Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

14.03.24
10:05

Той Светльо според мен правилно го каза, че трябва да присъстват и двете. Нивото на мобилност се определя посредством възможността да извършиш движението на ставата в пълния му обем или хайде, почти пълния. Когато не можеш, значи имаш липса на мобилност. Колкото по-малка е амплитудата, толкова липсата е по-голяма. И от друга страна трябва да си силен, т.е. при изпълнение на това движение да можеш да упражниш сила. Ето например аз не мога да правя стандартен преден клек, защото не мога така да си извъртя ръцете, че щангата да е върху ключицата ми и същевременно да придържам лоста с пръсти. Напоследък като си убувам гащите съм скован и изпитвам трудност да си вдигна крака до нивото за да го пъхна в дупката на гащите, ако съм само леко приведен и трябва още повече да се наведа. Просто обхватът на движението на ставата ми е все едно е до там, до където го правя без усилие. Което аз го разбирам като загуба или направо липса (никога не съм можел да държа/придържам лоста с пръсти) на мобилност при тези два примера.

Мнението беше редактирано от D_M на 14.03.24 10:39.

14.03.24
12:02

казано от Alexander Krastev на 14.03.24, 09:50:

Увърташ. Дай ми конкретни примери за мобилност.

Аз ще ти дам моята дефиниция, ама искам ти да ми дадеш конкретен пример коя точно мобилност на ставуте е по-важна от мускулната сила да движи тия стави.

Ето ти конкретно какво да пробваш. Заставаш прав, бос, със събрани крака. Клякаш. Задникът ти трябва да допре петите, без те да се отлепят от земята.
Отново прав, краката на ширината на раменете, петите ги завърташ навътре, не повече от 45 градуса. Клякаш, петите не се отлепят от земята. Задникът до петите. Би трябвало да можеш при тази позиция да отвориш допълнително краката от тазобедрените стави.

Ако нямаш напрежение в коленете, тазобедрените стави и лумбалната област на гръбнака значи мобилността в тези три части на тялото ти е нормална. Не става въпрос разбира се ако имаш някакви травми, които да пречат. Ти си човек, който кляка редовно. Би трябвало тези две позиции да не те затруднят изобщо. Има и много други различни движения и позиции, с които може да се провери мобилността на различните ставни връзки. Но тези двете са достатъчни според мен за сега.

казано от Svetoslav на 14.03.24, 12:02:

Ето ти конкретно какво да пробваш. Заставаш прав, бос, със събрани крака. Клякаш. Задникът ти трябва да допре петите, без те да се отлепят от земята.
Отново прав, краката на ширината на раменете, петите ги завърташ навътре, не повече от 45 градуса. Клякаш, петите не се отлепят от земята. Задникът до петите. Би трябвало да можеш при тази позиция да отвориш допълнително краката от тазобедрените стави.

Ако нямаш напрежение в коленете, тазобедрените стави и лумбалната област на гръбнака значи мобилността в тези три части на тялото ти е нормална. Не става въпрос разбира се ако имаш някакви травми, които да пречат. Ти си човек, който кляка редовно. Би трябвало тези две позиции да не те затруднят изобщо. Има и много други различни движения и позиции, с които може да се провери мобилността на различните ставни връзки. Но тези двете са достатъчни според мен за сега.

Точно така - и двете не са ми никакъв проблем. Нарочно съм болднал ключовото в твоето изречение. Не правя нищо специално за мобилност.

Искам сега ти да ми отговориш какво го топли един 80 годишен старец факта, че може да клекне и да изпълни горните указания, ако не може да се изправи сам от тази позиция?

Сашо вече каза относно връзката между загубата на мускулна маса и сила и скъсяването и ригидността на мускулатурата.

Да - мобилността е важна, но по-важна е силата. Ако тренираш качеството “сила” правилно, то ще поддържаш и мобилността. Обратното не е в сила (pun intended)! И не - не трябва да чупиш трибойски рекорди.
Наясно си, че с напредването на възрастта процеса на саркопения се ускорява и колкото повече резерв имаш, толкова по-голям е шанса да си гарантираш по-добро качество на живот за по-дълго време.
Една гола мобилност няма да ти помогне кой знае колко, ако не можеш да се изправиш без помощ, като клекнеш да сереш.

14.03.24
12:49

Т.е. тренираме ли сила с основните базови движения във възможно най-пълен обхват на движение, тренираме и мобилността. Няма нужда да ѝ посветяваме кой знае какво отделно внимание, тъй като имаме с един удар два заека.
Това ли е, Кръстев :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 14.03.24 12:49.

