31.03.16
22:20
Отскоро ходя на фитнес и целта ми е да покача мускулната си маса ,защото съм 57 кг. , а съм висок горе-долу 1,80/1,83 (15 год. ), а затова ми трябва хранителен режим . Разгледах много различни теми за това как да си направим хранителен режим за покачване на мускулна маса като например ”Как да си съставим хранителен режим за покачване на тегло” (пише за покачване на тегло , което аз го свързвам с покачване на мускулна маса , може и да греша ),в която се обърках съвсем и нищо не можах да направя и да разбера, и готови режими които не можех да ги правя и разбера.
Проблема е там ,че просто неми харесват или не стават. Не съм вегетарианец или веган и ям всички видове месо ( или поне тези които аз съм опитвал ) , но почти навсякъде пише ,че са по 250 гр. нагоре , па и още 250 гр. салата например . А аз не мога да изям такова голямо количество храна , като се има предвид ,че месото не е много лек вид храна , физически е невъзможно за мене .В повечето режими втората закуска беше горе-долу обемиста , съдържаща извари и салати , а аз нямам възможност да нося в училище такива храни , но някъде бях прочел че един човек за втората си закуска изяжда 1 кисело мляко и 1 зелена ябълка и въпросът ми е ,дали това със млякото и ябълката е подходящо за втора закуска . В някои режими се наблягаше само на 1 плод , като например банан и ябълка . Въпросът ми е може ли да се ядът и други плодове като например ягоди . Също някъде бях чел ,че е подходящо да се ядът плодове характерни за сезона , тоест череши за пролетта , ябълки ,круши ,дини за лятото и т.н. и дали това е вярно . В повечето закуски се съдържаха продукти като извара и ленено семе ,а някъде бях чул че те пречиствали червата , което означава че няма да мога да мръдна от “белия трон” , а до колко е вярно не знам . Имаше режими в които се яде едно и също месо , като например свинско и няколко или един и същ вид риба . Искам да знам дали може да се разнообразява месото като например единия ден ядеш пилешко , друг ден свинско, а на следващия телешко , а за рибата ,не може ли да се включи и друг вид риба , като например цаца или скариди .
Знам , или поне предполагам че темата ще бъде прочетена и се надявам някои да отдели малко време и да ми напише хранителен режим за покачване на чиста мускулна маса , защото аз не мога да направя нищичко , ще сам му благодарен.
01.04.16
09:58
Здрасти. :)
Накратко: хапвай повече (спрямо сегашния период), спортувай и бъди търпелив.
По-обширно: няма общовалиден хранителен режим и някакви строги предписания. Не е нужно да се придържаш към нещо, което си видял в интернет. :)
Хапвай повече като калории, което не значи непременно да ядеш непосилни количества. Ако добавиш повече полезни мазнини (краве масло, зехтин) в менюто си, ще увеличиш калориите значително, но няма да се отрази кой знае колко много на обема храна.
Мисля, че си разбрал върху кои храни да наблягаш: всякакъв вид месо и риба, яйца, пълнозърнести изделия, картофи, овесени ядки, бобови, млечни продукти, плодове, зеленчуци, сурови ядки, мазнини (споменахме част от тях).
Храни като вафли, торти, пасти - може да ги има, ако ги ядеш, но да не са преобладаващи.
В училище можеш да си носиш домашно приготвен сандвич (имаме статия по въпроса, ползвай търсачката горе вдясно).
Да, можеш да ядеш различни видове месо и дори е за предпочитане да имаш разнообразно меню.
Да, хубаво е да ядеш сезонни плодове и зеленчуци.
Да, можеш да ядеш ягоди, а не само ябълки.
Риба - можеш да ядеш различни видове, както и да включиш морски дарове.
02.04.16
10:27
Мерси за отговора .