Леко раздвижване

Прескочи до:

08.12.23
13:54

Значи понеже си видях поста, това е по правилно да се нарече връзка, а не сухожилие .. не че има значение, но все пак :)

Въпроса е че  отбелязано на места като връзка на друго като сухожилие :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.12.23 14:15.

08.12.23
14:25

Хората са го изследвали това, сега се зарових, и е много вероятно самата операция да е създала проблем, както и самите болтове да пречат ... То май веч е късно, но хубавото е че все пак не се втурнах много да бягам или да правя дълги неща , както и да тренирам много яко ... А дали ще се оправи напълно, надявам се след като махнах боклуците, но горе долу това е ....

П.С - но предвид това че напредвам, аз съм си оптимист :)))

https://pssjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1754-9493-5-31

Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.12.23 14:31.

08.12.23
16:08

Не ми се чете повече, горе долу тази горната статия, говори по точно за някакви недъзи в операцията и по точно 2-та варианта за достъпване за пирона. Моето е направено както трябва.
Попаднах на друго изслеване, където е по-точно и се говори за по късен етап и болка . Не са видяни някакви нарушения в тъканите, но основното нещо, което предразполага болката са слаби “hamstring” мускули (задно бедро) ... Горе долу звучи убедително, понеже сухожилията които се възпаляваха бяха отзад и като започнах фитнеса, те взеха да се оправят.

Абе каквото стане, няма да го мисля повече. Ще си тренирам ще правя упражнения и тяга и така :)

08.12.23
18:10

Айде и аз да ти посоля малко дневника :Д
Много е хубаво, че четеш толкова и задълбаваш. Това с връзката под капачката на мен ми е още проблем и сме го коментирали. Ще ми е интересно, ако откриеш начин как да се оправиш по-бързо, защото аз вече 5г. още имам проблеми с него. Дано успееш да измислиш и направиш нещо за него, защото определено лимитира някои неща.
Иначе, до колкото знам сухожилието връзва мускул с кост, докато връзката кост с кост.

08.12.23
19:01

казано от gotcha на 08.12.23, 18:10:

Айде и аз да ти посоля малко дневника :Д
Много е хубаво, че четеш толкова и задълбаваш. Това с връзката под капачката на мен ми е още проблем и сме го коментирали. Ще ми е интересно, ако откриеш начин как да се оправиш по-бързо, защото аз вече 5г. още имам проблеми с него. Дано успееш да измислиш и направиш нещо за него, защото определено лимитира някои неща.
Иначе, до колкото знам сухожилието връзва мускул с кост, докато връзката кост с кост.

То като цяло тези дискусии са смислени ... Интересното е че за това “сухожилие” то е наречено сухожилие, а всъщност е връзка :) ... И незнайно по каква причина се използва и едното и другото, а всъщност е връзка :)) ... Ако питаш ортопедите, водят го връзка :) ... Само не разбрах, защо други му казват сухожилие .. Дали защото не се има предвид цялата тъкан, понеже от бедрения мускул до коляното е сухожилие, понеже връзка мускула и после продължава от там до фибията, което значи че се превръща във връзка, ама както и да е ..А то е предна кръстна връзка, но помежду двете връзки, съединителната тъкан пак е някаква междинна, явно заради това .

08.12.23
22:11

Това което не съм писал е че ползвам една машина за самомасаж, която е супер добра ... и изцяло ми отнема тази функция, която си я правех сам преди. Така като я пускам, виждам че сухожилията на оперирания ми крак са макар и леко, винаги възпалени. Защото като се пусне то си личи. Това важи и за цялото бедрено, както и за другите главни на задното бедро и от коляното до глезена.

09.12.23
08:23

Я покажи тази машина да видим и ние простолдието, което се самомасажира.

09.12.23
09:01

Тя е съвсем обикновена, но е много ефикасна за масаж и за мускула. Тези полусфери се въртят и освен това и има функция леко да загрява, докато масажира. В началото мислех че е “пунта мара” едвам ме накараха да я пробвам. Ама ...

