02.12.15
16:20
Здравейте,
от около 2 седмици за пръв път пия по 5 гр креатин всеки ден (кретин монохидрат)
Имам един сериозен проблем с креатина и съм сигурна, че не си внушавам - получвам масивно главоболие. И под масивно имам предвид, че ми се налага да спра работа и да си тръгна, тъй като болката е до повръщане.
Виждам, че по форумите и други хора имат същото оплакване. Казват да се пие повече вода. Мисля, че пия 3 литра поне.
Някой да е имал подобен проблем и дали е успял да намери решение?
02.12.15
16:28
Ти ме разби... никога не съм имал такъв ефект от прием на креатин.
Щом нещо ти създава дискомфорт, болка и т.н. Още повече, че си усетила от какво е. . .най-лесното решение е да не го вземаш. При положение, че не е жизнено важно, не виждам проблем :-р
02.12.15
16:44
Връзката, която виждам аз е : креатин - високо кръвно - главоболие.
Моят съвет е като за начало да пробваш с друг креатин, ей така, за всеки случай, да изключиш варианта да е от самия продукт, отколкото генерално от креатина :) Ако този, който пиеш не е микронизиран - пробвай с някой такъв :) Ако и това не помогне - по-скоро го спри за известно време :) Успех!
02.12.15
17:00
казано от Кольо Пияндето на 02.12.15, 16:28:
Ти ме разби... никога не съм имал такъв ефект от прием на креатин.
Ами креатинът има такъв страничен ефект - има и други индивиди като мен. Съветът към тях е да пият повече вода.
казано от Херцог Трън на 02.12.15, 16:44:
Връзката, която виждам аз е : креатин - високо кръвно - главоболие.
Моят съвет е като за начало да пробваш с друг креатин, ей така, за всеки случай, да изключиш варианта да е от самия продукт, отколкото генерално от креатина :) Ако този, който пиеш не е микронизиран - пробвай с някой такъв :) Ако и това не помогне - по-скоро го спри за известно време :) Успех!
Не Ники, нямам високо кръвно. Моят креатин е от бълка. Може да пробвам на прайма creapure-то.
Мнението беше редактирано от Мила на 02.12.15 17:00.
02.12.15
17:02
казано от Иван П. на 02.12.15, 16:37:
Щом нещо ти създава дискомфорт, болка и т.н. Още повече, че си усетила от какво е. . .най-лесното решение е да не го вземаш. При положение, че не е жизнено важно, не виждам проблем :-р
Не, не е жизненоважно, само важно за планирания ми тренировъчен режим.
Няма да умра де, ако не го пия, все пак не искам да имам главоболие от него :Д
02.12.15
17:06
Странно, този на бълка би трябвало да е читав :) Ако искаш, мога да ти донеса на пюр в събота - 50-60гр да видия как ще ти подейства :)
02.12.15
17:42
казано от Херцог Трън на 02.12.15, 17:06:
Странно, този на бълка би трябвало да е читав :) Ако искаш, мога да ти донеса на пюр в събота - 50-60гр да видия как ще ти подейства :)
Deal! 50 гр е достатъчно (hug)
Креатинът започва да работи на 10ия - 15ден след като се започне приема му, без значение дали се прави зарежда фаза или не. Моят креатин също е на БП, микронизиран, пия по 10гр на ден от повече от два месеца. Не е от креатина, от някоя от другите ти добавки е. Малко вероятно е от креатина да ти падне кръвната захар, ако го пиеш на гладно и оттам да се получи главоболие.
02.12.15
23:38
казано от aleks на 02.12.15, 21:36:
Креатинът започва да работи на 10ия - 15ден след като се започне приема му, без значение дали се прави зарежда фаза или не. Моят креатин също е на БП, микронизиран, пия по 10гр на ден от повече от два месеца. Не е от креатина, от някоя от другите ти добавки е. Малко вероятно е от креатина да ти падне кръвната захар, ако го пиеш на гладно и оттам да се получи главоболие.
креатин + диуретик (напр. кофеин) определено дехидратира повече
03.12.15
09:59
Благодаря на всички за отговорите ви.
Главоболието е симптом, който може да се изпита при прием на креатин. Всеки може да се допита до добри източници.
Причината според тях е дехидратация. В допълнение на това до обяд пия около 3 кафета.
Some people experience headaches as a side effect from using creatine. Тhe more creatine that is stored in the muscles, the more water is drawn into and stored in the muscles. Your body’s need for water increases, as does your chance of becoming dehydrated. The onset of a headache is a common symptom of dehydration.
източник - Muscletalk.co.uk . Bodibuilding, T-nation - също може да се открие подобна информация.
Днес ще изпия 3-4 литра с по-малко кафе. Креатина ще го изпия по време на хранене и ще пиша дали продължава.
п.п. вчера не съм пила креатин и нямах главоболие. Нека да видим следващите дни как ще се чувствам.
Не знам защо, но някъде около 2000 година имаще златно правило: “Не се пие кафе докато приемаш креатин”
Не съм се интересувал от тогава, честно казано, но сигурно е имало някаква причина, да получаваме такива инструкции от батковците в залата ;)
Одобрявам напълно последното ти намерение за днес, като мога да добавя само - изпий го и възможно най-далече от кафето.
03.12.15
10:20
казано от Маданеца на 03.12.15, 10:16:
Не знам защо, но някъде около 2000 година имаще златно правило: “Не се пие кафе докато приемаш креатин”
Не съм се интересувал от тогава, честно казано, но сигурно е имало някаква причина, да получаваме такива инструкции от батковците в залата ;)Одобрявам напълно последното ти намерение за днес, като мога да добавя само - изпий го и възможно най-далече от кафето.
Да така е относно креатина и кофеина - има такова правило. Изключението е, че аз нямам дамерение да спра да пия кафе :D
Просто ще пия по-малко, с по-голям прозорец между прием на креатин и кафе. + Повече вода.
След 30 мин. приключвам последната чаша кафе, а кретаина ще го пия към 16:00 - горе долу тогава ми се пада pre-workout meal.
03.12.15
10:47
Привет,
Странно наистина. Досега не съм срещал такива данни, поне в научните изследвания. Единственото обяснение, което имам, е именно някаква много сериозна дехидратация, макар че ми е странно да се дехидратира толкова сериозно човек с твоето телосложение, който пие около 3 литра вода, ако ще и 5 кафета на ден да пиеш. Точно сега в студените месеци още повече.
Но пък не е изключено да си изключение от правилото и креатинът да не се разбира с твоя организъм. Аз също имах подобен случай, когато си взех да пия Olive Leaf Extract.
Няколко дни след започването му се появиха зверски главоболия. Ама зверски. Започнах да търся информация, но от научна гледна точка не намерих нищо такова. Въпреки това, тук-там в нета се споменаваше от хора, че имат този проблем.
Та...макар добавката да е една от най-добрите, може би просто не е за теб.
03.12.15
11:13
Има един малък процент от потребители, които развиват някаква “непоносимост” към креатин монохидрат. Интересно е, че подобни оплаквания има специално към монохидрата, но не и към кре-алкалина или другите форми на креатин.
Както каза Тишо, просто няма научни данни, но съм преминал през доста подобни оплаквания и симптомите винаги са едни и същи - гадене, болки в корема или главоболие.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 03.12.15 11:13.
03.12.15
11:29
Благодаря ви момчета за отговорите.
Тишо - и на мен ми е странно да се дехидратирам, още повече, че при дехидратация се усещат симптоми.
Въпреки всичко - в 11:00 съм изпила последното си кафе. Ще изпия поне 3 литра и половина вода. в 16:00 - 16:30 - ще взема 5 гр. креатин по време на хранене.
А да спра ли зеления чай?
Мнението беше редактирано от Мила на 03.12.15 11:29.
Да.
Поне опитай за няколко дни да видиш дали ще има разлика, особено ако го приемаш в близко до креатина време.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 03.12.15 12:00.
03.12.15
15:50
казано от Мила на 03.12.15, 11:29:
Това щях да питам всъщност, дали приемаш кофеин под друга форма. Зависи какъв е зеленият чай де, но примерно този, който си правя аз, (явно) е толкова силен, че от 4 кафета дневно свалих на едно сутрин и то за вкус. Не изпитвам никаква нужда от повече кафе, без значение кое време на деня е.
И за да не се бъркат евентуални кофеин и креатин, пия последния винаги след тренировка, поне 2 часа след последния прием на чай.
03.12.15
16:41
казано от Димитър Михайлов на 03.12.15, 15:50:
казано от Мила на 03.12.15, 11:29:
Това щях да питам всъщност, дали приемаш кофеин под друга форма. Зависи какъв е зеленият чай де, но примерно този, който си правя аз, (явно) е толкова силен, че от 4 кафета дневно свалих на едно сутрин и то за вкус. Не изпитвам никаква нужда от повече кафе, без значение кое време на деня е.
И за да не се бъркат евентуални кофеин и креатин, пия последния винаги след тренировка, поне 2 часа след последния прием на чай.
Мите, много по-зле. Последният път си разтворих креатина в зеления чай. (wasntme) (ех, поне не съм си го разтваря в кафето (nsurprise) )
Но предишните пъти не съм си разтваряла креатина в зеления чай. Но пък съм го пила в близък интервал.
Мнението беше редактирано от Мила на 03.12.15 16:44.
Мой приятел му давах да пие креатин преди време, като се оплакваше от същия проблем. Той също пие по много вода, но и по 4-5 кафета на ден. Спря го и спря проблема- за него това беше решението- не се реши да тества пак.
03.12.15
23:26
казано от Мила на 03.12.15, 16:41:
Последният път си разтворих креатина в зеления чай.
Еми ... както казваше един приятел, зеленият чай се казвал така, защото позеленяваш от него. :)
04.12.15
09:52
Така, подозирам, че главоболието по-скоро е било от много кафeта, зелен чай в близък прием с креатина.
Вчера изпих наистина около 3.5 литра вода до 16:00. Но това не е опция за мен всеки ден да се наливам с толкова вода, докато заспя отиват към 5 литра. Което ми създаде сериозен дискомфорт по време на тренировка, + нарушен сън, тъй като ставах 5 пъти до тоалетната.
Мисля да направя следното - да пия кафета и чай максимум до 13:00. Нормално количество вода (3 литра), а креатина да го пия след тренировка.
Иначе вчера нямах главоболие. Ще видя днес как ще бъде.
Мнението беше редактирано от Мила на 04.12.15 09:53.
08.12.15
21:28
Само исках да направя финални заключения при които не ме боли главата от приема на креатин:
- Няма нужда от наливане с много вода - съвсем нормално количество от 3 литра пия
- Важно е да пия кафето и зеления чай в по-голям интервал от време спрямо времето, в което пия креатина - да кажем около 6 часа
- Оптимално време за прием на креатин при мен е вечер след тренировка
- Никога не си разтваряйте креатина в зеления чай :D
И благодаря на всички включили се в дискусията.
Мнението беше редактирано от Мила на 08.12.15 21:29.