Стягане на корема без НВД

11.11.15
14:42

Наскоро ходих при ендокринолога си и ме посъветва да започна да правя упражнения за стягане на корема.. Проблемните зона - около пъпа. Не ми каза да спазвам диета, а да се храня здравословно. Не съм с наднормено тегло. 160 см, 51 кг. Започнах силови и кардио, но проблема е, че не трябва да спазвам НВД, защото точно заради този режим имах проблеми с хормоните. Исках да попитам дали мога да спазвам нормален здравословен хранителен режим с достатъчно въглехидрати и да стегна корема си. (само стягане, не искам плочки).. Да подчертая, че си набавям нормалното количество въглехидрати от полезни храни. Не консумирам бял хляб, ориз, сладко.
Знам че лекарят трябва да е прав, но просто исках да попитам дали ще има резултати, защото много хора препоръчват НВД, а за мен този режим не е удачен и забранен от лекарят ми.

Темата беше редактирана от Jax Squad на 14.02.16 20:07.

Искрено се надявам, че разграничаваш ясно НВД от глад... проблемациите с хормоните са сценарий, сравнително по-близък до липса на мазнини в храната... но ОК, щом имаш лекарско становище, значи търсим друга стратегия.
С РБД при правилно преценен енергиен прием нещата ще се получат също добре.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.11.15 15:27.

11.11.15
15:33

казано от Кольо Пияндето на 11.11.15, 15:19:

Искрено се надявам, че разграничаваш ясно НВД от глад...
...и да, с РБД при правилно преценен енергиен прием нещата ще се получат.

Да, знам каква е разликата :D Минала съм и през двете, но гладуването не беше толкова дълго, че да ми прецака здравето тотално, само  имаше йо-йо ефект.. Големите проблеми станаха при НВД. Не казвам, че това е лош режим на хранене, ама май не е за мен, пък и не се опитвам да стана “нацепена”.. Иначе сегашното ми хранене си е в нормата относно въгл., мазнини, белтъчини. Иии благодаря за отговора :)

Пробвай тогава ВМНВД, една идея по-приятна е :)

11.11.15
18:05

Винаги ми е било интересно и ще си позволя да използвам тази тема, за да питам. Как го правите това НВД, което да не е ВМ и какво е съотношението на калориите при такъв тип хранене?

Предварително се извинявам на авторката, че мнението ми не съдържа конкретен съвет, но Колето го е казал достатъчно ясно - и с РБД става.

11.11.15
18:26

казано от Маданеца на 11.11.15, 18:05:

Винаги ми е било интересно и ще си позволя да използвам тази тема, за да питам. Как го правите това НВД, което да не е ВМ и какво е съотношението на калориите при такъв тип хранене?

Предварително се извинявам на авторката, че мнението ми не съдържа конкретен съвет, но Колето го е казал достатъчно ясно - и с РБД става.

Прочети събраните съчинения на Дюкан и ще се ориентираш по въпроса. :)

П. П. Правил съм го. Работи. Казват му “глад”.

11.11.15
18:28

Щом с РБД ще има резултати - тогава ок!! Просто много ме е страх нещо да не се обърка с НВД. Не знам дали е вярно, но СПОРЕД МЕН  само за да си стегна корема, без да ставам релефна е достатъчно с РБД, а пък НВД си е за по-големи цели
Пък и какво ще кажете за тази статия? http://www.missfitnesslife.com/why-you-should-love-carbs-for-a-flat-tummy/

Мнението беше редактирано от Jax Squad на 11.11.15 20:17.

11.11.15
19:29

казано от Boby_ на 11.11.15, 18:26:

казано от Маданеца на 11.11.15, 18:05:

Прочети събраните съчинения на Дюкан и ще се ориентираш по въпроса. :)

П. П. Правил съм го. Работи. Казват му “глад”.

Чел съм ги, но и аз му викам глад на това и то нездравословен глад.
Може би въпросът трябваше да е “Как го правите това НВД, което не е ВМ и не убива бавно и сгурно?”
Аз както и да го смятам на 400 калории от въглени и без мазнини, трябва да ям поне 5 грама протеин на килограм тегло, което не ми звучи да е в рамките на здравословното.

11.11.15
23:17

Не го правиш. Повече от 2-4 седмици не бих ти препоръчал да го правиш. 400 калории от въглехидрати са 100грама, което е много за белтъчна диета. Това се прави, ако ще ходиш на състезание иначе си е тъпня, а дори и да ходиш пак се зарежда с въглехидрати от време на време. Мазнините са ниски и те, под 50грама.

12.11.15
09:54

казано от Jax Squad на 11.11.15, 18:28:

Щом с РБД ще има резултати - тогава ок!! Просто много ме е страх нещо да не се обърка с НВД. Не знам дали е вярно, но СПОРЕД МЕН  само за да си стегна корема, без да ставам релефна е достатъчно с РБД, а пък НВД си е за по-големи цели
Пък и какво ще кажете за тази статия? http://www.missfitnesslife.com/why-you-should-love-carbs-for-a-flat-tummy/

РБД е прекрасен вариант, особено при хормонални проблеми.
Заложи на него и изпозлвай високите стойности за прием на белтъчини, но внимавай дефицитът ти да не е прекалено голям, пак заради хормоните.

12.11.15
10:09

казано от aleks на 11.11.15, 23:17:

Не го правиш. Повече от 2-4 седмици не бих ти препоръчал да го правиш. 400 калории от въглехидрати са 100грама, което е много за белтъчна диета. Това се прави, ако ще ходиш на състезание иначе си е тъпня, а дори и да ходиш пак се зарежда с въглехидрати от време на време. Мазнините са ниски и те, под 50грама.