14.03.24
12:54

Горните два примера и аз ги клякам без проблеми...мога да опра пръсти на краката в стена и да клекна до долу,пак без зор...не съм разтягал ,не помня от кога....но клякам 4 пъти седмично...също не се сещам от кога.

14.03.24
12:56

казано от Alexander Krastev на 14.03.24, 12:42:

Една гола мобилност няма да ти помогне кой знае колко, ако не можеш да се изправиш без помощ, като клекнеш да сереш.

Така е. Аз не съм опонирал. Но трябва и да можеш да клекнеш, за да сереш ;)
Едното без другото няма смисъл. Това е, което казах.

Мобилност без добър мускулен тонус няма. Но добрият мускулен тонус, не винаги е гаранция за добра мобилност. Това е разликата.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 14.03.24 13:03.

14.03.24
15:13

казано от Dymag на 13.03.24, 21:16:

... аз мога да клекна с 90, ама то това не е ли “женска” тежест?

То и аз мога да клекна с 300 кг, съвсем отделен въпрос е дали ще се изправя...За тебе не е женска още, щото тежиш толкова и съответно трябва да можеш едни 40-50 повторения на нея за да стане “женска”.

казано от James Hinks на 13.03.24, 11:06:

Той пък е толкова далече от обиколката избягана с прилично темпо за спортуващ и здрав мъж на средна възраст.

казано от nervak на 13.03.24, 09:58:

и докато той не е решил и не е клекнал 20х90))))за месец макс

Месец? Може, но в най-добрият случай на Сатурнов месец :D

А бе стига с тая възраст, каква възраст - оправдание за мързели. И вече казах - мога да клекна с 90 ... ама няма да кажа колко пъти, щото не зная. И колко е един месец на Сатурн, защото един ден там е 10 часа, 33 минути и 38 секунди?

Звездната му година е 29+ земни, не знам, сметни сам колко ще да му е месеца :D
Ама за бягането на обиколката нищо не каза :D

И затова пуснах мнение да не обезценявате тотално тренировките за крака със собствено

Не, не ги обезценяваме, те просто са безценни...Ама глупости, особено като са без сериозна база преди тях.

Виждал съм 83 годишен да прави слънце с една ръка в залата на НСА

Аз пък преди 30 години видях 85 годишен да дърпа 180 кг тяга. като го погледнеш в гръб и ако не му гледаш бялата коса, няма да познаеш на каква възраст е...Без да съм го виждал в НСА, в една примитивна и самоделна зала беше.

казано от Svetoslav на 14.03.24, 09:21:

Със сила можеш да принудиш мобилността в ставните връзки да е повече от това, което ставите ти имат. До определена възраст това не е голям проблем. След това обаче може само да доведе до травми.

Светльо, това, което имат и могат като обхват ставите, съответно разтегливостта на прилежащите им пасивни структури(лигаменти и връзки) е определено анатомично от еволюцията. Не се тренира, не се разтяга. На каквато и възраст да му приложиш сила, за да го подобриш, резултатът ще е само един - тежка травма. Стига писа неща, които не са ти ясни. Можеш да подобриш гъвкавостта на мускулите много, но в никакъв случай на ставите, лигаментите и връзките.

казано от Alexander Krastev на 14.03.24, 08:01:

Светльо, каква е тая митична мобилност, за която говориш?

Адаш, те понеже са гладни за сникърс, а ти пък си жаден за нови знания, ще ти кажа - тая мобилност е като 8 повторения за маса, 12 за релеф. Приемаш го за вярно, разтягаш си стави, лигаменти и връзки със сила и това е. На 80 вече ще са ти ги сменили с нови, тя Медицината напредва в тази насока...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.24 15:17.

14.03.24
15:23

казано от James Hinks на 14.03.24, 15:13:

казано от Svetoslav на 14.03.24, 09:21:

Със сила можеш да принудиш мобилността в ставните връзки да е повече от това, което ставите ти имат. До определена възраст това не е голям проблем. След това обаче може само да доведе до травми.

Светльо, това, което имат и могат като обхват ставите, съответно разтегливостта на прилежащите им пасивни структури(лигаменти и връзки) е определено анатомично от еволюцията. Не се тренира, не се разтяга. На каквато и възраст да му приложиш сила, за да го подобриш, резултатът ще е само един - тежка травма. Стига писа неща, които не са ти ясни. Можеш да подобриш гъвкавостта на мускулите много, но в никакъв случай на ставите, лигаментите и връзките.

