Колко въглехидрати, без да дебелеем?

23.07.17
15:27

Здравейте.Търсих доста време по темата на български и английски,но не намерих отговор.
Колко грама бързи въглехидрати(например глюкоза) бихме усвоили без да се превърнат в мазнини?
Знам, че зависи от насищането с гликоген в черния дроб и мускулите,но ако приемем че са пълни,или почти пълни,колко въглехидрат бихме усвоили и оставили само в кръвта,без да се превръща в мазнина,за един 70 килограмов човек например.
Знам,че въпроса е малко замотан и може би някои няма да го схванат,но ако знаете нещо по темата,дори да не е точния отговор,моля изкажете се.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 23.07.17 23:02.

Въпросът не е замотан, просто е от онези, които нямат отговор. Или поне не еднозначен и смислен такъв.

Може да се теоретизира доста и особено ако влезне академичната артилерия, кое, как и защо се случва в организма, ще се объркаш повече.

Накратко, според мен търсиш колко толерантен си към приема на въглехидрати. Това може да проследиш чрез личен опит, ако имаш възможност. При приблизително еднакви прием на белтъчини и мазнини, проследи количествата на въглехидратите и как се отразяват на композицията на тялото ти.

Игнорираме първосигналните въпроси, че на 70 кг от какво омазняване се притесняваш.

Carbohydrate

23.07.17
20:43

около 90 грама, но при условие, че е на празен стомах

24.07.17
17:37

А на празна глава?

Carbohydrate

25.07.17
12:43

казано от Станимир на 24.07.17, 17:37:

А на празна глава?

зависи от обема на главата ти, колко е твоя?)

Carbohydrate

25.07.17
13:07

Малко история))), за сега...
Затлъстяване и захарен диабед

Втори орган попадащ под удара при затлъстяване – това е черният дроб.
Храната, която човекът употребява, се състои от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Въглехидратите в човешкият организъм са основен източник на енергия. На тях се пада лъвския пай на енерго разходите. Това е свързано с бързото тяхното разграждане с отделянето на енергия и бързото им складиране в депо, от където също толкова бързо излизат. За това на организма му е изгодно да използва въглехидратите в качеството на основен източник на енергия.
Искам да подчертая, че на организма не му е важно как на външен вид изглеждат въглехидратите – това могат да бъдат плодове, зеленчуци, захар, сладко, картофи и т.н. И да имат различен състав, тези въглехидрати в тънкото черво ще се превърнат в глюкоза и само глюкозата ще влезе в кръвта.
След като попадне в кръвта, тази глюкоза ще се насочи към черния дроб, където ще се задържи в клетките й и ще се превърне в резервна форма- гликоген.
По-късно, когато нивото на глюкоза в кръвта намалее, този запас ще бъде използван за поддържането на нивото на кръвната захар.
Но в норма, черния дроб може да задържи само 90 г. гликоген, останал гликоген ще се превърне в мазнина и ще се насочи към мастните запаси на организма.
В случай, ако постъпилите въглехидрати превишават 90 г. ( редки, но обилни хранения), или постоано преяждане, което води до систематично излишно постъпване на глюкоза, черният дроб се препълва с гликоген и получените от него мазнини.
Ако такъв образ на живот продължава дълго, настъпва момент, когато клетките на дроба са препълнини с гликоген и мазнина. Просто физически вече няма място за поредната порция глюкоза.
За да освободи по някакъв начин място за постъпилата глюкоза, черният дроб е принуден да преработва бързо глюкозата в мазнина и да попълва депата на организма.
От това излишно прииждане на глюкоза, която практически не се изразходва, черния дроб се превръща в генератор на мастните запаси и тази функция става доминираща, всички негови клетки се запълват предимно с мазнина. Запасите на гликоген намаляват до минимум.
Така се развива затлъстяване на черния дроб.
Сега , даже нормално постъпване на въглехидрати от храна, ще води до това, че в кръвта ще се вдига нивото на глюкоза. Това става, защото черния дроб вече не може да разположи глюкозата при себе си, там вече мястото е заето от мазнина.
Като следствие ние наблюдаваме развитие на захарен диабед от II тип ( инсулин независим), който по-рано са го наричали диабед на дебелите, подчертавайки свързанноста му с затлъстяването.
При такива хора, функцията на панкреаса е съвършено нормална: увеличеното съдържание на глюкоза в кръвта, автоматически повишава произвеждането на инсулин, както това трябва да бъде при нормална работа.
Няма дефицит на инсулин в кръвта при такива хора. Но какво прави нашата медицина? Вместо да кажат, че тези хора трябва да отслабнат, те им изписват инсулин. Организъма отговаря напълно логично – спира производството на собствен инсулин.
Нашият организъм е устроен много рационално: всичко, което не му трябва, умира за винаги.
И още, характерна за затлъстелите повишено производство на инсулин, се явява основна причина за повишено артериално налягане и хормонални нарушения при жените ( хиперпродукция на андрогени от поликистозни яйчници). Без да се намали затлъстяването, тези заболявания няма да се излекуват.
Алексей Фалеев

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1