Флор преса, като заместител на бенч преса?

05.11.15
05:55

Здравейте! Реших да заменя, класическа хоризонтална лежанка, с флор преса. Причината е, че при хоризонталната лежанка изпитвам ужасна болка в раменете и чувам, как пукат. При флор пресата, нямам такива проблеми. Въпросът ми е следният. Ще мога ли, да тренирам гърдите си, така успешно с флор преса, така както, с бенч преса?

Флор пресата често попада в програми, поради причината, която посочваш. Според мен не би могла да замени напълно повдигането от лег, но е компромис.

Мисля си обаче, че е хубаво да намериш причината за болките, а не да опиташ да я заобиколиш. Надали флор пресата ще накара болките да отшумят.

И аз съм на мнение, че флор пресата не е заместител на повдигането от лег. От друга страна, начинът по които повечето хора изпълняват повдигането от лег е доста травмиращ за раменете, така, че по-добре си промени техниката, отколото да търсиш начин да заобиколиш проблема.

А какво се случва когато си на хоризонталната лежанка с дъмбели ?

07.11.15
18:19

Флор пресата е упражнение, което предшества появата на бенч пресата. Като цяло при повечето хора при бенч пресата гръдните мускули участват в много малка част от движението и акцента пада върху трицепса и рамената, така че оттам и травматологията.

Повечето големи легаджии си имат някакъв раменен проблем. Особено ако обръщат лактите навън - така поставят хумеруса във вътрешна ротация, а скапулата се завърта нагоре и навън, насилвайки стабилизаторите в такава позиция, която ги кара да се търкат по хрущяла на супраспинатуса; така се получава ограничаване на субакромиалното пространство и като цяло стрес за рамената.
Флор пресата с прав лсот намалява обхвата на движението в рамената и оттам риска за травми, докато в същото време позволява да се тренира с по-големи тежести, отколкото тези, които се ползват при традиционната лег преса.

има различни вариации на движението, като може да се програмира и като динамично и като максове. Аз лично съм доволен от приложението му с френч бар или фат бар, както и едностранна лег преса с дъмбел, която според мен е оптималното движение от тази позиция. Това не променя факта, че самата анатомия на движението не акцентира върху гръдните мускули (както и лег-пресата)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.11.15 18:28.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1