Димо сваля 22 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

Тва с многото фирми с близки имена не беше ли схема за избягване на регистрация по ДДС?

08.07.21
12:39

казано от Alexander Krastev на 08.07.21, 12:35:

Тва с многото фирми с близки имена не беше ли схема за избягване на регистрация по ДДС?

И това 😊 Но си вързват и гащите, ако имат евентуални проблеми. Ако  си голяма известна фирма и стане гаф, примерно дете почине засмукано от помпа на басейн. Ако си с една фирма и имаш 5-10 големи обекта, подписали със същата фирма, по време на разследването те сцепват. А като всяка фирма си е за всеки обект, удрят само конкретната фирма, а другите си бачкат.

Мнението беше редактирано от Nev на 08.07.21 12:43.

Е*аси схемите !

08.07.21
12:48

казано от Alexander Krastev на 08.07.21, 12:44:

Е*аси схемите !

Ъхъм. И в конкретния пример, примерно ако тръгнеш да съдиш фирмата да плати обезщетение на родителите на детето, фирмата се зарязва, а родителите съдят фирма без никакви активи, защото активите (багери, коли, инструменти и тн.) са на друга фирма и тази фирма фиктивно само ги наема. В най- лошия случай гори един управител, който обикновено е черноок 😊

Мнението беше редактирано от Nev на 08.07.21 12:52.

08.07.21
12:52

казано от Nev на 08.07.21, 12:23:

Само да ви кажа, че бая обекти минаха през ръцете ми и това с договорите грам не работи. Едно, че договорите в 97,7 % са с вратички и всеки съдия си ги чете както му е кеф и второ, че когато строителя, на всеки един нов обект, регистрира нова фирма, излиза така, че ти си подписал договор с фирма, която ще съществува само за твоя обект.

Точно така е, да не дава Господ да се стига да си търсиш договорните права. Дори и да не е с нова фирма за всеки обект (това е много хитро всъщност), фирмите са ЕООД-та и отговарят само с учредителния си капитал и той може да е и 2 лева. Дори и да имаш нервите, времето и парите да доведеш съдебно дело до успех, ще може да те възмездят до тези 2 или колкото са там лева. Което разбира се е абсурдно, но така стоят нещата законово.

Много зависят нещата от зора на конкретния инвеститор. Моя гореспоменат приятел има много къщи и апартаменти и пари и може да си позволи да сменя колкото си иска бригади ако не му играят по свирката. Аз съм гледал да не ги дразня моите строители и съм си затварял очите (и устата) за доста неща, но аз както казах живея под наем и вече доста време бях чакал да се освободят точно тази бригада, защото ми ги препоръча приятел, който ги е ползвал доста в годините и аз предпочитам да се доверя на препоръка, отколкото на реално беззъб договор. За мен да си прекъсна отношенията с тях и да търся нова бригада беше равнозначно на много вече загубено време.

Отделно че аз винаги търся второ и трето и пето мнение за важните неща. Преди да реша че с тях ще строя обиколих и прозвъних де що можах да намеря фирмички и самозвани майстори и бригади. Наслушах се на хуморески, на обяснения кое как се прави и на мега завишени цени, или пък мега занижени, които ми е ясно че няма да останат такива. Даже се сблъсках с новия за мен феномен “младо юпи възпитано циганче - предприемач, който привлича клиенти в интернета, нуждаещи се от строителни услуги и после преотдава реалната работа на дърти цигани - майстори”. Напускал в интернета културни обяви, с българско име, говори отличен български по телефона, на срещата се появява спретнат, но като почна да го питам нещо вика: “майстора ще каже” А майстора е един черен като кюмюр пазарджишки мангал, който може и да е опитен строител (за съвестен или кадърен изобщо няма да спекулирам), но той знае “дай вар, дай киреч” и си призна че за пръв път вижда проект на дървена къща с фрейминг (нищо че на Боянчо - предприемача - му бях обяснил надълго и нашироко каква е работата преди това), но не загуби самообладание и вика: - няма проблем бе, ше я направим! Ше струва 40 000 всичкото с мат’ряла!
Викам му:
- ама ти не си видял даже количествените сметки?
- няма проблем чоджум, ши стани!

Та и затова за мен беше доста неприемлива опция да се разделям с майсторите ми преди да завършат грубия строеж, просто щото няма кого другиго да наема. След като все пак се разделихме с тях, се заех аз да си правя каквото и колкото мога.

08.07.21
13:06

Това което мога да те посъветвам, ако не си се светнал вече, е да не казваш какво работиш. Особено пък да кажеш, че си фотограф 😁
Моментално влизаш в списъка “балък, който не разбира от нищо” в който са и фризьорите 😂
Аз винаги когато съм можел, най- малкото казвах, че баща ми е строител, но вече е възрастен. Ако ходя на сервиз, баща ми е механик или най- добрия ми приятел е механик, но поради някаква причина не може сега 😂 Да имат едно на ум.
Кажа ли фризьор, ме лъжат пред очите без грам да им мигне окото.
Примерно, идва човек от енергото и пред очите ми сменя маркови предпазители на таблото които аз съм си сложил, с български, които дори да заваряш с електрожен не падат 😂
Или му казвам на един ром, че двете стени нямат прав ъгъл и човека ми вади две дъски сковани на 90 градуса и като ги сложиш в ъгъла те се местят както ти е удобно на теб 😂 могат да станат на 100 или на 80 градуса.
Мога до сутринта да разказвам.

