2 литра
Движение - обиколих малко магазини да си свърша работа и чистене вкъщи.
Добавки - същите с многото магнезиев цитрат.
Напоследък започна да ми се яде все повече сладко, особено вечер. Странно!
Мнението беше редактирано от BP на 10.09.15 21:24.
Днес е ден за хейт. Който се дразни, да не чете по-надолу.
Вече съм си накрая на силите! Вчера пих някакъв чай вечерта, който брутално ми свали кръвното. Днес цял ден не мога да се свестя и съм с едно тъпо главоболие. Позволих си да пия второ кафе даже!
Цял ден търча - сутринта ходих до болницата - не ми е готов болничния! Трябваше в сряда да е готов, а днес е петък! Викат ми- елате утре! Аз утре самолет ли ще хващам или болничен ще ходя да взимам и да нося в офиса!?!?? Аз съм си виновна, че не се обадих да проверя предварително! Щях поне да спестя разкарването.
Звънях в счетоводство, дали всеееее пак не може на 28ми да им го занеса. Ами оказа се, че можело. Обясниха ми колко им липсвам и как всичко се е забатачило до немай къде и не знаят как ще я карат така. Да се жалват на който трябва - аз две години и половина молих за втори човек, който да ми помага, защото работата е много, а никой друг дори не е наясно какво точно върша и как. Трима директори имат частична представа, един колега и той, но никой няма и не пожела да види цялата картинка. Обяснявах, че не е правилно така, но никой не пожела да чуе. Налагало се е да пиша оферта за търг болна с 39 градуса температура и с бъбречна криза, надрусана с болкоуспокояващи. Дали не ни дисквалифицираха, заради грешките, които направих. Никой не посмя да обели дума по темата след това. Като се разбра за Хашимотото обаче, се стреснаха да не стане бела и ме оставиха на спокойствие да бременея. За което всъщност съм им страшно благодарна, защото можеха да си затворят и за това очите. Сега ме търсят само като стане съвсем напечено.
След това ходихме да обядваме, да обменим някакъв кеш и да вземем някави дреболии, които видях че липсват в последния момент. После стягах багаж. Как така се получава, че всеки път стягам багаж за двама души, мъж ми слага 5 тениски в куфара, принадлежности за бръснене, а на летището съобщава: “Жените са сташна работа. Моята два дена стяга багажа, от 2 седмици прави списъци, а аз бях готов за 15 минути.” ?!?!?! Другия път ще го оставя да си глади сам ризите, тениските, панталоните. И няма: “Ама сгъни ми ти ризите, защото аз не знам как” с поглед на гладно кученце. Ще го оставя да си подбере подходяща козметика, защото неговата кожа става с цвета на варен рак, не моята. Сам да си подбере подходящи лекарства за 2 седмици. И да си пакетира всичко. После аз ще разказвам, как 2 седмици е правил списъци и е събирал багаж, а аз съм била готова за 15 минути (днес гладих 2 часа, имаше 2 мои блузи в целия куп). Повече на двуседмични почивки не тръгвам. Много съм бясна.....А днес който пита си остана в нас, за да събира багаж. Освен да направи кочина в хола, друго не е направил май! Утре сутрин ставам, лакирам си ноктите и до обяд не пипвам нищо, за да не си разваля маникюра.
Разбирам, че е уморен, има наистина много работа, притеснява се за мен, търчи с мен по болници на всички прегледи (а те не са малко), но май беше и за двама ни по-добре днес да беше отишъл на работа, за да не ми се пречка и да не ме дразни, как “събира багаж” пред телевизора. Не искам да се карам с него сега, знам, че умората допринася за лошото ми настроение. Утре в самолета, ще му обясня спокойно и без нерви, за да разбере правилно и да не се стига до препирни.
Храна:
Закуска - овесени ядки с кокос и 200 гр. к.мляко, кафе с мляко
Зак. 2 - 2 ябълки и една нектарина, докато го изчакам да стане и да отидем да обядваме някъде.
Обяд - картофена крем супа с кротони и овчарска салата, солен яйрян, няколко хапки хляб
Следобед - късо еспресо, нектарина
Вечеря - печени картофи, плочка сирене, салата от настъргани моркови и краставици, сусам и зехтин
Добавки - същите.
Вода - май 3 литра. Не съм много сигурна.
След вечеря имах някакъв ужасен крейвинг за сладко - след целия въглехидрат днес! Не съм ОК с тази храна, но колата от сряда е на бояджия, аз не искам да остава нищо в хладилника, за да не намеря вътре нови форми на живот след 2 седмици.
Такааа, най-сетне докопах интернет в хотела :).
Май е започнало да ме хваща бременно безсъние някакво. Будя се в 5 местно време и трудно заспивам. Е, поне успях да докопам нет.
Пътуването мина ОК. Голямо шубе в самолета ( както обикновено ), даже поплаках малко на излитане (което вече беше странно). От нерви си докарах контракции, но бях подготвена, че може да се случи пих си магнезия и но - шпа-то и работата заспа. Не усетих как мина времето. На летище София персонала пропусна да забележи, че съм със свърх багаж и не ме таксуваха за допълнителните 5 кг. - спестиха ни едни 50 евро, да са живи и здрави. Имахме двучасов трансфер с автобус от летището до хотела, който ме довърши - вечерта бях каталясала.
Времето е хубаво и топло. Водата е топла, но за съжаление има вълни и е мътно, не се вижда на 15 см. Следобед на плажа на хотела не остава почти никой и е хипер спокойно - 10тина километра плажна ивица само за 7-8 човека :). От петък ще вземем кола под наем, но малко се притеснявам, че в тези жеги няма да ми понасят обиколките. А и честно казано, лежането на плажа в момента ми се отразява добре и не искам да се товаря излишно. Вече съм твърдо решила, че ако реша да разглеждам Сицилия, а аз вече почти съм го решила, ще дойда през март или в началото на април - температурите ще са човешки и няма да ме съблазняват плажовете. Всъщност, определено ще дойда пак, защото виното е страхотно, а аз не мога да му се насладя в момента.
Хотела е ок, но е в средата на нищото (или по-скоро на един огромен и пуст плаж ). Като цяло ми оправда очакванията, другите обаче нещо не го харесаха. Не знам какво са очаквали, аз предпочитах друг хотел, но всички ревнаха че нямало смисъл да се дават толкова пари. Не беше чак толкова голяма разликата. Сега се оплакват.
Храната е много вкусна и е различна на всяко хранене, което до сега не ми се е случвало в хотел. Плодовете са страхотни и са цели, ненарязани. Благодарение на това, като цяло успях да си запазя режима на хранене почти непроменен. Пия по 4 или 5 литра вода на ден, пия си добавките, бебока ме рита и ходя на плаж - пълно спокойствие, което идеално ме устройва. :) Като цяло усещам засилен апетит и глад за протеини - вече ям месо, риба или яйца на всяко от трите основни хранения. Мисля, че е нормално, тъй като съм в период, в който за две седмици малкото трябва да скочи двойно на тегло.
Движението се състои в разходчици в парка на хотела.
Има още час до закуска, а аз огладнях. :)
ПП: И тук, както и в Рим, пиците и пастата не стават. За сметка на това, всичко останало е на светлинни години пред нашата храна, като качество, вкус, разнообразие и начин на приготвяне. Италианците определено знаят как да приготвят месо, морски дарове, млечни продукти, антипасти (особено постните зеленчуци, които са добре овкусени и термично обработени). Сладоледа няма да го коментирам, ще ходя на някакво специално място, за което казват, че правят най-добрия сладолед в цяла Италия- мнооооого високо ми вдигнаха очакванията.
Един бърз отчет през телефона. Почивката си тече, но времето минава ужасно бавно. Преяждам почти всеки ден и то на вечеря, увлечена в разговори, шеги и закачки. Реших да не обикалям с компанията, защото е адска жега - вчера беше 38 градуса :(. Днес всички заминаха към Таормина (на 230км от тук) и ме оставиха да пазя плажа заедно с италианските пенсионери и другите бременни жени (това е контингента почиващи -пенсионери, бременни и майки с бебета). В момента е 32 градуса, а часът е едва 10. Прохладно е само на плажа, защото има силен вятър. За сърфистите е рай - вчера преброих 60 кайта в морето. И са много добри - страхотна гледка са.
