20.02.17
12:59
Здравейте, изчетох всичко за протеина, но никъде не намирам инфо, дали мога да добавя протеин директно в закуската. В моя случай овес и прясно или кисело мляко . Правя го вече месец и се получава вкусно, но до колкото разбирам така се усвоява по бавно, а идеята на сутрешния протеин е да достигне бързо. Грешно ли е или не?
Темата беше редактирана от The Barber на 20.02.17 13:01.
20.02.17
13:07
Няма никакъв проблем.
Скоростта на усвояване в случая не е чак толкова важна.
Здравейте, изчетох всичко за протеина, но никъде не намирам инфо, дали мога да добавя протеин директно в закуската. В моя случай овес и прясно или кисело мляко . Правя го вече месец и се получава вкусно, но до колкото разбирам така се усвоява по бавно, а идеята на сутрешния протеин е да достигне бързо. Грешно ли е или не?
Доста неща са грешни в разсъжденията ти относно усвояването на протеина рано сутрин и изобщо нуждата от такъв веднага след сън, но ме мързи да навлизам в подробности. Просто казано - ако ти харесва като вкусова комбинация си слагай в купичката с овес и мляко, без да се притесняваш дали ще го усвоиш по- бързо или бавно.
Няма проблем да си слагаш протеин в овеса.
Както казваше баба ми, не се втелясвай толкова в детайлите :)
Едит: изпревариха ме.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 20.02.17 13:14.
20.02.17
13:24
Доста неща са грешни в разсъжденията ти относно усвояването на протеина рано сутрин и изобщо нуждата от такъв веднага след сън, но ме мързи да навлизам в подробности. Просто казано - ако ти харесва като вкусова комбинация си слагай в купичката с овес и мляко, без да се притесняваш дали ще го усвоиш по- бързо или бавно.
Ами, как да ми станат ясни като ми отговаряш така :) Сглобих си тази теза от форумите, но наистина никъде не беше обосновано с аргументи. Някой веднага след ставане го пият, а закусват след 30 мин, други го слагат в млякото, но никой не пише защо така прави:) По принцип съм фен на бързите и прости отговори, не ме разбирай грешно. За мен е важно да знам, че не правя големи грешки. Къде отива протеина, след като го погълна не е важно за мен на този етап защото целите ми са просто да живея и спортувам здравословно:)
Да бе, ама дали ще го изпиеш преди /след закуска или ще го сложиш в млякото, то така или иначе ще се мели заедно в стомаха. Наистина, не се впрягай чак толкова.
20.02.17
13:34
По принцип съм фен на бързите и прости отговори, не ме разбирай грешно. За мен е важно да знам, че не правя големи грешки. Къде отива протеина, след като го погълна не е важно за мен на този етап защото целите ми са просто да живея и спортувам здравословно:)
Бързи и прости отговори значи, че искаш някой да ти даде информацията наготово, смелена, вместо да опиташ да търсиш и осмисляш.
А щом целта ти е да живееш и спортуваш здравословно, честно казано дори протеина на прах не ти е особено нужен. Противоречиш сам на себе си, правиш нещата много по-сложни от необходимото в повечето време. Ако искаш да живееш и спортуваш здравословно имаш нужда от 2-3 неща преко сили - непреработена храна, без особена нужда от сметки на калории, движение и спортуване според времето и възможностите и адекватна почивка/сън. Нищо повече.
Ами, как да ми станат ясни като ми отговаряш така :) Сглобих си тази теза от форумите, но наистина никъде не беше обосновано с аргументи. Някой веднага след ставане го пият, а закусват след 30 мин, други го слагат в млякото, но никой не пише защо така прави:) По принцип съм фен на бързите и прости отговори, не ме разбирай грешно. За мен е важно да знам, че не правя големи грешки. Къде отива протеина, след като го погълна не е важно за мен на този етап защото целите ми са просто да живея и спортувам здравословно:)
Принципно обичам да се обосновавам, но мисля че тази тема е дъвкана доста поне в дневниците. Няма да навлизам в подробности за интерервалното хранене и гладуване, но има доста информация в нета относно кога започват катаболните процеси и до колко са изчерпани г. депа след сън и тренировка. Може да потърсиш в гугъл. Има доста изследвания в тази насока, които опровергават нуждата от суроватка веднага след сън или тренировка, както пише на кутията/ плика с протеина. Просто да навлизам в подробности пишейки от телефона ме мързи и ми е трудно :)
20.02.17
13:48
Ако трябва да го кажа съвсем стегнато - доста се спекулира с тайминга и скоростта на усвояване по принцип. Както за белтъчини, така и за другите макронутриенти. Отдава се ненужно голямо значение на фактори без сериозно влияние в практиката... търси се “голямата тайна, която прави голямата разлика”, но в грешна посока.