Maxion MX-500 - води се масажна възглавница :)

Гледам в емага предлагат подобни по 20 и няколко лева, ама дали са същите и толкова ефективни, нямам напредстава :)

ПРедполагам трябва да и е силен мотора за да не се прецака, че аз лягам върху нея и и няма нищо. Е не изцяло де, но горе долу ..

https://www.emag.bg/uredi-za-masaj/brand/massage-pillow/c?cmpid=73340&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAmsurBhBvEiwA6e-WPPBkjbGX60IP4q9wJZU1-OqqA_VTzl—bAl2oN8duyBylFnHDJkoQRoCA5AQAvD_BwE

Мнението беше редактирано от kaloyan на 09.12.23 09:10.

09.12.23
22:18

Днес се качих от Драгалевци до Черни връх, имаше инверсия. Над 1600 метра беше яко слънце и никакъв вятър.. Пак си ги направих моите простотии, цял ден на 2 вафли и половин литър вода.
Но интересното е че много сила в краката, хем бях с тежките обувки и багаж, нямах никакъв проблем. Коляното нищо му нямаше. Правих после масаж с възглавницата и беше идеално ..

Утре правя точно една година от счупването. Тогава по същия маршрут на слизане се пречуках, но днес беше различно.

С тежестите откакто тренирам в залата е много добре, мисля че до операцията ще се случат нещата, май чак сега виждам че основния проблем е слабоста в задната част на крака, но от тежестите мисля че там напредвам доста.

Това обаче което ми прави проблем засега си е бягането, с него трябва да внимавам ..

Утре ще направя някакви много леки неща и понеделник пак във фитнеса.

11.12.23
11:58

Вчера ми се наложи да разглабяме и местим огромен гардероб и после пак да го събираме, затова че отпадна доста време. Раздвижването остана това и малко разходка..

Днес пак не остана време, затова вкъщи на велоергометъра и после .. Качване на стол на един крак странично, бг клек, тяга на един крак с дъмбел, страничен клек, и упражнение от глезен с ротация ..

Следобяд мога да излеза да потичам-походя малко. Ама много работа, декември винаги е така шибано ..

Но поне днес изтървах ходенето на зала, че обикновено след съботн-неделното плюскане, в понеделник винаги е фраш.

11.12.23
17:42

Добавям 40 минути бягане.
Не можах да издържа да не бягам, не ми се ходеше днес, затова че бягах. Избягах и от работа, поне си сдържам обещанието, да си взимам малко пауза.  Тя работата няма да се свърши никога.
Крака е добре , интересното е утре как ще е .. Понеже мисля да посетя и фитнеса и ще му се понатрупа малко пак натоварване.

12.12.23
11:36

Днес - румънска тяла, тяга на един крак. разходка с пудовка над глава. гоблет клек. странично качване и слизане от висока кутия + бг клек. лег с дъмбели, набиране, машини за сгъване и разгъване на бедрото .. За толкова остана време ..

Мерки повече няма да правя до операцията. Разликата от 1.5 см идва от по слабите латерални и медиални глави. Като медиалната (вътрешната) се развива добре, докато латералната още си е сравнително слаба. Ще наблегна ...

Вчера успях да си изолирам причината за болката в коляното, и тя е точно hamstring(задното бедро) sartorius мускула, който се захваща за коляното. Точно докато седях и бях сгънал максимално крака, стегнах мускулатурата и усетих хем отзад, хем това неразположение в коляното ... За момента бягането го провокира това нещо ..

Според мен причините са доста, не е само операцията и обездвижването, но този дисбаланс съм го натрупал още преди, даже съм писал, че искам много да ходя на фитнес, защото няма чак толкова добър начин без тежести, да се тренира задната част качествено. Съответно седенето толкова дълго и загубата на мускулна маса е допринесло за това ...

Та бягането поне на твърдо го спирам, колкото и да не ми се иска поне докато този проблем отшуми изцяло .. Ще въртя като малумен по баира нагоре надолу ходейки .. И ще наблегна още на упражнения и ще върна тези за мобилност ... Защото като се тренира едно, друго се заебава и така... Но положението е доста по-добре, тъй като спокойно си правя клековете и нападите, без да ме цъка и да ме блокира.

12.12.23
13:30

Задната част на бедрото, без тежести,може да я натовариш със спринтове.
По принцип говоря,в момента не знам дали можеш да правиш спринт.

12.12.23
14:09

Прави ,,разножка” страхотно  товари задната част без тежест.
Замества спринта чудесно.
Понеже аз трудно намирам мотивация за спринт ,ако не ме гонят:)

12.12.23
14:25

Чичи беше пуснал долното видео в на Боби дневника и оттам има какво да се вземе.

12.12.23
14:48

Мдаа, аз имам ластици и правя някои от тези упражнения. Сега имам едно ходене до зала и после няма да имам достъп, затова че има някои които не съм правил и не съм виждал, но са добри и ще ги пробвам. Мерси ..

Спринт за момента няма да мога, на по-късен етап ще е ... разножката, след нова година и без това съм я намислил барабар със зерчера. .. Ама то след нова година трябва да ходя на операция, все забравям, затова че ще е малко по-натам. Но ще ги имам предвид тези неща ...
Видеото с ластиците е много интересно и ще му обърна внимание .. Проблема е с окачването , трябва да се закачи някъде на лост .. Не става почти за домашни условия, освен някои от упражненията :)

Дони, я да те питам на какво казваш разножка. Това алтерниращите отпади с отскок ли ? 
Ето това ли ?

Ако е това , аз съм ги правил много, но досега съм спрял динамичните с отскоци и мислех да ги вкарвам, като последен етап.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.12.23 14:52.

12.12.23
19:48

Да разбира се това е,може да се прави и плитко в твоят случай.
Е как не правиш
динамични с отскок ,пък тичаш и катериш чукари:)

12.12.23
23:21

казано от doni dimitrov на 12.12.23, 19:48:

Да разбира се това е,може да се прави и плитко в твоят случай.
Е как не правиш
динамични с отскок ,пък тичаш и катериш чукари:)

Тъй де. Имах предвид че специално не правя такива тренировки, с такъв фокус ... :)

14.12.23
12:58

Днес сутринта. Тяга, напад с щанга, гоблет клек, страничен клек, странично качване на кутия. малко набирания и дъмбели. Днес накратко, около 1 час, че нямах време ..

Това ми е последна тренировка за годината във фитнес. Следващите до края на годината ще са в домашни условия с пудовката и мога да взема единия дъмбел.

Работа много, а пък довечера банкет. . Ще гледам да не прекалявам, макар че съм се писал и за дискотека.. Утре най-вероятно ще има само разходки, ако стигна до тях. Събота според зависи може и да има планина.

18.12.23
11:26

Четвъртък вечерта превъртяхме играта. Голямо парти се заформи и с дискотеки и с пиене. Още ме бива, даже нема проблем. Седях до 4.30 а имах сила и за още, просто другите поокапаха. Пиенето беше на ниво също, голямо пиене, ама понеже много танци и вода, не ме хвана толкова много. Прибрах си се съвсем културно. Само да кажа че в кръчмата изпих 4 големи ракии а това беше само началото .. :)) Хората се хвалят с някакви сериозни неща, аз обаче .... но все пак мисля че и това е свързано с тренировките, иначе едва ли щях да издържа толкова.
Петъка се събудих около 10 часа, и още от вратата ме напънаха на работа, как изкарах не знам, та даже действах и добре .. Разбира се към 21.00 вече бях умрял.

На другия ден събота станах рано и отидох на планински събор в Стара планина. Имаше яко сняг 50 см нов сняг, едвам стигнахме до едното село и от там си се качихме на нашто си място и напалихме барбекюто, обаче си беше бая студено. Изнесох бая багаж и почти не го усетих. Имаше и едно куче с нас което го водих на връщане източносибирска лайка, останах впечатлен, много година порода. Дребна а пък много издръжлива. На отиване в тоя половин метър пухках сняг се беше забило в един съседен дол, на над 1 км и пак нямаше проблеми, след това през целия път да ме тегли. А е среден на ръст куче, даже към дребно ми отива.

Неделята пътувах и почивах....

Днес тренировката беше - изхвърляне от земя с пудовката. После кръг от гоблет клек, напади на наклон с дъмбелите, набиране, раменна преса с дъмбелите, мъртва тяга на един крак няколко пъти. След това завърших с бг клек + високо качване и странично слизане + странични клекове с дъмбел , и някакви подообни и набързи ...
Днес загрях за първи път с джъмпинг джакс и планински катерач, съвсем лек дискомфорт, но добре е .. По натам ще включа и размножката.

Понеже е слънчево ще опитам следобяд да направя още нещо.

18.12.23
17:27

Добавям още 45 минути бягане + ходене на баир. В началото на слизането коляното леко беше дискомофортно, но след като качих баира, на следващата врътка не усещах нищо. Хубавото е че бягам ходя на земна настилка и е меко вече, няма го асфалта.

19.12.23
20:12

Днес още 45 минути ходене- бягане. Залеза беше уникален, такова нещо никога не съм виждал и не съм и предполагал че мога да видя половин България от това място.

21.12.23
20:29

Днес 1 час ходене, бягане през пресечен терен, събиране на залези. Вчера вечерта упражнения на открито пак с дъмбелите и пудовката, но не много. Така както го третирам коляното, ще вземе и съвсем да ми мине. Натам отиват нещата, след като започнах на земен терен, да бягам надолу и да качвам без много обем.
Освен това започнах и гимнастиката на закрито и топло, та и това помага заедно с масажната възглавница.

23.12.23
13:05

Много са точни прогнозите, така като гледам. Днес излязох с колелото, ама много кофти условия по земните пътища, понеже тракторите са ги направили на нищо и много кал. Точно стана 9.00 часа и започна да вали леко, после вятъра взе да се усилва .. В момента са бурни поривите.. Та в гората трябваше да си чистя пътеката от паднали големи клони и загубих време, но поне успях да покарам към 1 час и половина, повече не исках, заради дъжда и вятъра.

Мислех да изляза с баща ми със ските от Беклемето нанякъде, но с тази прогноза още преди 3-4 дни се отказах.

Затова че леко и кибишко. Утре пак ще има такива условия със силен вятър , който ще донесе топло време и го чакам на коледа да е 15-18 градуса ... Тогава може и да изляза за нещо по сериозно и очаквам вятъра да се спомине тогава :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.12.23 13:05.

24.12.23
17:56

Днес правих последните упражнения по трудност май .. поне така си мисля. Това е патешкото ходене и турското ставане, както и турско седене ли беше, където колената са сгънати и сядаш на глезените. Също и където коляното ми е на пода ...
Появяват се болки и дърпания, но е нормално ... Сигурно няма да го оправя това напълно до операцията, но прогреса си остава голям, тъй като въобще си мислех че няма да стигна дотук. Дефакто и клека е добре, не ме дърпа, на бягането също ме отпусна. Сега тук до нова година ще наблягам на тези упражнения, но без да натискам и прекалявам, малко разтягания и ще вида докъде ще стигна.

Весели и светли празници на всички ! Да има повече спокойствие, здраве за вас и семействата!

25.12.23
16:12

Днес добавям 2 часа и половина колоездене смесено. Градусите са високи, даваха ги към 17, а те гонехе 20 .. Топло, гледам и камерите от Беклемето, то снега почти го е стопило топлото време в ниското. Утре ще го приключи под 2000 метра, най-много някакви петна да останат.

26.12.23
17:48

Нямаше как да изтърва хубавото време днес и излязох и направих най-дългото си бягане за цялата година. около 9 км за 1 час и 15 минути по пресечено, имаше и малко ходене, не беше само бягане. Ама доста ми тежаха крака, явно от вчерашното каране с колелото съм се поуморил .. въпреки че пулса ми беше нисък.

Утре май ще правя само раздвижващи упражнения ..

26.12.23
22:49

Обаче си отбелязвам че бедрата ми се трият горе около чатала, при бягане… макар че бях с едни скапани гащи. :) Вече съм официално от отбора на дебеланковците :) … въпреки че уж намалих храната, ще отнеме поне 1 месец да се усети ефекта, освен ако не прецакам работите :)

28.12.23
20:10

Днес 2 часа и половина с колелото. Ако не бяха дървата за редене  и прехвърляне, щях да ида и да бягам следобед, за да видя как ще ми понесе. Но се омързеливих и наблегнах след това на питиетата. Е в крайна сметка празници са. След 1ви ще му мислим :)))

Наздраве !!!

Искам да попитам и аз на 25 .11 счупих глезена и сега  лежа вече над .30 .дни. четох историите на Калоян доста подробно описано но не разбрах до 60 дена никакво.раздвижване ли.няма.с каква упоика махнаха болта на 60 ден и  след толкова веднага ли започна рехабилитация

29.12.23
12:49

казано от Цанко Методкев на 29.12.23, 11:43:

Искам да попитам и аз на 25 .11 счупих глезена и сега  лежа вече над .30 .дни. четох историите на Калоян доста подробно описано но не разбрах до 60 дена никакво.раздвижване ли.няма.с каква упоика махнаха болта на 60 ден и  след толкова веднага ли започна рехабилитация

Аз глезен не съм чупил. Ако ти си с глезен трябва да покажеш снимка при теб как е . Аз счупих тибия и фибула над-глезена. Самия глезен не беше засегнат.

Имам познати и със счупени кости в глезена, всеки един случай е изолиран ..

Би следвало докторите да са ти казали кое какво е .... Но като ги знам, при мен беше същата работа, сам се оправях. Първо казаха за единия болт че на 40-тия ден ще го махнат, после чак след втория месец. Много зависи от зарастването и травмата и как тялото реагира.

Ако искаш повече информация. Опиши си случая .. има един раздел обособен във форума точо за такива неща.

Ок

Не разбрах с каква упоика махнаха винта

Мнението беше редактирано от Цанко Методкев на 29.12.23 17:09.

29.12.23
18:17

казано от Цанко Методкев на 29.12.23, 14:49:

Не разбрах с каква упоика махнаха винта

Със съвсем обикновена, води се местна. Даже малко ме позаболя. Не е като при операцията да е в гръбнака.

Относно раздвижването, като цяло докторите казват да “маркираш” , това означава да стъпваш с цяло стъпало като ходиш с патериците но без да му слагаш тежест, на мен ми казаха 10 процента .. :)) .. Проблема е че мен глезена ми блокира в екстензия и не можех да стъпа на цяло стъпало, затова въобще не съм стъпвал. Правих само упражнения свързани с бедрото, като сгъване разгъване, ротации, малко с ластик. Сгъване и разгъване от глезена но това седнал или легнал и всякакви подобни ... Чак като се махне болта, ти дават да стъпваш на крака. Оттам започнах рехабилитацията със специалисти. .. Но от там пътя е доста дълъг .. Не може веднага да стъпиш така както искаш и трябва да внимаваш, нещата стават бавно и постепенно.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 29.12.23 18:24.

Мерси

Ще. Полежа още  25 дена и ще ходя да. Вадят винта след това ще видим колко ще е раздвижване то мисля два три месеца след винта да съм без патерици ама не правя вече планове

Мнението беше редактирано от Цанко Методкев на 29.12.23 18:58.

29.12.23
21:41

Днес добавям още 9 км бягане. Вече се чувствам доста стабилно, пулса ми е добър и нисък, но се усещам много тежък :))  ...

Продължаваме ..

Пише ли някакви добавки докато лежа 60 дни

Ако някой знае добри добавки з калциране кост да пише аз пих 1 месец се раза но не знам дали е достатъчно и дали да пия нещо друго

30.12.23
20:26

Добавки не пиех особено. Просто разнообразна храна. Пиех Омега 3 като допълнителни капсули ... Но това не знам доколко помогна. Тогава на операцията дето отвъртат този винт, се тюхкаха, че много зараснала главата на болта в мускулни и тн тъкани и ме питаха дали съм ял много риба и спанак. Това го отгавам на омега 3 добавките. Но специално за костите .... нищо не съм приемал освен както казах разнообразна храна.

Казват някакви колагени да се пият, но аз не съм го правил .. Дали телешки, дали еди какво си, не съм го правил.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 30.12.23 20:28.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1