Метален вкус в устата след тренировка

21.05.17
12:43

На няколко пъти след тренировка имам метален вкус в устата. Какво може да означава това?

Привет,

Чудесен въпрос! 🙂

Преди време бях попадал на тази информация, но я бях позабравил и това беше чудесна възможност да си припомня.

По принцип металният вкус в устата може да е следствие от много неща, по-известните от които са лоша устна хигиена, включително наличието на кариеси и определени типове пломби, определени здравословни заболявания, прием на определени медикаменти, прием на хранителни добавки (най-вече цинк, желязо) и други.

Тук обаче става дума за метален вкус след или по време на тренировка. Съответно една от възможните причини е ако пиеш определена хранителна добавка преди или по време на тренировката, която може да съдържа определена съставка водеща до това.

Другата възможна причина обаче е доста по-интересна. 🙂

Тъй като в основата си нещата са сравнително сложни и голяма част от терминологията и биологията не ни интересуват въобще, ще се опитам да обясня съвсем простичко и накратко.

Това може да се наблюдава при различен тип тренировки, но най-често е при такива с висока интензивност и такива, които водят до дълготрайно и/или учестено дишане - спринтиране, маратон, фитнес тренировки по метода EDT, crossfit, но също така и при стандартни фитнес тренировки с по-бавно темпо.

При подобен тип тренировки, основно поради достигане на много високо хидростатично налягане в белодробните капиляри, е възможно да се стигне до нарушаване на целостта на кръво-газовата стена в белите дробове. При това нарушаване на целостта се наблюдава попадане на червени кръвни клетки (и някои други вещества) в алвеолите.

Тъй като червените кръвни клети са богати на желязо, газовете, които издишаме, попадайки и в устната кухина водят до усещането за метален вкус.

Това е изследвано и наблюдавано изключително често при конете, особено състезателните,  но също така има научни доклади, където това се наблюдава и при спортисти.

Тази тема все още се изследва и не всичко е напълно ясно какво влияние в дългосрочен план има нарушаването на кръво-газовата стена и последващото и възстановяване, но доколкото виждам, няма причина за притеснение на този етап.

Повече по темата може да се прочете тук:
Vulnerability of Pulmonary Capillaries During Exercise

Тази сутрин ми светна лампичката и се сетих за друго възможно обяснение. Всъщност според мен то е и реалната причина.

Хиперкетонемия или така познатата на всички кетоза.

По време и след дълготрайни физически натоварвания (спорт), нивата на кетони в организма достигат до 2-3 mM, а в определени ситуации като тренировки на празен стомах след 8-10 часовово гладуване или пък следване на нисковъглехидратен режим на хранене, като нищо могат да скочат и до 4-5 mM.

При подобни нива на кетони, хората, които са били в кетоза знаят, че страничен ефект е изхвърлянето на единия от кетоните (ацетон) чрез дихателната система (и не само).

Усещането е доста специфично, но вкусът на ацетона определено може да бъде сбъркан с този на метал от човек, който няма предишен опит с кетозата.

Това според мен е по-вероятното обяснение на това, което наблюдава авторът на темата. Макар горният ми пост също да е възможна причина, на нея бих заложил ако става дума за професионален атлет, а не за обикновен фитнес ентусиаст.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.05.17 08:42.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1