Качване на маса - индивидуален подход

Здравейте, сигурна съм, че има много такива теми, но ми се искаше да чуя мнения относно мен самата, тъй като се съмнявам някой да има същия режим като мен. На 23 години съм. Висока съм 168см и варирам между 47-50кг.
Искам да кача поне 5 килограма и се опитвам от много време. Живота ми е динамичен и не мога да кажа категорично как минава един мой ден, но най-често спя достатъчно - по 6-8 часа, не закусвам, тъй като пия кафе и пуша, първото ми хранене е около 3ч след сън и обикновено е гофрета, сандвичи или направо обяд (българска кухня обикновено), след това според зависи от деня хапвам нещо набързо следобяд и после вечеря, отново наша кухня. Газирано не пия почти, изпивам около литър и половина вода на ден, цигарите.. спрях ги за два месеца, но не качих.. Плодове не ям, евентуално фрешове пия понякога. Забелязвам обаче, че като количество храната ми е малко, понякога дори нямам апетит и се храня насила по съвсем малко. Дали не трябва да взимам някакви добавки за увеличаване на апетита?
Тренирам само вкъщи - крака, дупе, ръце, корем.. Сега ще започвам да ходя на фитнес и ми се искаше да комбинирам тренировките с качване на килограми и затова търся помощ. Ще съм благодарна за всички мнения, тъй като имам някаква фитнес култура и култура на хранене, но явно се иска още нещо в борбата с тези килограми.
Да добавя: много ми се иска да кача килограми в бедрата, наистина имам доста слаби крака и тъй като съм висока е грозно. Много харесвам крака с изразени мускули (разбира се, не прекалено, но до красивата граница :) )

казано от Даниела Димитрова на 09.10.15, 01:42:

Здравейте, сигурна съм, че има много такива теми, но ми се искаше да чуя мнения относно мен самата, тъй като се съмнявам някой да има същия режим като мен. На 23 години съм. Висока съм 168см и варирам между 47-50кг.

Точно обратното е - няма чаак толкова много жени, които искат да качат мускулна маса (особено пък в краката). Приеми го като комплимент от мен. :)

казано от Даниела Димитрова на 09.10.15, 01:42:

Искам да кача поне 5 килограма и се опитвам от много време. Живота ми е динамичен и не мога да кажа категорично как минава един мой ден...
Дали не трябва да взимам някакви добавки за увеличаване на апетита?

Ако искаш да качиш тегло, то трябва да си на положителен калориен баланс.
Не знам дали си следиш калориите и дали имаш представа. По описанието ти не става съвсем ясно какво точно ядеш и в какви количества, но след като не качваш тегло, то значи трябва да увеличиш калориите.
Ако не можеш да ядеш повече храна като количество, опитай да добавиш повече източници на полезни мазнини - често те са по-малки на обем, но пък имат повече калории. Следи си и да имаш достатъчно протеин от храната. За добавките не мога да коментирам. Според мен има какво да работиш върху храната първо.

Благодаря за коментара. А дали би било добре да взимам някакви добавки за повишаване на апетита? Довечера ще погледна линка за калориите и в следващите дни ще се опитам да си смятам количеството, преди година и това съм правила, но беше малко трудно, тъй като ям предимно готвено и няма как да съм сигурна колко калории реално поглъщам. Още веднъж благодаря за бързото включване в темата :)

Дай първо да направим храната и тренировките, пък после добавките... ако изобщо има нужда... особено пък такива за повишаване на апетита. ;)

Заложи на повече въглехидрати и повече белтъчини. Възстановявай се добре след тренировка и всичко ще се оправи.

09.10.15
22:06

Няма нужда нищо да броиш. Сега ядеш каквото ядеш и не получаваш търсения ефект, ами започваш да ядеш повече, докато не започнеш да качваш и готово, нищо сложно ;)

За повишаване на апетита съм чувал, но не мога да твърдя, че помагали витамините. Някакви комбинирани витамини. От опит, поне при мен е така, лъжичка (чаена) мед около 10 минути преди ядене е перфектното апетитосъбуждащо средство. Отделно ако искаш да качиш трябва да се научиш да ядеш без да си гладна. Според мен само животните ядат и ходят до тоалетна когато искат. Човека ги прави тези неща когато може и трябва.
Най-напред си изчисли калорийния баланс, който ти е нужен, за да почнеш да качваш. Прави се като започнеш с базовия метаболизъм по някоя от формулите (аз харесвам тази на Харис Бенедикт).После умножаваш полученото по индекса на активността ти(ще го видиш на сайтовете с формулата на харис -бенедикт) после прибавяш да кажем 200 ккал. отгоре на това и си следиш теглото за една, две седмици. Аз бих прибавил към калориите, от които се нуждая по формулите едно 10% + и бих се следил, както в огледалото, така и на кантара за една - две седмици. Ако качвам около 250 гр седмично, бих се задоволил. Това е 1 кг месечно, което е даже много за момиче, според мен.
Важното е да видиш, че си на прав път и после внасяш корекции в диетата, ако искаш.
Най-важното е  да почнеш да си смяташ калориите и да се придържаш стриктно към някакъв хранителен план поне един месец, за да видиш как реагира организма ти.
При липса на апетит хватката е да излъжеш организма си и да приемаш част от храните по друг начин - можеш да си правиш шейкове с енергийно по-плътни храни - овесени ядки с мляко и сладко. Да вмъкнеш резенчета масло с препечена филийка и мед или сладко като следобедна закуска или десерт след основното ядене. Започни да закусваш. Ей такива малки стъпки ще те отведат към покачване на теглото. Хватката е да внимаваш и това покачване да не е много рязко, което би означавало, че качваш голяма част мазнини. За това казвам - гледай се и се мери.

И при мен има такъв ефект от витамините.  Повишава ми се апетита :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1