03.10.16
16:59
Имам спешна нужда от съвет относно стелки, които да издържат голямо натоварване и тичане. Проблемът е, че съм с изключително висок свод и страдам от плантарен фасциит на двете ходила, с който трудно се справям. Събират ми се 20+ километра тренировка и мачове на трева с бутонки всяка седмица. Пробвах стелките по отливка, които правят в Парадайз Мол - Foot Balance, но след 1 месец се сплескаха. Все пак съм 115кг..
Моля помогнете. Поръчка от чужди сайтове е трудна опция, тъй като 2 пъти вече не уцелвам...
06.10.16
20:43
Погледни сайта на ходилеко.бг. Доволна съм от стрелките им. Нося едни от повече от половин година и не са мръднали. Моделите им са готови и налични в магазините им, не се чака.
Има едни силиконови подложки за свод. Пробвал ли си? В по-голямата си част пазарът е залят с такива, предназначени за обувки с висок ток, коит според мен не стават в твоя слуай, но има и такива за спорт. Не съм сигурен колко ще издържат, но поне са евтини на фона на стелките.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 07.10.16 12:33.
Цената не е фактор. Готов съм да отделя доста средства за нещо качествено. Всякакви силиконови щуротии съм пробвал, но след 2-3 спринта се разместват...
07.10.16
16:15
А предприемаш ли нещо за плантарния фасциит? Мен ме мъчеше към година, но мачкането с тенис топка много ми помогна. Всеки ден, по 2-3 пъти за 3-4 минути.
Стелките ще облекчат симптомите, но едва ли ще решат проблема.
Всяка сутрин и вечер, както преди/след натоварване се мачкам със специален мини-фоум ролер. Отделно всяка вечер спя с два дивайса, които работят с ел. импулс. На работа имам специален масажорен стол и всеки ден си правя процедури за краката както масаж, така и за циркулация... Уви, не съм намерил все още пълен комфорт.
В краен случай, не е особено трудно да си изработиш калъп по собствения си крак и да си ги лееш сам. Има двукомпонентни полиуретани, които са доста устойчиви на деформация при продължителен статичен натиск, предполагам, че твърдост от порядъка на 30-40 шора би свършила добра работа.
Мнението беше редактирано от Valdis на 07.10.16 19:13.
10.10.16
17:35
Здравей,
Отдавна не бях коментирал във форума и се радвам, че ще мога да дам съвет.
Препоръчвам ти да отидеш и да си направиш стелки по калъп (стъпваш в някаква пяна и ти ги правят за две седмици): http://orthoteh-bg.com/контакти/.
Колкото и банално да звучи - не правя реклама, не са ми роднини и т.н. :).
Тази пролет усетих неприятно “опъване” в десния крак под коляното от вътрешната страна. Късал съм ляв минискус през 2009 г., но ме оперираха, възстанових много бързо и не съм спирал да играя футбол от тогава + тенис, фитнес и т.н. Без да съм ортопед, се притесних, че е частично разкъсване на десния минискус или нещо подобно. Направих си ЯМР в клиниката от 2009 г., където казаха, че минискусът е ОК, но имало съмнение за проблем в хрущяла и ми препоръчаха инжекции с хиалуронова киселина. Отидох за второ мнение при друг ортопед, който погледна ЯМР и след като потупа болно място ме помоли да стана и ми каза - ти имаш проблем със стъпалата - напречния свод и тази болка не е в коляното, а под него -в сухожилия, които почват от таза/чатала (не помня вече) и свършват в стъпалото. Сетих се, че преди повече от 10 г. ми бяха казали, че имам подобен проблем и да си купя стелки, но тогава бях млад и подминах съвета. Направих си стелките, даже избрах по-евтиния вариант от български материал (който не влияе на ефекта на стелката, а на издръжливостта й), за да видя дали работят. Вече половин година ги сменям всеки ден между официалните обувки, с които ходя на работа, и спортните -още са здрави.
Моят съвет е за 60-70 лв. (не помня вече колко струваха) да си направиш едни и да пробваш.
Дано да помогнат.
Мнението беше редактирано от Toma Tomov на 10.10.16 17:35.