Грубо казано - хората са склонни да пият протеин и гейнър с хронометър в ръка, но не се замислят над това как изглеждат общият баланс и количеството на храната им.
P.S. Нека спомена и едно “еретично” нещичко, за да поясня мнението си за спекулациите - смесеният прием на протеини (бавни с бързи) води до увеличаване на общия анаболен отговор във възстановяващата се мускулатура, в сравнение с прием на само бърз или само бавен в еднократна доза. (източник) А всеобщото мнение (и особено това на търговците) е друго, нали...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.02.17 14:04.
20.02.17
14:30
По принцип съм фен на бързите и прости отговори, не ме разбирай грешно. За мен е важно да знам, че не правя големи грешки. Къде отива протеина, след като го погълна не е важно за мен на този етап защото целите ми са просто да живея и спортувам здравословно:)
Бързи и прости отговори значи, че искаш някой да ти даде информацията наготово, смелена, вместо да опиташ да търсиш и осмисляш.
А щом целта ти е да живееш и спортуваш здравословно, честно казано дори протеина на прах не ти е особено нужен. Противоречиш сам на себе си, правиш нещата много по-сложни от необходимото в повечето време. Ако искаш да живееш и спортуваш здравословно имаш нужда от 2-3 неща преко сили - непреработена храна, без особена нужда от сметки на калории, движение и спортуване според времето и възможностите и адекватна почивка/сън. Нищо повече.
Не е така! От 4 месеца се занимавам и всеки ден отделям поне час за да се образовам. Ако напишеш заглавието на тази тема в Гугъл ще видиш, че нищо не излиза. 3 дни съм ровил преди да пусна темата. Четох и в английски форуми и там наистина е различно от българските. Както много хора казват:” В чужбина питаш и ти отговарят. В България питаш и първо ти обясняват колко си тъп, мързелив и тн. и после евентуално ти отговарят.” Относно здравословното хранене и тн. Ям само домашно приготвена храна, но сутрин не ми се ядат яйца извара или нещо което да ми даде протеина. Протеина на прах ми пасва супер защото ми подслажда овеса и ми дава дозата. Всички знаем, че това не е нездравословно. Имам нужда от малко повече което описваш защото бях с 18 кг наднормено тегло. За 4 месеца, премахнах 13, но с броене на калофии:)
Съгласен съм, че може би се вживявам повече от нормалното. Не си първия който ми го казва , но обичам.всичко да ми е изпипано :) По добре така от колкото да вдигам като хамалин без цел и посока :)
Мнението беше редактирано от The Barber на 20.02.17 14:41.
Относно здравословното хранене и тн. Ям само домашно приготвена храна, но сутрин не ми се ядат яйца извара или нещо което да ми даде протеина. Протеина на прах ми пасва супер защото ми подслажда овеса и ми дава дозата. Всички знаем, че това не е нездравословно.
Тъй де, тъй.
сутрин не ми се ядат яйца извара или нещо което да ми даде протеина. Протеина на прах ми пасва супер защото ми подслажда овеса и ми дава дозата.
Като не ти се ядат просто не ги яж. Не е нужно да ги заместваш с каквото и да е, закуската по никакъв не е задължителна. А самото присъствие на овес в закуската не говори добре за режима ти като цяло.
20.02.17
16:07
Като не ти се ядат просто не ги яж. Не е нужно да ги заместваш с каквото и да е, закуската по никакъв не е задължителна. А самото присъствие на овес в закуската не говори добре за режима ти като цяло.
