15.05.17
03:21
Здравейте. От известно време ви чета и се престраших да поискам съвет. На 33 години съм, жена. Висока съм 167см. и в момента тежа 130кг. Откакто се помня имам проблем с килограмите. Правила съм си изследвания при ендокринолог - не са ми открити заболявания. При гинеколог - поликистоза. Опитвала съм десетки диети без никакъв траен ефект. Работя седем дни в седмицата, средно по 12 часа дневно, като готвач. Нямам физическата възможност да ходя на фитнес. Ще съм ви благодарна за всеки съвет и насока.
15.05.17
08:52
Здравей!
Какво е положението ти с хормоните? Имаш ли инсулинова резистентност?
Би ли описала храната си от последните 3 дни?
Направили сме едно ръководство относно храненето, което може би ще ти е полезно.
ПП: тоест, на практика ти работиш без почивен ден и всеки ден си заета по 12 часа?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 15.05.17 08:53.
15.05.17
11:26
казано от Вероника Налбатска на 15.05.17, 08:52:
Здравей!
Какво е положението ти с хормоните? Имаш ли инсулинова резистентност?
Би ли описала храната си от последните 3 дни?Направили сме едно ръководство относно храненето, което може би ще ти е полезно.
ПП: тоест, на практика ти работиш без почивен ден и всеки ден си заета по 12 часа?
Благодаря за бързия отговор. Последните изследвания, които правих - обременяване с глюкоза не показва инсулинова резистентност. Правила съм го преди около година.
От поликистозата имам висок тестостерон, съотношението ФСХ и ЛХ не са добри.
Отосно работата, да от април до октомври работя без почивен ден - летен сезон, туристическо място. Храненето ми за последните три дни. Не закусвам, около 14-15 нещо бързо на крак, обикновено някакъв вид сирене, кашкавал със салата, паста, сандвич... нещо такова, вечерям късно, след работа около 22-23 понякога полунощ...отново нещо бързо, често пица. Осъзнавам много добре, че начина ми на живот е грешен. на този етап не мога да си позволя да не работя...ще съм благодарна на съвети, които биха били от полза при моя начин на живот.
Описвам един мой ден, за по-голяма яснота: Сатавам в 8. Водя детето на градина, пътувам 20км до работа и започвам около 9.30-10. Приключвам около 15.30, пътувам 20км до градината на детето, прибирам го, готвя и подреждам вкъщи и в 16.30 тръгвам отново за работа. започвам в 17.00 и приключвам според зависи колко е натоварено. около полунощ най-често.
П.С. не живея в България
15.05.17
21:45
Имаш ли възможност да си приготвяш храна и за теб, която да е различна от пици/сандвичи?
Също така колко часа сън ти се събират за едно денонощие?
Моят съвет по отношение на храненето е да намалиш гореспоменатите, изглежда като че основно се храниш с въглехидрати, така ли е? Хапвай повече протеин, зеленчуци, малко полезни мазнини, но това е едната страна на монетата.
Другата е в направление сън (качество и количество), нива на стрес и т.н.
Здравей и от мен и поздравления за решението да потърсиш помощ.
При жените нещата са малко по- сложни, но като цяло мазнини се свалят като си в отрицателен калориен баланс. Най- практично това се постига като броиш калориите на това, което ядеш и се стремиш поетите калории да са по- малко от изразходените. За целта трябва да ядеш измерими неща - неща, на които знаеш грамажа или на съставките и можеш да сметнеш калориите от тях.
Знаеш ли как да си сметнеш калорийния баланс и как се смятат калории?