Кетогенна диета

Carbohydrate

16.07.17
10:35

Кетогенна диета: пируване с мазна храна и чиста съвест

Кетогенната диета – най-популярният и обсъждан, загадъчен тип на хранене за отслабването. Прогресивната общественост активно сваля тегло, поглъщайки домашна майонеза, а в обществени заведения за бързо хранене – кето бургер, кюфте със стичаща се по него обилна мазнина, без хляб и други излишества. Западни учени публикуват все нови изследвания, доказващи ползата на такова не обикновено меню, предизвикващо прогрес, карайки тялото да получава енергия от мазнината, а не от въглехидратите. Истината, как то обикновено, е някъде наблизо.

Най-накрая! На мода е диета с кюфтета!
-следва-

Carbohydrate

16.07.17
11:51

- продължение -

Най-накрая! На мода е диета с кюфтета!

Буркан кокосово масло, тридесет яйца, десет стека, около седемстотин грама свинска сланина, бутилка зехтин, килограм тофу, репички, зелена салата. Примерно така изглежда едно пазаруване на човек, който е на такава диета. И ние вече си мислим: „ първо, този ще умре от висок холестерол и запушване на съдовете!“ И да демонстрираме своето невежество по въпросите на модните тенденции.

От високо мазнина диета не се дебелее и не се разболява – а се слабее и оздравява! Поне така мислят и са твърдо убедени многочислени блогъри и техните последователи, наричащи себе си кетоисти. Те призовават към животворяща  кетоза в качеството й на нова идеална философия, която е призвана да върне по-добрият генетичен код на човека, живущ в ХХI век, който е изхабен от прекомерната употреба на въглехидрати и едновременно с това, да реабилитира мазнините, обвинени във всички грехове.

Кето диетата ще промени ензимната и хормоналната съставни на нашето тяло, така, че ще се понижи нивото на хормона инсулин, който регулира нивото на кръвната захар и като следствие ще имаме чувство на глад и ситост.

Вместо инсулин, в отговор на увеличения прием на мазнина и белтък, на фона на рязкото ограничение  употребата на въглехидрат в менюто ни, черният дроб ще почне да произвежда кетонови тела - особена форма на ацетон. Тези химични съединения се включват в своеобразен закрит цикъл, местейки се от един орган в друг с кръвотока, влияейки на процеса на окисление на мастните киселини.
В резултат на това, организма ни влиза в кетоза, обучава се да добива сили за съществуването си не от въглехидратните вериги, както е свикнал, а от мастните депа и постъпилата с храната мазнина, избягвайки топенето на мускулната маса. Резултатът е – безпрецедентно бързо отслабване, укрепване на мускулите, победа над ненавистния глад и вече нов живот.
Разбира се, само в този случай, когато вашия метаболизъм е в състояние да се справи. Тоя начин на хранене, как и всякакъв друг, не е универсален. За някои хора, даже малкото ограничение на въглехидрати предизвиква слабост, рязка промяна на самочувствието и други признаци, че кето диетата не ви е спътник.

Кето диета: история на забвението и възраждането.
-следва-

16.07.17
12:21

С риск и аз да бъда изгонена от темата ти, когато човек държи да сподели нещо толкова важно за него, с голям обем, по-подходящия начин (според мен), е воденето на блог, а ако нещото е толкова значимо, издава книга (което в момента е доста на мода). 🙂
Така подхвърлено във форум автоматично го вкарва в графата “Непоискан съвет от дървен философ” и мненията към темата предполагат единствено критика.
Не го приемай като заяждане, а като градивна критика. Ако искаш да блеснеш с някакви сензационни знания, непубликувани досега на български език, пренеси ги в подходящ формат.

Carbohydrate

16.07.17
12:27

казано от Margi на 16.07.17, 12:21:

С риск и аз да бъда изгонена от темата ти, когато човек държи да сподели нещо толкова важно за него, с голям обем, по-подходящия начин (според мен), е воденето на блог, а ако нещото е толкова значимо, издава книга (което в момента е доста на мода).
Така подхвърлено във форум автоматично го вкарва в графата “Непоискан съвет от дървен философ” и мненията към темата предполагат единствено критика.
Не го приемай като заяждане, а като градивна критика. Ако искаш да блеснеш с някакви сензационни знания, непубликувани досега на български език, пренеси ги в подходящ формат.