Мнението беше редактирано от Nev на 08.07.21 13:14.

08.07.21
13:37

казано от Nev на 08.07.21, 13:06:

Това което мога да те посъветвам, ако не си се светнал вече, е да не казваш какво работиш. Особено пък да кажеш, че си фотограф 😁
Моментално влизаш в списъка “балък, който не разбира от нищо” в който са и фризьорите 😂

Аз установих нещо тъпанарско, но полезно - обличам си някоя фланела или тениска от боксовия клуб като ще се срещам с някакви такива личности - било то свързани със строителството или някакви бюрократи - и рязко им се включва учтивата и влизащата в положение страна на характера.

Относно разбирането - конкретно с тея майстори имах обратния проблем - понеже им демонстрирах че много разбирам - щото аз наистина разбирам много - поне на теория - щото се подготвях аз да си я строя, те пък ми се дразнеха че много знам и за много неща имам мнение и почнаха: “еми нали много знаеш, айде кажи ся ти как тва да го направим”. Или: “еми нали много ги разбираш - ай направи го ти да видим как” Аве бай Хйу, аз ако знаех всичко, или ше си го правя сам - на теб закво ти плащам тройно от на общаците дето само режат и коват? Нали за опита и експертизата ти и да ми предложиш варианти за действие за да мога аз да взема информиран избор? Всеки луд с номера си.

08.07.21
14:18

Тук положението с майсторите не е по- разлипно. С по- големи строителни фирми се работи с лекота, но както и в България е по- скъпо. Свободните електрони са същите като в България. Идва когато си иска, хванал 15 обекта и обикаля като цветарка. Абсолютно същото е. Единствено, че законите са по- добри и имаш една идея по- голям шанс ако тръгнеш да го съдиш. На моя колега, който милия нищо не разбира, едно уплатнение му струва 2200 паунда и един месец без топла вода с малко бебе 😊
Взе да им тече вода от някъде и капе на първия етаж. Тук налягането навсякъде е ниско и всички сме с помпи. Смениха се три майстора. Тръгнаха от помпата, смениха бойлера и част от тръбите и незнам защо и кабели. Теча продължи. Третия майстор каза: Тези са пълни некадърници и аз не мога сега да им разплитам тръбите и кабелите и трява да сменя всичко и да го направя както хората 😮 Аз вече го съжалих, всеки ден да се оплаква и отидох да видя. Те не бяха толкова много кабели и с един мултицет или с пробна лампа можеха да се проследят, кой за къде е, но човека не му дреме. Възползва се, че нямат топла вода и са чакали други двама по седмица и е наясно, че ако изпуснат и него ще страдат с това малко бебе. Съгласиха се и човека направи чисто нова водна и ЕЛ инсталация между бойлера, помпата и газовия котел които са свързани. Накрая се оказа, че е текло от едно уплътнение, което е отзад на разширителния съд и водата се стича и капе от тавана на долния етаж, но понеже изминава около метър преди да прокапе, те са търсили на грешното място. Съответно, нито помпата нито бойлера, нито пък цялата инсталация са били за смяна 😊

08.07.21
14:34

казано от Димо на 07.07.21, 15:49:

Много е спорно дали с желязо е по-евтино или по-здраво, или по-бързо. Моята къща дървената конструкция с покрива я построиха за 9 дни, по 3-4 души на обекта. Вече в момента със сигурност не е по-евтино, цената на желязото скочи 2-3 пъти от зимата. То и на дървото де, ама по-малко.

Въобще не е спорно относно здравината и всички останали въздейсвтия на външни фактори.
Цената скочи, да, то и всяка седмица се променя, но според височина и квадратура може да излезе ако не по-евтино, то еднакво. Освен това стомана 3 си е стомана 3 и в Хъс и в Хелиос, и в Ангел Стоилов. Докато с дървения материал сам каза как е, автсрийския слепен беше по 800 лв кубика преди 3 години, сега идея си няма колко е, но ракитовския беше 300 по същото време(и за него не знам колко е сега).

казано от Димо на 07.07.21, 15:49:

Ще се радвам да чуя реални примери от твоя опит колко е излезнала подобна 100 м2 къща на един етаж с метална конструкция и на каква степен на завършеност за да мога да сравня с моята. Аз предвиждам (дано не е сметка без кръчмаря де) че за до 100 бона ще влезна по чехли, ще си седна на дивана и ще си пусна подовото с термопомпата да ми топли. Досега съм дал около 60-70 000 лева материали и труд, остават ми да купя (и евентуално платя за монтаж на) гипсокартони, плочки, права вода, санитария, кухня и малко мебели.

