Що е то здравословно хранене?

Привет на всички,

не знам дали това е мястото на темата но както може да видите съм нов... Не само в сайта ами и във всичко останало. На 20 години съм и тежа не по-малко от 105кг.

Причината за това е, че работя на бюро и някой път работя и вкъщи и често не ми остава време да готвя каквото и да било. В повечето случай пускам нещо бързо във микровълновата или фритюрника, а когато съм на работа отскачам до някоя закусвалня за бързи храни. Не отричам, че прекалявам и със снаксовете.

Ще се радвам ако ме светнете що е то здравословно ядене? Кои плодове и зеленчуци са най-добре да приемам и тн. Не разбирам от протеини, тренировки, фитнеси, калории и тн. Чувал съм, че спазването на диети не е здравословно, а за фитнес дори не мога да си помисля със този натоварен график. Целта ми е отслабване но единствено мога да си позволя да бягам рано сутрин преди работа.

И също така някаква информация относно тези добри и лоши въглехидрати, калориите, газираните напитки... Както казах никога не съм се занимавал със здравословно хранене...

Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.07.17 09:38.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

04.07.17
22:24

Здравей,прегледай тук -
Хранене относно храненето и ако питаш мен не стартирай с рязка промяна в начина на живот. Опитай да стартираш с ходене,а не бягане. Ако успееш да поизчистиш храненето и увеличиш водния прием мисля,че веднага ще видиш резултат.
Малко по малко с много четене на информация от тук и други източници можеш сам да си извадиш изводи кое как се прави. Но не и без проба-грешка.
Успех!

Мнението беше редактирано от Веси на 04.07.17 22:24.

04.07.17
22:46

На тези въпроси може да ти отговори съответния специалист, на когото да споделиш подробности по начина си на живот и настоящото си здравословно състояние, и той/тя да вземе отношение съобразно твоя случай.
Така зададен въпрос във форум предполага десетки отговори от различни хора, всеки от които ще напише това, което е чул отнякъде без да има ни най-малка представа дали е полезно по някакъв начин за теб. Ще имаш и много крайни мнения, нищо, което на практика да ти помогне да разбереш що е то здравословно хранене.
Освен това, за услугата, която търсиш, се плащат пари, ако наистина имаш желание да получиш нещо, което да ти върши работа.

казано от Margi на 04.07.17, 22:46:

На тези въпроси може да ти отговори съответния специалист, на когото да споделиш подробности по начина си на живот и настоящото си здравословно състояние, и той/тя да вземе отношение съобразно твоя случай.
Така зададен въпрос във форум предполага десетки отговори от различни хора, всеки от които ще напише това, което е чул отнякъде без да има ни най-малка представа дали е полезно по някакъв начин за теб. Ще имаш и много крайни мнения, нищо, което на практика да ти помогне да разбереш що е то здравословно хранене.
Освен това, за услугата, която търсиш, се плащат пари, ако наистина имаш желание да получиш нещо, което да ти върши работа.

Първо да благодаря на Веси за линка, който ми даде.

Та какъв е този специалист? Имаш предвид диетолог ли?

Dizzy

04.07.17
23:25

Колко си висок?

Dizzy

05.07.17
00:21

За мен изготвянето на хранителен режим срещу заплащане са пари на вятъра. Ще го спазваш известно време, ще те писне и после какво?

Необходимо е придържане към няколко принципа, да се ориентираш за количествата (за сваляне и за поддържане на тегло), както и за някакво ориентировъчно съотношение на източниците.

Принципи и съотношения можеш да видиш на картинката - последни препоръки от Харвард.
Количеството храна мога да те ориентирам горе-долу като си кажеш ръста.

Основно е добре да готвиш колкото може повече в домашни условия за да избегнеш евтините, но вредни трансмазнини, захар, консерванти и рафинирани храни. Има лесни и бързи рецепти, не е необходимо да се готви всеки ден. А и така ще имаш една идея по-голям контрол над качеството на храната, която ядеш.
За сваляне на килограми основно трябва да оправиш храната. За здраве, сила и добър вид (прилично активно тегло- разбирай мускули) спортувай каквото и когато можеш.

