Това не го разбирам

28.06.17
21:19

Здравейте !

Без овъртане, задавам въпроса директно. Ако човек е сметнал, че трябва да яде по 2300 калории на ден и иска да сваля килограми, защото като яде по толкова е в калориен дефицит, то има ли значение разпределението на макросите, ако целта му не е да вдигне мускулна маса, а просто да свали мазнина от тялото си.

Питах и ми казаха, че ако сваляш килограми, то няма значение какво ядеш, стига да си в калориен дефицит.  Ако това е вярно на теория може човек да яде по 2 чипса на ден и да си доставя калориите, а липсата на витамини да си ги доставя от мулти витамини. Само на мен ли нещо ми изглежда .... странно ?

Ако си набавяш калориите от Junk-food и пак си в калориен дефицит, то като изключим липсата на витамини и минерали, какви проблеми би причинило на човек ?

Благодаря за отделеното време.

Оу, определено има значение какво ядеш. Да, можеш да отслабваш и на чипс и солетки, но резултатът съвсем няма да е добър. Качествената питателна храна винаги е с приоритет.

Относно макросите, най-важното си остава да си набавяш достатъчно протеин. По време на отслабване и калориен дефицит - около 2-2,5 грама на телесен килограм.

Въглехидратите и мазнини в общия случай нямат значение за самото отслабване и степента на свалено тегло, дори нямат особено значение за телесната композиция (макар че тук все още данните са противоречиви), но могат да имат значение:

1. За индивидуалния човек - повечето хора гледат данните в научните изследвания, но не се замислят, че гледат средни стойности от всички участници. Обаче ако се загледа човек в индивидуалните участници (там, където са предоставени такива данни), винаги има хора, които имат много, много по-добри резултати при повече въглехидрати и по-малко мазнини, както и противоположното - други хора се справят много по-добре на ниски въглехидрати и много мазнини. Така че тук трябва да напаснеш нещата според себе си и да експериментираш.

2. За спортните резултати - повечето данни сочат, че значителното орязване на въглехидратите за сметка на мазнините значително намаляват и представянето в залата. Това разбира се зависи в немалка степен от точка 1.

3. Здравословното състояние (отново във връзка с точка 1) - в зависимост от него, ако някой на пример е сериозно затлъстял или пък има много висока степен на инсулинова резистентност, в този случай повечето пъти ще е по-добра идея да се намалят въглехидратите за сметка на мазнините, поне докато не се нормализират малко нещата със здравето.

Да, има значение.
Храната не е само калории, тя е и информация и още, и още. 🙂

29.06.17
18:53

Тишо. . . 2 - 2,5гр. протеин е ужасно много.

казано от Иван П. на 29.06.17, 18:53:

Тишо. . . 2 - 2,5гр. протеин е ужасно много.

Какво имаш в предвид под “ужасно много”? Трудно за набавяне, твърде излишно или нещо друго?

30.06.17
05:15

Излишно много 🙂
От 0.6 до 0.8 е нещо нормално, в най-лошия случай и най-завишено 1 до 1.6.
Не съм експерт, но в интернет има много информация и както с всяко друго нещо, прекалява ли се. . .не е добре.
Не е като да не съм ял такива количества, но полза няма, а негативите са много.

Не мога да се съглася с написаното от теб. От една страна 1 г може би ще достатъчно само при хора със заседнал начин на живот, които не тренират и се хранят в калориен баланс или излишък.

За спортуващи хора, дори и обикновени фитнес ентусиасти без сериозни цели, положението е още по-различно. 1.6-2 г е минимумът в калориен баланс/излишък, а между 2 и 3 г/кг е препоръчително при калориен дефицит.

Данните от последните години сочат, че от повече протеин може да имаш само полза. Особено трудовете на Jose Antonio са изключителен пример за това, че дори и прием от порядъка на 3+ г/кг може да е от полза в определени ситуации.

Ето два материала, на които препоръчвам да хвърлиш око като имаш възможност:
Reflecting on Five Years Studying Protein
International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.06.17 05:38.

30.06.17
09:25

Работата ми е физически тежка. Сутринта от 5:00 до обяд, после тренирам, почивам малко и следобед пак работа до вечерта. Фаствам и протеина го държа в тези ниски граници.
В цветущо здраве и кипящ от енергия 🙂 Няма смисъл да поствам линкове с информация, защото в днешно време може да се намерят научни писания и за хора, които се хранят от слънцето :-Д
Всеки сам да избира на кое да вярва.

Едно със сигурност съм научил и то е, че дори най-полезното нещо на света може да ни навреди, ако прекаляваме 🙂

Спирам темата и спама до тук!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1