Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимБях днес на рехабилитация, лошото е че тая нощ не можах да спя, не ми се спеше след 3 часа и тогава станах. Горе долу обаче прикашлям едно такова леко и тука моите хора май ме заразиха, дано да е лекоо че само това ми липсва. По принцип ми е силен уминитета, обаче ... човек знае ли ..
Рехабилитатора каза че съм добре, единствения проблем засега е че се надува коляното, но той ми каза понеже съм го натоварил изведнъж. Да си правя нещата, но стъпването и карането на колело, да не прекалявам, по по малко ... Другата седмица ми каза да отида вторник и четвъртък .. и даже може и да не се наложи да ходя повече. След рехабилитацията си стъпвах доста добре с една патерица. Мога и без, но не искам да бързам.
Сега съм супер уморен ...Само да не ме лепне вирус или грип.
Ами не е много леко, чудя се това надуване на коляното дали не е било покрай тези възпаления покрай вируса. Защото като започнах да пия нурофени и парацетамоли вчера, сега не се надува, не че го и товаря де ..
Сутринта си мислех че ще мина метър, обаче от обяд ми стана гадно и вдигнах температура на 38, пих едно прахче там терафлу и се пооправих ..
Иначе странното е че след това леко прикашляне първия ден, нямам никакви проблеми с гърло и нос, не си спомням да съм карал така вирус. Което вероятно значи, че може да ме държи още дни.
Дано да издържи дупарата и да няма допълнителни усложнения :) .. че малко поотслабнах, след тая операция.
Днес малко по-добре, температура няма, инач ме хвана лека хрема и се изкашлям вече.
Затова и направих малко велоергометър и после ..
1. от легнало положение прав крак повдигане и задържане ниско за 4 секунди 3 х 20
2. Разгъване от коляно по 15 и сгъване от коляно по 15 3 серии
3. Писане на цифри до 20 - 2 пъти и сгъване и разгъване
Тези са съответно и със шпиц и контрашпиц от глезена ..
Следобяд ще видя, какво ще правя. ..
Като пияна кокошка съм днес, ходя и не знам де ходя. .. Но пък успях да спя нормално за първи път. Деба и шибания му вирус, появи се и хремата естествено, но е доста слаба. Апетита се върна.
ПРавих от същите упражнения и велоергометър. Тук ходя без патерици от днес вкъщи, даже не накуцвам почти .. Минаха сигурно 20 дни, почти не съм излизал, тоя шибан вирус така ми разказа играта .. Но мисля следобед, да излеза за 20-на минути с едната патерица да походя и да подишам чист въздух, че не става вече. ..
ОТ утре на работа, затова че и от утре се надявам нещата да са все по-добре ..
Тука дето ми донесоха вируса и те се натръшката . Единия му излязъл херпес, другия го болят ушите. При единия било от възглавницата, другия пък имал астма и затова прикашлял, ама дойдоха на мойто като се трупираха и вече не се оправдават... :))
С тоя моя приятел, дето нищо му нямаше, вече уеднаквихме симптомите и мен ме боли гърба и него и той едвам ходи ... Затова че стиснахме ръце, взехме една бутилка ракия и една бутилка уиски, направихме залати, мезета, наргилета, цигарета и какво ли още не ...
То се е видяло че ще се мре, затова че клин клин избива, или ше се оправяме или да върим майната му...
Наздраве !!! :)
Вчера много му дойде на крака и се наду в коляното .. Днес правих само малко упражнения .. Без да ходя много много ... И няма и да ходя. Следобяд малко колело и упражнения ..
Ще се запазя за утре на рехабилитацията там да понаправя повече неща ....
Иначе грип ли е вирус ли е си заминава и нямам хрема нищо, обаче усещам доста слабост ... Принципно винаги съм се оправял с движение, като пораздвижа се оправям ... Затова и излязох вчера, ама да му е ... м .... като разздвижа навън се надува коляното ...... То не си е работа ни така, ни иначе ... Но това ще е тая седмица и по натам по - добре .
Днес на рехабилитацията
ОТ лег вдигане-задържане-пиц-контра - 30 пъти
сгъване разгъване 20
цифри 3х 20 + сгъване разгъване х 10
Прав на баланс диск 3 х 20 напред назад, после кръгове 3 х 20. + ходене ..
Колело 10 минути ..
Опитвам се да си напиша всичко което правих, коляното си се надува леко .. Но повече патерица вкъщи няма да ползвам. Сигурно след края на седмицата и навън няма да ползвам....
От вируса се оправих, но тази обща отпадналост още я има, все едно ей сега като легна и заспивам.
Днес вкъщи упражненията от лег , плюс разтягане за глезен и диск баланс за глезен изправен. Правих освен това малко хоризаонтални набирания и лицеви опори, ластици и дъмбелчета ..
Велоергометър 10 минути ,,
Все едно съм тренирал така се чувствам, много бързо омекнах.
Иначе след почти 1 седмица вируса си замина със сигурност, тъй като за първи път въобще откакто ми правиха операцията, спах нормално без да се събуждам чак до 6.30 ...
Следващата седмица ще започна лека полека да натоварвам крака с ходене навън, но ще видя и какво ще каже рехабилитатора и за клекове и подобни неща, колко и как.
Утре съм там, ще кажат ... Макар че докато прави оток в коляното, по принцип няма за къде да се товари много много .. Просто така ми се ще на мен ..
Иначе минаха 22 дни от които 7 с вирус, ако не беше тоя вирус, нещата нямаше да спихнат толкова, но нищо ... всяко зло за добро. Продължаваме напред ..
31.01.24
09:59
И аз свалин винта и вече надявам у дома с патериците и леко пристъпва на болния глезен.ньма да бързам.не знам от къде ама и аз хванах векакъв вирус с яка кашлица и болка в гърлото. Не съм ходил още.на рехабилитация
Иначе в петък се. прибрах от болница и дано да мине този вирус.А на тебе успех с раздвижването
казано от Цанко Методкев на 31.01.24, 09:59:
И аз свалин винта и вече надявам у дома с патериците и леко пристъпва на болния глезен.ньма да бързам.не знам от къде ама и аз хванах векакъв вирус с яка кашлица и болка в гърлото. Не съм ходил още.на рехабилитация
Иначе в петък се. прибрах от болница и дано да мине този вирус.А на тебе успех с раздвижването
Много е заразен и е много гаден, дай си време да се възтановиш. Пожелавам ти успех и на теб, пиши как вървят нещата.
Добавям още 15 мин велоергометър, не искам да го претоварвам, че утре рано съм на рехабилитация. Пукат всичките сухожилия, и едното в коляното, никога не ми се е случвало, но явно са ги дърпали много .. И долу в глезена едното ...
31.01.24
19:50
Аз днес лежах повече ама иначе с двете патерици вече стъпва на оперирания крак няма някаква болка ама ми е неестествено и не смея да се отпусна много . Абе доктора каза на 14 ден да съм с една патерица ама не знам ..ходя вътре по 40 60 крачки и почивам
казано от Цанко Методкев на 31.01.24, 19:50:
Аз днес лежах повече ама иначе с двете патерици вече стъпва на оперирания крак няма някаква болка ама ми е неестествено и не смея да се отпусна много . Абе доктора каза на 14 ден да съм с една патерица ама не знам ..ходя вътре по 40 60 крачки и почивам
Доктора ..............., той едва ли някога през живота си е чупил така крак ... Всичко си зависи от теб ... Това си е строго индивидуално .. то мускула си е заминал и тепърва ще имаш да възтановяваш ... Нещата трябва да стават много бавно с много упражнения ... Даже и да искаш няма да може да стъпваш, доктора да ти каже да стъпиш пак няма да може ... По принцип те са много далече от реалноста, отностно кога може да се стъпва и какъв е процеса ... Просто те не го познават.
Те виждат че има метал и коста е позарастнала, но за това време мускули са заминали накъсили, сухожилията още по зле и тн ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.01.24 20:42.
Днес на рехабилитацията, без упражнения от лег вече. Правих на баланс диска и на баланс топката + велоергометър .. Нещата са добре, просто коляното си се понадува ...
Походих и малко повече. Следващата седмица съм чак четвъртък, дотогава ще наблегна на леко ходене и малко упражнения и понеже времето ще е много хубаво, ще изляза и с колелото леко някъде да покарам за малко минути ..
Вчера много ходене, днес компенсирам малко с упражнения. Надува си се коляното , явно ще трябва още време, освен това е сковано ...
Но понеже се опитвам да го свивам повече, без да го натискам, съвсем леко. Да чукна на дърво тези проблеми които имах преди да махна железата ги няма вече, но да не бързам. Най-вероятно е било от фиксиращите болтове и не толкова от пирона в коста .. Но нека да го раздвижа повече и да започна да го товаря, тогава ще се види кое какво е ... Само това подуване да вземе да поизчезва, но аз сега и ходя повече ...
03.02.24
18:20
Мисля че до седмица две ще си в супер форма.ПРи мен вируса мина и вече надявам с патериците като се сн.емя да натоварвам повече оперирания крак.като го натоваря повече се усеща.лека болка ама като.полежа минава. Правя и упражнения за разтягане и за съседни мускули.От вторник мисля да посетя рехабилитатор и да видя някои санаториум за раздвижване
Вчера нищо не съм правил ...
Днес бутане за глезен срещу стена х 20 + колело от земя х 20 (упражнение за корем, но аз го ползвам за раздвижване на коляното) . Диск напред назад и кръгове 2х20 + колело .. и сгъване разгъване. Навън от стъпало х 15-20 качвания и злизания. Асистиран клек х 10 бройки, набирания и лицеви опори .. Изкарах и колелото да повъртя няколко минути да видя как съм, няма проблем но заради вятъра не съм карал.
Общо взето днес понатоварих с една идея и усещам как нямам въздух и веднага след това раздвижване, много омекнах .. Започвам прогресивно да натоварвам .. Крака си се надува около коляното, но сега по - якото е че като го раздвижих и временно падна отока, вместо да е обратното, което е добре.
Мисля утре да изляза с колелото за 20-30 минутки може и 40-50 .. но където има баири ще бутам няма да натискам, че без това заради тоя грип ли беше какво, въздух няма и сила няма :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.02.24 09:39.
05.02.24
11:18
Гаден е вируса и аз го изкарах иначе аз за сега ходя по около 500 крачки с патерици и леко товарейки крака. Слизам и качвам стълби и мисля да купя ввлоергометър
казано от Цанко Методкев на 05.02.24, 11:18:
Гаден е вируса и аз го изкарах иначе аз за сега ходя по около 500 крачки с патерици и леко товарейки крака. Слизам и качвам стълби и мисля да купя ввлоергометър
Това е добре, ходи си, и го натоварвай според това което ти казват и което усещаш, не бързай. Предполагам ти се надува като го понатовариш ... Виж там рехабилитацията при специалисти, не я бави ... Велоергометъра е ясен, трябва да се вземе, че помага .. Но ще се качиш тогава когато ти дадат да караш.
Днес направих с колелото 50 минути отвън, на иначе толкова приятното време. Едвам, едвам голяма мъка, тъкмо тръгнах и така яко започнах да кашлям. Пулса е в киреча, среден 145 и то при положение че спирах по някое време, та падаше.. .. Кондицията е паднала много от това застояване и от тоя гаден вирус/грип ... Направо все едно съм болен така се влачех ,,, подхващам яко вече, не ме интересува коляно ли е какво е ... Трябва да се раздвижа, че работата е зле ...
Болестта ще отшуми, кондицията ще се върне. Но докато коляното не е наред, карай по-леко.
Няма нужда от бързане. Нещата ще си дойдат на мястото с времето.
казано от Svetoslav на 06.02.24, 12:23:
Болестта ще отшуми, кондицията ще се върне. Но докато коляното не е наред, карай по-леко.
Няма нужда от бързане. Нещата ще си дойдат на мястото с времето.
Абе тоо да ти кажа така си приказвам понеже ме хваща яд. Ама като излеза или хвана да потренирам, за броени минути омеквам ... Затова че едва ли ще мога да го карам различно от лекото, колкото и да не ми се иска :) още известно време .... Ама както се казва самонахъсвам се .
Днес походих и поизкачих малко стълби, така се задъхвам че ... Но днес се усещам все пак по-добре... Коляното също е по-добре. Но тази кашлица от време на време продължава, сутрин и вечер предимно ..
Не е тайна че аз от време на време паля по някоя цигара и обичам и като съм в планината. Но покрай тоя грип започнах да паля по често, тип клин в клин избива. Обаче така се ядосах заради моментното ми състояние, че спрях да пуша съвсем и изхвърлих де що има цигари, така яд ме хвана и пиенето също съм го намалил много ... Иначе тоя грип нито на пиенето, нито на пушенето ми пречеше, обаче като ми се скапе формата и това ме побърква. Мога да спра всичко ако трябва :)
Вчера минах около 2.2 км разходка ...
Днес като общо състояние съм доста по-добре .. На физиото правих малко по натоварващи упражнения..
Клек до паралела със задържане, стъпване на висок степер, Сядане и ставане върху степер. И разтягане на ластик със задържане прав крак. И разни още други неща. Физиото каза че съм добре и мога да ходя и да правя каквото преценя ...
Но според него, коляното ще продължи да прави оток поне още един месец. Е дано да не е прав ама ...
Сега следобяд без да се усетя отидох през южния парк до един магазин и уж много кратко ... А като си спрях стравата се оказа че съм минал общо почти 6 км без да се усетя ... Сега леко ме придърпва крака, ама ще почива сега и това е ..
Интересна работа, днес стана точно 1 месец от операцията. Точно днес кашлицата изчезна и продължавам да имам прилив на енергия и на сила. Явно грипа си отиде напълно и се възтановявам напълно, освен това крака също не се надува, съвсем леко ...
Нарочно не съм правил нищо сутринта, сега следобяд ще разходя малко, а пък утре ще завъртя някакви кръгове с упражнения ...
Така и така моя дневник малко последно време е свързан с болежки, но да споделя тук един приятел който е супер корав от гледна точка на вируси и такива заболявания.
Така го е хванал грипа, че не може да стане 3 дни и се чуди как е възможно. Ние с него не сме боледували никога, гриповете ги карахме по 2-3 дни на крак.
Ама за всичко си има първи път , затова сме се разбрали, особено той, да се връщаме в планината на чист въздух минимум по 1 път седмично ... Аз със сигурност като ми се оправи крака ще бъда почти всеки ден............ Много ми е интересно и на мен как ще станат нещата :)
2001 г. някъде бях с вирусна пневмония, гадно кашлях, инжекции гентамицин ходех да ми бият в поликлиниката всеки ден, но се чувствах все едно съм здрав. Пушех цигари по кутия на ден макар болен, даже и пийвах чат пат по 50 мл. Температура най-много 37.1. След това имах един два случая до към 2020 г. да вдигна малко над 37 и то за кратко, т.е. няколко часа. Ковид два пъти прекарах- един път напълно безсимптомно и скоро в края на 2023 г. с неразположение и температура за един ден, след това липса на енергия за няколко дни. Обаче в началото на 2023 г. такъв грип карах, че не съм бил толкова болен. Имах само температура 38.5 в рамките на 3-4 дни постоянно, няма сваляне, липса на всякакъв апетит и отпадналост. Без друго, но все едно имаше земетресение когато се изправя или седна на стол. Не можех въобще да карам кола, пълна неадекватност. Представи си човек, който въобще не пие, да е изкъркал 500 мл. ракия и да е с над 38 температура.
Мнението беше редактирано от D_M на 09.02.24 22:35.
Да точно това е същия грип, явно по ъпгрейдван и тоя моя човек точно от това се оплаква .. Едно към едно ..
Днес леко, 30 минути велоергометър и един час разходка , 3 км че ходих по магазините с добре тежка раница :) ... Малко и раздвижих крака
Днес 25 минути велоергометър + упражнения клек със задържане и малко асистиран напад. .. Малко ми е трудно още , затова леко карам. Това коляно ....... не ми се коментира .. че ме хваща яд ... Все едно са ми правили операция на връзка, като се почеша от едната страна и усещам как ме цъка от другата страна връзката, все едно пускаш един лек ток по нея ..
Утре хем съм на рехабилитация, хем ще ходя до офиса и цял ден ще ми виси крака. ... Тъкмо да видя как ще реагира ..
В сряда пък съм на сватба. Пак някакво мазало се очертава тая седмица.
Днес направих рехабилитацията после отидох в офиса, ходене и висене на крака. За първи път от един месец и съответно резултатите са плачевно, но поне знам че е така :) ... Наду се целия крак от коляното до пръстите, но не чак толкова че да е фрапантно или да стане някакъв проблем..
И въпречки че е дискомфортно съм доволен, защото лека полека трябва да започне различни натоварвания . .. Но най-гадното за травми и дори за нормален човек, е да седнеш на стол цял ден или пък да си изправен без да ходиш и да висиш... Това са най-големите наказания за съвременния затоял човек.
14.02.24
10:46
казано от kaloyan на 13.02.24, 19:34:
Но най-гадното за травми и дори за нормален човек, е да седнеш на стол цял ден или пък да си изправен без да ходиш и да висиш... Това са най-големите наказания за съвременния затоял човек.
И без травми, и за незастоял човек, това са крайно вредни и гадни неща.
14.02.24
11:31
После защо програмистите имали странни хобита :D
казано от Alexander Krastev на 14.02.24, 11:31:
После защо програмистите имали странни хобита :D
Те половината са ненормални, а другите 40 процента са екстремни аматьор спортисти :) :) :)
Вчера превъртяхме кръчмите, за пиенето възраст и форма няма :) ... И днес в 6.30 станах да ходя на рехабилитация. Има един период в който наистина клин клин избива, крака ми е учудващо добре, въпреки много танци и стоенето .. :)) Това му казах и на рехабилитатора, че ми трябват 2 такива ходения на концерти и съм готов :) .....
Интересното е че сега като излизам не ми се прибира ... А като бях по млад винаги гледах до някое време да се прибера ..... :
Малко последните дни не бяха много добри, занимавам се с неприятности. Излизах 2 пъти да карам колело, понеже пулса беше много зле и излизах за да започна да движа. Крака е добре, поотича още но малко, без да ми блокира движенията. Времето е скапано и не позволява нито колело, нито бягане ... както съм се поизнежил. Иначе не ми пречи ..
Нямаше достатъчно време и за тренировки.
Днес в отворилото се прозорче направих, бутане към стена за глезен 3 х 20. После направих 3 х 10 напада на крак в две вариации + колело от земя. После 3 кръга от лицеви опори, хоризонтално набиране и стоене в клек с гръб на стена за време по 30 секунди засега.
Това което мога да кажа е че нещата са добре, дърпа ме тук там и оттук насетне започвам да натоварвам малко по малко ... Дано да имам достатъчно време и по-малко неприятности, че много пречат тези неща :)
20.02.24
17:44
Абе ще.се оправиш лека полека напред и нагоре.и при.мен нещата се поправят вече ходя ту с една патерица а и без нея.Вечер че понаболва малко и се подава ама се търпи.Ще се оправям и аз че ми омръзна вече трети.месец
За да или не от вчерашното нищо, днес имам ебаси мускулната треска в задника и задните бадра от едно никакво и нищо стоене на стена. Това упражнение обаче е едно от най-добрите, а бях забравил да го правя.
Съответно днес е малко по меко времето и реших че трябва да изляза да бягам за първи път от операцията или точно 40 дни .. реших да видя как е, понеже кардио формата много пострада, не си спомням така да е било някога.
Съответно направих 42 минути през пресечена местност с общо 4.5 км от тях около 1.5 км хубав баир .. Едната отсечка от баира която е 1 км и я ползвам много за трениране, ходейки нагоре пулса ми беше около 165, а преди когато бях във форма, я бягах леко, като в най-горна точка пулса стигаше до 165. Доста голяма разлика за наваксване. Иначе надолу я пуснах бягайки леко .. Коляното в началото се опитваше след 1 км да ме дъпа, но хубавото е че следва баир, който го минах ходом и то си отшумява и след като позагрях добре нямаше проблем.
Две неща мога да кажа. Първото е че формата ми е много лоша. Но второто макар и малко да избързвам е че след 1 година и 2 месеца и 3 операции (едното не е точно операция ама ..), бъдещето изглежда светло. След като са ми махнати железата, усещането няма нищо общо отпреди това. Тази скованост изцяло липсва. Всичките тези дърпания и тн покрай болтове и плочки ги няма. Много различно е .. Преди да съм го възтановил напълно , мога да кажа че просто си го усещам като преди .. Това е засега, но напред как ще е ....
Бягането сред пресечена местност няма нищо общо с други занимания. Дава много ако се прави както трябва. Настроението се подобрява много повече. Дори карането на колело не може да го замени, нито ски нито какво ли още друго..
Днес за първи път ми просветна малко повече, след толкова време вече ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.02.24 11:14.
Вчера колело с баири 50 минути. Днес бягане 50 минути .. След малко ще излеза пак с колелото... Сега докато мога се опитвам да използвам хубавото време и да скатая по някакъв начин.
ПРоблем с коляното нямам, защото от клековете имам мускулна треска на целите бедра от стоенето на стена на задника, от бягането по прасците , затова че горе долу навсякъде мускулна треска и коляното вече спира да е фокус на нервната система. ...
Пулса е много зле, на елементарно бягне и ходене по баир е около 160 ... Пиша го за да видя колко време ще отнеме да се оправят нещата ... Но така както подхванах и ако има възможност, съм сигурен че скоро ще има резултати. Стига да мога да тренирам така както го мисля .
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече