Леко раздвижване

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

25.09.23
23:32

Днес ходих да се снимам, младия доктор каза че може да се маха плаката, но иска да говори с шефа дали да не махат всичко накуп след няколко месеца. Обаче аз си взех снимката и голямата кост фибията е зараснала брутално яко, обаче точно на тибията дето иска да маха плаката ми се струва, че не е зараснала напълно, което много ме учудва .... Но то едно е как ми изглежда на мен дето си нямам и на хабер ....  Може би след толкова време ще направя една консултация при друг специалист, понеже е приятел на баща ми и един от най-добрите ортопеди в България извън София.

26.09.23
08:41

Ето ги снимките от вчера  и от 4ти Април, на мен ми изглежда все едно тибията не е мръднала :)) стърчи там някакво парче, но може и да се заблуждавам.

27.09.23
11:52

Така като гледам станаха почти 2 седмици откакто не съм ходил на планина. Пътувания и работата ме затисна.
След онова бягане преди три дни, мога да кажа спокойно че краката одървиха, сухожилията се натегнаха, винаги е било при мен така на асфалта, просто има едно привикване и необръщане на внимание. Сега като съм по-малко натрениран ми влияе доста повече.

Днес се качих до бай Кръстьо под лифта за първи път откакто съм си счупил крака, добре се получиха нещата. Не ми остана време за повече, освен това и малко ме хвана умората. Качих се за 1 час, при положение че се качвах за 40 минути преди няма и една година. Мисля че реално ако направя 2-3 качвания , ще падна до 50 минути. Просто нямах много силици днес, че много работа и само банкети и след прекъсване, винаги първото е тегаво..

После като започнах слизането, ме дърпаха сухожилия, коляно, тръпнеше ми отзад ахилеса, мина известно време и всичко се разтегна, мускулите се включиха повече и да си кажа много съм доволен.
Особено слизането ми помага много, като е кратко. С всеки изминал месец усещам крака да е  по-здрав, по лесно да се получават нещата. Дори от предния месец няма нищо общо като тренирах за ком-емине. Хем бавно стават нещата, хем месец по месец, мога да направя разликата като подобрение.

Единствено коляното, което ме притесняваше всъщност като до раздвижих се оказа че май няма да е проблем и дори може да не е толкова от пирона. Ще гледам да правя повече упражнения и да качвам и слизам баири. А самото бягане по асфалт, май ще го оставя само 1 път на седмица засега, даже се колебая въобще дали да го правя. Но е хубаво понеже си е различно натоварване.

Днес пак има работа и банкет, дано утре успея да понаправя някакви тренировки.

28.09.23
21:35

Днес правих гимнастика, клекове, напади и стандартното офп, покрай многото работа.  На работа правят разни не много хубави неща и засега карам леко, но днес им обясних съвсем нормално, че правят неща които не им отиват на позициите. То затова и не искам да напускам фирмата, че мога да ги правя на 2 стотинки от директор до вицепрезидент, без да ми кажат нищо. Но то когато си прав обикновено така става ..

Доктора каза да ходя Януари месец да ми махат всичките метали. Аз го питах за ските дали има проблем, той каза че мога да правя каквото сметна за добре и да карам ски . .. Обаче след операцията 1 месец ще съм аут .. Не че бързам за някъде вече :) ..
Не съм очаквал че тази контузия толкова много ще ме промени ... Сега въобще не ми пука за нищо ...

Утре ще стана вече по рано и ще хвана баира към Черни връх, естествено няма да стигна дотам ...

28.09.23
21:43

Тия сигурно са някакви мишки, но зависи и ти на каква позиция си и дали си им важен. Защото има шефове нетърпящи критика, макар да знаят, че си прав. Просто виждат нещата така, че никой не може да ги критикува и да остане на работа. Става дума не просто за профи спор, а за правенето на 2 ст., както каза.
Но ти нали си мъжкар?

Мнението беше редактирано от Dydo на 28.09.23 21:45.

29.09.23
13:35

Днес пак под лифта, до бай Кръсьо свалих 5 минути и половина и вече съм на 54.30 , пулса ми беше съвсем малко по висок, но усещането беше доста по-леко. Горе долу с еднакъв ефорт свалих повече от 5 мин . Най-вероятно е още да падне следващата седмица, ако продължа да тренирам .. Понеже не ми беше трудно като усещане, продължих по баира, докато не станаха 750 м. денивелация и 1 час и 15 минути общо. Мога да го позная и по това че не се потих толкова мноого.
Продължава подобрението в крака, от тези качвания и слизания, доста се раздвижда и с коляното става по-добре.
Но аз правя тук и ластици и разни упражнения специфични.
Привечер може да има и офп ..

30.09.23
11:26

Днес повъртях велоергометъра за загрявка 15на минути, след това правих малко загрявка и излязох да бягам. На бягането още по-добре крака, вече бягам и по-бързо, по баира бягам и след това дори на по-стръмно слизане успявам леко. Крачки вече при бягането мога да правя по-големи ...
Поради тази причина да не придобрям, тъй като започна много бързо подобрение и съответно вдигам натоварването, реших малко да успокоя топката.
Затова направих само 33 минути и около 4.5 км, но при разнообразен терен, качване и спускане. Следобяд може и да направя малко офп . Утре пак ще направя нещо планинско, ще видя колко леко тежко ще е .. Иначе беше най-добре да почивам напълно утре, обаче понеже понеделника ми е офисен ден с много срещи, тогава няма да тренирам ..

02.10.23
08:02

Вчера се качих малко над Голи Връх от Драгалевци, но не под лифта а по нормалната пътека. Минах малко над 1000 м. денивелация около 5,8 км са за 1 час и 45 минути. Гледах да не бързам много, средния пулс 145. По едно време взе да ме бие прекъсвач в оздравяващия крак. Някакъв нерв се оплаква, явно от натоварването, много е интересно. Очаквам скоро и това да се оправи. Слизането пък за 1 час и 30 минути май, не мога да слизам бързо, а и не искам. После трябваше да се срещна с едни познати, та до 19.00 часа пак ходене по градски условия, с една идея ми дойде малко повече. Обаче сега сутринта нищо ми няма, само денисния крак (здравия) на който съм късал връзките два пъти се е одървил...

Сега ще направя малко гимнастика и офп забързо и отивам към офиса. Днес го водя почивен ден.

П.С - отсечките Драгалевци Бай - Кръстьо и Бай-Кръстьо - Голи Връх, станаха съответно за 52 и 48 минути. Докато бях здрав ги правих нещо от рода на 42 срещу 38 минути.. Горе долу 10 минути разлика. Напредвам бързо. Нищо чудно скоро да стигна до тези времена, особено първите съм ги правил с повече напъване.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 02.10.23 08:10.

03.10.23
10:36

Само банкети се събират, вчера едвам се отървах, мислех да си ходя, да пия 1-2 бири, те постоянно ми купуваха нови и нови ... По едно време се отървах.

Днес съответно нямаше време особено за трениране. Тръгнах за кратко бягане, обаче беше студено и исках леко така да тръгна за загрявка по баира тичайки, но веднага ми прещрака коляното и сухожилията. Веднага кръгом вкъщи.

Направих 15 минути стъпала, като последно беше пак преди около 2 месеца. Доста по-силен съм от последния път, вече ги правя през стъпало и то с газ, като горе на 5тия етаж, пулса стига до 150, а долу пулса се възтановява на 115. Преди се качвах за 1 минута и половина май или две. Сега вече за 45 секунди и като забързам максимално, стигам за 30 секунди и се задъхвам съвсем леко ...
Преди това повъртях велоергометъра също 15 минути .

Та общо взето като се понатоваря се възпалява едно от сухожилията които вървят отзад на коляното, също така и нерв. Възможно е освен това че крака ми е по слаб откъм мускули и самия пирон да ми прави проблем. Това се случва най-вече когато сгъвам коляното много. Например като правя повече клекове и напади.

Може би все пак ще трябва да му обърна повече внимание от гледна точка на разтягане и мобилност. Защото малко ги поизоставих.

03.10.23
11:07

Сега проверих мерките на крака. Бедрото и прасеца са вече изравнени. По принцип счупения крак вървеше с около 1 см повече понеже ми беше по силния ...

