10.06.16
13:51
Местя тук дискусия, която възникна в един от дамските дневници.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 10.06.16 13:55.
казано от Queen Cobra на 10.06.16, 09:22:
09.06
Без тренировка.
Движение 4 км.
Домакинство.
”Момичето от Дания” - хубава изтория, макар и далеч от реалните събития, струва си наградите.
А какво е изтория?
казано от Juls на 10.06.16, 10:31:
09.06
Без тренировка.
Движение 4 км.
Домакинство.
”Момичето от Дания” - хубава изтория, макар и далеч от реалните събития, струва си наградите.А какво е изтория?
Нещо като разпория...
10.06.16
10:55
Тц, тц , тц, човек да не допусне техническа грешка, значи.
10.06.16
10:55
казано от Juls на 10.06.16, 10:31:
09.06
Без тренировка.
Движение 4 км.
Домакинство.
”Момичето от Дания” - хубава изтория, макар и далеч от реалните събития, струва си наградите.А какво е изтория?
Разстоянието на “С” и “З” на фонетичната подредба е толкова малко, колкото и когато доста жени казват : “не, не, там не може” :D
Дано да не съм прав и Кобрата наистина да не знае как се пише думата- нека я разпнем задружно :D
Напоследък забелязва, Че Juls малко ни е иззела функциите с Колето :D Което е много хубаво :* Sieg heil :D
казано от karfi4ka на 10.06.16, 11:16:
Напоследък забелязва, Че Juls малко ни е иззела функциите с Колето :D Което е много хубаво :* Sieg heil :D
Има един дневник , в който редовно има правописни грешки. Брутални. Но ми е неудобно да се включа там. Затова го чета все по-рядко. Просто не мога да надвия себе си и това е. :D
10.06.16
11:33
”Момичето от Дания” - хубава изтория, макар и далеч от реалните събития, струва си наградите.
А какво е изтория?
Разстоянието на “С” и “З” на фонетичната подредба е толкова малко, колкото и когато доста жени казват : “не, не, там не може” :D
Дано да не съм прав и Кобрата наистина да не знае как се пише думата- нека я разпнем задружно :D
Кобрата сигурно е направила ‘Лапсус фингрус’-случва се на всеки.Я кажи Мечони,как е правилно да се пише.......Иран или Ирак :D
казано от Juls на 10.06.16, 11:20:
Има един дневник , в който редовно има правописни грешки. Брутални. Но ми е неудобно да се включа там. Затова го чета все по-рядко. Просто не мога да надвия себе си и това е. :D
Когато човек пише от телефона си, съвсем нормално е да има ПЕЧАТНИ грешки (да не бъркате с правописа: “инЪче” не е печатна грешка; “иЗтория” е). Не виждам никаква драма и повод за дискусии когато грамотни хора просто пишат по-бързо понякога не улучват буквата. Проблема е когато се пише на хартия със същите грешки.
Мнението беше редактирано от Margi на 10.06.16 11:54.
казано от Маргарита Манева на 10.06.16, 11:54:
Когато човек пише от телефона си, съвсем нормално е да има ПЕЧАТНИ грешки (да не бъркате с правописа: “инЪче” не е печатна грешка; “иЗтория” е). Не виждам никаква драма и повод за дискусии когато грамотни хора просто пишат по-бързо понякога не улучват буквата. Проблема е когато се пише на хартия със същите грешки.
Марги, човекът не пише от телефона си и грешките са си груби правописни грешки, нищо общо с бързо писане или разположение на буквите на клавиатурата.
10.06.16
12:06
Аз не знаех,че има потребители(на сайта),които пишат от телефон(факт).Как едновременно се ‘сърфира’ из сайта и се играе на Пасианс от телефона?
Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 10.06.16 12:06.
Аз говорех за конкретния случай, не генерално.
ПП: Аз много често ползвам от телефона си, тъй като не си нося лаптопа навсякъде където пътувам (разбирай всяка събота и неделя), а понякога просто не искам да го включвам. На втория въпрос не мога да отговоря, нямам пасианси. Ползвам и телефона и лаптопа за работа, а като ми писне, просто разцъквам и преглеждам сайтове, този включително.
Мнението беше редактирано от Margi на 10.06.16 12:15.
10.06.16
12:46
”Игра на тронове” почва да ми се губи нещо, историята става все по-наивна, зле представена и повърхностна, дано наваксат до края на сезона.
Абе... каква е тази драма?
Извадила съм две изречения от мнението на Кобрата, в които думата “история” е написана два пъти - първо е “историята”, а после е “изтория”. Абсолютно видно и логично е, че е неволна грешка при писането, която не заслужава чак такова коментиране (имайки предвид, че малко по-нагоре в същото мнение е написана правилно). :D
Май петъкът наистина е дошъл. :))
Кобре, личи си, че доста труд си положила в чистенето, браво на теб. :)
казано от Вероника Налбатска на 10.06.16, 12:46:
Абе... каква е тази драма?
Извадила съм две изречения от мнението на Кобрата, в които думата “история” е написана два пъти - първо е “историята”, а после е “изтория”. Абсолютно видно и логично е, че е неволна грешка при писането, която не заслужава чак такова коментиране (имайки предвид, че малко по-нагоре в същото мнение е написана правилно). :DМай петъкът наистина е дошъл. :))
Кобре, личи си, че доста труд си положила в чистенето, браво на теб. :)
Лелеее...чак и разследване е имало...:D
10.06.16
12:54
Кобрата е ясна , но ако приемем, че някой допуска правописни грешки от незнание, то това означава ли , че трябва да го прокудим от форума ?
казано от ME4O_TURIST на 10.06.16, 12:54:
Кобрата е ясна , но ако приемем, че някой допуска правописни грешки от незнание, то това означава ли , че трябва да го прокудим от форума ?
Зависи дали е от форумният “елит” или не ! :D :D (nfun)
Напраооо нямаше как да не се включа.. допускат се в бързината, толкова ли нямате работа да търсите под вола теле. Тоз форум никога няма да се оправи, големи защитници на правописа, будители и съдници, бахти гротеската :D Има няколко човека, дето само това правят по цял ден - трябва да кандидатстват за редактори в някой вестник.
Амин!
Мнението беше редактирано от Блажка на 10.06.16 13:09.
казано от ME4O_TURIST на 10.06.16, 12:54:
Първо ще се свика съвет и ще се прегледат тетрадките по български език от 1ви до 5ти клас, после ще има гласуване за отлъчване. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 10.06.16 13:06.
10.06.16
13:05
За мен в общия случай неграмотният човек няма нагласата да търси и обработва информация, съответно е много вероятно да си загубя времето с него. Това, че няма знания, не е фактор в случая. Уважението е друга гледна точка...
P.S. В случая старателно правим слон от мОхата...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.06.16 13:15.
казано от Кольо Пияндето на 10.06.16, 13:05:
сефте...
В случая, естествено, забележката на Юлето (сори, Юле), според мен, е напълно излишна (освен, ако не е на шега), защото е очевидно печатна грешка.
Но, че крайната неграмотност дразни, също е факт. Както е факт, че хора, които претендират за дълбоки познания по това и онова, не разграничават пълен от кратък член (не говоря за недоглеждане в бързината или някакво несъобразяване, а за системност), не само тук, а навсякъде. Което, естествено, си е за тяхна сметка. Да се правят поправки и забележки, извън кръга на шегата, е лишено от смисъл, нито ще стане грамотен някой, нито ще се научи да иска да бъде грамотен, нито ще му е важно да пише грамотно.
От друга стран, толерираме уважението към българския език, включително правопис, третираме го като уважения и към останалите. Респективно, в необходимите граници, санкционираме липсата на такова уважение.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 10.06.16 13:41.
казано от karfi4ka на 10.06.16, 13:31:
сефте...
В случая, естествено, забележката на Юлето (сори, Юле), според мен, е напълно излишна (освен, ако не е на шега), защото е очевидно печатна грешка.
Аз само да кажа,че не беше забележка, а реален въпрос.
Съвсем сериозно , аз си помислих,че това е дума, чието значение все още не знам.
Не съм допускала,че е правописна грешка от незнание. По две причини.
Първо - по принцип Мира се изразява грамотно, с такова впечатление съм останала аз. Второ- както Рони спомена, тя вече е написала да едно място история със С.
10.06.16
13:42
Обещавам и се кълна в името на всемогъщия Бог, че аз, която съм допусната в редовете на величайшия ни форум, ще слугувам честно и вярно на българския правопис и пунктуация и ще служа честно на форума си, ще спазвам вътрешните му правила, законите на страната и военните устави, ще изпълнявам безпрекословно заповедите на форумните модератори, храбро ще защитавам целостта и независимостта на моя форум и ако се наложи, да дам живота си за него, за форумната чест и слава. Заклех се!
п.п.
айде някой правоспособен да изтрие /премести мненията след 3583 :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 10.06.16 13:45.
10.06.16
13:43
сефте...
В случая, естествено, забележката на Юлето (сори, Юле), според мен, е напълно излишна (освен, ако не е на шега), защото е очевидно печатна грешка.Но, че крайната неграмотност дразни, също е факт. Както е факт, че хора, които претендират за дълбоки познания по това и онова, не разграничават пълен от кратък член (не говоря за недоглеждане в бързината или някакво несъобразяване, а за системност), не само тук, а навсякъде. Което, естествено, си е за тяхна сметка. Да се правят поправки и забележки, извън кръга на шегата, е лишено от смисъл, нито ще стане грамотен някой, нито ще се научи да иска да бъде грамотен, нито ще му е важно да пише грамотно.
От друга стран, толерираме уважението към българския език, включително правопис, третираме го като уважения и към останалите. Респективно, в необходимите граници, санкционираме липсата на такова уважение.
Изяла си една буква
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 13:43:
сефте...
В случая, естествено, забележката на Юлето (сори, Юле), според мен, е напълно излишна (освен, ако не е на шега), защото е очевидно печатна грешка.Но, че крайната неграмотност дразни, също е факт. Както е факт, че хора, които претендират за дълбоки познания по това и онова, не разграничават пълен от кратък член (не говоря за недоглеждане в бързината или някакво несъобразяване, а за системност), не само тук, а навсякъде. Което, естествено, си е за тяхна сметка. Да се правят поправки и забележки, извън кръга на шегата, е лишено от смисъл, нито ще стане грамотен някой, нито ще се научи да иска да бъде грамотен, нито ще му е важно да пише грамотно.
Изяла си една буква
А ти един препинателен знак.
Изяла си една буква
Благодаря ти :) Ще си го поправя (sun)
10.06.16
13:58
казано от Juls на 10.06.16, 13:48:
сефте...
Изяла си една буква
А ти един препинателен знак.
Мда.Подведе ме една точка(мръсотийка) на екрана,която съвпадна с края на изказването ми.След като го забърсах старателно-грешката лъсна :D
Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 10.06.16 13:59.
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 12:06:
Аз не знаех,че има потребители(на сайта),които пишат от телефон(факт).Как едновременно се ‘сърфира’ из сайта и се играе на Пасианс от телефона?
99% от случаите чета и пиша от телефона, не само тук, докато правя и още нещо, като например да приготвям вечеря, разхождам се навън, подреждам чинии или други битовизми. Нямам лукса да седна на компа и спокойно да прочета или напиша нещо. Дори до таблета не стигам (не че той е по-удобен за писане). То си и личи - като си видя писанията ми става лошо, но това е положението.
10.06.16
14:11
Честно казано твърде лесно разграничавам техническите грешки от неграмотността.
Всеки допуска технически грешки, аз не правя изключение.
10.06.16
14:31
По-ведро, другарЕ! Неграмнотността и буквоядството са две честосрещани и еднакво досадни явления по форумите , а и като цяло в обществото. “Izkam da si kopq boster ” ... “Изпуснал си точката ... нях-нях-нях ”
Малко да се ОСВЕЖИТЕ
10.06.16
14:49
Ми то точно, защото е петък, затова чешем клавиатурите.
При нормални условия ще е друга процедурата... ;)
10.06.16
14:56
казано от Кольо Пияндето на 10.06.16, 14:49:
Ми то точно, защото е петък, затова чешем клавиатурите.
При нормални условия ще е друга процедурата... ;)
Днеска не е ли Събота?
somethingwrongwithmyspacebar:(
Инсталирайте си езиков пакет за проверка на правописа, какво толкова. В днешното техническо време, поне аз, неведнъж съм се замислял за елементарни неща от училище - и за писане, и за смятане, особено и с намесата на латиницата при някои комуникации. А и моя лаптоп “пи” един път бира и от тогава сам си генерира правописни грешки :)
10.06.16
15:08
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 14:56:
Днеска не е ли Събота?
Проблем ли има?
10.06.16
15:24
казано от Кольо Пияндето на 10.06.16, 15:08:
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 14:56:
Днеска не е ли Събота?
Проблем ли има?
Реших го.До сега мислех,че е Събота(календара незнайно защо беше на Събота).Добре,че спомена.Защо попита?
10.06.16
15:36
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 15:24:
Реших го.До сега мислех,че е Събота(календара незнайно защо беше на Събота).Добре,че спомена.Защо попита?
Стори ми се уместно да се уверя, че всичко е ОК.
Виждаме чудесно какво се отбелязва на календара...
...хубаво е да го знаеш, за да не стават обърквания в бъдещ момент.
казано от ME4O_TURIST на 10.06.16, 14:31:
Неграмнотността и буквоядството са две често срещани и еднакво досадни явления .... .. като цяло в обществото.
Да се накаже не, да се помилва.
Да се накаже, не да се помилва.
Зависи от коя гледна точка гледаш буквоядството в обществото.
За неграмотността си прав, да, отчасти за буквоядството, разбира се, също.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 10.06.16 15:54.
10.06.16
18:09
казано от Кольо Пияндето на 10.06.16, 15:36:
казано от Марин Димитров на 10.06.16, 15:24:
Стори ми се уместно да се уверя, че всичко е ОК.
Виждаме чудесно какво се отбелязва на календара...
...хубаво е да го знаеш, за да не стават обърквания в бъдещ момент.
Аха ясно,разбрах.Просто тествах чувството ти за хумор,но явно не съм уцелил начина :) По-отгоре гледай на нещата.Пиша със закъснение(спрямо последното ти писание),тъй като ходих за риба,но за жалост се появиха Делфини,и осуетиха намеренията ми.Всичко най-най.
Не знам какво толкова сте се хванали за правописа и граматиката. Много са важни наистина и според мен човек, който не знае собствения си език, няма как да е кой знае колко интелигентен, а такъв, който го знае, но не желае да го използва правилно, най-вероятно е зле възпитан егоист.
Само дето в подобни на този форуми е напълно излишно да се правят забележки за правопис. Причините са две - първо защото твърде често самите правещи забележка допускат много грешки. Вярно, в повечето случаи граматически и пунктуационни, а не правописни, но и това е част от езиковата култура. Втората причина обаче е по-важна - такива забележки водят само и единствено до обида и конфронтация и никога до реален полезен резултат.
Единственият полезен ход е да се постави някъде границата на грубата неграмотност, била тя неосъзната или умишлена, а после всички мнения, които попадат под тази граница, да се трият без обяснение, като грешките в останалите се пренебрегват.
А ако наистина държите да си правим забележки, мога да разнищя три четвърти от мненията дори в тази тема. По-добре не се захващайте с нещо, в което вие самите не сте перфектни. ;)