Чувствам се ужасно обездвижена и всичко ме боли. Ще потрая още малко.
В градината на хотела е пълно с едни дребни, симпатични гущерчета. Има една луда бременна, дето ги гони заедно с малките деца :)
Качвам едни дебели, коремести, плажни снимки. Начало на 6ти месец :).
Писах вчера отчет, но връзката се скапа и не успях да го пусна. Вече нямам търпение да се прибера - всичко ми дотегна. Най-неприятно ми е обездвижването. Гъбът ми е схванат жестоко от недостатъчно движение, кръстът ме съсипва от болки. Като легна и се чува пукане на стави...Как живеят обездвижени хора, не ми е ясно. Ще избутам някак до петък и в събота рано сутринта пътуваме към България. Сигурно ако трябваше да се връщам на работа след почивката нямаше да говоря така.
Вчера върнахме колата под наем и поне вече не съм сама по цял ден. Мъжа ми и приятелите ни са навъртели 2000 км. за 4 дни. Скапани са тотално, но поне успяха да разгледат нещо.
В събота пристигна нова група българи. Предните бяха клуб 3та възраст, но повечето бяха ведри хора с прилично добро възпитание. Сега дойдоха някакви нецивилизовани киселяци на средна възраст и едновременно се дразня и учудвам от поведението им - тези хора сами правят съществуването си мизерно и нещастно.
Утре, по това време вече ще съм си вкъщи :) . Всички нямаме търпение да се приберем, хвана ни носталгията, а и задачите започнаха да се трупат притеснително.
Последните няколко дни температурите паднаха до нормални стойности и вече държи всеки ден около 25 градуса. За съжаление има вятър и на мен ми е хладно на плажа, но на басейна е завет. Тази сутрин беше тихо, сега пак задуха и аз реших да остана в стаята да почивам преди голямото събиране на багаж. Нещо и едното рамо ме боли и май ме е понадухало.... Дано да ми де размине.
Храната няма да я коментирам. Само ще кажа, че всички тъпчем сладолед на макс, защото такъв сладолед има само в Италия. Другото място за сладоледен туризъм е Дания. Другаде, за сега, вкусен сладолед не сме намерили, включително хора, които са обикаляли повече от нас са на същото мнение.
Гледам, че крачкомера на телефона отмерва по около 7000 крачки на ден - долу горе това ми е движението.
Имаме нов режим - не спим по цяла нощ, защото бебока, който ми расте в корема, не се спира нощем. Спортист! Вече корема ми видимо подскача при някои движения. Другата седмица ще ходя на фетална ехокардиография и фетална морфология - нямам търпение да видя колко е пораснал :) . Ако съдя по силата на ритниците и големината на корема, трябва да е дръпнал доста през последните 3 седмици.
Отивам да опитам да взема малко сън....
Мнението беше редактирано от BP на 25.09.15 15:51.
Бъдещо мамче,живее се вече от среща на среща с малките душички.Всеки път чакам с нетърпение всяка среща.Имай в предвид,че в последните месеци се ходи по често при АГ.Вълнението е голямо,когато играят :) (party) .Имат и моменти,когато се закачат.Когато усетиш,че е будно погали мястото с ръка и ще видиш,че ще ти отвърне! :)
казано от S. P. на 25.09.15, 16:55:
Бъдещо мамче,живее се вече от среща на среща с малките душички.Всеки път чакам с нетърпение всяка среща.Имай в предвид,че в последните месеци се ходи по често при АГ.Вълнението е голямо,когато играят :) (party) .Имат и моменти,когато се закачат.Когато усетиш,че е будно погали мястото с ръка и ще видиш,че ще ти отвърне! :)
:)
Аз като погаля и той се кротва. Като викна татко му да сложи ръка и да усети движенията, съвсем се спира. Има си характер вече :) малкото човече.
За първи път не сме го виждали толкова време - 3 седмици и сме се затъжили. Заради тромбофилията ходим на ехография с доплер на всеки две седмици. Сигурно ще продължим така до края. Сега като знам пак каква серия от прегледи ме чака като се върна... Не ми се мисли.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече