01.11.15
19:41
Когато бях ученичка тренирах какво ли не - народни танци, волейбол, лека атлетика. Последното ми беше страст. До 8 клас спортувах активно. В гимназията нещата се промениха. Спрях спорта и за една година качих 20 кг. След това започна ходене по мъките - поликистоза, високо кръвно налягане, метаболитен синдром. Да не говорим за ниското самочувствие и непрекъснатото влачене по клиники и болници. Но освен да роня сълзи и да се самосъжалявам, нищо друго не правех.
До преди 5 години, когато ми откриха диабет тип 2. Тогава бях стигнала 99 кг. На една здравна лекция получихме книжки със съвети за здравословно хранене при диабетици. С тази книжка за 6 месеца станах 87 кг, които задържах до това лято. В началото на това лято обаче, си казах, че е време да взема живота си в ръце и да спра да се оплаквам, колко съм дебела, а да започна да действам.
За 15 седмици свалих 15 кг с хранителен режим и спорт. Всъщност ям всичко, но го претеглям и записвам калориите и ХЕ (хлебни единици, които са важни за диабетиците. 1 ХЕ = 12 гр въглехидрати ). На ден гледам да не надвишавам 16 ХЕ и 1600 калории. Тренирам тае бо у дома. Започнах да откривам удоволствието от здравословното хранене и движението. Чувствам се добре и най-важното - вече не боледувам, както преди!
В този дневник ще споделям вкусни и здравословни рецепти и ще споделям опита си по пътя към отслабването. Ясно ми е, че фиданка няма да стана, но да съм 72 кг от 99 за мен си е като огромно постижение!
01.11.15
21:32
Хей! Добре си дошла!
През много неща си минала. Желая ти да намериш правилната за теб посока и да се чувстваш добре. :)
02.11.15
21:15
Първата рецепта, която ще публикувам, е много подходяща за есенния сезон, защото е една истинска витаминозна бомба!
1 глава червено цвекло
1 глава червена ряпа (може бяла или черна, но аз предпочитам червена, защото е най-сладка)
1 голяма ябълка (по възможност по-киселка)
3-4 едри моркова
1 шепа сурови слънчогледови семки (може сусам или сурови ядки по ваш вкус, но наситени)
Всичко се настъргва на ренде и се овкусява със зехтин и оцет. Добавят се ядките.
Може да смелите зеленчуците с чопър, но салатата не става така вкусна и сочна.
Приятен апетит!
04.11.15
22:57
Още едно приложение за вкусна салатка!
1 краставица
2 домата или 10 чери доматчета
5 супени лъжици царевица
2 големи моркова
една шепа нарязани черни маслини (за по-лесно използвайте обезкостени)
Зехтин
сол
Краставицата се реже на полумесеци, доматите на парченца, морковите на пръчици и се смесват с останалите съставки. Салатата е много вкусна и питателна и върви чудесно с пилешка пържола и сирене едам!
Да ви е сладко!
04.11.15
23:16
Няма спор, че овесените (целите най-вече) ядки са изключително полезни и са неизменна част от хранителния режим на спортуващите хора, а и на хората, които не спортуват, но спазват режим за отслабване. Но не на всеки е приятен техният вкус. Аз също се мръщя, когато трябва да ги ям чисти.
Повечето хора си купуват готови миксове с плодове, но те не са особено полезни, защото са химически обработвани. Други сами си дообавят плодове или ядки.
Ще ви споделя любимата си рецепта за закуска с овесени ядки.
3 с.л. цели овесени ядки
1/2 с.л. чиа
1 с.л. конфитюр (за мен най-вкусно става с такъв от ягоди или малини)
200 гр. кисело мляко (аз си квася сама, защото е по-вкусно, но и купешкото става)
1 ч.л. ленено брашно
Овесените ядки се заливат с половин чаена чаша вряща вода и се киснат 10-15 минути. Лененото брашно се кисне също в две-три с.л. гореща вода. То става малко като лепкава кашица. Млякото се смесва с чиата и сладкото. Ядките се оцееждат и се оставят малко да се охладят. Добавят се с лененото брашно към млякото. Вкусът е страхотен! Ядките са омекнали, но не са разкашкани, а чиата и сладкото допълват вкуса идеално! Сладкото може да се замени с намачкан банан.
Без лененото брашно, това е страхотна закуска за деца!
Да ви е сладко!
31.01.16
21:14
Скоро не бях писала в днвника, защото покрай празниците малко изоставих спорта в здравословното хранене. Но е време да се връщам във форма и по този повод веднага публикувам една вкусна рецепта за салата, която е на основата на табуле.
1 ч.ч. киноа сварена
2 връзки магданоз
2-3 средно големи домата, нарязани на ситни кубчета
1/2 краставица нарязана на ситни кубчета
2 стръка пресен лук
1 зелена чушка, нарязана на ситно
Сол
Олио
Лимонов сок
Да Ви е сладко!
31.01.16
21:15
А това са постигнатите до този момент резултати!