15.06.17
15:36
голяма гавра с гръбнака, според мен, тягата с дъмбел без да има опора
15.06.17
16:44
Защо мислиш така?
На силовото гребане с дъмбел ако си спестиш движението с рамото надолу към дъмбела, ще имаш по-добър резултат. 🙂
15.06.17
18:13
Пробвай тая раменна с пудовките някой път да я направиш без разминаване на ръцете.
Или двете едновременно, или като буташ с едната, другата да си седи долу и виж разликата в броя повторения какъв е. :>
15.06.17
20:52
Защо мислиш така?
Защото провокира усукването на гръбнака, който се състои от съединени прешлени. Силата на усукването е много голяма. Да, тренираш стабилизаторите така, но къде е границата на тренировка и злоупотреба - не се предполага при такава тежест. Изобщо, не е препоръчително тренирането с използване на една ръка, когато това предизвиква усукване на гръбначният стълб без опора.....Поне до това съм достигнал, като съгласие, с прочетеното от мен....И то, опасна е не тази сила с която правиш упражнението, а другата, с която й противодействаш...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 15.06.17 20:54.
15.06.17
21:25
Ммм, колко да е голяма тая сила на усукване? А и каква е разликата с опора? С опора дори си мисля, че поясът ще е по-отпуснат.
Не мисля, че гребане с 60 кила дъмбел е нещо кой знае колко товарещо.
Защо мислиш така?
Защото провокира усукването на гръбнака, който се състои от съединени прешлени. Силата на усукването е много голяма.
Ми той за това е от прешлени,да може да работи в “евклида”...Сила на усукване...голяма-то пък днес, кви ли не определения прочетох днес тук.
При тяга 250,многоооо важно ,че е взел в едната си ръка 60кг.
Да не говорим ,че е с прав гръб постоянно-нахалник...вземи поне малко да се кривиш на някое движение.
16.06.17
08:18
с дуру можно и х.й сломать)
16.06.17
08:54
На силовото гребане с дъмбел ако си спестиш движението с рамото надолу към дъмбела, ще имаш по-добър резултат.
Боби, като пускам и прибирам рамото после при дърпането тренирам и ретракцията на лопатката уж. Дали е правилно, нямам идея 😄
Пробвай тая раменна с пудовките някой път да я направиш без разминаване на ръцете.
Или двете едновременно, или като буташ с едната, другата да си седи долу и виж разликата в броя повторения какъв е. :>
Гого, къде се изгуби? Липсват свежите ти включвания във форума 🙂 Другия път ще пробвам едновременно да бутам, но все си мисля, че ще мога да ги докарам пак до 5 бройки на ръка.
Ми той за това е от прешлени,да може да работи в “евклида”...Сила на усукване...голяма-то пък днес, кви ли не определения прочетох днес тук.
При тяга 250,многоооо важно ,че е взел в едната си ръка 60кг.
Да не говорим ,че е с прав гръб постоянно-нахалник...вземи поне малко да се кривиш на някое движение.
Илия, на раменната преса с лост съм крив като бастун, както казва Славко 😄 Тя затова е трагична 😄
16.06.17
09:09
с дуру можно и х.й сломать)
Карбо, я помисли в бойните изкуства при почти всички видове удари с ръка/крак какви сили има на усукване в торса.
Също и в баскетбола, какви резки смени на посоките има, включително и при подобни усукващи движения:
16.06.17
10:41
разликата е, че това са спортове, които търсят резултати, а здравето не влиза в това число 🙂
16.06.17
10:54
Малко пресоляваш манджата. С какво гребането с 60кг дъмбел вреди на здравето? Нали се сещаш, че не съм почнал вчера да тренирам и да хвана най-тежкия дъмбел в залата и да почна да се усуквам наляво-надясно 😄 Нали целия механизъм на силовата прогресия и мускулната хипертрофия е базиран на това връзката стрес->адаптация.
Разбирам да съм сложил 300 кила на лоста и да се пъна като глист на буца ( пак по Славко 😄 ), ама това са все пак 60% от моето тегло и 25% от 1ПМ за тяга.
Хайде и аз малко да се намеся за този гръбнак.
Първо Сашо е напълно прав, че тежестта при това упражнение е нищожна в сравнение с други и съответно натоварването на гръбнака е минимално.
Второ (и по-важно) обърнетео внимение на посоката на вектора. Гръбнакът не е натоварен по вертикала, а по хоризонтала. Отдавна е известно, че една от причините за проблемите на съвременния човек с гръбнака и междупрешенните дискове, е това, че през цялата еволюция на гръбначните гръбнакът се е развивал, за да понася хоризонтални натоварвания, а ние едва през последните 2-3 милиона години сме го “изправили” и реално погледнато не сме приспособени за постоянната вертикална компресия, на която ходенето на два крака ни подлага, да не говорим за допълнителни тежести.