Аз не го правя, но съм съгласен с теб, че не е редно да се прави за по-дълъг период - винаги препоръчвам същото. 
400 калории са приблизително необходимия минимум за нормално съсществуване на базата на моите 85 килограма. Това е причината да ги слагам. Много са за белтъчна диета, но са абсолютно задължителни за НВД, което според мен е доста различно от високо белтъчно хранене, което, както и ти казваш, не бих препоръчал на никого, ако няма състезателни цели.

Въпросът ми по-скоро беше саркастичен и насочен не към теб и Боби - знам, че вие знаете и ще ми обясните.
Аз обаче нямам реална нужда от тези обяснения за себе си.
Просто много често виждам съвети в най-различни теми да се използва НВД, което видиш ли не е високомазнинно и то от хора, които явно нямат достатъчно познания за това какво е НВД. Та целта ми беше да възбудя дискусия, в която на авторката(пък дай боже и на някой друг) да ѝ стане ясно, че НВД не означава лиспа на въглехидрати( То за това е нисковъглехидратна, а не безвъглехидратна диета) . Че високобелтъчното хранене е нещо съвсем различно и е подходящо за напреднали атлети в определни периоди от подготовката. Че НВД е хранителен режим, който по същността си изисква прием на повече мазнини, за да има баланс и за да може да се набавят необходимите калории. 
Както и да е. Получи се кратка дискусия с много полезни мнения, но за съжаление участниците пак сме тия дето си знаем, а и май само ние ще си ги прочетем ;)

12.11.15
10:22

Маданец, пошегувах се  с това. Наистина съм пробвал и стриктно НВД, и Дюкан, и разни други варианти.
Ако трябва да си говорим сериозно, когато човек търси определена състезателна форма и/или голямо/бързо сваляне, НВД и дори кетонна диета са най-ефективните варианти.
Те обаче наистина не са здравословни за периоди, по-дълги от няколко седмици до два-три месеца.
За средния човек (в тази група включвам и себе си) една равномерно балансирана диета е по-добрият вариант. Първо е достатъчно ефективна и за сваляне на мазнини докъм 10%, че и по-малко, не е нужно тотално орязване на въглехидратите. Второ е възможно да се спазва дълго време, за да се превърне не в краткосрочна диета, а в постоянен начин на хранене. Трето с леки корекции на общия калориен прием и съотношението на макронутриентите може да служи за най-различни (дори противоположни) диетични и тренировъчни цели. Четвърто обикновено не води до “ефекта на махалото” и до рязко връщане на тегло, защото е най-близка до естественото ни хранене. Пето при нея е най-лесно човек да си набави всички необходими микроелементи, витамини, ензими, аминокиселини, ненаситени мастни киселини и други хранителни вещества, без да му се налага да се съобразява с липсата на някои от тях в храната.
В общи линии ако трябва да дам сериозна препоръка на човек, който не е културист в предсъстезателен период, винаги бих препоръчал РБД.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.11.15 10:22.

12.11.15
11:20

казано от Маданеца на 12.11.15, 10:09:

Получи се кратка дискусия с много полезни мнения, но за съжаление участниците пак сме тия дето си знаем, а и май само ние ще си ги прочетем ;)

Мнем. Има едни столкъри, които (плашещо, но факт) не пропускат пост в този форум :D, и този въпрос си го задават от много време насам.
Ако се следва протокола на НВД - 1 гр/кг телесно тегло ВХ, 1,5-2,5гр/ кг телесно тегло Б и останалото мазнини, винаги се получава ВМНВД??
Дори при статиите с хранителни режими НВД е при режимите за отслабване, а ВМНВД при тези за покачване. Бихте ли обяснили, къде точно е разликата между двата режима?
Или ВМНВД има друг протокол за пресмятане на макронутриентите?

12.11.15
11:26

В единия случай си в излишък, в другия си в дефицит. Както и да се храниш - ако приемаш по-малко храна, отколкото гориш - ще сваляш килограми, пък какво точно ще сваляш, е друг въпрос ;)

12.11.15
15:14

Аз също, Бобка ;)
Но за останалата част съм сериозен, както и ти.
Явно споделяме едно мнение относно хранителните режими, но то е нормално. Нали знаеш за гениалните умове ;)

За “столкърите”:
Моето мнение е, че НВД задължително трябва да е ВМ, защото това е единственият начин храненето да е балансирано и пълноценно. Това е начинът, по който аз разбирам НВД и това е смисълът, който влагам в тази абревиатура. Смятам, че това е и идеята на автора на статиите, в които ясно е обяснено какви са препоръчителните граници и съотношението между нутриентите.
Ако говорим за режим, в който мазнините липсват или също са ограничени, то би следвало да го наричаме протеинова или високопротеинова диета или пък нискомазнинна диета.
Друг въпрос е какво количество мазнини в дневния прием се смята за високо, но аз приемам, че всяка стойност, която надвишава препоръките на РБД е високо количество мазнини и би следвало да се приема като ВМ.

25.11.15
13:07

казано от Маданеца на 12.11.15, 09:54:

казано от Jax Squad на 11.11.15, 18:28:

РБД е прекрасен вариант, особено при хормонални проблеми.
Заложи на него и изпозлвай високите стойности за прием на белтъчини, но внимавай дефицитът ти да не е прекалено голям, пак заради хормоните.

Да, задължително по-високи стойности на белтъчини. Също така се опитвам да избягвам храни с висок ГИ, но по отношение на меда - не мога да го откажа напълно. Ще пречи ли ако ям по 1 супена/чаена лъжичка сутрин?

25.11.15
15:10

НЕ.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1