Личен опит с къща нямам. Имам служебен с много обекти. 150 евро/кв.м. до ключове и контакти на ел. инсталацията, вътрешна боя и на тапа на ВиК, с дограмите(PVC, двоен стъклопакет) и подовете(и те естествено с някакъв евтин ламинат АС4/32). Стените панел, отвътре каменна вата 150 кг/м3 и затваряне с гипскартон. С основа 50 см над кота 0, тоест над земята в случая, с PVC улуци, без външно завършане(тоест вижда си се панела). Този обект е и с 5 метра кота корниз, тоест доста по-висок от стандартна едноетажна къща.
За 300 евро/кв.м. същата сграда, с друга дограма и трислоен пакет 4 сезона, санитарията, други покривни панели(специални, по-дебели и имитиращи керемиди отгоре, със сегозадържащи ленти), с други подове, външно завършен вид(минерална мазилка). Срок за изпъленение 2 месеца от сключване на договора.

А относно останалите схеми  с фирмички, номера на майстори, зле или неправилно извършени СМР и врътки с догорови - това прави при нас инвеститорският контрол. Няма “забравихме”, “верно, че така трябваше”, “нямам кофа”, “имам и още обекти” - или работят както трябва и се иска от тях, или си ходят... И не съвсем по живо, по здраво.

08.07.21
15:06

казано от Димо на 08.07.21, 11:38:

Малко се отплеснахме на строителна тема, ама това ми е на главата сега и явно и на други съфорумци.

Нервак, покрива е най-скъпата (относително) част от един строеж. Тя е и най-занаятчиската така да кажа. Искат се най-много умения и съответно най-много пари се искат за тоя труд. Само за пример ще кажа че дървената конструкция на цялата къща ми струваше 1800 лева труд и им отне 5-6 дни, за покрива труда беше 5100 лв за 3-4 дни за 140 м2 покрив. Това само за дървената конструкция на покрива. А аз после още 2-3 дни покачен на покрива доработвах неща, които не ми харесаха как ги направиха майсторите, или просто бяха пропуснали да ги направят. И това е минималистично изпълнение, щото слагах термопанел отгоре. Ако трябваше класическия вариант с обшивка с дъски да се прави, мушами, хартии, нареждане на керемиди и капаци - щеше доста повече да излезе само за труд. Аз с двама приятели (които знаят какво правят) сложихме термопанелите за един следобед и остана време и за бири и кифтаци.

Изобщо не е нещо сложно четирикратния покрив...зА двускатния ептен.
10к съм предвидил всичко и 6-7дена работа с оня гад.
Строителството е проста работа ,но не е за прости хора!!!

08.07.21
15:27

казано от James Hinks на 08.07.21, 14:34:

Въобще не е спорно относно здравината и всички останали въздейсвтия на външни фактори.

Например, колкото и да е контра-интуитивно, при пожар дървото се държи по-добре и по-предвидимо. Желязните конструкции губят конструктивна якост много бързо като ги нагрее огъня.
Освен това само ще попитам - прости ли са американците или скандинавците че си строят къщите с дърво, а не само с желязо щом е толкова еднозначно по-хубаво отвсякъде? Говоря за жилищни сгради, не за производствени или складове - там е ясно че термопанелите с метална конструкция са най-удачни.

казано от James Hinks на 08.07.21, 14:34:

Личен опит с къща нямам. Имам служебен с много обекти. 150 евро/кв.м. до ключове и контакти на ел. инсталацията, вътрешна боя и на тапа на ВиК, с дограмите(PVC, двоен стъклопакет) и подовете(и те естествено с някакъв евтин ламинат АС4/32). Стените панел, отвътре каменна вата 150 кг/м3 и затваряне с гипскартон. С основа 50 см над кота 0, тоест над земята в случая, с PVC улуци, без външно завършане(тоест вижда си се панела). Този обект е и с 5 метра кота корниз, тоест доста по-висок от стандартна едноетажна къща.
За 300 евро/кв.м. същата сграда, с друга дограма и трислоен пакет 4 сезона, санитарията, други покривни панели(специални, по-дебели и имитиращи керемиди отгоре, със сегозадържащи ленти), с други подове, външно завършен вид(минерална мазилка). Срок за изпъленение 2 месеца от сключване на договора.

Тези 150 евро или са били много отдавна, или изобщо не мога да си представя как ще влезе в тази цена, дори и само за материалите, какъвто и да е панела.

Ако наистина можеш да издействаш такива цени и срокове, давай да заебаваме кой с квото се занимава и да почваме да строим метални къщи. Най-евтиното, което се предлага на пазара е двойно за подобна завършеност, а ние даже няма да ги строим реално - само ше търсим клиенти.

08.07.21
15:32

казано от nervak на 08.07.21, 15:06:

Изобщо не е нещо сложно четирикратния покрив...зА двускатния ептен.
10к съм предвидил всичко и 6-7дена работа с оня гад.
Строителството е проста работа ,но не е за прости хора!!!

Да бе, не е ядрена физика, ама си е играчка доста. Успех пожелавам и да снимаш и да покажеш етапи и как е станало накрая.

Мнението беше редактирано от Димо на 08.07.21 15:32.

08.07.21
15:51

Димо, дървото почва да гори при температура, доста по-ниска от тази, при която стоманата губи конструктивни качества. За изцяло дървена къща пък да не говорим....А и панелите за сторителство имат класове на пожароусточивост. Не се влагат всякакви попаднали на добра цена. Като минеш някой път през залата може да питаш Гешев, пожарникаря, беше инспектор точно по тая част допреди 3-4 години. Точно поради тази причина се използват в за халета и производствени помещения. Недай си Боже да пламне пожар, тогава кое какво е станало е последна грижа, ако въобще нещо е останало...
Защо сканиданвицте и американците строят така, мога само да гадая - дървесина при тях бол и със сигурност е по-евтино за техните пазари от другото строителство, традиции...По същите причини тук се зидат каменни къщи.
Цените - 2018/2019, тогава сме взимали оферти.
А за бизнеса с това има една приказка - “не ми хвали стока, хвали ми пазар”. Пък и с гол гъз какъв бизнес...:D

08.07.21
16:17

При нас е трудно да видиш къща от метал със сандвич панели, защото има някакви заложени стандарти. Всички са с тухли, еднаква височина Бла Бла. Обаче през първия локдаун бях деливъри и бръмчах основно по селцата в региона. По фермите масово се строи вече с метал и сандвич панели, което ме учуди защото англичаните нали уж традиционалисти. Явно понеже не са в регулация, и изискванията не важат за тях. Правят си гъзарски проекти с много стъкло и нямат нищо общо с класическото им строителство, което е ужасно между другото 😊
Другото което забелязвам е, че всичко различно от къща вече се строи с метал и панели. Новата ни сграда на общината, новия ни МОЛ, всиоки фитнеси + естествено промишлените сгради. Тези които са в града ги облицоват с някаква имитация на класическите английски тухли за да са същия стил.

08.07.21
16:21

казано от James Hinks на 08.07.21, 15:51:

Димо, дървото почва да гори при температура, доста по-ниска от тази, при която стоманата губи конструктивни качества. За изцяло дървена къща пък да не говорим....А и панелите за сторителство имат класове на пожароусточивост.

Е то по тая логика, тухлените къщи или панелните блокове са имунизирани от пожари, щото тухлите и стоманобетона нито горят, нито се топят. Това не е най-важния критерий, но е факт че 2 къщи - метална и дървена - с идентично обзавеждане и запалени по еднакъв начин, желязната се срутва много преди дървената и при втората имат повече време за евакуация обитателите.

казано от James Hinks на 08.07.21, 15:51:

Защо сканиданвицте и американците строят така, мога само да гадая - дървесина при тях бол и със сигурност е по-евтино за техните пазари от другото строителство, традиции...По същите причини тук се зидат каменни къщи.
Цените - 2018/2019, тогава сме взимали оферти.
А за бизнеса с това има една приказка - “не ми хвали стока, хвали ми пазар”. Пък и с гол гъз какъв бизнес...:D

Аа, шведите примерно изнасят стомана за целия свят, а щатите са петия износител на стомана в световен мащаб, не е като да нямат стомана. Но въпреки всичко строят с дърво. Според мен освен традиции го има момента и с комфорта на обитаване, та пак ще кажа че не е толкова еднозначно кое за какво е по-добре.

За пазара, кво да кажа човек, пазара е супер. Има невероятен бум на търсенето и строителството. Няма ден, в който да не се размина с поне по няколко бетоновоза. При все че има сигурно десет и повече бетоновъзела в Пловдив, ако звъннеш и искаш да ти пратят бетон-помпа, след седмица или 10 дни е най-ранната дата. Всичко друго им е заето. А и с такъв тлъст марж, просто ще избием или рибата, или конкуренцията, или и двете. Много приказват за тая криза и инфлация и дори хора, които си имат жилища искат да купят нови, за да си защитят спестяванията.

08.07.21
16:25

казано от Nev на 08.07.21, 16:17:

При нас е трудно да видиш къща от метал със сандвич панели, защото има някакви заложени стандарти. Всички са с тухли, еднаква височина Бла Бла. Обаче през първия локдаун бях деливъри и бръмчах основно по селцата в региона. По фермите масово се строи вече с метал и сандвич панели, което ме учуди защото англичаните нали уж традиционалисти.

Англичаните са опортюнисти по-скоро. Ако им отърва, изобщо не ги ебе за традиции и т.н. В големите градове в резиденшъл ериъс е нормално да не строят с термопанели, просто няма да им издадат виза за строителство, щото трябва да отговаря на стила и не може да се къса брутално от другите къщи на улицата. Но на село, където не си залепен за комшията и си в своята си земя - там си правят каквото си искат.

Както казах - за индустриални и т.н. обекти, които не са за постоянно обитаване, термопанела няма конкуренция.