За това няма спор. Имам предвид, хора, които нямат пълния анатомичен обхват на движението, което тяхната структура им позволява.

И не говоря за гъвкавост. Това е друго качество. Говоря за мобилност в ставните връзки. Максимумът е анатомично определен. Но колко хора имат реално мобилност на 100 %.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 14.03.24 15:31.

14.03.24
15:27

Това е мускулен проблем, а не на пасивните структури. Освен всичко друго е и пряко свързан с обездвижването.

14.03.24
15:34

казано от James Hinks на 14.03.24, 15:27:

Това е мускулен проблем, а не на пасивните структури. Освен всичко друго е и пряко свързан с обездвижването.

Така е. Затова казах, че мобилност без добър мускулен тонус няма. Мускулите са, които движат скелета.

14.03.24
17:57

Как мускулна маса трупана с години тренировки, може да ти помогне на 85 да се изправиш от леглото, като може да се стопи за месец-два обездвижване?

14.03.24
20:32

Как точно ще се стопи? На тиган ли? За един приятел питам...
Ако я имаш на 85, значи и след обездвижване ще я върнеш. Обаче ако я нямаш, няма да има какво да върнеш.

казано от Svetoslav на 14.03.24, 15:34:

Така е. Затова казах, че мобилност без добър мускулен тонус няма. Мускулите са, които движат скелета.

Е, дойде накрая на правилното.
Няма и нужда от прекомерна мобилност. Гимнастическите неща не са мобилност. Моторни умения са.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.24 20:35.

14.03.24
22:07

казано от Svetoslav на 14.03.24, 12:02:

Ако нямаш напрежение в ... лумбалната област

Има вариант, който при мен работи. В дневника го пиша като “качване на високо стъпало”, но всъщност става въпрос за маса за тенис, на която стъпвам с един крак, вкарвайки петата му непосредствено след ръба на масата, без да отлепям петата на долният, който пък се стремя да е близо до масата. По отношение на горния крак се получава пълна амплитуда при изправяне, без да се разчита на еластична сила и без извиване на лумбалната област, но е важно да се повдига коляното централно, а не от страни.

казано от Alexander Krastev на 14.03.24, 12:42:

Не правя нищо специално за мобилност.

Работата за мобилност не противоречи на нищо от написаното - това е възможността на мускула да контролира ставата в пълната и амплитуда. Пример за счупени похвати са “помпичките” например.

казано от Dydo на 14.03.24, 12:49:

Т.е. тренираме ли сила с основните базови движения във възможно най-пълен обхват на движение, тренираме и мобилността

Абсолютно, ако те изчерпват обхвата на предвиденото от ставата.

казано от Svetoslav на 14.03.24, 12:56:

Но трябва и да можеш да клекнеш, за да сереш ;)

... сигурен ли си ;)

казано от James Hinks на 14.03.24, 15:13:

Ама за бягането на обиколката нищо не каза :D

Не казах и за падането върху камъка под снега 2020-та година. Има го в дневника. При doni dimitrov същото лято бях с “партизанската препаска” през глезена. Близо 2 години ме ограничаваше. Кога съм скачал при теб? Със сигурност е било преди да ме посъветваш да си направя бънджи, давайки ми контактите на човека от Първомай и съвет как да го направя, за алпийската примка, 6 ластика ... е аз го направих с 10. Даже мисля че е било преди да разбера че ми е счупен лакътя - не помня. Писал съм ти последно 2022-ра че го нося да го видиш, но нещо се разминахме. Е ми нещата се променят и травмите минават. От тогава минаха 2 години, през които все нещо не допускаш ли, че се е променило? Ти свали някое и друго кг. примерно, а Димо спря да спортува. Това е за скачането, а за тичането коментара ти даже и не съм го забелязал. Мислиш че не мога да тичам ли ;) И как да разберем това?

казано от James Hinks на 14.03.24, 20:32:

не са мобилност. Моторни умения са.

Абсолютно

15.03.24
02:24

казано от Гюлето на 14.03.24, 06:50:

Кажи честно?! 😀
Няма да те питам кога последно си го правил и с каква тежест,щом пишеш тези глупости.