Това с думи прости ще рече, че при упражненя, при които гръбнакът не е натоварен вертикално, той е в естествената си позиция и рисковете от увреждания са минимални дори и при известно усукване.
16.06.17
13:10
Ако беше прав, то постовете тук, които са основна част - “Правих тяга и ме боли кръста”, нямаше да ги има 🙂
16.06.17
13:28
Карбо, не мисля, че даде добър пример. Понякога човек бърка кръст или г*з го боли.... При мен специално, ако не е здрав достатъчно пояса, тягата не върви и боли, а не толкова че ми има нещо по гръбначните прешлени. Също и при неправилна техника, момент невнимание и си аут.
16.06.17
13:44
16.06.2017
На игрището:
250 стрелби
3 совалки
5 спринта с връщане бягане заднешком/защитен стоеж редувано
16.06.17
14:37
Адаш, нито раменната ти е раменна с пудовки, нито гребането е силово гребане.
16.06.17
14:49
Ей така ли трябва да изглеждат, Адаш?
16.06.17
14:52
Не.
Не.
😄 Не се бъзкай, Адаш 😄
16.06.17
14:56
Ама аз съвсем сериозно питах 😄 На мен ми изглеждат добре, ама явно нещо бъркам :(
16.06.17
16:31
И аз съвсем сериозно ти казвам - с тези клипове ме бъзикаш нещо.
Ако телефона ти е същия и си ползваш вайбъра ще ти пратя.
17.06.17
15:45
17.06.2017
лег 5х100 - обръщане 3х110
лег 3х120 - обръщане 3х120
лег 1х130 - обръщане 2х130
лег 1х130 - обръщане 1х140
клек гръб 3х140 - набиранки 3х(+40)
клек гръб 3х160 - набиранки 3х(+40)
клек гръб 2х170 - набиранки 3х(+40)
140 ги обърнах малко криво, ама важното е, че са горе 😄
Лошото е, че от ударът в последния мач, снощи взе да ме боли предна кръстна връзка, днес сутринта също, даже се чудех дали да тренирам :( . Все пак нахлузих 2 наколенки и тренирах така, ама сега има един як хематом с всички цветове на дъгата ( от синьо, през жълто до червено-лилаво ) на страничната връзка, където ме удариха. Леко болезнено е само при натиск. Не се вижда много-много от космите. Ще записвам час при ортопед да го видят, пък с баскетбола май приключвам поне до есента:
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 17.06.17 15:47.
19.06.17
16:16
18.06.2017
Баскетбол. Бихме със сериозна точкова разлика. Аз завърших с 13 борби, 10 точки, 6 асистенции, 3 чадъра и 3 откраднати топки.
Коляното, освен че беше шарено, не ме е боляло, та се отказах засега да ходя на ортопед.
19.06.2017
Почивен.
Ще взема от време на време да описвам храната, че нали се записах в на Димо дневника 😄 Че и снимка ще сложа, кат всяка уважаваща себе си кифла
14:00
телешки джолан с манатарки, лимец, аспержи, ръжен хляб с масло
19:00 4 яйца, 80гр. биволско сирене, 3 филии хляб, голяма шопска салата, 2 праскови, 1 ред черен шоколад
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 19.06.17 19:05.
Баскетбол. Бихме със сериозна точкова разлика. Аз завърших с 13 борби, 10 точки, 6 асистенции, 3 чадъра и 3 откраднати топки.
...
Ти си Дреймънд Грийн на самодейния баскетбол... 😄
20.06.17
14:13
20.06.2017
обръщане 3,3,3,3х120 - лег 3,3,3,3х120
клек гръб 3,3,3,2х160 - набиранки 3,3,3,3х(+40)
широка тяга 3,3,3х160 - едностранна раменна преса с пудовка 5,4,3х28
Днес трябваше да обръщам с твърдите дискове, че е изчезнала едната 15-ка от меките, а Ефо не дава (и с право) да се хвърлят тия, че се троши бетона отдолу, та обръщането бе затруднено и трябваше всяко повторение да си го свалям контролирано 😄
След клека пак имаше леки сини точици по коляното - май контузеното е шивашкия мускул. Не ме боли, ма ся не знам да го оставям ли да се оправи и да почивам или да си тренирам о_0
Храната:
15:00 - спагети болонезе, 100гр. дивечова луканка, 3 филии хляб с масло, 1/2 авокадо
19:00 - 100гр. калмари, консерва риба тон, зелена салата, 3 филии хляб, 0.5кг череши, шепа маслини, 3 супени лъжици сусамов тахан
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 20.06.17 19:22.
20.06.17
22:23
Сашо, не ти е чиста техниката, а тежестите вече са сериозни. На някои повторения направо правиш шпагат на подклека. Трябва само да претропаш и може леко да разтвориш, ти направо подскачаш на някои повторения и краката ти почти излизат от лентата. Съответно губиш баланса и мисля, че затова изпусна щангата. Виж на видеото отзад как ти се огъват коленете на вътре. Ако краката ти са по събрани това ще го избегнеш.
П.п. Коментара на братовчеда:
“Да разтваря ги даже излизат от подиума ... и много я спира на бедрата , не използва гърба за изтегляне , а я вдига малко на ръце”
Каза , че две изпълнения са ти чисти, което значи, че си близо , просто трябва да изгладиш техниката.
Мнението беше редактирано от Barberian на 21.06.17 00:35.
20.06.17
22:58
То като тежи, колко да е чисто? :>
Шпагатът е, за да влезе по-бърже под щангата.
Славко на Универсалния атлет още повече се разкрачваше и му се получаваше.: )
Едит:
Към брат Барт по-доле - То си пише. И в програмата му, и на самото видео.
Мнението беше редактирано от Gogo на 20.06.17 23:22.
20.06.17
23:00
А
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 21.06.17 00:29.
20.06.17
23:32
Славко на Универсалния атлет още повече се разкрачваше и му се получаваше.: )Едит:
Към брат Барт по-доле - То си пише. И в програмата му, и на самото видео.
Той знае, че не му пиша за да се направя на интересен. Ясно е, че иска да влезе под щангата, но до колкото го опознах, той иска да му е чиста техниката, а не да влезе под щангата на всяка цена. Отделно на всяко повторение се разкрачва различно. Щом може на някои да събере краката, значи ще може на всички. Мисля, че ако има упражнения в които можеш да си позволиш лоша техника, това не е едно от тях.
Мнението беше редактирано от Barberian на 20.06.17 23:33.
21.06.17
00:12
Славко на Универсалния атлет още повече се разкрачваше и му се получаваше.: )Едит:
Към брат Барт по-доле - То си пише. И в програмата му, и на самото видео.Той знае, че не му пиша за да се направя на интересен. Ясно е, че иска да влезе под щангата, но до колкото го опознах, той иска да му е чиста техниката, а не да влезе под щангата на всяка цена. Отделно на всяко повторение се разкрачва различно. Щом може на някои да събере краката, значи ще може на всички. Мисля, че ако има упражнения в които можеш да си позволиш лоша техника, това не е едно от тях.
Тежи и затова се криви, а с леко всеки може да вдига красиво 🙂
21.06.17
00:29
Опитах се да помогна, изпратих клипа на европейски шампион по щанги който е помощник треньор в националния и копирах коментара му отдолу. Явно излезе, че се правя на голям разбирач. Грешката ми беше, че трябваше да му го пратя на лично.
Мнението беше редактирано от Barberian на 21.06.17 00:31.
21.06.17
00:47
Опитах се да помогна, изпратих клипа на европейски шампион по щанги който е помощник треньор в националния и копирах коментара му отдолу. Явно излезе, че се правя на голям разбирач. Грешката ми беше, че трябваше да му го пратя на лично.
Спокойно, тук всички сме разбирачи, иначе щяхме да сме европейски шампиони 🙂
п.с. Сашо има и други клипове с чиста техника.
21.06.17
00:54
Спокойно, никой в нищо не те обвинява. Всички си даваме мнението.
Аз щото съм някъв разбирач. Винаги говоря от моята гледна точка и наклон на никого не давам.
едит: опа, писал съмм без да видя горното мнение. : )
Мнението беше редактирано от Gogo на 21.06.17 00:54.
21.06.17
08:25
Значи момчета, не се карайте, всички са прави 🙂
Вярно, че не ми е перфектна техниката, най-близо съм при първите повторения, след това става “както дойде, само да са горе” - нали сте гледали американските футболисти как обръщат 😄
Старая се на загряващите серии да ги правя добре обръщанията, ама като стане тежко, тялото минава на автопилот. Те затова щангистите почват от малки да заучават движенията, че като стигнат то тежките килограми нервната система е запаметила движението до перфекционизъм и няма разлика в техниката. Аз нямам кога да направя 10 000 обръщания с леко, за да се закодира движението и затуй я карам както мога 🙂
21.06.17
08:59
И все пак, ще видиш, че на другата тренировка ще се сетиш за краката и ще са по- прибрани🙂 За съветите за гърба, и на мен там ми е проблема, и не мога да разбера защо не ми се получава. Чакам другия месец да се видим в България и да ми оправят техниката с баща си. Ще бъде голямо шоу, баща и син треньори, единия от старото поколение другия от новото. До тогава са ми забранили да тренирам дори с пръчката🙂 особено изхвърляне- за да ми е чиста главата. Не, че ги послушах🙂 Дори довечера мисля да сложа по- тежка щанга и да видя ще ми отиват ли по- в страни краката, но съм почти сигурен, че няма. Минаха сигурно 30 години, но повечето неща ясно си ги спомням. Едно от тях е точно това претропване, което е задължително и на разножната. Дори когато е леко, тропаш да се чуе. Показваш, че си стабилен и краката ти са на мястото- създаваш си навици и техника, точно за което и ти говориш. Помняко и за позицията на двата крака при разножната . Като започнеш да изтласкваш ще ти помагам 😄
П.п. Аз не съм се карал, просто наистина исках да съм полезен, защото няколко пъти си споделял, че искаш да подобриш техниката, а аз имам двама треньори по щанги на един фейсбук разстояние 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 21.06.17 09:46.
21.06.17
10:12
При теб предполагам е по-различно, защото си тренирал като дете, а тогава веднъж научена една моторика, после много лесно се възстановява. Аз обръщам от 2-3 години някъде и съм абсолютно самоук, демек съм тръгнал с възможно най-кривата техника и постепенно съм изчиствал детайлите.
Глей за кво става преди 3 години 😄
21.06.17
10:59
Тъкмо щях да питам дали се е занимавал треньор с теб и как научи всичко до тук.
Да при мен нещата са механично явно. Аз като пратих първите си клипове на Сашо за клекове и тяга, очаквах да ме разкости за техниката. Той ми каза това което и ти забеляза за отлепянето на петите и да вдигна задника на тягата , точно защото аз дърпах по щангистки. Отне ми доста време да си вдигна задника защото навиците ми бяха други. Ти си запознат с драмите ми за тягата🙂
Точно това ще пробвам довечера, без да мисля с кое- как дърпам, просто чисто механично- по усет какво ще се получи, въпреки, че имам проблеми с китката вече месец.
При мен беше доста по- различно, защото батко ми тъкмо беше завършил ВИФ и беше стажант- треньор в залата, а аз бях единствения му ученик. Той искаше да докаже на старите треньори колко е голяма работа и се сещай какво ми се случваше на мен🙂 Скъсваше ми задника. След всяка тренировка- сауна и масаж. Колко шамари изяждах зад врата 😄 Предполагам знаеш този щангистки ритуал🙂 Помня, че като излизах от залата исках да изкоренявам дървета. Отказах се защото той си намери още един ученик и сауната ми стана тясна 🙂 Изревнувах чисто по детски и станах борец- при друг роднина😄
Мнението беше редактирано от Barberian на 21.06.17 11:03.
21.06.17
11:15
Идеалната техника има значение, когато си се захванал с щангите, като специфичен спорт, защото там те подготвят за състезател, а колкото по-далеч си от нея, шансът за медали и успехи намалява. Късметлия си бил, че са те хванали от малък и си имал шанс да се занимават с теб треньори целенасочено. Сега, макар и вече да не го правиш за да се състезаваш, това е предпоставка да имаш добри резултати.
При мен ситуацията е по-различна - аз просто искам да ставам по-силен, но сам трябва да си градя базата. Тук техниката е важно да е безопасна, на първо място и сравнително ефективна, на второ. Никога нямаше да обърна 140 кила, ако техниката ми не беше поне малко ефективна и що-годе безопасна. Ако се вманиача да изпипам перфектно всичко, ще забия на някакви смешни килограми и никога няма да стана по-силен, а ще си губя времето в залата. А относно безопасността - имаше една статия за био-механичния торбалан 🙂
21.06.17
11:15
дублиран пост
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 21.06.17 11:16.
Никога нямаше да обърна 140 кила, ако техниката ми не беше поне малко ефективна и що-годе безопасна. Ако се вманиача да изпипам перфектно всичко, ще забия на някакви смешни килограми и никога няма да стана по-силен, а ще си губя времето в залата. А относно безопасността - имаше една статия за био-механичния торбалан
Чакай сега, ти обръщаш 140 на 180 клек, от това, което съм срещал по щангистките дневници тук- твоето съотношение между двете не отстъпва на тяхното. Сигурно имаш много да изглаждаш техника, сигурно обръщането ти е грозно/за безопасност не се наемам да коментирам/, но техниката ти определено е ефективна.