08.07.21
16:26

Ами аз още преди някой месец ти казах, че 100 кв м къща/хале излезе на моя монтьор 10 хил лв с материал и труд. След готова основа. Без дограми, гипскартон и подобни. Термопанела е 4 см де :Д Кой ти го дава.
Сега отвън е забил стиропор и е направил мазилка. Вътре гипсокартон и е на. Поне епс-а няма да прави проблем, като на дървените къщи, дето ги лепят направо на обшивката, като така хвалените по-горе Екозид.
За 3 дни му я монтираха. Даже тогава ти ми каза - “Да, ако не те притеснява индустриалният вид”
За дървените къщи няколко пъти ти споменах за човека със сума ти статии и съвети, опит и образование за строителство на дървени къщи, придобито в щатите. Който се обосновава най-подробно за всичко. Който дава напълно безплатни консултации всеки работен ден от толкова до толкова часа, което е неговия принос, за всички хора, които искат сами да построят своята дървена къща. В платените си услуги предлага консултация за проекта, използваните материали и строителен надзор. Самия той не иска да е изпълнител обаче.
Преди организираше курсове за строителство на дървени къщи. Сега вече предлага индивидуално консултиране на място, като отнема един уикенд в собствената му къща. Като през това време ще те въведе през всички етапи на строителството. През всички елементи. И ще отговори на всичките ти въпроси.
Може би вътрешно в теб нещо те караше да не му се обадиш, за да не се откажеш от идеята за дървена къща. Както аз се отказах, защото стана ясно, че една правилно изпълнена дървена къща, излиза доста по-скъпо от монолитното строителство.
По-горе писа, че още с 30 хил ще се оправиш след грубия строеж. Това е просто мираж. Всички довършителни неща, всички дребни гадни работи, струват много. И ей така си вървят парите за разни детайлчета. И то само за материали. Ами като почнеш да плащаш за майстори... А ако почнеш сам да го правиш, никога няма да го свършиш.

В крайна сметка, станалото - станало. Хванал си се. Яко да ти е дупе.

п.с.: качеството на дървения материал не само в композитността му, калиброването и процента влажност.

Мислих изобщо да не пиша по темата. Ама ще вземе някой да тръгне и той да си прави такава къща...

08.07.21
16:39

За мен си, моят избор все още си е добър. Не смятам че нещо съм се минал или д асъжалявам. Като отчетем че една къща не се пръква просто така, тя си има идея, тая идея си има живот и търпи развитие преди да се осъществи, смятам че нормално са се получили при мен нещата.

Не може вечно да питаш и да се луташ, просто щото никога няма да стигнеш никъде. Този човек не съм му се обаждал, щото съм нямал някакви принципни колебания, които по телефона да може да получа еднозначен и полезен отговор.

За термопанелите - на думи е супер, но на практика не знам защо не ги ползват масово за къщи. Дори нашия общ приятел Ачо Секса, който това работи - строи сгради с термопанели - неговата къща, която сега я строи не я строи с термопанели, ами с метална конструкция и тухли пълнеж между металните греди. Като го питах защо - вика: термопанела не е за къща.

Живот и здраве, да я завърша, ще направя градинско парти и ще кажа дали са ми излезнали криви или прави сметките и дали съм доволен от изборите си.

08.07.21
16:51

Ся сметнах - това, което казваш че на твоя монтьор му е излезнало 10 бона, на мен ми е излезнало 15. Повече е, но не в пъти. И това е с почти 7 бона труд, които на мен идеята ми беше да си ги спестя като си я строя сам, но обстоятелствата се промениха драстично.

Някой ако има за сравнение монолитна къща 100 м2 на един етаж, може да каже кое колко му е излезнало да се знае.

Мнението беше редактирано от Димо на 08.07.21 16:53.

08.07.21
17:10

казано от Димо на 08.07.21, 16:51:

Ся сметнах - това, което казваш че на твоя монтьор му е излезнало 10 бона, на мен ми е излезнало 15. Повече е, но не в пъти. И това е с почти 7 бона труд, които на мен идеята ми беше да си ги спестя като си я строя сам, но обстоятелствата се промениха драстично.

Някой ако има за сравнение монолитна къща 100 м2 на един етаж, може да каже кое колко му е излезнало да се знае.

Причиняваш си излишен стрес 😊Нещата са много относителни. Не е ясно дали двете къщи са на една и съща завършеност. Знаеш, че и материалите са с различни цени заради качество или просто заради марка. Отделно монолит също е много от относително. Какви тухли, гредоред ли е, плоча ли, бетонен покрив или греди, керемиди има по 20 лв има и по 100 лв 😊
Аз преди 7 години за изцяло подменен покрив на гредоред къща дадох 10 000. Нови греди на тавана, изцяло нова конструкция, черна хартия и там другите екстри и чисто нови керемиди средна хубост.

Мнението беше редактирано от Nev на 08.07.21 17:13.

08.07.21
17:20

казано от Nev на 08.07.21, 17:10:

Причиняваш си излишен стрес 😊Нещата са много относителни.

Знам. Благодаря че ми го напомняш. Ама пусто мъжка и балканска черта - нали трябва да уточним кой се е минал и кой не е :) Те и критериите са различни, някой може да е щастлив с 2, а друг - нещастен с 200.

казано от Nev на 08.07.21, 17:10:

Аз преди 7 години за изцяло подменен покрив на гредоред къща дадох 10 000. Нови греди на тавана, изцяло нова конструкция, черна хартия и там другите екстри и чисто нови керемиди средна хубост.

Моята тъща даде 17 000 за нов покрив преди няколко години.

Като се оплаквах как са ми взели 6 бона за труд на покрива, Ачо Секса ми вика: стига рива уа, мен само за материали за кофраж ми взеха 6 бона.

Мнението беше редактирано от Димо на 08.07.21 17:23.

08.07.21
17:55

Познатите които са си правили къщи, винаги им е излизало поне 2 пъти по-скъпо отколкото са мислили. Да не говорим че има и повече. С тези фирми и фирмички, нещата не са много добре. Или вече няма такива добри майстори или просто търсенето е голямо и особено в София е пълен цирк, там не стига че ти взимат една торба пари, а и работят много некачествено, не всички разбира се.
Относно покривите, жалко че баща ми вече не се занимава. Иначе всичко правеше бързо и качествено сам с 1 до 2 ма помощника. От собственика се изисква само да купи дървения материал и циглите и да помага с носенето:) .. Не мога да си спомня такива 100 и нещо квадрата за колко време ги правеше, но със сигурност е под седмица.

09.07.21
16:25

казано от Димо на 08.07.21, 16:21:

Е то по тая логика, тухлените къщи или панелните блокове са имунизирани от пожари, щото тухлите и стоманобетона нито горят, нито се топят. Това не е най-важния критерий, но е факт че 2 къщи - метална и дървена - с идентично обзавеждане и запалени по еднакъв начин, желязната се срутва много преди дървената и при втората имат повече време за евакуация обитателите.

Въобще не са, особено бетона(освен ако не е специален огнеупорен) много лошо понася високи температури.
Обаче за тоя “факт” ще питам инспектор Гешев днес... Да видим какво ще каже някой, който е учил това и е гасил повече пожари от нас двамата.

казано от Димо на 08.07.21, 16:21:

Аа, шведите примерно изнасят стомана за целия свят, а щатите са петия износител на стомана в световен мащаб, не е като да нямат стомана. Но въпреки всичко строят с дърво. Според мен освен традиции го има момента и с комфорта на обитаване, та пак ще кажа че не е толкова еднозначно кое за какво е по-добре.

Ай ся, приказки от 1001 нощ колко стомана изнасяли...То хората като са свикнали и израсли с едно, как да искат да живеят в друго.

казано от Димо на 08.07.21, 16:21:

За пазара, кво да кажа човек, пазара е супер. Има невероятен бум на търсенето и строителството. Няма ден, в който да не се размина с поне по няколко бетоновоза. При все че има сигурно десет и повече бетоновъзела в Пловдив, ако звъннеш и искаш да ти пратят бетон-помпа, след седмица или 10 дни е най-ранната дата. Всичко друго им е заето. А и с такъв тлъст марж, просто ще избием или рибата, или конкуренцията, или и двете. Много приказват за тая криза и инфлация и дори хора, които си имат жилища искат да купят нови, за да си защитят спестяванията.

То и аз се разминавам с много неща, ама не ги виждам като бизнеси...Не е толкова проста тая схема, бъди сигурен.

казано от Димо на 08.07.21, 16:39:

За термопанелите - на думи е супер, но на практика не знам защо не ги ползват масово за къщи. Дори нашия общ приятел Ачо Секса, който това работи - строи сгради с термопанели - неговата къща, която сега я строи не я строи с термопанели, ами с метална конструкция и тухли пълнеж между металните греди. Като го питах защо - вика: термопанела не е за къща.

Ачо Секса вероятно е някакъв репер в строителството. Минимум архитект. Респект. :D

Успех със сторежа, дано всичко стане както го мислиш и искаш!

09.07.21
16:42

казано от James Hinks на 09.07.21, 16:25:

Ачо Секса вероятно е някакъв репер в строителството. Минимум архитект. Респект. :D
Успех със сторежа, дано всичко стане както го мислиш и искаш!

:) Общ познат на мен и Гого се оказа, затова му го давам за пример. А иначе аз малко анекдотично съм го използвал като колоритен герой тук за разни истории от години.

12.07.21
14:05

казано от James Hinks на 09.07.21, 16:25:

но е факт че 2 къщи - метална и дървена - с идентично обзавеждане и запалени по еднакъв начин, желязната се срутва много преди дървената и при втората имат повече време за евакуация обитателите.

за тоя “факт” ще питам инспектор Гешев днес... Да видим какво ще каже някой, който е учил това и е гасил повече пожари от нас двамата.

Тежката присъда на инспектора е следната:
1. Незащитена стоманена конструкция губи носещи качества в най-добрия случай за 15 минути.
2. Дървената къща през това време ще е изгоряла, но носещата конструкция ще е запазена.
И двете са с много условности според определени детайли и не може да се каже категорично какво и как. При едно изпълнение може да оцелеле едната, при дрго другата, но крайният резултат е един. Тоест все е лошо ако има пожар, без значение каква е къщата. Лекцията беше дълга, но пък интересна :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.07.21 14:09.

01.09.21
11:29

Сега чак виждам че си писал по въпроса. Това казах и аз - дървената запазва конструкцията си по-дълго здрава, което е контраинтуитивно, но е факт. И така давало време на хората да се измъкнат или пожарникарите да спасят хората вътре преди да им се срути къщата на главите.

Но да - да не се случва пожар в никаква къща, щото няма защитени.

Мен също ме е притеснявало как стои въпроса с пожарите и дървените къщи разбира се като съм се гласил да строя дървена къща. Според статистика от Балканите, пожарите във всички къщи тръгват най-често от комини и то през нощта. Този фактор изобщо го елиминирах - не сложих комин хаха. За мен беше поразително, че било задължително. Докато си говорим за екология, глобално затопляне и намаляване употребата на карбонови горива, в държава от ЕУ действащото законодателство те задължава да слагаш комин. И то не един, ами два! Един в дневната - да се топлиш, и един в кухнята, да готвиш с печка на дърва. И дори ако както в моя случай дневната и кухнята са общо помещение, пак трябва да има два комина - закона е изричен и тълкуванието му е ясно.

Гледах интересна статистика. В САЩ където 90+ процента къщите са дървени, пожарната посещава една на 400 на година. В Обединеното Кралство, където почти 100% са тухлени, пожарната посещава 1 от 160 къщи годишно. Странно, но може би в щатите като си имат едно наум и се пазят повече. Там също не може да има къща без РАБОТЕЩА димна аларма, много имат и пръскалки.

01.09.21
11:45

И нещо, което е за секцията “Виц на деня”, ама уви си е истинска случка. Оня ден едно младо момиче касиерка в супермаркета ме гледа че държа една диня на опашката и се притесни и разчисти място на лентата на касата и ми вика: “Сложете я тук, господине, да не ви тежи!”
Даже и на момичетата вече им е ясно че не тренирам и им се вижда че една диня 7-8 кила ще ми притежи. :(

01.09.21
13:16

казано от Димо на 01.09.21, 11:45:

...им е ясно че не тренирам...

Може би е време, за един бийч чалиндж и завръщането ти към тренировки/дневник ?
Тъкмо за следващото лято, ще си в топ форма :D

Мнението беше редактирано от Splash на 01.09.21 13:16.

01.09.21
14:18

В Англия също няма къщи без димни аларми. Мисля, че е задължително изискване. Скоро ми правиха оценка на къщата и инспектора,  преди да отвори таблета, вече знаеше в кой период е строена и дори знаеше как е строена и колко са дебели стените и как ми е правен покрива. Обясни ми, че още като види една къща, го знае защото в различните периоди е имало различни стандарти. Колко реда тухли, какви тухли, какъв комин, покрив, керемиди и сега много ровят за азбест. Съответно като знае кога е строена къщата, знае с каква инсталация съм, тръби, кабели, парно, газ и тн. защото вече знае какви са били изискванията тогава. Направо ме шашна 😊
Тук е много популярно да си правиш тавана за живеене. В нашия регион цените са около 35 000 паунда. Всички реклами са, не с нищо не се занимаваш, те правят всичко, от проектиране до ключ. Взех да ровя, колко ще ми излезе ако аз си го направя. Оказа се, че точно заради пожарните изисквания се оскъпява толкова.
1. Задължително наемаш лицензирана фирма.
2. Тя прави проект с който кандидатства за одобрение на пожарната.
3. Материалите са с по- високи изисквания.
4. Правиш сериозни промени и по долните етажи, като например, че трява да подмениш всички врати на къщата 😮
Един клиент, който е пожарен инспектор, ми обясни защо:
Ако стане пожар на първия етаж и ти си там, ще излезеш. Ако си на втория етаж и те заклещи от долу, ще отвориш прозорец и ще скочиш. Ако си на тавана, изгаряш.
Идеята на всички тези промени е да забавят пожара докато дойде пожарната.

Мнението беше редактирано от Nev на 01.09.21 14:20.

01.09.21
15:13

казано от Splash на 01.09.21, 13:16:

казано от Димо на 01.09.21, 11:45:

...им е ясно че не тренирам...

Може би е време, за един бийч чалиндж и завръщането ти към тренировки/дневник ?

Абсолютно е време, даже съм закъснял с 1-2-3 години :D Вече съм горд собственик на завиден дадбод и срам-не срам, ще се наложи да си го ползвам за бийчбоди на плажа другата седмица живот и здраве.

И хайде да не съм голословен, да пиша храната от вчера.

2300 Ккал от ориз, пиле, маслини, тиквички с млечен сос и диня. Според майфитнеспала съм на баланса за моите 107 килограма живо тегло. Не съм тренирал нищо и съответно не съм писал никакъв допълнителен разход, но от 7 до 12 вечерта шпакловах бая квадрати фасада покачен на импровизирано скеленце, което се клати и аз отгоре съм буквално като въжеиграч. Само дето балансирам с мистрията, вместо с чадърче.

28.09.21
09:07

Аз си се закръглям прогресивно. Храната - контрол нула, тренировки нула - нормално и очаквано е. Вчера се разприказвах с едно брато, с което сме бягали преди време. Той човека напредва, спука се да обикаля по разни ултрамаратони и събития, аз най-многото ми беше няколко лежерни бягания на моренцето по плажа и в близката планина. Сега гледам, че има 33 дни до Маратон Пловдив. А имам 1001 неща да върша... Кога ще вмъкна нещо да се раздвижа не мога да си представя.

И тая сутрин се схванах под душа. Даже не съм се въртял нещо и вдясно под трапеца почна да боли адски - обръщам се като робокоп да погледна настрани. Старост - нерадост.

Мнението беше редактирано от Димо на 28.09.21 09:09.