Не схванах, това някаква ирония ли е? Мислех, че поне за закуската и за овеса няма две мнения:) По принцип съм виждал да нападат хора които ядът мюсли вместо овес за закуска, за първи път виждам някой да оспорва овеса за закуска.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.02.17 16:08.
20.02.17
16:12
Не схванах, това някаква ирония ли е? Мислех, че поне за закуската и за овеса няма две мнения:)
Не е ирония, определено.
За овеса в закуската със сигурност има повече от едно мнение... да не говорим за закуската по принцип.
В някои случаи се оказва, че закуска без въглехидрати е по-практична... а в други, че липсата й е по-добрият избор. В материята на храненето еднозначните неща са твърде малко.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.02.17 16:14.
Аз и друг път съм писал в твои теми и друг път съм виждал да негодуваш от българските форуми. Според мен разочарованието ти произтича от вярата ти че има някаква абсолютна истина, която е строго пазена (от запознатите във форума), а то такава няма.
20.02.17
16:38
Не, не е от това разочарованието. Аз не се ядосвам на хората, че не ми дават абсолютната истина, а че ме обвиняват че ме мързи и искам информацията на готово. Виждам, че когато става за различни хора и цели, нещата са различни. Ако този въпрос който зададох го имаше в нета, нямаше ли да ми е по лесно да го прочета, вместо да си играя да пиша и да чакам някой да ми отговори. Когато аз ходя на обучения повечето от преподавателите казват: “Няма глупави въпроси има глупави отговори”
Мнението беше редактирано от The Barber на 20.02.17 16:38.
Радвай се на правото на свободна воля, поне за тия, дребните неща.
Никой не знае всичко.
Търси се индивидуален оптимум навсякъде.
Според моя прочит, повечето от писалите се опитаха да ти кажат, че дали ще си пиеш протеина с прясното мляко или с овеса или дали изобщо ще пиеш мляко и ядеш овес на закуска ще е все тая и конкретния резултат ще зависи от повече неща, отколкото в една сравнително неформална и неангажираща форма на общуване като форума могат да се прецизират.
Мнението беше редактирано от Димо на 20.02.17 16:54.
20.02.17
19:31
Аз благодаря на всички за мненията и ги разбрах напълно. Разделих форумите на български и чужди защото съм и в други форуми( примерно за онлайн игри) навсякъде е същото в българските: Насмешки, подигравки ирония дори и агресия от по старите към по младите, ако мога така да се изразя. Не става въпрос дали ти дават изчерпателен отговор или дали ще ти помогне, а за начина. Ще има ли подигравка в него примерно. Колко си заблуден, тъп, несериозен, мързелив и тн. Виж примерно ти как отговаряш. Дори си правиш труда да ми синтезираш отговорите на другите:) Така отговарят щастливите и доволните от живота хора. Явно бицепсите ти са големи :D
Както и да е, продължаваме напреТ. Разбрах за протеина, но ми подпалихте чергата. Сега трябва да, открия в кои случаи не се закусва овес и защо:))
20.02.17
19:38
Според моя прочит, повечето от писалите се опитаха да ти кажат, че дали ще си пиеш протеина с прясното мляко или с овеса или дали изобщо ще пиеш мляко и ядеш овес на закуска ще е все тая и конкретния резултат ще зависи от повече неща, отколкото в една сравнително неформална и неангажираща форма на общуване като форума могат да се прецизират.
В голяма грешка си, ако си мислиш, че протеина с мляко и протеина с вода, са равностойни
20.02.17
19:53
Няма никакъв проблем.
Скоростта на усвояване в случая не е чак толкова важна.
Има значение относно кортизола сутрин. Явно човека е чел подходяща литература. Относно неговият случай - да, не е чак толкова важна)). Съгласен абсолютно!
Не си единствения, който чете и пише в “чужди” форуми, аз конкретно съм в интернет от 1993-а, хеле пък не ми обяснявай как всички са толерантни и внимателни във форуми за онлайн игри (един от топ играчите в света на една от най- сложните стратегически игри съм), а в Обединеното Кралство стъпих 1997-а за пръв път та имам преки познания и за обществото като цяло там.
Синтезирах ти, защото ми се занимаваше, а и ми се виждаше афектиран и предубеден и помислих че ще пропуснеш важното в случая. Не зная дали това е причината или друга, но и в предишната тема трябваше по няколко различни начина да ти обясняват няколко различни хора преди да ти се изясни и имах най- доброто желание да ти стане ясно и в тази и да не си тръгнеш обиден че не ти е даден отговора, който си очаквал или си смятал че заслужаваш.
Ето ти още малко факти: ти си единствения в тази тема, който употребява думите “заблуден, тъп, несериозен, мързелив” и генерализира и то не веднъж, а няколко пъти. И в предишните две теми (за отслабването и за калориите от протеините). Давай го малко по- позитивно, недей зорлем жертва да се правиш. :) Кога стана циганин, кога ти почерня задника? (кога отиде в Европия, кога стана толкова чувствителен). Питай си, но недей очаквай някой да ти е длъжен да ти поднася информацията точно по начина, по който на теб ти се иска.
Айде и по- здрави.
20.02.17
20:27
Не харесвам жертвите и мрънкащите хора, особенно мъже:) Конкретно в тази тема ми казаха, че съм мързелив и аз от там дадох примери, че всеки ден виждам във форумите как разчекват някой и се използват тези епитети без “тъп” Поредния летен културист,поредния който иска на готово, и много много други. Аз специално реших повече да не питам. Не защото съм сърдит или обиден, жертва или нещо подобно. Просто от около две години съм решил да си пазя нервите, а тук започнах да се натоварвам:)
По темата за толерантноста.Не знам ти в коя Европа си, аз съм в малък град в Англия. Винаги когато ми дойдат гости им правя следната демонстрация, за да видят разликата. Отивам ъгъла на Сейнсбъри и питам някой къде се намира готварското фолио ( то се намира в противоположния ъгъл по диагонал, в случая най- далечната точка в магазина) Абсолютно винаги ме хващат за ръчичка и ме водят пред фолиото. Вчера четох лют спор в английски форум за пиенето на протеин до 20 Мин след тренировка, прозорци и тн. Ми европейска работа :)
20.02.17
20:31
и какви са мненията, че ми е интересно...и обосновката
Аз съм си в България. Иначе и в малки, и в големи англисйки градове и села съм бил.
20.02.17
20:42
Като в България:) Темата беше за приема на Cell mass. Кога и как се пие, със
или без въглехидрати след него и тн. Повечето бяха на мнение, че прозорец няма. Ако приемаш всичко необходимо през деня не е драма дали и кога ще пиеш протеин и кога ще изядеш бързия въглен. Само да кажа, че английския ми не е много добър и може да не съм разбрал всичко правилно :)
Мнението беше редактирано от The Barber на 20.02.17 20:44.
То в случая не е и дискусия.
Темата наистина е коментирана или поне подхваща в дневниците и/или тдруги общи и не общи теми. Има хора, които смятат че протеина/суроватката/ след тренировка ще им даде по-добър резултат от неприемането му. Дори и аз като като им гледам рекламите ми се иска да повярвам, предполагам , че може и да са мислил и аз така в началото.
Моето мнение е, че е важен ОКБ и стига да не се гладува 3-4 дни - дали човек ще пие протеин след тренировка или след сън или 5 часа по ксъно, или няма да пие протеин, това няма да се отрази на качване/загуба на мускулна маса и за мен няма разлика дали ще ям непосредствено след тренировка. Дали действително е така - истината е много субективно понятие понякога. Пробвал съм и двата варианта и за мен съм си извадил изводите. Някой друг ще каже, че това не е така и бля, бля, бля, за него си може и да е прав.
Аз лично не съм искал да обидя автора в мързел, липса на капаците и т.н, при положение че и аз самия не съм капацитет. Предполагам и че никой от пишещите не са целяли това.
Откровенно казано, обаче през седмица -две се пускат някакви теми, в които ако на автора не му хареса отговора, не му се обясни всичко до най-малката подробност, не се цитират източници и т.н. се почва едно .... В един момент дори хората, които са давали много обстойни обяснения и разяснения им писва и стават лаконични. Не са и длъжни . Това е просто форум. Всеки сам си преценява дали дадено мнение/съвет е така и сам си прави изводите защо е така/ не е така.
20.02.17
20:47
Като в България:) Темата беше за приема на Cell mass . Кога как се пие, с или без въглехидрати след него и тн. Повечето бяха на мнение, че прозорец няма. Ако приемаш всичко необходимо през деня не е драма дали и кога ще пиеш протеин и кога ще изядеш бързия въглен. Само да кажа, че английския ми не е много добър и може да не съм разбрал всичко правилно :)
Можеш ли да ги питаш следното:
Тренирам по принципа на бодибилдинга. Мускулната маса се увеличава основно за сметка на гликогена в тях и после за сметка на увеличаване на мускулните влакна. Ако това е вярно, то значи, че употребата на белтъчини минава на второ място, за сметка на въглеходрата?!
20.02.17
20:47
Няма никакъв проблем.
Скоростта на усвояване в случая не е чак толкова важна.Има значение относно кортизола сутрин. Явно човека е чел подходяща литература. Относно неговият случай - да, не е чак толкова важна)). Съгласен абсолютно!
Ти я беше качил в една тема заедно с таблица. На мен специално съветите ми помогнаха много. Точно тогава бях спрял да свалям и след като започнах да следвам инструкциите тръгна надолу :) Таблицата не я ползвах защото моята е по подробна и хубава :))))
20.02.17
20:49
Няма никакъв проблем.
Скоростта на усвояване в случая не е чак толкова важна.Има значение относно кортизола сутрин. Явно човека е чел подходяща литература. Относно неговият случай - да, не е чак толкова важна)). Съгласен абсолютно!
Ти я беше качил в една тема заедно с таблица. На мен специално съветите ми помогнаха много. Точно тогава бях спрял да свалям и след като започнах да следвам инструкциите тръгна надолу :) Таблицата не я ползвах защото моята е по подробна и хубава :))))
ююю, ми сподели де ;)
20.02.17
20:55
Като в България:) Темата беше за приема на Cell mass . Кога как се пие, с или без въглехидрати след него и тн. Повечето бяха на мнение, че прозорец няма. Ако приемаш всичко необходимо през деня не е драма дали и кога ще пиеш протеин и кога ще изядеш бързия въглен. Само да кажа, че английския ми не е много добър и може да не съм разбрал всичко правилно :)
Можеш ли да ги питаш следното:
Тренирам по принципа на бодибилдинга. Мускулната маса се увеличава основно за сметка на гликогена в тях и после за сметка на увеличаване на мускулните влакна. Ако това е вярно, то значи, че употребата на белтъчини минава на второ място, за сметка на въглеходрата?!
Четох доста теми и трябва да я открия, после трябва да навия жена ми да напише на добър английски въпроса:) Да не се излагаме пред чужденците:) Ще опитам.
P.S. Почти нищо не разбрах от въпроса ти и започнах да се чудя защо се мъча с нещо което не ми се отдава ами не си взема едно дъмпели в къщи и това е :)
20.02.17
21:20
То в случая не е и дискусия.
Темата наистина е коментирана или поне подхваща в дневниците и/или тдруги общи и не общи теми. Има хора, които смятат че протеина/суроватката/ след тренировка ще им даде по-добър резултат от неприемането му. Дори и аз като като им гледам рекламите ми се иска да повярвам, предполагам , че може и да са мислил и аз така в началото.
Моето мнение е, че е важен ОКБ и стига да не се гладува 3-4 дни - дали човек ще пие протеин след тренировка или след сън или 5 часа по ксъно, или няма да пие протеин, това няма да се отрази на качване/загуба на мускулна маса и за мен няма разлика дали ще ям непосредствено след тренировка. Дали действително е така - истината е много субективно понятие понякога. Пробвал съм и двата варианта и за мен съм си извадил изводите. Някой друг ще каже, че това не е така и бля, бля, бля, за него си може и да е прав.
Аз лично не съм искал да обидя автора в мързел, липса на капаците и т.н, при положение че и аз самия не съм капацитет. Предполагам и че никой от пишещите не са целяли това.
Откровенно казано, обаче през седмица -две се пускат някакви теми, в които ако на автора не му хареса отговора, не му се обясни всичко до най-малката подробност, не се цитират източници и т.н. се почва едно .... В един момент дори хората, които са давали много обстойни обяснения и разяснения им писва и стават лаконични. Не са и длъжни . Това е просто форум. Всеки сам си преценява дали дадено мнение/съвет е така и сам си прави изводите защо е така/ не е така.
Аз питам конкретно за добавянето на протеин в храната, конкрето за закуска. Никъде не се обсъжда тази тема. Поне на мен не ми илиза на нито една търсачка. Гледах доста хранителни режими и почти всички започват с проетин и закуска 30 мин по късно, затова отворих темата и съм сигурен, че и други хора си задават този върпос. Аз лично бях предоволен от отговора на Колъо Пияндето и ми беше достатъчен защото често срещам негови коментари и винаги са добре обосновани. За мен неговото мнение е предостатъчно. Изобщо не става въпрос за това дали съм доволен от отговорите, дали са достатъчно обосновани и тн. На мен специално и да ми ги обясните половината думи и съкрачения все още ги търся. За мен е важно да знам, че не правя фундаментални грешки. Ако на някой му е писнало от тъпи върпоси или от едни и същи въпроси и тн. може просто да подмине темата, вместо да е лаконичен. Има хора които искат да отговорят. Гледам ги тука пишат, качват, превеждат и аз също се чудя как им се занимава:) Много внимание обърнахме на това. Аз не съм обиден. Просто дадох пример, че може и по друг начин.:))
Мнението беше редактирано от The Barber на 20.02.17 21:22.
20.02.17
21:45
Ако се цели сваляне на килограми, то суроватъчните протеини пречат. Това от опит го казвам. Предизвикват силно отделянето на инсулин, който е нашия складиращ хормон.
Ако се цели вкусна закуска - о.к., но има далеч по-добри начини за разнообразяване на закуската с натурална храна. (Лешников тахан+ мед, опитвал ли си? А бананова палачинка?)
Ако се цели възстановяване от тежка тренировка, за предпочитане са почивката, достатъчно сън, месо и зеленчуци.
Фитнес индустрията от 10 кладенеца вода ще извади за да си поддържа мултимилионния бизнес. Суроватъчния протеин е силно обработена, скъпа храна. Личното ми мнение е, че може да присъства в менюто, но подобно на джънка т.е. рядко.
Ако се цели сваляне на килограми, то суроватъчните протеини пречат. Това от опит го казвам. Предизвикват силно отделянето на инсулин, който е нашия складиращ хормон.
Без изобщо да искам да се заяждам, винаги, когато съм чистил, съм приемал суроватъчен протеин, за да си набавям белтъчини с възможно най-ниски калории (както и за заместистел на сладко), и грам не ми е пречил :)
Мнението беше редактирано от Pleasure на 20.02.17 21:54.
20.02.17
21:57
Не, не се заяждаш, просто си споделяме опит.
Ти вероятно си бил в силен ОКБ и за това така.
Аз за 10 дни на BMR, въглени под 30 гр/ден, но всеки ден суроватъчен протеин задържах, даже леко качих 0,4кг.
Разликата между двама ни е процента мазнини, пол-а и годините. Предполагам за това при мен така изразено се прояви този ефект на суроватъчния протеин.
Никога не съм гонил абсурден ОКБ като цяло, аз това не го разбирам за правилно, а и никога не съм бързал за някъде, че да гоня 10 кила за 3 месеца, примерно... Ако BMR ми е бил 1800, съм чистил на 2100-2200 най-малко. Но, да, това исках да кажа, че е далеч по-важно колко ще са ти калориите за деня, седмицата, месеца... А това дали част от тях са дошли от суроватъчен протеин не е от значение. Ако си задържала вода и кантарът е показвал увеличение, това реално пак не означава, че не си чистила мастна тъкан.
Мнението беше редактирано от Pleasure на 20.02.17 22:12.
20.02.17
22:18
Няма как да е била водна задръжка, не съм била в такъв период на месеца. Меря и сантиметри, които също показаха задръжка.
Енергоразхода ми, от друга страна, е бил съпоставим с предишните 40 дни, когато на същия прием на калории и същото съотношение М:Б:В сантиметрите се топяха главоломно. За това отдавам задръжката на суроватъчния протеин.
Понеже трудно обяснявам какво имам предвид ще постна два линка от форума:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55516
http://www.bb-team.org/articles/4445_mitove-v-bodibildinga-samo-vaglehidratite-povishavat-insulina
Само не знам до колко написаното ще е от полза, защото така и не разбрах пусналия темата какво цели с протеина сутрин. Ние така общо можем да си пишем до утре.
20.02.17
22:36
...Ако се цели сваляне на килограми, то суроватъчните протеини пречат. Това от опит го казвам. Предизвикват силно отделянето на инсулин, който е нашия складиращ хормон...
Всъщност е обратното, а доказателства колкото искаш(1,2,3). Това, че е инсулиногенен фактор няма връзка с нивото на кръвната захар, а с директното въздействие на БЦАА, особено леуцин, върху панкреатичните бета-клетки. БЦАА са инсулинови секретагоги. Дори хидролизираният суроватъчен протеин стимулира отделянето на два гастроинтестинални хормона - GIP и GLP-1, които вдигат нивата на инсулина. Но това не влияе на топенето на мазнини (виж изследванията)
Към автора: като пуснах в търсачката “adding protein powder to oatmeal/breakfast” излязоха над два милиона съвпадения. На тази база е съвсем нормално да си изградиш някаква хипотеза и да потърсиш допълнителни аргументи за и против. Дори и за сложна и конфликтна материя като яденето на овесени ядки.
20.02.17
22:41
...Ако се цели сваляне на килограми, то суроватъчните протеини пречат. Това от опит го казвам. Предизвикват силно отделянето на инсулин, който е нашия складиращ хормон...
Всъщност е обратното, а доказателства колкото искаш(1,2,3). Това, че е инсулиногенен фактор няма връзка с нивото на кръвната захар, а с директното въздействие на БЦАА, особено леуцин, върху панкреатичните бета-клетки. БЦАА са инсулинови секретагоги. Дори хидролизираният суроватъчен протеин стимулира отделянето на два гастроинтестинални хормона - GIP и GLP-1, които вдигат нивата на инсулина. Но това не влияе на топенето на мазнини (виж изследванията)
Към автора: като пуснах в търсачката “adding protein powder to oatmeal/breakfast” излязоха над два милиона съвпадения. На тази база е съвсем нормално да си изградиш някаква хипотеза и да потърсиш допълнителни аргументи за и против. Дори и за сложна и конфликтна материя като яденето на овесени ядки.
Аз говоря за теми на български. На английски търся когато съм крайно отчаян защото английския ми не е на такова ниво . Мен ми е трудно дори на български да разбирам някои теории тук :)
20.02.17
22:52
Само не знам до колко написаното ще е от полза, защото така и не разбрах пусналия темата какво цели с протеина сутрин. Ние така общо можем да си пишем до утре.
Моментално ти отговарям , честно и откровено. Нямам никаква представа какво целя. Занимавам се от 4 месеца и не мога да насмогна от приема на нова и противоречива информация. Това за един любител като мен е тотален шок. По принцип спазвам стриктно о РБД. Свалих 13 килограма с НВД. Искам да сваля още 4-5 защото мазнините около корема не мърдат, но преминах на РБД защото доста отпаднах .Храня се и тренирам на принципа : Това което е най малко противоречиво :) Ако изобщо има такова. Чета за отваряне на инсулинови прозорци , врати портали и тн. Казват , че сутрин е добре да се пие протеин- пия, казват че след тренировка се пие- пия:) Не мога да обработя цялата информация която получавам. Като добавя и работата и тн. блокирам. Имам два варианта. Или да спра всички диети и тренировки и да чета една година с надеждата , че ще открия моите диети, програми и тн. или да се обучавам в движение . Точно затова питам тук, поне да избегна радикални грешки.
Мнението беше редактирано от The Barber на 20.02.17 22:56.