05.07.17
07:21

казано от Dizzy на 05.07.17, 00:21:

За мен изготвянето на хранителен режим срещу заплащане са пари на вятъра. Ще го спазваш известно време, ще те писне и после какво? .

Аз нямах предвид получаване на хартийка с няколко дневни менюта. Работата с човек, който разбира от хранене е дълъг процес и включва не само спазване на препоръки, а и взаимодействие в дългосрочен план, докато се постигне цялостна промяна на навиците на хранене. Разбира се че може и сам, но човека е писал че не разбира нищо и явно сам няма да се занимава.
Малко са хората, които имат потенциала да помогнат, и които биха писали конкретни съвети във форум, и които биха се занимавали да се задълбочават в проблемите му for free. 🙂

Здравей, Мариян!

Вече са ти дали материали за четене, а в сайта има още много други, които ще ти помогнат да си изясниш какво са протеини, въглехидрати, калории... 🙂

Защо не си направиш дневник тук, за да се види по-добре какво и как правиш? Задаваш въпроси, на които няма един отговор. 🙂

05.07.17
10:40

“Зсравословно” хранене според мен е точно толкова изнасилена и безсмислена маркетингова дума, колкото премиум, органик, луксъри и прочие. Доста четене и експериментиране ще трябва, за да откриеш правилния за теб начин на хранене. Сайта тук е добър старт в това ти начинание. Успех.

П.С. А липсата на време, в доста голям процент от случаите е просто оправдание.

Мнението беше редактирано от Splash на 05.07.17 11:10.

Carbohydrate

05.07.17
10:51

казано от Splash на 05.07.17, 10:40:

“Зсравословно” хранене според мен е точно толкова изнасилена и безсмислена маркетингова дума, като премиум, органик, луксъри и прочие. Доста четене и експериментиране ще трябва за да откриеш правилния за теб начин на хранене. Сайта тук е добър старт в това ти начинание. Успех.

Щом няма здравословни неща.......Това значи ли, че е все едно, употребата на печени картофи или приготвени картофи във фритюрник, например?))

Barberian

05.07.17
10:52

Сутринта докато си ядях препечените филийки черен хляб, се замислих, че шунката върху тях е тънка като вестник и протеина ми е малко, че изядох и едно варено яйце🙂 После се замислих, как едно време ни оставяха на село за 3 месеца и баба ми се побъркваше с 4 деца. С дни изкарвахме на хляб и лютеница или сирене домати, краставици и хляб. Кой ти е мислил тогава за макроси , белтъчини и тн.? Същата тази баба в момента е на 92 години и почти не яде месо,а аз сестра ми и братовчедите ми сме на по 40 и не сме боледували.
Гледните точки по тази тема са доста 🙂

Мнението беше редактирано от Barberian на 05.07.17 10:53.

Carbohydrate

05.07.17
10:54

казано от Никой на 05.07.17, 10:52:

Сутринта докато си ядях препечените филийки черен хляб, се замислих, че шунката върху тях е тънка като вестник и протеина ми е малко, че изядох и едно варено яйце После се замислих, как едно време ни оставяха на село за 3 месеца и баба ми се побъркваше с 4 деца. С дни изкарвахме на хляб и лютеница или сирене домати, краставици и хляб. Кой ти е мислил тогава за макроси , белтъчини и тн.? Същата тази баба в момента е на 92 години и почти не яде месо,а аз сестра ми и братовчедите ми сме на по 40 и не сме боледували.
Гледните точки по тази тема са доста

да))) написалси следното нещо: два самолета летели....единият завил на ляво, а другият се превърна във швепс))))....Какъв е извода?!)))

05.07.17
11:11

Или оправдание, или приоритети.

И на мен ми е странно като видя някой на 20 как няма време, от позицията ми на 40+ годишен, който работи 2 работи, тренира по 2-3 часа на ден и се грижи за 3 деца, готви за себе си и също и за семейството много често (жена ми също е много заета и си поделяме задълженията). Също имам и други хобита освен спорта, на които отделям всекидневно време 🙂

05.07.17
11:29

Димо, всеки на който, здравето не му е в дългосрочните приоритети, може да си навре краткосрочните такива в *** (като тук отново има изключения естествено)
Васко, не четеш внимателно това което съм написал.

Gogo

05.07.17
11:39

казано от Splash на 05.07.17, 11:29:

всеки на който, здравето не му е в дългосрочните приоритети, може да си навре краткосрочните такива в ***

Ааа.., недей кълна така...

Аз например, изяждам 600 кроасана и 300 шоколада за половин година, физическа активност на къра само. Идва лятото, спирам кроасаните и шоколадите, един вид, почвам да постя : Д ..., ям билдерски храни, почвам да тренирам сплитчета и се оформям за морето. То тия щанги и без това са неблагодарни. Дали тренираш една година, дали 2 месеца, резултатът е един и същ. Като спреш, почваш първи клас, ама след месец-два си отново в пит кондиция : Д

Та сега, с моито краткосрочни планове, нима би било все едно, ако не постя няколко месеца в годината и не се оформям за моренцето? :>

05.07.17
11:41

казано от Никой на 05.07.17, 10:52:

Сутринта докато си ядях препечените филийки черен хляб, се замислих, че шунката върху тях е тънка като вестник и протеина ми е малко, че изядох и едно варено яйце После се замислих, как едно време ни оставяха на село за 3 месеца и баба ми се побъркваше с 4 деца. С дни изкарвахме на хляб и лютеница или сирене домати, краставици и хляб. Кой ти е мислил тогава за макроси , белтъчини и тн.? Същата тази баба в момента е на 92 години и почти не яде месо,а аз сестра ми и братовчедите ми сме на по 40 и не сме боледували.
Гледните точки по тази тема са доста

Разликата в качеството на хранито тогава и сега е огромно. Във времената когато бяхме малки био храните ги наричахме храни...

05.07.17
11:44

казано от Carbohydrate на 05.07.17, 10:51:

“Зсравословно” хранене според мен е точно толкова изнасилена и безсмислена маркетингова дума, като премиум, органик, луксъри и прочие. Доста четене и експериментиране ще трябва за да откриеш правилния за теб начин на хранене. Сайта тук е добър старт в това ти начинание. Успех.

Щом няма здравословни неща.......Това значи ли, че е все едно, употребата на печени картофи или приготвени картофи във фритюрник, например?))

Здравословните храни са доста общо понятие... за един здравословно е да яде каквото и да е, но приготвено от качествени източници, а за друг да е това, което му влиза в макросите според режима.

Carbohydrate

05.07.17
12:08

казано от deqn91 на 05.07.17, 11:44:

казано от Carbohydrate на 05.07.17, 10:51:

Здравословните храни са доста общо понятие... за един здравословно е да яде каквото и да е, но приготвено от качествени източници, а за друг да е това, което му влиза в макросите според режима.

“Хранене”, а не “храни”. Здравословното хранене не се свежда само до храни 🙂

казано от Dizzy на 04.07.17, 23:25:

Колко си висок?

180 и ти благодаря за табличката.

Относно диетите, никой не каза дали са или не са решение? Днес в обедната почивка четох доста неща, в които се пише, че диетите не са здравословни и се получавало някакъв йо-йо ефект т.е. сваляш 5, спираш диетата и качваш 10… Така ли е в действителност?

Мнението беше редактирано от Мариян Георгиев на 05.07.17 13:59.

05.07.17
14:19

Зависи на кое му казваш “диета”. Ако е “яж на закуска едисиколко грама едисикакво, на обяд яж едисиколко грама от второ и за вечеря трето едисикакъв грамаж и така 30 дни”, да, това не е дългосрочно решение. След 30-тия ден пак ще се върнеш към предишните си хранителни навици и положението ще се върне предишното рано или късно.

Иначе “диета” си е всъщност определен хранителен режим, който да спазваш ако искаш промяна в теглото и/или здравословното си състояние.

