Сравнение между тяга с прави крака (Straight Leg Deadlift) и румънска тяга (Romanian Deadlift)

Темата е заключена.
Прескочи до:

А вие упорито отказвате да приемете, че дори и тягата с прави крака да е изпълнявана с прав гръб (а не old school варианта), то тя пак си остава тяга с прави крака и се различава от румънската тяга.

Защо “малцинството” ви не си зададе същия въпрос, с който си започнал мнението си? :D

Вие спорехте, че са едно и също упражнение.
Добре, явно сте съгласни, че олд скуул прави крака е различно от румънската.

Сега каква теза поддържате? Че new school прави крака е същата като румънската?

Ами... не е. :D

29.02.16
22:28

С прави крака е най-натоварващо, но и най-опасно, затова болшинството прави варианта и “romanian deadlifts” и по този начин “прави крака” е минало в забвение и се е наложило “romanian deadlifts”. И затова едни му викат “прави крака” а други “romanian deadlifts”, а по-яките си правят упражнението буквално с прави крака.  Какво значение има за вас, дали кокошката е била първа или яйцето, не мога да разбера?!! Правете я както трябва, пък да не ви пука за наименуванието :) Да кажем, че “romanian deadlifts” е нещо между мъртва тяга и старата тяга с прави крака и да спрем със спора. В зависимост от това колко са разгънати краката бие към едното или другото :)

Мнението беше редактирано от Петков на 29.02.16 22:33.

29.02.16
22:34

казано от Петков на 29.02.16, 22:28:

Какво значение има за вас.... не мога да разбера?!!

Ами, така започна “обсъждането”:

казано от ME4O_TURIST на 24.02.16, 21:40:

Ох за тая рОмска тяга най-накрая ще заснема клипове , за да демонстрирам, че e едно и също упражнение с тягата с прави крака

Не знам кое за кого какво значение има, ама на финала излиза, че в крайна сметка почти всички твърдящи, че са едно и също, в крайна сметка твърдят, че всъщност не са едно и също. Така излиза от последните коементари...

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.02.16 22:36.

29.02.16
22:45

Ееее карфи4ке, счупи тъпометъра, честно. Мен капацитетите ме обвиняват в слаба аргументация , но ти срути галактиката с последното изказване
Душата ми направо не издържа, шА си сипА  и ще си пусна божествен хит на гордия наследник на Стефан Душан

29.02.16
22:54

казано от ME4O_TURIST на 29.02.16, 22:45:

Ееее карфи4ке, счупи тъпометъра, честно. Мен капацитетите ме обвиняват в слаба аргументация , но ти срути галактиката с последното изказване

Не знам, доста съм спорила, не само върху клавиатурата, нямам спомен да съм била обвинявана в слаба аргументация. А тук изобщо нищо не аргументирам, защото нямам навика да споря за неща, в които не съм 1000000000% убедена и които не мога да подплатя с 1000000000000 доказателства. Макар че дори тогава, ако срещу мен се изправят хората, които се изправиха срещу теб в точно този спор, доста, ама доста бих се замислила. Аз просто цитирах. Останалото, също мога да подкрепя с цитати, ако държиш да словоблудстваме.

До този момент не съм си позволила да окачествя нито едно твое изказване, което, по принцип, е признак и на добро възпитание, за липсата на което стана дума малко по-рано. Това, обаче, ти си позволяваш. Използвай аргумент за противното основание, за да ми хванеш мисълта. Снощи Джеймс малко ме засегна, с едно негово изказване, което и друг път сме обсъждали. Но сега, след това твое изказване, разбирам Джеймс, дори го подкрепям, даже съм 100% сигурна, че е прав.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 01.03.16 00:14.

казано от ME4O_TURIST на 29.02.16, 21:52:

Хора , вие сериозно ли не искате да разберете същината на спора?  Никой от от нашето “малцинство” не спори за разликите между олд скуул версията на тягата с прави крака и румънската тяга. Carbohydrate много хубаво обясни , че съвременната трактовка за изпълнение на упражнението повелява то да се извършва с изправен гръб , за да се предотвратят травми. Вие обаче упорито продължавате да поствате клипчета и снимки сравняващи SLDL в първичния си вариант с т.нар. RDL .

Никой от вашето “малцинство” не може да зацепи, че говорим за 2 съвсем различни упражнения. Както лежанката и тясната лежанка. Ама то в това малцинство сте като гледам все звезди - като почнем с кукумицина карбо и стигнем до теб. Щом успя да обвиниш юрист в липса на аргументация, наистина нямаш равен :D

29.02.16
23:09

казано от Херцог Трън на 29.02.16, 23:01:

Щом успя да обвиниш юрист в липса на аргументация, наистина нямаш равен :D

За съжаление първото не осигурява възможност за второто.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.02.16 23:11.

29.02.16
23:14

karfi4ka съгласен съм, че не трябва да се убиждаме, но и да слагаш(нямам предвид теб) в кавички Декова като капацитет...ами също е убида и е несериозно, но за това никой и дума не каза да я защити, може би защото работи в друг сайт, не знам :)

Мнението беше редактирано от Петков на 29.02.16 23:15.

29.02.16
23:20

Правото и вдигането на “щанги” нямат нищо общо. Както написах по-нагоре , олд-скул тягата с прави крака е аналог на лумбалната екстензия, а движението на тягата с прави крака , така както се изпълнява в съвремието е едно и също с движението на т.нар. “румънска тяга” - аналог на хиперстензията. И видиш ли след кажи-речи прилична аргументация, чета пост , в който се твърди, че съм казал, че са различни движения. М’чи к’ъ да не си сипА . . Пийте ги тия аминокиселини бе хора :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.02.16 23:25.

казано от ME4O_TURIST на 29.02.16, 23:20:

Правото и вдигането на “щанги” нямат нищо общо. Както написах по-нагоре , олд-скул тягата с прави крака е аналог на лумбалната екстензия, а движението на тягата с прави крака , така както се изпълнява в съвремието е едно и също с движението на т.нар. “румънска тяга” - аналог на хиперстензията. И видиш ли след кажи-речи прилична аргументация, чета пост , в който се твърди, че съм казал, че са различни движения. М’чи к’ъ да не си сипА . TOQ POST MA KARA DA SI POSNA KONDZERT NA SLAVI . Пийте ги тия аминокиселини бе хора :D

Абе, много по-мъдри хора се изказаха от теб (и от мен, да не речеш, че себе си визирам), ама “оно рупа ли рупа” ;) Аналози, ама далечни.....като кражба и изнасилване - все престъпления.....някакви аналогични ;)

казано от Петков на 29.02.16, 23:14:

karfi4ka съгласен съм, че не трябва да се убиждаме, но и да слагаш(нямам предвид теб) в кавички Декова като капацитет...ами също е убида и е несериозно, но за това никой и дума не каза да я защити, може би защото работи в друг сайт, не знам :)

Аз го направих и не е грам несериозно. Точно щото всеки, който е излизал на 1-2 състезания по бикини-фитнес, културизъм и т.н. стана “треньор”, виждаме безумни схеми на трениране, хранене и суплементация, които ако хванеш 3-4 клиента на въпросния или въпросната треньор/ка - ще видиш, че са по калъп. А ако им дадеш малко по-специфичен случай и ги затвориш без да могат да гугълнат или да питат някой, ще създадат паника на 2те си мозъчни клетки ;)

Ако Декова е треньор, аз също съм - по силов трибой ;) Имам зад гърба си 3 излизания на Джони Спорт! 8-) вЕрвайте ми, на всички ще ви направя схеми, 50лв/страница.....! ;)

29.02.16
23:27

казано от ME4O_TURIST на 29.02.16, 23:20:

И видиш ли след кажи-речи прилична аргументация, чета пост , в който се твърди, че съм казал, че са различни движения.

Следващия път, преди да окачествяваш изказванията на хората като не-знам-си-какво-тъпомера,  първо хубаво прочети всяка написана дума, защото би трябвало да знаеш, че и запетайката има значение.

казано от karfi4ka на 29.02.16, 22:34:

Не знам кое за кого какво значение има, ама на финала излиза, че в крайна сметка почти всички твърдящи, че са едно и също, в крайна сметка твърдят, че всъщност не са едно и също. Така излиза от последните коементари...

С “почти”, визирах именно теб. Така че не виждам с какво заслужих тъпомера.

Петков, моите уважения, но всеки потребител има право на мнение за дадени професионалисти в областта и това, че то е отрицателно, според мен, не е обида, а мнение. Освен това, тук не е съдът по правата на човека, за да се юрнем да защитаваме този и онзи, нали? А сега нека се върнем към тягата.

Моля, нека се съсредоточим отново върху тягата.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.02.16 23:33.