ЕЕЕ, че аз едвам съм започнал с писането...няма оформена теза още в написаното до сега и пак ще се намери някой да бяга пред влака))))....То, да,кажа “Здравей!” и ще ме питате: “от къде на къде, като не знаеш, дали съм болна))))”....
Сметнах, че материала е интересен, понеже не намерих нито във форума, нито в интернет на български език, толкова обемист материал с обяснения....
Но, няма проблем, Маги, като не ти е интересно, недей да четеш и това е, щом се дразниш от това 🙂
Благодаря за идеята за блога 🙂! Ако някой иска да чете преведени статии с информация, която я няма на български език, то моля,ще я споделя в блога си 🙂

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 16.07.17 12:30.

Bart Simpson

16.07.17
12:37

Ако аз бях попаднал на тази статия преди няколко месеца щеше да ми спести доста неприятни емоции.
Все пак статията е отправена към широка публика,за запознатите може да е безполезена.Изхождайки от факта,че е научно издържана и истинноста и е на високо ниво,я прави единствено и само полезена.

Carbohydrate

16.07.17
12:46

Всичко опира до образованността на индивида.)))
Аз не съм превърженник на ВМ диета, но това не ми пречи да търся и чета материали свързани с това. Така, аз запълвам “белите петна”, които са доста, “подреждам пъзела”))), и т.н.

Bart Simpson

16.07.17
13:59

Нивото на посещаемост на материялите,които публикуваш,говори само по себе си.

казано от Carbohydrate на 16.07.17, 12:27:

Сметнах, че материала е интересен, понеже не намерих нито във форума, нито в интернет на български език, толкова обемист материал с обяснения....

Не знам колко обемист материал смяташ да пуснеш, но наскоро обновихме изцяло статията за кетозата.
Може да намериш материала тук.

Dizzy

16.07.17
16:11

Специално за Васко един материал на руски, превод на книга от Гари Таубс (Gary Taubes):
http://lowcarblife.ru/perevody/garri-taubs-pochemu-my-stali-tolstymi-i-chto-s-etim-delat

Иначе диетата предимно се ползва от медици за лечение на епилепсия при деца, които не се повлияват от медикаментозното лечение.

Линк 1
Линк 2

Това трябва да говори, че е сериозна работа, а не шарлатания.

В подкрепа на използването на диетата, мога да кажа, че гледах доста канали в youtube на хора с тежко затлъстяване от години, които са си направили проучването и са започнали да спазват правилно този начин на хранене. В резултат имат невероятни постижения, при това се чувстват много добре и са видимо в отлично здраве.

Не се наемам да обяснявам механизма на действие, тъй като това предполага сериозни познания по биохимия, каквито нямам и ще звуча смешно. До момента горните преведени материали ми звучат страшно несериозни.

Мнението беше редактирано от Dizzy на 16.07.17 16:15.

Dizzy

16.07.17
16:14

Рони, четох я обновената статия, но определено мога да кажа, че е недостъпна за обикновения читател. Ще се радвам, ако екипът на сайта му се занимава и напише нещо ново.

Carbohydrate

16.07.17
16:33

Ок, отказвам се......още не съм почнал да превеждам и ме натириха в миша дупка)))....материала наистина си струва и такъв няма на български...Всички знаем общите работи за кетогенната диета, кетоните и т.н.......аВе, щом няма потребност, кой съм аз да пиша във форума....Следващият път ще пусна от сорта “не мога да се изпикая, като ми е надървен” и ще придизвикам голям интерес)))))
шега 🙂

16.07.17
16:34

Тая кетогенна диета ми се вижда, че е нещо като безалкохолната бира, а именно първата крачка към гумената кукла .

казано от Carbohydrate на 16.07.17, 16:33:

Ок, отказвам се......още не съм почнал да превеждам и ме натириха в миша дупка)))....материала наистина си струва и такъв няма на български...Всички знаем общите работи за кетогенната диета, кетоните и т.н.......аВе, щом няма потребност, кой съм аз да пиша във форума....Следващият път ще пусна от сорта “не мога да се изпикая, като ми е надървен” и ще придизвикам голям интерес)))))
шега

Споделих обновената при нас статия, защото:
1. Ти спомена, че не си намерил нищо относно кетогенната диета тук;
2. Исках да ти спестя някой друг труд, като видиш какво вече е писано и да превеждаш/пишеш съответно това, което го няма.

Но ти, както обикновено, реагираш като ощипан. 🙂

Теди, би ли била по-конкретна какво не ти е ясно и какво ново да се напише, може и на лично съобщение да ми го пуснеш. Ще го имаме предвид.

Carbohydrate

16.07.17
16:42

преди да почна да превеждам, първо потърсих тук статии! Така, че не си права и си подбирай думите, може да ме обидят....ако искаш ела, да ме ощипеш лично ))

Dizzy

16.07.17
18:57

казано от Вероника Налбатска на 16.07.17, 16:38:

Теди, би ли била по-конкретна какво не ти е ясно и какво ново да се напише, може и на лично съобщение да ми го пуснеш. Ще го имаме предвид.

Рони, на мен специално материята ми е сравнително ясна, защото търсих и четох от различни източници в нета. За съжаление събраните материали останаха на предишния ми лаптоп, който умря от дълбока старост. По-горе конкретно исках да кажа, че статията тук не е информативна, а объркваща за редовия читател. Идеята ми беше, че би било полезно да има чисто нов материал, с който да се обясни с прости думи какво е кетогенна диета в горе-долу такъв вид:
https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto

Бих препоръчала текущата статия да се запази, но в нея да остане само информация за процеса кетоза, а отделно да се състави нова статия за кетогенната диета в горния формат с практически въпроси и отговори как се прави. Линк между двете ще е достатъчен, ако някой иска да си обясни нещата в детайли.

Някои от клиповете, които харесвам по темата и могат да дадат насоки какво още да се провери и отговори за този тип хранене:
Цък 1
Цък 2
Цък 3
Цък 4
Цък 5
Цък 6
Цък 7
Цък 8

Мнението беше редактирано от Dizzy на 16.07.17 18:57.

Carbohydrate

16.07.17
21:00

По-важното, което щах да напиша го няма, ....Напишете го, като допълнение към вашата статия от 2 реда и половина)
Кето диета: възраст - отслабване - инсулин - тренировки за отслабване - тренировки за покачване на ММ, противопоказания,...и т.н. всичко пречупено през медицински факти и заключения. Дали е полезна, вредна и на кой.....Всеки сам си рашава, дали да я прави, след като се осведоми и претегли, дали си заслужава!

Dizzy

16.07.17
21:32

Carbo, ако няма да превеждаш, поне посочи източника. Някои знаем и руски.

Carbohydrate

16.07.17
21:48

казано от Dizzy на 16.07.17, 21:32:

Carbo, ако няма да превеждаш, поне посочи източника. Някои знаем и руски.

щом знаеш руски:
“Не плюй в колодец, может пить прийдется” 🙂

Dizzy

16.07.17
21:52

Carbo, попитах те за източника ти на информация. Поговорката няма да я коментирам. Нещо пак сме загубени в превода ми се струва.

Carbohydrate

16.07.17
22:16

казано от Dizzy на 16.07.17, 21:52:

Carbo, попитах те за източника ти на информация. Поговорката няма да я коментирам. Нещо пак сме загубени в превода ми се струва.

еми да, първо ме обидихте, искал съм да се правя на някакъв, изкарахте ме какъв ли не...един не застана на страната ми с коментар...е, аз как да се чувствам след това...?! ..да продължа.....как да намеря мотивация?...един тук от форума не е направил нищо просто ей така...аз си израсходвам времето с превод и поствам статиите тук за информация.....а в отговор само и единствено получавам негатив...не, че това ме спира да превеждам..не....просто не мога ей така, след като ме оплюят, да си представя, че е роса)...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 16.07.17 22:16.

Dizzy

16.07.17
22:31

Аз лично спрямо теб нямам нищо против. Имаш дори намерения. Скептично съм настроена единствено към материали без ясен източник. Нямам намерение да приемам за чиста монета каквото и да е. За това попитах какъв е източника за да го проверя и да реша за себе си дали да му обръщам внимание.

Carbohydrate

16.07.17
22:36

казано от Dizzy на 16.07.17, 22:31:

Аз лично спрямо теб нямам нищо против. Имаш дори намерения. Скептично съм настроена единствено към материали без ясен източник. Нямам намерение да приемам за чиста монета каквото и да е. За това попитах какъв е източника за да го проверя и да реша за себе си дали да му обръщам внимание.

ок, защо не изчака да продължа, да довърша?!.....както и да е...сега не знам, кога ще имам пак свободно време за да превеждам.....чувствам се гадно, това е все едно да наготвиш за семейството си, а то да вземе да изсипе всичко в канала и да каже, че това не им харесва))))....и не ми е смешно изобщо, да ти кажа 🙂

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1