Не е нужно да съм правил всяко от хилядите възможни упражнения, но вчера специално заради теб го пробвах с 20 кг.
Кое точно е глупост? Че тягата и клека няма да ти помогнат тук?
Движението е сложно, т.е., изисква доста време за заучаване, а ползата спрямо риска е малка. Сигурно някои атлети имат нужда от точно това специфично движение, но повечето трениращи не.

казано от Brown Bomber на 14.03.24, 17:57:

Как мускулна маса трупана с години тренировки, може да ти помогне на 85 да се изправиш от леглото, като може да се стопи за месец-два обездвижване?

Вярно е, че при обездвижване, възрастните могат да губят мускулна маса в пъти по-бързо от младите.
Точно затова е важно да имат в повече, така ще трябва повече време, преди да ги “стопят”, и пак ще са по-добре от тези, които нямат.

15.03.24
05:31

И усети ли, че НЕ силата на рамото е лимитиращия фактор при това упражнение?

Ползата от него е голяма!
Риск има,ако си некоординирано дървено човече.
За клека и тягата,казах на Дидо, че ако го направи (турското ставане) с 50кг.,ще клекне със 100кг. и дръпне 140кг. без проблем. Дори да не ги тренира директно в момента.
Ти какво си разбрал е отделен въпрос.

Мнението беше редактирано от Гюлето на 15.03.24 05:37.

15.03.24
06:14

Ако счупиш крайнк и го обездвижиш загубата на мускулна маса е голяма дори при млад човек, а какво остава за възрастен. Не мога да си представя че мускули натрупани в младостта ще се запазят като остарееш, но вие сте по-възрастни и сигурни знаете от опит 😄. По-скоро си представям като единствен вариант, спортът да не се спира.

15.03.24
09:25

казано от James Hinks на 14.03.24, 20:32:

Как точно ще се стопи? На тиган ли? За един приятел питам...
Ако я имаш на 85, значи и след обездвижване ще я върнеш. Обаче ако я нямаш, няма да има какво да върнеш.

казано от Svetoslav на 14.03.24, 15:34:

Е, дойде накрая на правилното.
Няма и нужда от прекомерна мобилност. Гимнастическите неща не са мобилност. Моторни умения са.

А кога и къде съм говорил нещо за прекомерна мобилност? Или пък, че гимнастическите упражнения са мобилност?

Говорих просто за мобилност. Щото всички говорят за сила, сила, сила и, а - пак сила. Все едно други качества не съществуват. Пак ще цитирам Димаг - сила, мобилност, кардио - всичко е важно.
Всеки да си тренира както му харесва и както му пасва. Просто да не се забравя, че тренировките трябва да развиват у човека комплексни качества. А кой как ще си ги постига си е негов избор. Няма по-добър или по-лош начин на трениране. Имам предвид - с тежести, със собствено тяло или комбинирано. Важното е да се тренира с постоянство.

15.03.24
09:31

казано от Dymag на 14.03.24, 22:07:

казано от Svetoslav на 14.03.24, 12:56:

Но трябва и да можеш да клекнеш, за да сереш ;)

... сигурен ли си ;)

Е може и прав, в гащите. Когато си на зор, всичко може :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.03.24 10:08.

15.03.24
12:08

На мен все още ми убягва обаче едно нещо. Ок, разбрахме се, че “тренирам мобилността” си и когато тренирам базови движения, в добър обхват на движение и т.н. НО........какви са все тия препоръки, пък и упражнения дадени, пък дни от седмицата дадени, които касаят тренировка-упражняване за мобилност. Какви ли не треньори, гурута, пилатес майстори, кросфитъри, бодибилдъри, последователи на принципите на Бушидо, даоисти, шаолинци и т.н.-тренирайте мобилност, та тренирайте мобилност. Клипове хиляди и милиони с упражнения-занимания-тренировки за мобилност, които очевидно са различни от силовите тренировки.
От писанията по темата до тук, са възможни няколко извода:
-Всички тези неща са напълно безмислени, тъй като мобилността си я тренираме със самите тренировки;
или
-Тези неща са ок, но това НЕ СА никакви тренировки за мобилност, а реално за разтягане на мускули и сухожилия, които преди това са били товарени със самите тренировки. И погрешно се наричат тренировки за мобилност, което очевидно навежда на заключението, че тези които го твърдят са пълни некадърници. Те реално ви преподават разтягане. Или пък не са некадърници, наясно са, но за по-лесно наричат това “мобилност”, знаеки, че е разтягане.

Мнението беше редактирано от D_M на 15.03.24 12:10.