Накратко, трябва да се научиш сам да си избираш/контролираш храната и да го превърнеш в свой начин на живот ако искаш добри и трайни резултати.

Dizzy

05.07.17
16:12

Диетата е вид ограничение. Може да е ограничение на количество храна, може да е следене на съотношението белтъчини/мазнини/въглехидрати, чисто поради здравословни проблеми. Ако е добре преценена, може да ти помогне да си постигнеш целите. Ако е зле преценена и написана - води до сигурен йо-йо ефект. Поне това е моя горчив опит.

Ти само като спреш  купешката храна, захарта, тестените и приложиш принципите от картинката ще усетиш веднага разлика. Харесва ми как е разпределена храната в кръгче - напомня една голяма чиния, за разлика от старите картинки във формата на пирамида. Чисто исторически въпросната хранителна пирамица често е била повлиявана от крупни производители на различни индустриално произвеждани храни. За САЩ бях гледала документален филм, за млекопреработвателната индустрия, която беше дръпнала чергата към себе си. За България не знам дали в момента има някаква официална препоръка тип пирамида/чиния. За това ти предложих модела от Харвард - доста по-достоверен и съвременен ми се струва, спрямо прочетеното от мен до момента.
Да не се отплесвам, та, хващаш 2 такива чинии за деня (една за обяд и една за вечеря). Ако закусваш или обичаш да имаш междинно похапване, вадиш нещо от чинията и го преместваш за закуска. Въпросът е как да прецениш колко голяма да е чинията.

Dizzy

05.07.17
16:14

За количеството храна при отслабване:

Лично ти препоръчвам да хванеш като ориентир формулата за BMR.
Тя показва какъв е минимума калориен прием, необходим на организма ти в покой. За момента показва 2070 калории. Закръгляме го до 2100-2200 и не падаш под него за да не ошашкаш много организма (не искаме припадане/причерняване/зверски глад/студени крайници).
Трябва да се направи малка сметка тези 2200 калории на какъв грамаж отговарят -месо, зеленчук, яйца, плод, пълнозърнест хляб, млечни и т.н. спрямо картинката. Опитай сам да го сметнеш. Ако не успееш, довечера като се прибера от работа ще ударя едно рамо.
Тук изцяло говорим за ориентир. В последствие винаги можеш да правиш дребни промени и да нагодиш спрямо усещания и предпочитания.

Carbohydrate

05.07.17
20:32

казано от Мариян Георгиев на 04.07.17, 22:15:

Привет на всички,

не знам дали това е мястото на темата но както може да видите съм нов... Не само в сайта ами и във всичко останало. На 20 години съм и тежа не по-малко от 105кг.

Причината за това е, че работя на бюро и някой път работя и вкъщи и често не ми остава време да готвя каквото и да било. В повечето случай пускам нещо бързо във микровълновата или фритюрника, а когато съм на работа отскачам до някоя закусвалня за бързи храни. Не отричам, че прекалявам и със снаксовете.

Ще се радвам ако ме светнете що е то здравословно ядене? Кои плодове и зеленчуци са най-добре да приемам и тн. Не разбирам от протеини, тренировки, фитнеси, калории и тн. Чувал съм, че спазването на диети не е здравословно, а за фитнес дори не мога да си помисля със този натоварен график. Целта ми е отслабване но единствено мога да си позволя да бягам рано сутрин преди работа.

И също така някаква информация относно тези добри и лоши въглехидрати, калориите, газираните напитки... Както казах никога не съм се занимавал със здравословно хранене...

Благодаря предварително!

