Сравнение между тяга с прави крака (Straight Leg Deadlift) и румънска тяга (Romanian Deadlift)

Темата е заключена.
Прескочи до:

Мечо, Мария няма за цел да прави упражнението от снимката, която си прикачил.

Съответно и моите съвети са съобразени с това, което иска да прави Мария като движение, а именно - румънска тяга.

Ако ти не виждаш логика в забележките, които съм направила в дневника й по повод румънската тяга, значи просто говорим на различни езици.
А аз твоя език не го разбирам. Проблемът си е в моя телевизор, разбира се, а ти продължавай да недоумяваш. :)

01.03.16
11:39

Какво значение има дали прави класическа мъртва тяга, зимбамбвийска тяга, гребане , клек и т.н ? Идеята е да се запази линията на гравитацията, нали ? А при нейното изпълнение видимо си се движи по вертикалата.
А движението на таза регулира всичко при това упражнение . Абсолютно без значение е с леко свити или с прави крака .

казано от Ice Mountain на 01.03.16, 11:06:

Жалко, че няма  трибойци шампиони в този форум, та да си изкажат и те мнението. Явно само такова ще се зачете ^^

Абе, то и да му обясняваш на тоя дървен философ туриста, ако ще и Константин Константиновс и Бени Магнусон да му доведем, пак ще им каже, че грешат. То има много логични причини за “боренето с физиката”, което той твърди, че правим, ама “оно рупа ли, рупа” :)

01.03.16
12:40

Херцоже, ти си самодържец на желязната логика ! Можеш ли да ми дадеш  обяснение , защо трябва щангата да се води плътно до краката? Следя ти дневника и забелязвам  ,че правиш опити да вдигаш тежко . Когато изпълняваш упражнения като тяга/ каквато и да е/ , клек, гребане, не следиш ли да спазваш вертикалата?

01.03.16
13:19

Мечо, ти всъщност знаеш ли, че тягата с прави крака е по идея упражнение за отпускане на натегната задна верига. Затова се прави бавно, спокойно, с малка тежест и с максимално отпускане надолу при прави крака. Тежестта затова виси свободно, за да се постигне максимално разтягане. Не е същинско силово упражнение - при тези варианти на тяга ако тежестта виси по този начин тръгваш по трънливия път на ниски постижения и предпоставки за контузии.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.03.16 13:25.

01.03.16
13:23

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 12:40:

. Когато изпълняваш упражнения като тяга/ каквато и да е/ , клек, гребане, не следиш ли да спазваш вертикалата?

Ами като се изправи сигурно е вертикален на земята. А за това къде минава лоста при тягата - прочети някоя статия из нета - има много. Виж, как в спора почна да се ражда истината и да цъфват някои обстоятелства и факти. Но сигурно няма да ти хареса насоката (виж и горния ми пост) ;).

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.03.16 13:26.

01.03.16
13:29

казано от Von Suthaus на 01.03.16, 13:19:

Мечо, ти всъщност знаеш ли, че тягата с прави крака е по идея упражнение за отпускане на натегната задна верига. Затова се прави бавно, спокойно, с малка тежест и с максимално отпускане надолу при прави крака. Тежестта затова виси свободно, за да се постигне максимално разтягане. Не е същинско силово упражнение - при тези варианти на тяга ако тежестта виси по този начин тръгваш по трънливия път на ниски постижения и предпоставки за контузии.

Аха, а ако сгънем малко в коленете, изведнъж се променя предназначението на движението ...

01.03.16
13:33

Не точно, коленете се свиват, за да може тазът да отиде назад, а лостът върви умишлено близо до тялото, гърбът е прав. Имитира се частта от движението при класическата тяга, след като лостът подмине коленете. Тук вече да намираш разлика?

А при тягата с  прави крака се избягва присвиването на коленете, което да компенсира липстата на мобилност, защото това поставя прешлените на гръбнака в крайно неизгодна позиция.

Един единствен Клоков съм виждал да изпълнява тяга с прави крака и прав гръб къде с триста, но я взема от мъртва точка, не започва движението от стоеж и като се изправи я хвърля. Обяснявал е, че търси специфика, свързана с травми, но не помня подробности.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.03.16 13:41.

01.03.16
13:52

Е ето и Вероника успява да направи и двете движения , явно е достатъчно мобилна в ставите. Но това водене по краката е неправилно за мен. Ще водиш по краката с 40-50 кг, ами ако са от 100 нагоре? Излишна енергия се хаби. И при двете движения следва ръцете да играят ролята на нещо като въжета, за които просто е закачена тежестта . Няма смисъл да се борим с гравитацията :)
От няколко дни не го бях гледал това клипче, ама честно ли виждате две различни упражнения?

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 01.03.16 14:02.

01.03.16
14:38

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 09:40:

Ако визираш писаното снощи, то смятам, че все още мога да разчитам писания на български.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/78942/P120#p-1193777
Шампионите като аргумент тръгнаха от тук. Поста не е мой, надявам се го виждаш след като можеш да четеш български. Както и преди това никъде не съм споменавал какви хора съм готвил и какво са направили. А имам човек с 300+ тяга например ;) Не съм го извадил като аргумент, защото се опитвам да обяснявам, а не да се хваля и да търся някаква слава в нета.

Преди това просто ставаше въпрос за двама човека, които бяха отхвърлени като източници. Никой не ти отрича познанията в областта на БИ и БС , дори и в сферата на фитнеса смятам, че си ценен кадър тук и можеш да служиш за пример на повечето от нас. Не е сериозно, обаче да отричаш уменията и познанията на някого, който най-малкото е успял в дадена сфера . Най-малкото , човекът е създал работещ бизнес модел в тази област

.
Отхвърлени са по причината, че аргументите им са грешни от биомеханична гледа точка, нещо, което се опитва да ви се обясни незнамзакойпътвече. А бизнес модела не знам какво общо има с с познаването или непознаването на биомеханиката. “Умения и познания” в случая повече се отнасят към оная приказка на Влади Въргала - “Докато има балъци ще има и тарикати”.

Какъв е смисълът да губим енергия , опитвайки се да изместим линията на гравитацията. Предполагам, че има тежкоатлети тук, които да потвърдят, че всяко едно такова изместване е безмислено. Нали в крайна сметка търсим добрата техника, най-краткия път / вертикалният/ на лоста.

Физиката определено не ти е силна страна. В случая въобще не може да се говори за линия на гравитацията, а статика и динамика(като дялове от механиката) на система от свързани елементи. От тук започва една схема с реакции на опората и приложни точки на силите, която в крайна сметка води до това, че тази система от свързани елементи има общ център на масата и колкото по-близо до него е тежестта, толкова по-лесно ще бъде преместена, което автоматично означава, че лоста при тягата трябва да е максимално близо до краката и да се движи назад и нагоре, а таза да се избутва напред. Разбира се няма да се учудя и да отхвърлите и това като аргумент, какво е една фундаментална наука в сравнение с легендите и заблудите. В средновековието за бесели и изгаряли на клада и за по-малко :)

Можете да направите опит, с който да си обясните разликата, като сравните постиженията си на конвенционална тяга, румънска тяга и тяга с прави крака. Ако първото е 1, второто ще е около 0,8-0,85, а третото ще е някъде около 0,6-0,7 в най-добрия случай. Щом като двете са едно и също движение, защо цели 30 и няколко процента е разликата между двете постижения ? :)

01.03.16
14:51

Мечо, Вероника после се коригира и посочи, че при прави крака лостът виси свободно.

А на румънска без особен зор ще направя 10х100 като водя лоста до тялото. Общо взето затова се счита, че движението натоварва не само долна част, а гърба цялостно.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.03.16 14:53.

Von Suthaus, да, благодаря ти!

И аз това щях да вметна. За съжаление обаче един от коментарите ми, в който обяснявах подробно това, е заминал покрай техническия проблем с базата данни.

На моето видео съм я предобрила тягата с прави крака, като съм приближила лоста до краката си доооста повече от това, коета трябва да бъде, за да е тяга с прави крака в контекста на обсъжданите тук неща. :) Мисля, че за тази неточност доприняся леката пръчка - изобщо не я усещам, а и тяга с прави крака наистина не правя, изобщо, и съм запаметила друг модел на движение.

Извинявам се за което.

След това дадох снимки (не мои), където позицията на лоста беше ОК и сравнението с румънската тяга беше доста по-видно. Но... файда.

01.03.16
15:06

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/78942/P120#p-1193777
Шампионите като аргумент тръгнаха от тук. Поста не е мой, надявам се го виждаш след като можеш да четеш български.

Това ли било... Искаш извинение, само защото някой  е заговорил за шампиони? Сигурен съм , че никой не е искал да те засегне
Искаш да обясниш, че да дърпаш назад и нагоре е по-лесно , отколкото да дърпаш само нагоре?
http://speedendurance.com/wp-content/uploads/2015/07/Romanian-or-stiff-legged-not-straight-legged-dead-lift.jpg  Въпрос на техника при едно и също упражнение :D

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 01.03.16 15:17.

Моля?

Казвам, че се извинявам, че тягата с прави крака от видеото ми не е такава, каквато трябва да бъде и въпреки това ПАК е ясно различимо по механика движение от румънската.

Аз не съм си сменила мнението и това няма как да се случи. Достатъчно описателна съм била в постовете си и достатъчно аргументи съм дала в защита на тезата си.

Изобщо не ме интересуват шампионите на вашата група, смятаща, че двете тяги са едно и също движение.

ПП: А, ти говориш на Сашо. Не бях видяла цитата ти.
Нищо. Моето си остава и важи.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 01.03.16 15:19.

01.03.16
15:23

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 15:06:

Това ли било... Искаш извинение, само защото някой  е заговорил за шампиони? Сигурен съм , че никой не е искал да те засегне

Шампионите и постиженията са аргументи извън спора и срещу опонента, не срещу тезата му.

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 15:06:

Искаш да обясниш, че да дърпаш назад и нагоре е по-лесно , отколкото да дърпаш само нагоре?

Искам да обясня, че :
1. На румънската тяга не дърпаш, а разгъваш и то със същата механика като при конвенционалната тяга.
2. На тягата с прави крака също не дърпаш, а разгъваш, но не разгъваш избутвайки таза напред(и следователно коленете назад) както го правиш при румънската.
3. Заради 1. и 2. и основните теореми и закони Статиката и Динамиката, няма как да изразходваш по-малко енергия ако лоста е далеч от краката и движението е само нагоре => няма как двете да са едно и също движение, тъй като разчитат на различно разпределение на силите в системата=> дават различно постижение. Ако имах повече познания по рисуване с програми и време за изчисляване, бих го направил и с точни сметки, размерност и рисунка(тоест да ви реша задачата с точен чертеж), но нямам и хонорар за уроци по Физика във Форума не ми се плаща все още.

Съвсем отделен въпрос е ако някой не може да го разбере. За това предложих да дойде и да опита като ще му подсигуря идеалните условия, при които да усети разликата или да си сравни трите постижения(конвенционална, румънска и тяга с прави крака) и да види съотношение между тях. За средно статистически нормален тренираш посочих какви ще са очакваните коефициенти.

Повече няма какво да добавя в тази тема - едно и също нещо го пиша по няколко пъти вече, а спорове с картинки и авторитети от нета не мисля, че носят информативна стойност.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.03.16 15:24.

01.03.16
15:32

Един апел към екипа - хайде заключете я вече тая тема, де, че като вляза да видя какво има непрочетено в последните два дни, само тя ми вади очите, а вече ми се гади от нея. Нещата са ясни за всеки с поне елементарни познания по физика и най-обща представа от механика на движенията на човешкото тяло.
Само оставете последен да си каже мнението Мечо, че иначе няма да може да спи спокойно. :)

Добра идея.

Мечо, кажи си приказката, както и дали си съгласен да заключим темата, за да не бъде после обвинен екипът ни в разни неща, които не са ни присъщи.

:)

01.03.16
16:13

E заключвайте я ... Макар и да не стигаме до консенсус, поне се обсъждаше нещо . Нищо, ще четем статии за добавките на бай Асан ... например .Всъщност изобщо не си слагам присърце спора. Грабвам си сакчето след малко и отивам да вдигам тежко. И все пак не мога да отрека, че Хинкс / Сашо нали? / се опита да обясни нещата чисто научно . Може би единственият човек, с когото бих могъл да се съглася тук

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 01.03.16 16:16.

казано от ME4O_TURIST на 01.03.16, 12:40:

Херцоже, ти си самодържец на желязната логика ! Можеш ли да ми дадеш  обяснение , защо трябва щангата да се води плътно до краката? Следя ти дневника и забелязвам  ,че правиш опити да вдигаш тежко . Когато изпълняваш упражнения като тяга/ каквато и да е/ , клек, гребане, не следиш ли да спазваш вертикалата?

Мечо,

Туристе,

използвам правото на реплика ;) И понеже задаваш въпроси, ще ти отговоря, макар че силно ме съмнява да опиташ да вникнеш, имайки предвид досегашното ти участие по темата.

1. Защо щангата трябва да се води плътно по краката :

Няколко пъти ти беше дадена референция към науката ФИЗИКА и да си опресниш знанията за лост, макара, опорна точка, полиспаст. Още Колето те насочи. Какво става ако отдалечиш щангата от тялото си? Ето ти нагледно :
http://gregnuckols.com/wp-content/uploads/2014/10/deadlift-squat-comparison.png

Иначе казано - отдалечавайки щангата увеличаваш натоварването и правиш така, че да се налага прилагането на по-голяма сила за вдигането на една и съща щанга. Да не говорим колко по-голямо става натоварването на стабилизаторите - когато отдалечиш щангата, губиш опората на краката, раменете моментално пропадат (ако успяваш въобще да държиш плешките заключени), а оттам се изгърбваш, да не говорим, че трябва да имаш нечовешка сила в еректорите, за да успееш да не заоблиш и лумбалната област, а да се изгърбиш само в горната част на гърба.

2. Колкото до тягата, клека и прочутата ти вертикала (да не говорим за прочутата ти линия на гравитацията - поговори си с някой физик, ще го разсмееш сериозно с тази глупост ;) за информация - гравитацията се свързва с т.н. геодезични линии, които далеч не са прави ;) ) - при клек абсолютно права траектория е невъзможна в много случаи заради наклона на тялото (особено при лоу бар клек)  - може да видиш например в дневника на Мария Пеева как при клек (клиповете от предпоследна страница) траекторията наподобява кука (с върха нагоре), заради екстензията на таза. И да, това е нормалното движение на щангата. Относно вертикалата при тягата - виж нагоре обяснението. За теб вертикала = най-ефективна траектория, което НЕ Е ВЯРНО. Най-ефективната траектория е тази най-близка до центъра на тежестта, тоест до тялото, следваща краката.

Като за финал - голям си теоретик, но спориш за спора, колкото да се намираш на търкане на клавиатура. Вземи подърпай малко тяга, ама го направи наистина тежичко (както каза ти - аз се опитвам само, а ти го правиш според последното ти мнение), виж дали ако държиш щангата на разстояние няма да се случи някое от следните :

а/ изключително грозен опит
б/ провален опит (нула)
в/ контузия
г/ комбинация от горните (дали 2 или всички заедно)

Ако имаш някакви забележки - сподели ги в моя/твоя дневник - където ти е удобно ;)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 02.03.16 07:53.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1