15.03.24
12:59

казано от Dydo на 15.03.24, 12:08:

На мен все още ми убягва обаче едно нещо. Ок, разбрахме се, че “тренирам мобилността” си и когато тренирам базови движения, в добър обхват на движение и т.н. НО........какви са все тия препоръки, пък и упражнения дадени, пък дни от седмицата дадени, които касаят тренировка-упражняване за мобилност. Какви ли не треньори, гурута, пилатес майстори, кросфитъри, бодибилдъри, последователи на принципите на Бушидо, даоисти, шаолинци и т.н.-тренирайте мобилност, та тренирайте мобилност. Клипове хиляди и милиони с упражнения-занимания-тренировки за мобилност, които очевидно са различни от силовите тренировки.
От писанията по темата до тук, са възможни няколко извода:
-Всички тези неща са напълно безмислени, тъй като мобилността си я тренираме със самите тренировки;
или
-Тези неща са ок, но това НЕ СА никакви тренировки за мобилност, а реално за разтягане на мускули и сухожилия, които преди това са били товарени със самите тренировки. И погрешно се наричат тренировки за мобилност, което очевидно навежда на заключението, че тези които го твърдят са пълни некадърници. Те реално ви преподават разтягане. Или пък не са некадърници, наясно са, но за по-лесно наричат това “мобилност”, знаеки, че е разтягане.

Дидо, от всичко казано по-горе стана ясно, че без мускулен тонус няма движение. Мускулите са нужни. Освен сила обаче, на мускулите им трябва гъвкавост, плюс всякакви други качества. Упражненията за гъвкавост обикновено се наричат най-общо разтягане. Мобилността касае възможността на ставите да извършват възможно по-голям обхват движение в рамките на анатомично обусловеното. Колкото по-добър мускулен тонус имаш, и колкото са ти по-гъвкави мускулите и еластични сухожилията, толкова по-голяма мобилност ще имаш.
Ето ти също клякаш и тренираш за крака. Аз писах за две елементарни позиции. Няма нищо митично, сложно, и т.н. в тази мобилност. При теб как са нещата с тези две позиции примерно?

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.03.24 13:01.

15.03.24
13:07

казано от Svetoslav на 15.03.24, 12:59:

Мобилността касае възможността на ставите да извършват възможно по-голям обхват движение в рамките на анатомично обусловеното.

Е и аз така го разбирам, написах го още доста назад. И после стигнахме до извода, че това се постига с тренировки, стараейки се да тренираме в пълен/възможно най-голям обхват на движение.

казано от Svetoslav на 15.03.24, 12:59:

Ето ти също клякаш и тренираш за крака. Аз писах за две елементарни позиции. Няма нищо митично, сложно, и т.н. в тази мобилност. При теб как са нещата с тези две позиции примерно?

Зле, как да са. И явно не е до тежеста, защото дори да клякам с по-леко, където нямам проблем да потъна до колкото почти ми позволява тялото, клякам и си казвам/усещам, че е дълбоко и отдавна съм подминал паралела. Но когато се снимам, резултатът не е добър. И не е някакво усещане за болка или дискомфорт, просто толкова явно ми е макса на свиване при клек с щанга и изправен гръб. Може пък шкембето да пречи и да възпира да потъна още надолу :-)))))))))

Мнението беше редактирано от D_M на 15.03.24 13:09.

15.03.24
13:23

казано от Dydo на 15.03.24, 13:07:

Зле, как да са. И явно не е до тежеста, защото дори да клякам с по-леко, където нямам проблем да потъна до колкото почти ми позволява тялото, клякам и си казвам/усещам, че е дълбоко и отдавна съм подминал паралела. Но когато се снимам, резултатът не е добър. И не е някакво усещане за болка или дискомфорт, просто толкова явно ми е макса на свиване при клек с щанга и изправен гръб. Може пък шкембето да пречи и да възпира да потъна още надолу :-)))))))))

Ами то не е необходимо само със силови тренировки да си подобряваш мобилността. Вземи примерно втората позиция. Всяка сутрин се опитвай да клекнеш по този начин доколкото ти е възможно и задържай по 10-15 секунди. Да речем няколко пъти. И така всеки Божи ден. И кажи как ще бъде положението след 1 месец. Нищо сложно, нищо митично. Иска само постоянство.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.03.24 13:24.

15.03.24
13:52

казано от Dymag на 14.03.24, 22:07:

Писал съм ти последно 2022-ра че го нося да го видиш, но нещо се разминахме. Е ми нещата се променят и травмите минават. От тогава минаха 2 години, през които все нещо не допускаш ли, че се е променило?

То последно тогава се видяхме и тогава ти казах за ластиците. Втория път се размниахме. какво да се е променило, да не си почнал да клякаш с щанга или с партньор? За един приятел питам...И щом можеш да “тичаш”, другия път ще направим едно състезание на лекоатлетически дисциплини.

казано от Brown Bomber на 15.03.24, 06:14:

По-скоро си представям като единствен вариант, спортът да не се спира.

Е така де. Не можеш да разчиташ на неща, които си правил преди 30-40-50 години...

казано от Svetoslav на 15.03.24, 09:25:

А кога и къде съм говорил нещо за прекомерна мобилност? Или пък, че гимнастическите упражнения са мобилност?

Ето тук:

казано от Svetoslav на 13.03.24, 19:17:

И понеже си говорим за възраст, ще ти дам пример с двама мои познати - около 70 годишни. Единият все още тренира трибойски. И е доста силен. Все още с много добър мускулен тонус. Но когато се движи виждаш, че това е човек на възраст с проблеми по отношение на мобилността. Другият е бивш гимнастик. Все още изнася представления в стил “Енчо Кирязов”. Когато го видиш как се движи и каква мобилност има в движенията, никога не би предположил, че това е човек на 69 години.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 15.03.24 14:08.

15.03.24
14:13

казано от James Hinks на 15.03.24, 13:52:

Ето тук:

казано от Svetoslav на 13.03.24, 19:17:

И понеже си говорим за възраст, ще ти дам пример с двама мои познати - около 70 годишни. Единият все още тренира трибойски. И е доста силен. Все още с много добър мускулен тонус. Но когато се движи виждаш, че това е човек на възраст с проблеми по отношение на мобилността. Другият е бивш гимнастик. Все още изнася представления в стил “Енчо Кирязов”. Когато го видиш как се движи и каква мобилност има в движенията, никога не би предположил, че това е човек на 69 години.

Сашо, искаш да интерпретираш, така че да подкрепиш позицията си и си извадил този параграф извън контекста на всичко казано. Донякъде си прав, защото давайки за пример гимнастик, то е ясно, че човекът има много по-голяма мобилност от нормален човек. Но не съм наблегнал на прекалената мобилност. Акцентът е, че добрият мускулен тонус и сила, не гарантират добра мобилност, докато добрата мобилност означава и добър мускулен тонус. Това е, което говоря от самото начало. Защото всички говорят само за сила и оставят впечатление, че нищо друго не е важно.
Ти си човек с доста добър мускулен тонус и много сила. Но и поради спецификата на спорта, с който се занимаваш знаеш много добре, че гъвкавост и мобилност трябва да вървят ръка за ръка със сила и мускулен тонус. И че само силовите упражнения сами по себе си не водят до запазване на мобилността с възрастта, а гъвкавостта по принцип изисква много различна тренировка от чисто силовата такава.

15.03.24
14:47

казано от Svetoslav на 15.03.24, 14:13:

Сашо, искаш да интерпретираш, така че да подкрепиш позицията си и си извадил този параграф извън контекста на всичко казано. Донякъде си прав, защото давайки за пример гимнастик, то е ясно, че човекът има много по-голяма мобилност от нормален човек.

Нищо не интерпретирам, така написано се разбира точно това.

докато добрата мобилност означава и добър мускулен тонус.

Не, нямат кой знае каква връзка, да не казвам никаква, но е съвсем минимална. Максимално гъвкавият мускул не е нито маскимално силен, нито максимално бързо. Максимално силният мускул не е нито максимално бърз, нито максимално гъвкав. Максимално бързият мускул не е нито максимално гъвкав, нито максимално силен.

Ти си човек с доста добър мускулен тонус и много сила. Но и поради спецификата на спорта, с който се занимаваш знаеш много добре, че гъвкавост и мобилност трябва да вървят ръка за ръка със сила и мускулен тонус.

Принципно и от силови тренировки или фитнес занимания можеш да се натегнеш добре, но и не е необходимо кой знае какво усилие, за да го преодолееш това. Иска едни 5 минути след тренировка да опънеш това, което е работило. Сега, ако искаш някаква екстремна гъвкавост, която освен някакви специфични приложения в конкретен спорт не носи друго - отделен въпрос.

И че само силовите упражнения сами по себе си не водят до запазване на мобилността с възрастта, а гъвкавостта по принцип изисква много различна тренировка от чисто силовата такава.

Тя специфичната мобилност е като другите качества - спреш ли да я гониш, губиш я. И то не само с напредването на възрастта. Спреш ли силовите - ще загубиш силата. Спреш ли да тренираш за издръжливост, ще загубиш и нея.

15.03.24
15:05

казано от James Hinks на 15.03.24, 14:47:

Сашо, искаш да интерпретираш, така че да подкрепиш позицията си и си извадил този параграф извън контекста на всичко казано. Донякъде си прав, защото давайки за пример гимнастик, то е ясно, че човекът има много по-голяма мобилност от нормален човек.

Нищо не интерпретирам, така написано се разбира точно това.

Ами не точно, защото коментирах, че когато единия се движи възрастта му личи, докато при другия - не. И двамата са с добър мускулен тонус, единият много по-силен, другият много по-гъвкав и мобилен. И това е което води до разлика как изглеждат отстрани, когато се движат. И то говоря за нормално движение - ходене. Не за движение при изпълнение на някакви упражнения.

Ти обичаш педантичността в изказа - адмирации. Ще си взема бележка, за да не бъда интерпретиран погрешно.

За останалото си прав. Аз никога не съм го оспорвал, дори напротив точно това говоря.
С долното си го обобщил много добре.

И че само силовите упражнения сами по себе си не водят до запазване на мобилността с възрастта, а гъвкавостта по принцип изисква много различна тренировка от чисто силовата такава.

Тя специфичната мобилност е като другите качества - спреш ли да я гониш, губиш я. И то не само с напредването на възрастта. Спреш ли силовите - ще загубиш силата. Спреш ли да тренираш за издръжливост, ще загубиш и нея.

Трябва да се тренира комплексно.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 15.03.24 15:07.

15.03.24
19:01

Сетих се за един виц като чета за тая мобилност....докато подреждам каса бира в хладилника:
-Докторе,нещо коляното не е добре!
-Защо ,я го сгъни да видя?
-На коя посока?

15.03.24
21:49

... по тъпо клипче за пример не можах ли да намеря? Бързах и не го бях изгледал :/
Не зная какво толкова се обсъжда, еле па, на нашата възраст. Ако виждам нещо по особено, то е по-бавното възстановяване от травми. А това “в повече” мускулна маса не е на принципа на Мечо Пух “колкото повече, толкова повече”, а е съотношение между активна и пасивна маса, т.е. една “жилка” ще е по-добре от “мазен бабанка”.
Колкото до мобилността, личният ми опит включва практикуване на бойни спортове преди години. Идват “яки” младежи и не можеха да си повдигнат крака за да реализират необходимата техника, а “стари кучета” на нашата сегашна възраст можеха. С практика, под формата на повдигания, почваха да го могат. Това включваше и стабилност по време на преходи от положение в положение с крак в “ситуация” и т.н. и щанги, ластици и въжета, не го развиваха, а само го подсилваха, като асистиращи похвати, включително и вертикалния натиск. Който е тренирал бойни изкуства знае, че не може да компенсира контролираното повдигане на крака и необходимостта от равновесие, а само да го подсили с тежест, партньор, ластик или въже. Естествено, както всички тук и аз съм привърженик на активния стречинг, т.е. мускулът да отведе ставата до максималното й положение. Уточнявам, че не съм разсъждавал за бойните изкуства като умение да нариташ някой, а като за спорт.
Естествено че ще тичам и с Юсейн Болт ако имам тази възможност - това ще е чудесно. “И да паднем и да бием ...” - това е споделяне на спорт! Обаче, днес съм се прибрал от работа в 18:25, в 18:36 бях на лостовете, в 19:30 на бърза бира със спортуващи с мен, в 19:45 в магазина да пазарувам, в 20:00 у нас да готвя. Кога бе хора? Ако имах време щях да правя какво ли не, още повече че да спортувам ме кефи. А между другото днес трябва да сглобя един гардероб и да се изкъпя. До към 01:00 би трябвало да съм приключил. Иначе моята преценка на собствените ми способности за тичане е, че са добри за нетичащ човек, защото спортувам, работя на крак - днес съм на 12к крачки при условие че съм се придвижвал с автомобил до работата и обратно, и защото нямам много излишно тегло. Също така смятам че съм по-зле от тичащ човек, както и че той ще е по-зле в плуването от плуващ такъв.

15.03.24
22:00

Някак премълча ,какво пиеш докато готвиш.

15.03.24
22:49

Бяло вино. Нещо ракията така и не ми тръгна след експеримента “40 дена без алкохол”

17.03.24
22:44

Хубави тренировки през почивните дни. Тренировки през деня, на светло, топло и с по-малко дрехи - усещането е като след лагер за кондиционна подготовка и едноседмична почивка, след късните, в тъмната част на деня и на по-студено, тренировки. Още малко и пролет ще дойде - след 3 дена, часовниците ще врътнем след още 10-на и тренировките ще станат максимално комфортни ... ако не вали.
Първите две години след като започнах с лостовете спирах сезонно, за по 3-4 месеца. На третата реших да не спирам, да видя какво ще стане. Уточнявам, че тогава сезоните, поне в София, си бяха “Сезони” - с няколко месечен сняг и студове налагащи понякога “дървени” ваканции на учениците, с “летни” и “зимни” шофьори, т.е. много хора си “зазимяваха” колите, сваляха акумулаторите и не ги караха през зимния сезон, имаше пързалки за децата по училища и междублокови пространства ... интересно какви спомени имам. Май вярно има “Глобално затопляне”. Та, напролет, трябваха по 2 месеца за възстановяване на нивата от есента. После реших да не спирам и добре направих. Имам познати, които след сезонно спиране така и не си върнаха нивата, а в последствие зарязаха спорта. Сега зимите не са такива, но все пак, всеки 10-на градуса надолу, тъмнината и дрехите ограничават. Като спортувам в тези условия, после на “хубавите” съм като на стероиди

18.03.24
07:53

Въртя всеки ден 10-20-30 10 набирания 20 лицеви опори и 30 клека в 5-10 кръга става за около 15-30 минути яко е сега обмислям да го редувам с пирамиди от 1 нагоре 1 набиране 1 лицева 1 клек и така до колкото мога и след това пак моля за мнение

18.03.24
21:20

В крайна сметка, кой каквото прави в спорта го прави за себе си. Най-важното е ти как го чувстваш, как те променя и т.н.
Иначе моето мнение си е същото като преди:
- да добавиш поне някое и друго коремно възлизане на лост в кръговете - след лицевите,
- стойка на ръце до стена или дърво без да се опитваш да правиш раменна - преди набиранията, но от втория кръг за да си загрял, и
- да вкараш малко разноименни крака като български клек например на мястото на клековете през кръг или два.
Аз бих се опитал да направя това, като начало, за да засегна повърхностната мускулатура на гърба, горната част на трапеца и равнината над главата, които липсват в системата която ползваш, и възможностите на отделния крак
... ако коремното е невъзможно, драсни тук

18.03.24
21:39

казано от Dymag на 18.03.24, 21:20:

. Най-важното е ти как го чувстваш

Най-важно е мезето да е блажно ;)

20.03.24
21:31

... храната като стане “мезе” май не е добре - някак си се класира на второ място на масата след това, на което е “мезе”. Иначе, да, “тлъстото” ми е по-вкусно и по-лесно се готви, ако това си имал предвид
Равноденствие, супер - от днес нататък денят расте.
Жена ми ми е купила панталони по “стари данни”, които се оказаха тесни в задника и бедрата ... ще отслабнеш, вика, а аз: “Ти знаеш ли колко ме “хранят” за тия крака, са па и да отслабвам!”

20.03.24
21:39

казано от Dymag на 20.03.24, 21:31:

Равноденствие, супер - от днес нататък денят расте.

Денят расте още от зимното слънцестоене, не от пролетното.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.03.24 21:40.

20.03.24
21:43

Да де - “расте” над нощта :)

20.03.24
21:56

Или по-просто казано, настъпи ли астрономическата зима, денят расте-нощта намалява. Настъпи ли астрономическо лято-обратно. Нощта расте, денят намалява. Т.е. юни ще се стъмни по-късно сравнено с август. И т.н.
Явно имаш предвид, че ще е вече по-дълъг от тук натам.

Мнението беше редактирано от D_M на 20.03.24 22:05.

20.03.24
22:05

.

Мнението беше редактирано от D_M на 20.03.24 22:05.

20.03.24
22:35

казано от Dymag на 20.03.24, 21:43:

Да де - “расте” над нощта :)

Тва малко като твоите крака как растат...

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1