07.08.15
23:44
Здравейте, от няколко дена ме мъчи 1 въпрос. Започнах да консумирам редовно канела 54г фибри на 100 грама продукт. В момента я ползвам в рецепта за бананови палачинки (яйца,мелени овесени ядки и банани), за да свали гликемичния индекс на бананите. В банана има 12гр монозахариди, следователно колко фирби трябва да добавя като грамаж, за да се получи достатъчни нисък гликемичен индекс, за да си ги хапвам спокойно. Знам че овесените ядки и яйцата свалят допълнително, но да приемем хипотетично че ям само банан с канела то тогава какво би било правилното съотношение, за да мога да си го смятам за в бъдеще.
Темата беше редактирана от Георги Димов на 08.08.15 15:20.
08.08.15
15:49
09.08.15
01:26
Това не го бях прочел благодаря. Но това ме обърка доста. Значи няма смисъл да добавям фибри към храната си ? И тяхната функция ли е мит ?
Мнението беше редактирано от Георги Димов на 09.08.15 01:28.
09.08.15
08:16
Кое те обърка по-точно?
Сподели какво си разбрал, за да дискутираме.
Идеята ми беше да ти покажа, че няма нужда да се вманиачаваш до такава степен по отношение на гликемичния индекс.
Фибрите имат здравословни ползи и е хубаво да присъстват в менюто.
Друг е въпросът защо смяташ, че можеш да ги набавиш само от канела.
Колко г канела ядеш ежедневно?
ПП: Eто тук можеш да видиш гликемичния лоудинг на бананите.
Моят съвет е да си направиш палачинките, да си ги изядеш с кеф и без да се вманиачаваш в подобни сметки.
Стреми се да имаш достатъчно зеленчуци в менюто си (цялото меню за деня).
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 09.08.15 08:32.
09.08.15
21:52
Обърка ме факта където са давали на 2ма човека храни цяла година съответно само с нисък и само с висок ГИ и накрая да няма разлика ??? Значи да спирам овеса и да почвам с 3 4 чаени лъжички бяла захар и съм готов ! Калориите ще са еднакви. Защото излиза че само калориите са важни, абсолютно нищо друго. Ако може това само да обсъдим.
09.08.15
22:10
Ето ти още един материал, но искам да наблегна на този цитат от него:
“Тук сме обаче, за да степенуваме. Понеже въпросът може да бъде разглеждан от много гледни точки, ще уточним конкретна и ще разсъждаваме спрямо нея. Твърденията, които ще последват в тази статия, се отнасят до регулирането на теглото. Натъртвам на думата тегло, а не телесна композиция. Ще разберем как да манипулираме какво показва кантарът, а не как се изменя външния ни вид, кога горим повече мазнини вместо мускули, или обратното.”
Едно е да говорим за свалено/качено тегло, а съвсем друго е да говорим за телесна композиция и каква част от това свалено/качено тегло са мускули и каква - мазнини.
Ако говорим само за първия случай, то да - калориите са основният фактор. Ако вече намесим и телесната композиция, то трябва да се споменат и източниците на тези калории. :)
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4827_koe-e-po-vazhno-za-otslabvaneto-broi-kalorii-ili-vid-hrana-chast-i#ixzz3iLWzIAmW
Ето и втора част: http://www.bb-team.org/articles/4828_koe-e-po-vazhno-za-otslabvaneto-broi-kalorii-ili-vid-hrana-chast-ii
В нея натъртвам на този цитат:
“Тази статия разглежда движението в теглото и доказва, че калориите са определящият фактор. Това по никакъв начин не означава, че макронутриентите не са важни или че НВД и ВВД биха имали еднакъв ефект върху телесната композиция.
Количествата протеин, мазнини и въглехидрати трябва да бъдат определени индивидуално спрямо организма, спорта, целите и предпочитанията. В определени случаи високовъглехидратните диети са по-подходящи, в други - нисковъглехидратните. Това не е тема на тази статия.”
09.08.15
22:39
Това, което научих от статията е че няма значение източника на въглехидрати и мазнини, нито тяхното съотношение ( и двете са енергия ). Това, че калориите определят стрелката на кантара е ясно, било то от захар или от сьомга. В крайна сметка при изчистване е важно протеина да е в нормата и останалите калории, които са ти нужни за плавно редуциране (мазнини и въгл) си ги набавяш от където си искаш, от храни с висок или с нисък ГИ няма значение. Значи както съм сега на 1кг пилешко филе на ден с 10 яйца и 100 грама сусам (това ми е протеина за деня) си го оставям така, мазнините от яйцата и сусама са ми г/д в нормата за деня (наситени), ненаситените ще добавя зехтина към вечерната салатка и съм готов и с тях. Въглехидратите останаха, тях вече ги смятам ако трябва да ям 3000 калории за да редуцирам плавно, то ако с протеина и мазнините съм на 2500 до момента, ми трябват 500 кал въглехидрати. Има ли значение от какъв източник ще ги набавя: Глюкоза, мед, бяла захар, плодове, ориз, овесени ядки ??? И ако към цялото меню за деня добавя 10грама фибри, ще има ли разлика в пропорцията на тялото или няма да има ??? След отговора на тези 2 въпроса, мисля да приключваме дискусията.
Мнението беше редактирано от Георги Димов на 09.08.15 22:53.
09.08.15
22:44
Личният ми съвет е бялата захар, меда, глюкозата и фруктозата да заемат много малка част от тези 500 калории (бялата, рафинираната захар аз бих я изключила изцяло), а по-голямата част да са от източници като картофи, пълнозърнести изделия, овесени ядки, ориз, гречка и т.н.
Съжалявам, че допълнително те обърках.
Основната ми идея беше да не се вманиачаваш чак така, защото да си смяташ фибрите в банана за палачинки и да се чудиш още колко фибри да добавиш, за да му намалиш гликемичния индекс, при условие че гликемичният му лоудинг е нисък, ми се вижда вманиачаване, а реално погледнато няма нужда от такива филмирания. :)
В статиите не се говори, че няма значение видът на храните за определяне на телесния състав. Говори се само за манипулиране на тегло и именно поради това извадих двата цитата.
09.08.15
22:56
От доста време източниците на въглехидрати са САМО тези, които си посочила. Просто реших да добавя 2 банана на ден и за да съм спокоен (да малко съм вманиачен) исках да добавя фибри в съотношение, което да ги направи еднакви с ориза примерно като влияние на пропорциите. Но май ще е по добре да ги сменя с нещо друго. Ще пробвам днес вместо банани към сместа да добавя протеинова пудра с вкус на банан и ако се получи добре проблема е решен. Благодаря за цялата информация и времето, което отдели за мен.
Мнението беше редактирано от Георги Димов на 09.08.15 23:04.
10.08.15
08:17
Спокойно можеш да си ползваш двата банана и без да се замисляш за нещо допълнително. Не си чуди с какво да ги замениш.
Не виждам никакъв проблем и поводи за притеснения и вманиачаване. :)
2 банана са ти не повече от 250 г. Какво толкова го мислиш особено на фона на храненето ти, което доколкото разбрах е изпипано.
А и както видя, бананите са с нисък гликемичен лоудинг (за втори път наблягам на това).
:)
Поздрави!