28.09.21
09:22

Защо свързваш тренирането с много време? Принципно, не е необходимо, часове колоездене, бягане, зали ецт. План минимум, ще ти свърши перфектна работа, докато се грижиш за останалите 1001 неща :) Едно гюле 32-ка или някакви ластици и можеш да си правиш прилични тренировки, когато имаш 15-20 минутен прозорец. Отделяш още 15-20 вечерта за разтягане, мачкане, ставна гимнастика и си готов. От време на време, минаваш през някоя площадка, кофички, набирания и толкова.
С храната, е по тегаво, остава едно от малкото удоволствия за деня, когато си прекалено зает и е трудно да се лишиш и от това. Можеш, просто да обръщаш внимание какво ядеш, в началото дава резултати... :)
Кофти е, като не можеш да си all in, ама без нищо, пък съвсем не става.

П.П. Ако искаш, ще ти пратя едната 32-ка, докато си намериш нещо подходящо из олк-са?

Мнението беше редактирано от Splash на 28.09.21 09:25.

28.09.21
09:48

казано от Splash на 28.09.21, 09:22:

Защо свързваш тренирането с много време?

Може би “време” не е най-правилната дума. Разчекнал съм се на толкова много места и неща, че в даден момент просто забивам и не правя нито едно от тях като хората. По-скоро е пийс аф майнд. Или по нашенски - викам си: “Всичката Мара втасала, само тренировките са ѝ кусура” Изцяло в моята глава си е, нищо общо с метрономията.

казано от Splash на 28.09.21, 09:22:

Едно гюле 32-ка или някакви ластици и можеш да си правиш прилични тренировки, когато имаш 15-20 минутен прозорец. Отделяш още 15-20 вечерта за разтягане, мачкане, ставна гимнастика и си готов. От време на време, минаваш през някоя площадка, кофички, набирания и толкова.

Всичко необходимо имам, човек. Имам щанга -лост с тежести, имам дъмбели, имам ластици, имам въжета за скачане, имам боксова круша, имам лост за набирания ВКЪЩИ ( моя легендарен приятел и заварчик Ачо Секса ми го подари - правил го е с червячни - мисля че така се казват - връзки и болтове за сигурно монтиране в коридора без да се налага дупчене), имам колелце за корем, имам стойки за лицеви, имам избор от хлапета различно тегло за клякане, живея буквално в парк - алеи за бягане и площадка с фитнес уреди са все едно в задния ми двор. Имам тецък чук и гуми, напълнена с тежести жилетка за набирания и т.н. - сигурно забравям неща. Ама мотивацията и организацията куца (даже направо е на носилка). Аз затова и пиша тук - хем да се оплача, хем малко насърчаване, хем и да ме досрамее от себе си и да се постегна малко ххаха.

казано от Splash на 28.09.21, 09:22:

С храната, е по тегаво, остава едно от малкото удоволствия за деня, когато си прекалено зает и е трудно да се лишиш и от това. Можеш, просто да обръщаш внимание какво ядеш, в началото дава резултати... :)

Точно така е за мен, едно от малкото удоволствия за деня, доза допамин.

казано от Splash на 28.09.21, 09:22:

Кофти е, като не можеш да си all in, ама без нищо, пък съвсем не става.

Мда, изобщо не е добре без хич.

казано от Splash на 28.09.21, 09:22:

П.П. Ако искаш, ще ти пратя едната 32-ка, докато си намериш нещо подходящо из олк-са?

Благодаря ти, много мило предложение, само дето както казах причината за нетренирането ми не е липсата на оборудване. Трябва ми поне един чувал мотивация. :D

28.09.21
09:50

Начи, стягай се и почвай :)

28.09.21
09:55

Това целя.

28.09.21
10:00

Айде да намериш половин час сутрин за зала. Ще ти се върне мотивацията. С рутината 😁

29.09.21
11:32

Вчера вечерта напук на всички задачи си отделих половин час да потичам в парка. Въздух има - с това темпо 7:15 можех още поне 2 часа да бягам. Тежък съм си, ако сваля 20 кила ще литна направо :)

Храната бива - пастърма, стиропорки, маслини и един сладолед през деня. Ориз, тичквички на пара, пастърва на скара вечертяа. Ама видях и едно тирамису в хладилника и няколко квадратчета изчезнаха преди да се осъзная. После и 1-2 филии с масло и сливов мармалад собствено производство без захар.

Тази сутрин се претеглих - 107 кила съм си. Не съм мръднал на килограми от месеци. Може би и на обиколки не съм. Ще се измеря за да знам. Може би съм си уцелил храната на баланс и поддържам естествено, само дето трябва да сваля 20 кила и чак тогава пак да поддържам естествено.

29.09.21
11:37

Първата част от описа на храната, кимаш одобрително, после започват да ти се оголемяват очите.
Къв баланс, брат, ти си смлял 5К калории.
Направо се радвай, че не мърда кантара, явно си кат ядрен реактор и гориш добре.
И това е в сектор-храната бива.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 29.09.21 11:43.

29.09.21
11:47

Не, изобщо не са 5К. Ще пробвам да сметна.

29.09.21
11:50

Ти гледай, идвам на работа и мойте гадове кви ги вършат, ш ги отрепка, ти ако работиш монета работа няма да можеш да се изправяш.
Е мн ясно, че може да е по малко и ли повече, аз нямам идея колко тирамису си изял и слабо от сливи “без захар”

Нещо не мога да кача снимка.
Ама правят мекици.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 29.09.21 11:51.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1