Изхвърли и двата прибора!
Сутрин: чаша вода,овесени ядки с вода - шепа+ 1/2 нарязана ябълка вътре, за по-вкусно
2 Сутрин: чаша вода.....трици+ 5 лъж. кис.мляко
3 Сутрин: чаша вода... 10 бадема или 5 ореха
Междинно хранене: 1 ябълка с чаша вода
друг ден- Междинно хранене: трици+ябълка+вода
2 Междинно хранене: 10 бадема или 5 ореха
Обяд: пилешка пържола без кожа, филе, гърди+ зеленчук
Обяд друг ден: риба и зеленчук ( 2 пъти в седмицата)
Обяд друг ден: свинско не мазно и зеленчук
Междинно хранене: ябълка
Вечеря: като обяда
Преди лягане: 2 варени белтъка

И така 10 дни....след такава “терапия” ще имаш прочистени черва от грозни бактерии))...
После можеш да засилиш храната малко 🙂

05.07.17
22:42

Нищо ѝ няма на микровелето, комунистическа пропаганда от студената война е очернянето на технологията.

казано от Carbohydrate на 05.07.17, 20:32:

Сутрин: чаша вода,овесени ядки с вода - шепа+ 1/2 нарязана ябълка вътре, за по-вкусно

И така 10 дни....след такава “терапия” ще имаш прочистени черва от грозни бактерии))...
После можеш да засилиш храната малко

Благодаря ти за диетата. Имам няколко въпроса:

Рибата печена ли трябва да е или пържена? И също така има ли значение какъв вид е? Скумрия, сафрид и тн.?

Има ли значение какви са овесените ядки, защото в магазина съм виждал най-различни със сушени плодове вътре, със мед, със шоколад, със всякакви неща... Или трябва да са чисти без никакви добавки вътре?

И след въпросните 10 дни, повтарям или продължавам по-здравословно със месо и зеленчуци?

Мнението беше редактирано от Мариян Георгиев на 06.07.17 13:17.

06.07.17
13:24

А дано, ама надали....По-скоро след 10 дни с ванкомицин 😄

Carbohydrate

06.07.17
13:28

казано от Мариян Георгиев на 06.07.17, 13:16:

После можеш да засилиш храната малко

Благодаря ти за диетата. Имам няколко въпроса:

Рибата печена ли трябва да е или пържена? И също така има ли значение какъв вид е? Скумрия, сафрид и тн.?

Има ли значение какви са овесените ядки, защото в магазина съм виждал най-различни със сушени плодове вътре, със мед, със шоколад, със всякакви неща... Или трябва да са чисти без никакви добавки вътре?

И след въпросните 10 дни, повтарям или продължавам по-здравословно със месо и зеленчуци?

виж тази тема https://www.bb-team.org/forums/viewthread/80251/#p-1268705 ще ти е от полза...там е написано всичко.

06.07.17
13:46

Прочистване на червата с протеини...как повече хора не са се сетили?!? 😂

Carbohydrate

06.07.17
14:01

казано от Margi на 06.07.17, 13:46:

Прочистване на червата с протеини...как повече хора не са се сетили?!?

моя грешка....отначало писах за фибрите.....няма как да стане прочистване с тези белтъчини. Но всичко е описано в линка ми 🙂

Carbohydrate

06.07.17
14:04

казано от Margi на 06.07.17, 13:46:

Прочистване на червата с протеини...как повече хора не са се сетили?!?

маги, да не си в непрекъснат цикъл вече последните 2 години, много си злобна))) вземи хапни малко въглени, че да се уравновесиш....за йога, си доста усойна)))

06.07.17
14:19

Не съм изобщо злобна и усойна. Имам непоносимост към глупостите, която на моменти не мога да сдържа. 🙂

Carbohydrate

06.07.17
14:23

казано от Margi на 06.07.17, 14:19:

Не съм изобщо злобна и усойна. Имам непоносимост към глупостите, която на моменти не мога да сдържа.

еми, не ти завиждам))...ще трябва да спиш на форума)))))

06.07.17
14:27

казано от Carbohydrate на 06.07.17, 14:23:

казано от Margi на 06.07.17, 14:19:

Не съм изобщо злобна и усойна. Имам непоносимост към глупостите, която на моменти не мога да сдържа.

еми, не ти завиждам))...ще трябва да спиш на форума)))))

Не ме мисли. 🙂

Благодаря на всички за съветите. Ще започна още днес диетата, която Carbohydrate ми даде. Още веднъж благодаря ^^.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1