27.01.17
17:20
Здравейте!
Наскоро реших да тръгна на фитнес. Тъй като никога досега не бях стъпвала в зала и не знаех коя машина за какво е, си платих за 1-2 урока с инструктор. Той ми показа как правилно да изпълнявам някои упражнения на повечето от уредите, но определено не сме минали през всички машини. Сега обаче се чудя дали да закупя месечна карта за тренировки с или без инструктор. Колко дълго е препоръчително да се възползвам от услугите на треньора?
Вторият ми въпрос е как да преценя какви тежести да използвам и колко интензивни да са повторенията? (т.е. по-бързите или по-бавните и концентрирани движения са по-ефективни - съжалявам за объркващото изразяване, но самата аз съм супер нова в тази област :D) Като цяло свиквам сравнително бързо с дадено натоварване - примерно ако в понеделник съм правила по 5 лицеви, до неделя вече мога да направя 20. Та как и колко често да тествам какви тежести са ми необходими?
Темата беше редактирана от Ваня Христова на 27.01.17 17:20.
казано от Ваня Христова на 27.01.17, 17:20:
Здравейте!
Наскоро реших да тръгна на фитнес. Тъй като никога досега не бях стъпвала в зала и не знаех коя машина за какво е, си платих за 1-2 урока с инструктор. Той ми показа как правилно да изпълнявам някои упражнения на повечето от уредите, но определено не сме минали през всички машини. Сега обаче се чудя дали да закупя месечна карта за тренировки с или без инструктор. Колко дълго е препоръчително да се възползвам от услугите на треньора?
Според мен - колкото усетиш, че ти е нужно.
Вторият ми въпрос е как да преценя какви тежести да използвам и колко интензивни да са повторенията? (т.е. по-бързите или по-бавните и концентрирани движения са по-ефективни - съжалявам за объркващото изразяване, но самата аз съм супер нова в тази област :D) Като цяло свиквам сравнително бързо с дадено натоварване - примерно ако в понеделник съм правила по 5 лицеви, до неделя вече мога да направя 20. Та как и колко често да тествам какви тежести са ми необходими?
Такива тежести, че да ти е достатъчно трудно. На мен са ми казвали (и аз следвам този съвет), че трябва да се тренира с такива тежести, че да можеш да правиш не по-малко от 5-6 и не повече от 9-10 повторения в серия. Когато успееш да направиш повече от 10 повторения, просто увеличаваш тежестта.
По-бавните движения са по-ефективни.
Само се питам - инструкторът не ти ли ги обясни тези неща? ...
Мнението беше редактирано от Елена на 27.01.17 17:45.
Здравейте!
Достатъчно време, за да ти покаже техниката на упражненията, да ти тества сегашните възможности и да види на кои килограми ти се чупи техниката. 2 седмици, според мен е достатъчно.
Нали тренираш с треньор? Той не те ли насочва? Иначе отговорът на въпроса ти зависи oт какво целиш, какво можеш и каква ще ти е програмата.
На мен са ми казвали (и аз следвам този съвет), че трябва да се тренира с такива тежести, че да можеш да правиш не по-малко от 5-6 и не повече от 9-10 повторения в серия. Когато успееш да направиш повече от 10 повторения, просто увеличаваш тежестта.
Зависи какво целиш.
По-бавните движения са по-ефективни.
Зависи какво целиш :D
27.01.17
18:11
Опа :D докато пишех се усетих, че трябва да добавя какво целя и после забравих :D Целта ми е да сваля около 10тина см от обиколките, т.е. да отслабна и да се стегна. За съжаление на първата тренировка загубих съзнание (кръвната захар ми спадна рязко тъй като не бях приемала достатъчно въглехидрати предполагам) и инструкторът се притеснява да ме натоварва. Затова и питам тук за по-общи насоки.
27.01.17
18:13
Това е програмата ми:
Кръгова тренировка, 2 пъти седмично, 2-3 рунда от упражнения.
Кардио тренировка, 2 пъти седмично.
- 5-10мин. загрявка на машина по избор
- раздвижвания на ставите, всяка става по 10-тина повторения
- Клекове със собствено тегло или дъмбел / лег-преса х 15-20 повторения / Напади със собствено тегло или дъмбели х 12-15 всеки крак
- Придърпване на вертикален скрипец / придърпване на хоризонтална машина х 12-15
- Флайс на наклонена лежанка с дъмбели за гърди / Машина за гърди х 12-15
- Бедрено сгъване х15-20
- Бедрено разгъване (на машините) х15-20
- Повдигане напред с дъмбели +повдигане настрани за рамо х 10-12, с редуване на двете в самата серия
- Бицепсово сгъване с дъмбели права х12-15
- Избутване на скрипец за трицепс / избутване от лег за трицепс х12-15
- Абдуктор машина х25
- Адуктор машина х25
- Хиперекстензии х20-25
- Коремни преси х15-20
( където има “/” значи че ги сменям понякога)
Мнението беше редактирано от Ваня Христова на 27.01.17 18:14.
1.Колко дълго е препоръчително да се възползвам от услугите на треньора?
2.Вторият ми въпрос е как да преценя какви тежести да използвам и колко интензивни да са повторенията?
3. За съжаление на първата тренировка загубих съзнание (кръвната захар ми спадна рязко тъй като не бях приемала достатъчно въглехидрати предполагам)
1. Ти трябва да си прециниш. Всеки напредва различно, някои хора напредват за 1 месец, някои за 3 месеца, а някои въобще не ползват инструктор - те се учат от интернет.
2. Инструктора трябва да ти ги каже тези неща. Тежеста трябва да я усещаш нормално, повторенията също трябва да са равномерни - нито много бързи, нито много бавни.
3. Вземи си диабетичен шоколад да ти е под ръка в чантата, когато усетиш, че нещо не е наред хапваш малко.
Успехи във фитнеса!
Мнението беше редактирано от Tony Leen на 29.01.17 08:05.