Обаче големия проблем е точно в медиалните глави над коляното. Разликата е огромна около 3 см ... В момента липсват, ще трябва да таргетирам тази част ... По принцип то и на хората със скъсани коленни връзки, тази област им е най-големия проблем и най-последна се възтановява.
На мен са ми много силни краката и точно тази област около коляното, тези глави, тъй като се занимавах около 10 години сериозно със скуош и там това нещо заяква брутално. Може би ще започна пак лека полека да го играя да видя дали ще има файда. Най-вероятно. Само че ще трябва и да внимавам.

03.10.23
11:15

Ако имаш възможност, тичай по пясък. Това заздравява доста мускулатурата около коляното, без да товари коленните връзки така тежко, както скуоша.

03.10.23
11:23

казано от Svetoslav на 03.10.23, 11:15:

Ако имаш възможност, тичай по пясък. Това заздравява доста мускулатурата около коляното, без да товари коленните връзки така тежко, както скуоша.

Това няма как да го направя. Може би наистина както писах, че вляза в залата и ще започна да правя тежести с леко. Има едни машини за сгъване и разгъване, ти ги знаеш с малко килограми, напади, клекове с щанга и мъртва тяга с леко .. Да започна малко по малко. Също така и абдуктор и аддуктор машина.

Не мога да го трая това нещо повече да е така :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.10.23 11:23.

03.10.23
12:12

казано от kaloyan на 03.10.23, 11:23:

Има едни машини за сгъване и разгъване, ти ги знаеш с малко килограми,

Тези също помагат доста. Както и велоергометър или кростренажор. Лека, полека и ще се възстанови всичко. Само търпение трябва и постепенно да увеличаваш натоварванията.

03.10.23
12:42

казано от Svetoslav на 03.10.23, 12:12:

казано от kaloyan на 03.10.23, 11:23:

Има едни машини за сгъване и разгъване, ти ги знаеш с малко килограми,

Тези също помагат доста. Както и велоергометър или кростренажор. Лека, полека и ще се възстанови всичко. Само търпение трябва и постепенно да увеличаваш натоварванията.

Велоергометъра и колелото, възтановиха бедрото горе, ходенето в планината възтанови прасеца. Обаче за мускулите които споменавам, те се възтановяват последни и е хубаво по - специфични натоварвания.
Може би малко съм нетърпелив, тъй като то бедрото отгоре надолу се възтановява, предполагам като наедрее още ще започне и надолу да си доизгражда мускулатурата. Но не е лошо и да пробвам други неща.
Поне досега правя много разнообразни натоварвания и е редно да продължа с нещо различно. :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.10.23 12:43.

04.10.23
10:29

Днес за първи ден след повече от 7 години влязох във фитнес зала.

Направих клек на смит, румънска мъртва тяга, лег преса, сгъване и разгъване на машина. малко аддуктори на машина и тн .. Развъртях и малко пудовките...

Всичко с много малки тежести. Клека нарочно е на смит машина, тъй като мобилноста не е ок и за повече стабилност. Тягата пък да е румънска да поразтегна по - добре задната част. Сгъването и разгъването са тежка работа. разгъването и лег пресата ги правя поединично на крак, а самото сгъване ми е трудно дори с минималната тежест.

Много бързо минава времето, почти не почивам между сериите а 1 час и нещо мина без да го усетя.

Накрая завъртях всичките пудовки да ги видя. 20 кг даже не я усетих на изхвърлянето, обаче като прехвърля на лява ръка, някак си крака се обажда.

После като слизах по стъбалата и коляното ме цъкаше яко, ще трябва да внимавам много, но кефа от тези тренировки си е голям.

Мисля задължително да ходя поне 2-3 пъти седмично, поне когато съм в софия. Но ще трябва да си отделя поне 2 часа, ако искам да правя и горна част малко.

04.10.23
10:48

Сложи другия път някой клип да видим как изхвърляш с пудовките. Че то срамота, толкоз години тук и ни вест ни кост как и какво тренираш силово.........когато тренираш силово. Да видим формата, това онова.
Или и ти не слагаш клипове, защото не намираш за нужно ;-)

Иначе добре си го решил да ходиш и на зала!

04.10.23
10:58

Аз това най не обичам. Да снимам себе си .... И по хижите ме карат да се снимам, но им отказвам винаги.

05.10.23
18:44

Много банкети и събирания, ходения до офиса, работа....

Само отбелязвам че има мускулна треска навсякъде, много добре ми се отразиха тежестите. Въпреки че се каня от години да започвам, заради основно задната верига и мъртвата тяга. Е най-накрая се наканих.... Даже ми се ходи сега още, ама няма време, че утре пътувам към гърция за банкети. Ако там са добре нещата и има поне един лост в хотела, ще направя нещо.

08.10.23
21:18

Много силни 3 дни в Гърция. Яко пиене, пушене, парти по цяла нощ. Но все пак успях цял един ден на слънце на плажа да играя игри, включителни и динамични, със скачания, превъртания, но по-малко и много внимавах. Крака е на мармалад. ....
Съответно малко го попретоварих. Сега се чудя какво да кажа, да се радвам или да съжалявам.
Съжалението е понеже тези бягания по плажа, спринтове и ускорителни, скачания, са все едно съм инвалид, просто не мога да ги направя. В същото време положителното е че ги направих по някакъв начин за първи път.
Даже с моя отбор станах първи на плажен волейбол. Ама то в царството на слепите и едноокия е цар.
Съответно режима е нула, няма и да съм в софия следващата поне една седмица и тренировките даже и не знам кога и какви ще са :)

08.10.23
22:01

Ся ,ти тука не се оплакваш ,а се хвалиш))).

09.10.23
23:07

казано от nervak на 08.10.23, 22:01:

Ся ,ти тука не се оплакваш ,а се хвалиш))).

Не се хваля, защото всъщност имам доста работа по крака. Приказвах с един колега с подобна травма на моята и си показвахме снимките и той си мислеше че моята е по-гадна, а неговата е от катастрофа. Въпреки че той се води възтановен и са минали поне няколко години ми показа крака си и има същия проблем като моя в момента, главите на бедрения мускул са много слаби и ги няма почти. Тук един приятел с операция на коляното има подобен проблем ..... Тук преди време Ванката каза че няма нужда от едностранни упражнения. Но на базата на това което виждам досега като случаи, ако не наблегна сериозно на едностранни силови упражнения, ще имам ядове.

Може би точно сега е правилния момент, затова и влязох във фитнеса. Като правя тягата и клека, след това дали ще са сгъвания и разгъвания или лег преса, правя ги с един крак и така ще бъде.... Просто не ми хареса това което видях ... Отделно на една колежка мъжа и пак с такава травма от мотор... Тя ми каза че нямал проблеми, само като се затича не ставало ... Ама то всъщност и това е проблема, че този крак, ако специално не му се обърне внимание не възтановява напълно мускулатурата и здравия компенсира и това остава така, без да се усети човек.

Сменям плановете, като ще се концентрирам на фитнеса и като позаякна още крака, ще започна да правя и динамични упражнения.

17.10.23
13:40

Да взема да напиша нещо че се завъртат дните. Тази седмица почти не тренирах, имах разни други занимания, отделно на това тези месеци както и да са, винаги Октомври и Ноември всеки се напъва да показва резултати преди коледните празници. Съответно и на мен ми се прехвърлят доста неща, а пък за да не страдат и другите от екипа се нагърбвам с повече, а то си оказва влияние. Отделно на това тези 2 месеца са малко по-трудни за излизане, защото сутрин е все тъмно и някак си човек го хваща леко мързела ..

Направих неделята едно пробно каране на колелото по черни пътища. Завъртях към 40 и няколко километра с добра денивелация, за около 2 часа и 45-50 минути. Пулса много добре, доста сила усещам, кардиото идеално и като се прибрах нямаше никаква умора .
Но това го отдавам на дългата почивка . Отделно на това вече се усещам напълно комфортно по трасето, нямам болежки нямам съмнения и най-важното нещо е че чувството ми за баланс се завръща. Пуснах един крив наклон с много газ, без да имам притеснения. Допреди ком-емине, беше голям страх, просто тялото си има спирачки, като започнеш да се възтановяваш, те автоматично започват да отпадат.

Иначе след онези натоварвания по барове и разни спортни игри, за които писах, получих пак дискомфорт в сухожилията отгоре на стъпалото.  Усещам ги като натъртено място, но пък в крайна сметка, това го смятам за повече положително отколкото отрицателно, понеже съм се поразгънал и понатоварил.....

Днес отидох във фитнеса и завъртях една яка манджа, утре ще е интересно в какво състояние ще съм. Горе долу над 1 час и половина ми се събра. Правих клек, мъртва тяга с прави крака, български клек, едностранна фермерска разходка в супер серия с качване на кутия, после изтраскване на пудовка. ПАк супер серия лег преса с разгъване и супер серия сгъване с друга машина. Накрая за разнообразие малко лежанка в супер серия с набиране.

Най-вероятно нещо пропускам ...

Клека продължава да е на смит машина, при българския клек, се появява и проблема като при пълния клек. Когато болния крак е на пейката и сгъвам и изправям ме подпира жестоко и започва да боли ...
Затова ще продължа да правя клека на смит машина, като идеята е да го свалям контролирано малко и малко под паралела, преди да мина на свободна тежест. Съответно българския клек когато болния крак е сгънат се хващам, за да мога да преодолявам критичните точки, без да има болка ..

Всички движения без клека и тягата , са едностранни, правя ги крак по крак.

ISB (Чича ти ) ми прати разни материали (Благодаря), които така и не съм се задълбочавал да гледам. Включих само българския клек и едностранната фермерска разходка, които ги познавам. Като прегледам всичко и ако съм редовен във фитнеса, ще вкарам и някаква структура евентуално ... Но първо да свикна с тежестите и изпълненията на упражненията. Няма да бързам ...
Някак си малко е затишие пред буря. Усетих се доста мек накрая. Очаквам утре  мускулната треска да ме обхване цялостно :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.10.23 13:43.

18.10.23
21:29

Пиша си аз по въпроса със сухожилията. Дефакто още от началото на травмата имам проблеми с тези на пръстите. По едно време проблема се позагуби, сега както писах пак го има. В по-лек вариант, но явно нещо го провокира.  Правих масажи, раздвижих го ....
Утре ме чака много работа, закъснявам и мислех да ходя рано .... Обаче май ще си размърдам задника и ще ида да тренирам в залата по тъмно сутринта и работата ..... дреме ми, така или иначе дали ще е утре или вдруги ден, пак ме ме чака.

Иначе става въпрос за сухожилието на големия пръст. Почти съм сигурен че причината е единия болт който е завит и явно търка там. Възможно и да си е увредено по принцип след травмата и операцията. Според мен ще се оправи обаче :) .. Защото вече показа че има периоди на възтановяване ..

Обаче е много забавно колко бавно се случват нещата. Но след тренировката във фитнеса онзи ден, коляното се освободи малко, и според мен тези работи са свързани. ..

Утре ще се види как е положението.

19.10.23
08:45

Днес се размазах във фитнеса. Не ми беше минала още мускулната треска. Сега се оправям за работа, поседнах да драсна 2 реда и не ми се става ... Малко днес на тягата изпуснах пояса баш в последната серия от невнимание, ще трябва малко повече да внимавам и да не бързам, че и тук  шега не бива. За тази седмица приключвам с щангите. Събота или неделя ще направя едно дълго ходене в планината с повече денивелация.
Сухожилията на краката се пооплакват леко ги усещам, но щракането в коляното, някак си е по-различно вече, все едно отива към изчезване (ще ми се) ...

Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.10.23 08:47.

20.10.23
13:01

Да му се невиди и вируса, предвид това че и наште са болни, аз се чудя защо ми е леко отпаднало. Ама освен няколко кихания и слабост друго не съм усетил ..
След вчера нямам проблеми. Нито кръст нито коляно. Само сухожилията и на 2те стъпала ги усещам. Това най-вероятно е от фермерската разходка с тежести. Но ще продължа нещата , даже ще включа и ходенето с тежест над глава.
Днес нищо не съм правил, даже си оставих сутринта да поспя повече, няма събуждане. Но предвид сезона предпочитам да се натоваря един ден и на другия по усет да го оставя или напълно почивен или да е лек. Явно днес ще е пълна почивка.
В неделя май пак ще ходя на фитнеса. По принцип нямаше да е лошо утре. Но се чудя кое е по-добре. Да ида да си направя кардиото в планината утре и вдруги ден фитнес. Или наобратно. Най-вероятно обаче ако направя тежестите утре, в неделя няма да ставам. Докато утре ако ида в планината, в неделя ще мога да редуцирам тренировките с тежести ако е необходимо.
Засега мускулните трески са в най-слабите ми части, задни бедра и трапец ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.10.23 13:02.

21.10.23
16:39

Днес се качих от площадчето на Драгалевци до Черни връх за 3 часа и 5 минути. Като 7 минути съм почивал, но то е защото се срещнах с разни хора. Преди го качвах за 2 часа и 30 минути .. Не е много зле, като цяло имаше силен вятър горе и то точно насрещен, освен това не си взех абсолютно нищо за ядене, нито закусвах и то горе долу към втория час, си трябва захар. Хубавото е че подържах висок пулс през цялото време. Обикновено когато не си в добра форма, високия пулс не можеш да го подържаш през цялото време. При мен се получи обаче около 160 до максимум 169 и не го усетих въобще това. Заради тренировките с  тежестите, краката много добре реагират след това когато трябва да се качва баир.

Тези ГПС часовници пак ме дразнят, такива глупости показват някога. Денивелацията е точно 1500 метра, аз си я знам. Хем го бях калибрирал, накрая ми изкара денивелация 1943 метра. Къде е 1500 и къде е 1943 метра. 430 метра разлика за 10 км . Пълен майтап. Да не говоря че понякога и километрите ги дават различно. По едно и също трасе, може да направи към 20 процента грешка.

Утре като стана, ще видя как са краката и ако ми хареса работата, ще ида на зала. Ако не , ще бъде лайф из лайф :) ... То и времето е хубаво, даже жега.

22.10.23
13:58

Днес стана много хубава тренировка с тежести. След клека и тяга и другите упражнения, се появи проблем при българския клек в коляното, затова го спрях. Но предвид това че бях направил достатъчно, това въобще не ми беше проблем .
Едностранната разходка с тежест над глава е супер, може би едно от най - полезните упражнения.
Общо взето направих си кефа ... Тежестите са си яката работа.

24.10.23
21:29

Започвам да разбирам откъде идва проблема в коляното. Пак ще да е сухожилия, които са натегнати още от хиляда години. Сега с тренировките взех да ги разтягам и май ще станат нещата, ама ме и цъка коляното. С тренировките във фитнеса ще го реша  и този последен проблем, стига да не се случи някой сакатлък. Затова гледам да не се товаря още много с тежести, ще ми се да се напъна но се спирам .. До януари когато е операцията , трябва да съм на 100 процента , макар че съм сигурен дотогава няма как да стане но поне тази разлика от 3 см около коляното да я намаля поне до 1 см и да ми спрат болежките. То и затова ми хрущи коляното, заради накъсени сухожилия и леко атрофирали. Но важното е че днес успях да разтегна достатъчно и да натоваря да се активизира .... Въпроса е че после като ходих до магазина ме цъкаше ... Та да видим я камилата, я камиларя ли ще е ...

25.10.23
22:48

Понеже започнах да се разхождам с тежест над-глава, се сетих за едно упражнение, което го знам обаче никога не съм го правил. Казва се турско изправяне turkush get up ... Като цяло изглежда комплексно, според вас има ли смисъл от него ... В интерес на истината има едно нещо което съм го забравил и не ми харесва. Това е че се слага коляно и се изправя. По принцип от катеренето, слагането и изправянето от коляно е тъпотия и винаги се избягва. .. Ако трябва да го правиш, означава че си се преебал :) .. Тук не пада тежеста върху него баш, ама да питам .

26.10.23
13:54

Според моето скромно мнение има елементи, които са полезни, а заставането на коляно  не мисля, че е толкова фатално, пример - кануто се гребе на едно коляно. Аз съм го правил няколко пъти преди сто години, но е добро подсещане да се пробва.

29.10.23
13:27

Сега пак не тренирам във фитнеса понеже съм в движение, но въртя колелото. Много интересни са резултатите след като започнах фитнеса. Май го писах преди това но да потвърдя ..
В момента подържам по-висок пулс, без да се задъхвам и краката да страдат. Днес разцепих баирите на по-висока скорост. Силата в краката е идеална. Просто няма какво да кажа ...
Продължавам с тежестите, като се върна в София. Единствено остава проблема в коляното когато трябва да го сгъна доста и леко да натоваря, ще се опитам лека полека да го натоварвам в такава неизгодна позиция, да видя дали ще стане . Няма да се отказвам, но имам чувство че ще ме цъка така .. Иначе на база на силата в крака, без да съм бягал, съм почти на 100 процента готов за бягане.

Няма да разчитам на това че като ми махнат пирона ще се оправи . Според мен като си възтановя мускулната маса, това ще отпадне .. Затова са и упражненията, продължаваме напред ... !

31.10.23
12:46

Днес много силно каране стана, имам яко сила. Обаче мисля да вкарам и едни специфични упражнения, които са със завъртане странично пети пръсти, може и от земя, може и от ластик. И много красиво беше ..

04.11.23
09:25

Вчера направих едно каране 20 км с колелото по същия маршрут. Все едно някой ме беше заковал, не отлепвах, нищо общо с предишния път както писах. Предния ден местихме едни тежки тръби уж за малко, ама тежкото си  е тежко. Най-вероятно от това да съм сдал багажа, нямам друго обяснение.

06.11.23
10:56

Отново тренировка във фитнеса, доста се смазах днес, забравям да спирам, чак като започна да усещам че ставам мек спирам. Коляното се подобрява , мога да клякам с една идея по ниско а на българския клек също този проблем започва да намалява. На статичните машини на които правя сгъвания и разгъвания със задържане и паузи, също усещам повече сила. Тягата днес ми беше лека но те и килограмите са леки, качвам по малко, ама гледам да не прекалявам, на клека също не смея да прекалявам. Накрая след още упражнения се доутрепах с лег с дъмбели в супер серия с набиране и накрая за по добър ефект лицеви опори в супер серия с хоризонтални набирания .

Сега така съм омекнал че не знам как ще работя днес, все едно съм ходил в планината цял ден. Другия път ще внимавам какво правя.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 06.11.23 10:59.

06.11.23
12:26

Внимавай с омекванията...

06.11.23
12:36

казано от gotcha на 06.11.23, 12:26:

Внимавай с омекванията...

Да да , много трябва да се внимава с всички омеквания :)

08.11.23
11:16

Вчера горе долу нищо не правих, много работа и стоях и до късно. Днес продължавам да имам мускулна треска, но излязох сутринта и направих 45 минути бягане.
Както и предвидих и за моя радост, нямам проблем с крака при бягането, само някакви отделни придърпвания в коляното и сухожилието понякога прещраква. Но това вече съм сигурен ще си отиде като кача още мускулна маса около коляното. Не съм я мерил но има вече видимо подобрение. Ограничението в бягането идва вече от кардио формата, което е супер.

Затова че от днес обявявам че съм на 90 процента възтановен. Ще потренирам още малко във фитнеса по статично и силово. И вече по натам ще започвам малко по малко да вкарвам и динамични упражнения за краката.

Тежестите много ми помогнаха и може би просто нацелих правилния момент в който да ги започна. Мускулната маса се покачва бързо и то само с по 2 тренировки седмично, а то даже предната не ходих. Българския клек и разходките с тежест над глава и с носене, едностранни ми помагат доста.

Сега и не мога да претренирам особено, понеже не ходя в планината сутрин в момента, че ме е налегнала работа и това помага от една страна.

Купих си нов GPS часовник, понеже аз използвам два. Най-стария Томтом който си го купих в Ирландия му спряха всякаква подръжка софтуерна, тъй като закриха техните линии отдавна. И дефакто ти имаш устройството, а то става напълно неизползваемо, тъй като паметта му се запълва и самия модел не предлага никакъв софуер или възможност ръчно да си преместиш активититата.

2019 началото си купих първия модел на Гармин Инстинкт, който въпреки многото обещания не беше особено добър. Батерията му зле, гпс и измерването се бъркаше постоянно. Сега новия е Гармин Инстинкт 2х Солар, който излезе тази година. Тук вече има големи обещания понеже се зарежда соларно и самата батерия му е по-добра, дават някакви месеци да издържа :)) .. да видим като го ползвам с активити навън колко ще изкара, че имам някакви съмнения. Също използва MULTI-BAND FREQUENCY SUPPORT дефакто ще е по точно с gps-a. ..Има и още някакви готини неща. Струва 890 лв. Другата възможност беше вече по високия клас който е phenix ili enduro които са по 2 000 лв. Но разни шарении и цветни дисплеи с тъч скрийн не ми трябват. В крайна сметка на мен ми трябва това нещо за тренировка и за планина, а не за гъзария.. Иначе на външен вид все едно съм си купил същия часовник, само дето този е по-голям .. Ето една снимка...

Да чукна на дърво, нещата с физическата форма потръгнаха, нямам и почти никакви проблеми в момента с нищо .. Чак не смея да се похваля, да не вземе да стане нещо както винаги.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.11.23 11:17.

10.11.23
11:08

Вчера мислех да ходя на фитнес, обаче работата ме спря.  От оня деншното бягане сухожилията батак, отвикнали са. През ноща ме боля сухожилието на коляното, То става когато съм го изпънал изцяло в определено положение. Даже днес ми беше малко одървен крака, сигурно ще вали затова така :) :)
Отидох във фитнеса и тренирах този път по малко, ще си напиша и бозата за да не я забравям
Велоергометър 10 мин + 10 минути раздвижване
1. Клек на смит машина 5-7 серии
2. Мъртва тяга - 5-7 серии
3. Супер серия Бг клек + едностранно ходене с пудовка над глава (+ ходене с тежест )
След това 3 кръга от набиране, едностранно избутване с крак на машина, едностранно бедрено сгъване и разгъване на машина, вдигане от лег ..

Упражнения с дъмбели за рамо и бицепс трицепс .. Изтупах го така днес понеже нямаше много време и след мъртвата тяга, минах почти без почивка нататък. само между кръговете малко отдъхвах.

Трябва ми още малко за да мина на свободен клек, обаче коляното ме цъка от време на време и ще ми трябва още време.

10.11.23
11:53

казано от kaloyan на 03.10.23, 11:07:

Сега проверих мерките на крака. Бедрото и прасеца са вече изравнени. По принцип счупения крак вървеше с около 1 см повече понеже ми беше по силния ...

Обаче големия проблем е точно в медиалните глави над коляното. Разликата е огромна около 3 см ... В момента липсват, ще трябва да таргетирам тази част ... По принцип то и на хората със скъсани коленни връзки, тази област им е най-големия проблем и най-последна се възтановява.
На мен са ми много силни краката и точно тази област около коляното, тези глави, тъй като се занимавах около 10 години сериозно със скуош и там това нещо заяква брутално. Може би ще започна пак лека полека да го играя да видя дали ще има файда. Най-вероятно. Само че ще трябва и да внимавам.

Ами тук да направя обобщението. След като влязох във фитнеса и си говорихме тук и всички ми дадохте идеи, благодаря ви .. Сега за първи път си меря краката отново ... Не си спомням дали последно беше тази дата под тази тема или по-нататък. ..

Въпреки че усещах, аз съм повече от учуден, тази разлика от 3 см вече е само 1 см и половина. Като се опитвах така да меря, че да хвана най-голямата разлика .. Просто е удивително. Дано да успея да избутам повече и този проблем в коляното да отшуми почти изцяло, засега все още съм леко скептичен, но има надежда де :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 10.11.23 11:55.

10.11.23
21:01

Като говорих за мерките днес на един приятел и тръгнах да му показвам как измервам коляното и като натиснах и щракаше и то на място, където е баш медиалната глава на мускула и не съм очаквал. Сега оставих крака разгънат в екстензия като е под наклон и му сложих леко тежест и се появяват точни тези болки. В крайна сметка вече на 100 процента потвърдих, тези проблеми и цъкания нямат нищо общо с пирона, а са резултат на слабата мускулатура и накъсяването на сухожилията.
Ето това ще оправя ... Като гледам всичките сухожилия са засегнати колкото повече движа толкова повече усещам проблемите какви са били.

За да илюстрирам там където съм натиснал с палеца по цялата област до коляното. И то колкото повече го размачквам, толкова повече го усещам.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 10.11.23 21:16.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1