29.02.16
23:51

Абе, много по-мъдри хора се изказаха от теб (и от мен, да не речеш, че себе си визирам), ама “оно рупа ли рупа” ;) Аналози, ама далечни.....като кражба и изнасилване - все престъпления.....някакви аналогични ;)

Е изобщо не са аналогични . Кражба и грабеж да беше казал, щеше да е по-вярно. Все престъпления срещу собствеността. Да приемем , че двете движения описват различни квалифицирани състави на кражбата. Едното по-малко кражба ли е от другото ?

01.03.16
00:01

Нали никой не казва, че едното е по-малко тяга от другото? Тогава защо да ти отговаря дали едното ще е по-малко кражба. Кражби, ама квалифицирани по няколко точки. Тяги, ама едната с прави крака, а другата румънска.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 01.03.16 00:12.

01.03.16
00:18

но и да слагаш(нямам предвид теб) в кавички Декова като капацитет...ами също е убида и е несериозно, но за това никой и дума не каза да я защити, може би защото работи в друг сайт, не знам :)

А може би защото я познаваме колко знае и може ;)

01.03.16
00:25

Не я знам коя е тази, но тук с лека ръка игнорирате казаното от други хора. Сега тази Декова, онзи ден Момчил Милев , когото дадох за пример като източник на информация.

01.03.16
00:25

Румънската се прави с цел да замести стария вариант на “прави крака”. И това доказва, че е така:
http://www.bb-team.org/exercise/4655_rumanska-tyaga
http://www.bb-team.org/exercise/3682_tyaga-s-pravi-kraka
Вижте кои мускули се натоварват с едното и с другото. Едни и същи-всичко съвпада :) Просто старата не е подходяща за всички. Между другото във втория линк пише, че може и с изправен гръбнак ;) При румънската всеки сгъва различно краката и затова казах че може да е много близо до конвенционалната или пък с правите крака. Варианта посочен тук в началото май отива по към конвенционална. По средата не нещо полувинчато. Зачитам варианта на Декова и конвенционалната.

Мнението беше редактирано от Петков на 01.03.16 00:49.

01.03.16
00:40

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 00:25:

Не я знам коя е тази, но тук с лека ръка игнорирате казаното от други хора. Сега тази Декова, онзи ден Момчил Милев , когото дадох за пример като източник на информация.

Мечо, Мечо...написах ти го преди 2-3 страници защо така с лека ги игнорираме. Заради пропуските в познанията по биомеханика.
Предложих и нагледен урок в залата на всеки, който иска да усети(щом не може да проумее) защо тези две неща са различни упражения и с различен ефект.

01.03.16
00:45

казано от James Hinks на 01.03.16, 00:40:

Мечо, Мечо...написах ти го преди 2-3 страници защо така с лека ги игнорираме. Заради пропуските в познанията по биомеханика.
Предложих и нагледен урок в залата на всеки, който иска да усети(щом не може да проумее) защо тези две неща са различни упражения и с различен ефект.

Колко са пропуски не знам, но са шампиони, а някои от тях раждат и нови шампиони ;)

казано от Петков на 01.03.16, 00:45:

Колко са пропуски не знам, но са шампиони, а някои от тях раждат и нови шампиони ;)

Декова по какво е шампион по-точно? :D :D :D

01.03.16
00:53

Държа да видя как раждат, дори да не е шампион, обикновено бебе да е :D

01.03.16
00:56

казано от Херцог Трън на 01.03.16, 00:46:

“Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 2011-та година. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория “Бодифитнес”. Тя също така е и Републикански шампион по вдигане от лег, без екипировка за 2014г. Заминавала се е активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифициран фитнес инструктор към “Фитнес Академия България”, както и старши треньор и преподавател към “N.A.F.A”“
Ако искаш и за Момчил да ти кажа няколко думи, не че не знаеш, но... :)

01.03.16
00:57

Сори пичове, ама след кратка справка установих, че това момиче Декова изглежда по-добре от 90 процента от нас пишещите тук. Момчил пък е човек, който “ражда” шампиони.  Методиките му са безотказни. Никога не съм сбъркал, когато съм последвал съветите му , макар и само онлайн.

01.03.16
01:01

Кажи ми :)
После да ти кажа и аз и за нея и за Момчил - кореспонденцията с великата треньорка я пазя, даже е след 2011, тъкно ще се види колко разбира елементарни неща и как съм и обяснявал а и б на “функционалното трениране” ,а Момчил го питай едно време Янислав Тачев за колко време щеше да го извади на Олимпията.
Щом опряха нещата до извадени шампиони - и двамата заедно не могат да ме минат, вярно, не за дисциплини, в които се оценява изглеждането, но все пак...доста по-трудни.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.03.16 01:04.

01.03.16
01:03

казано от James Hinks на 01.03.16, 00:53:

Държа да видя как раждат, дори да не е шампион, обикновено бебе да е :D

Явно се имаш за по знаещ от тях. След като поставяш въпроса така, аз държа да видя ти в областта на фитнеса какво повече си направил от Милев, който пресъздаде Радослав Ангелов :)

Мнението беше редактирано от Петков на 01.03.16 01:09.

казано от Петков на 01.03.16, 00:56:

казано от Херцог Трън на 01.03.16, 00:46:

“Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 2011-та година. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател и бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014г., в категория “Бодифитнес”. Тя също така е и Републикански шампион по вдигане от лег, без екипировка за 2014г. Заминавала се е активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните 3 години. Марина е сертифициран фитнес инструктор към “Фитнес Академия България”, както и старши треньор и преподавател към “N.A.F.A”“
Ако искаш и за Момчил да ти кажа няколко думи, не че не знаеш, но... :)

Фитнес Академия България

Ебасимо! Теоретично обучение онлайн... :D

Повече няма да коментирам ;)

01.03.16
01:09

Републикански по кикбокс, киокушинкай, кудо, свбодна борба, бокс, академично гребане, БДД, граплинг. От същите спортове без гребането и призьори от Европейски и Световни.
Дай сега пак да видим кой колко знае и може :)
Да си мерим шампионите ми е любимото занимание по форумите :D

01.03.16
01:11

https://40.media.tumblr.com/1c8493fc20b606934e13d31d723af4fc/tumblr_nuzau3vwzz1uaopkvo1_400.jpg Говорим за това момче ! Със сигурност такава форма не се постига само с добър ген . Огромна заслуга има и треньорът ,когото оплювате :)

01.03.16
01:11

Херцог Трън+личните постижения, което не е малко ;)
За другия коментар-Извинявай, поправих се .. Защото бойните спортове и фитнеса са 2 различни неща ;) А тука определено не коментираме БИ

Мнението беше редактирано от Петков на 01.03.16 01:16.

казано от Петков на 01.03.16, 01:11:

Херцог Трън+личните постижения, което не е малко ;)

По темата с личните постижения - поинтересувай се за конкуренцията в женското вдигане от лег.. :D За бикините няма да коментирам, не претендирам да съм някакъв капацитет там ;) И въпреки всичко и там не е нещо особено...ако ще хвалиш някого в тия среди - Тодорка Иванова си го заслужава ;) Марина е много далеч от истината ;)

01.03.16
01:15

Хинкс, сори, но меренето ти го започна :) Другарят Петков изрично написа : ” в сферата на фитнеса”

Сашо, откажи се - тия дисциплини дето си ги изброил екскурзианта не ги признава :D

01.03.16
01:19

Както и да е, не ми се спори повече. Най-добре всеки да си прави изводите сам за себе си. Лека на всички!

01.03.16
01:19

Усещате ли колко малоумен спор се води?

01.03.16
01:24

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 01:15:

Хинкс, сори, но меренето ти го започна :) Другарят Петков изрично написа : ” в сферата на фитнеса”

Викам да видиш пак кой е почнал :) и да ми се извиниш ако си мъж ;)
В сферата нас фитнеса го написа след това.
И като стана дума за фитнеса - там препаратите и диетата са 80% от подготовката, тренировките са останалото. В спортовете, в които аз съм готвил хора тренировките са 80%, диетата 20%, а препарастите пречат.

01.03.16
01:38

казано от ME4O_TURIST на 29.02.16, 09:24:

Следва възстановяване по памет :P
@Von_Suthaus,  поне се опитваме да защитим тезата си по един или друг начин. Аз не налагам мнение, опитвайки се да убедя останалите колко са боси по темата.

По темата се изписаха май почти всички възможни рационални аргументи. При теб е нежелание да ги чуеш и въпрос на вяра. А и явно не можеш да установиш на практика разликите при различните упражнения. Защо да се хабя повече?

01.03.16
01:53

От Шумен най-удобно ти е във Варна - отиди до залата на Вик, за да може човек без претенции да е инструктор на шампиони да ти обясни елементарно движенията ;)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.03.16 01:54.

Това, че някой е направил шампиони по културизъм или е участвал на Х на брой състезания по културизъм, или е спечелил У медал по културизъм (който У медал не е показател за нищо, защото често категориите не са пълни и има един, двама, трима човека) НЕ означа, че мнението на този човек трябва да се вземе като последна инстанция и 100% истина.

Не е случайно, че наблягам на думата “културизъм” и ако някои хора тук имаха представа как са нещата “от кухнята”, нямаше да говорят така категорично.

Точно пък в културизма ни (родният ни, от световния нямам личен опит) - състезатели, състезателки, треньори, треньорки, има доста митове, глупости (казани и направени) и прочее. Това си е тема за друг разговор.

Не е и правилно да се съди за знанията на един треньор по културизъм по състезателя, който “бил направил”, защото:
- не знаете този състезател какви треньори е имал преди това
- не знаете дали случайно предишните треньори не са дали доста добра и правилна основа
- не знаете колко време даденият състезател е бил при едните и другите
- не знаете до каква степен влияят ААС в културизма

И това е друга тема.

Колкото за обсъжданите треньори: да кажеш на някой, че не е капацитет  -> това не е обида. Това е изразяване на мнение.
Ами, съжалявам, но доста мислещи се за капацитети НЕ са такива.
Доста хора си позволяват да коментират така, защото не съдят само по клипчета в интернет, а познават тези хора и в реалния живот (повече, отколкото можете да си представите). Но това също е тема за друг разговор. И за друга трибуна. :) Моля, нека разговорът да не отива в тази посока.

Повечето хора знаем кой какво може, а очевидно няма смисъл да хабим енергия в говорене “на стените”.

Та... да се върнем на тягите. Или май вече и там няма смисъл да се хабим. (wasntme)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 01.03.16 07:34.

01.03.16
07:51

Хора, разплаквате ме от смях,моля ви, не преставайте :)
Като се замисля, че май от моята “рОмска тяга” тръгна всичко, чудя се това подбудителство ли е или направо съучастие ...

01.03.16
09:40

казано от James Hinks на 01.03.16, 01:24:

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 01:15:

Викам да видиш пак кой е почнал :) и да ми се извиниш ако си мъж ;)
В сферата нас фитнеса го написа след това.
И като стана дума за фитнеса - там препаратите и диетата са 80% от подготовката, тренировките са останалото. В спортовете, в които аз съм готвил хора тренировките са 80%, диетата 20%, а препарастите пречат.

Много си обидчив ... Ако го е започнал някъде в изчезналите коментари, то няма как да знам това и се извинявам. Ако визираш писаното снощи, то смятам, че все още мога да разчитам писания на български.

Явно се имаш за по знаещ от тях. След като поставяш въпроса така, аз държа да видя ти в областта на фитнеса какво повече си направил от Милев, който пресъздаде Радослав Ангелов

Преди това просто ставаше въпрос за двама човека, които бяха отхвърлени като източници. Никой не ти отрича познанията в областта на БИ и БС , дори и в сферата на фитнеса смятам, че си ценен кадър тук и можеш да служиш за пример на повечето от нас. Не е сериозно, обаче да отричаш уменията и познанията на някого, който най-малкото е успял в дадена сфера . Най-малкото , човекът е създал работещ бизнес модел в тази област . Пак давам за пример “продуктът” Радослав Ангелов. Все сме виждали културисти, но при него всеки един детайл беше изпипан до съвършенство. В този ред на мисли, това няма как да се случи, ако треньорът ти има пропуски в теоретичните си познания . Толкова по тази тема.
По темата с тягата:
https://i.ytimg.com/vi/kX0bd5P7vhg/maxresdefault.jpg

Отговарям на Вероника тук по въпросите за тягата от дневника на Мария. Не съм се опитвал да се заяждам , но да се борим срещу законите на физиката е безмислено. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0b/0b/a3/0b0ba35bb0936ae27a657854195a6339.jpg Недоумявам, когато някой дава съвети ” стой назад” , “движи лоста по краката” и т.н  Какъв е смисълът да губим енергия , опитвайки се да изместим линията на гравитацията. Предполагам, че има тежкоатлети тук, които да потвърдят, че всяко едно такова изместване е безмислено. Нали в крайна сметка търсим добрата техника, най-краткия път / вертикалният/ на лоста.

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 01.03.16 10:50.

01.03.16
11:06

Жалко, че няма  трибойци шампиони в този форум, та да си изкажат и те мнението. Явно само такова ще се зачете ^^

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1