Въпроси отностно изпълнение от тилен лег

Здравейте,нов съм във форума,от скоро започнах да тренирам(фитнес,преди също съм тренирал,но може да се каже стриит фитнес или по скоро кофички и лостове 🙂 ).Сега като правя и фитнес упражнения гледам клипове,чета,тоест наблягам на научаването на правилната техника на изпълнение на упражненията.Значи в някои упражнения съм по-добър в други не,а гребане например,набирания и тн мисля,че ги изпълнявам добре,тъй като усещам въпросното напомпване и втвърдяване на мускулите на гърба,докато с гърдите ми е по-трудно.Та да мина направо на въпроса в момента правя основните упражнения като лежанка и започнах да се опитвам да правя така както пише във вашия сайт и други,но имам няколко въпроса относно някои елементи,които не разбирам.Значи пише раменете се дават назад и надолу,тоест назад в посока главата и надолу посока пейката или назад посока пейката и надолу посока краката.Трудно ми е да разбера,защото тялото е хоризонтално и не знам как да разбирам посоките 😄.И второто нещо,което ме учуди в един клип е,че въпросния човек от видеото в горна точка раменете му се вдигат и си личи как гърдите му се съкращават добре,докато аз след като стегна лопатките и се опитам същото след като вдигна ръмене моментално ми се разделечават и лопатките,а както съм чел това не трябва да се случва.Ето и видеото https://m.youtube.com/watch?v=V3d_Wrkkkbc въпросния момент е на 5:00 мин.Просто искам да чуя и вашето мнения дали въпросния начин е правилен,защото момчетата практикуват калистеникс и може да не са много наясно със щангите 😄 Стана малко дълго,надявам се да чуя и вашите мнения. Благодаря предварително 🙂

Carbohydrate

15.08.17
19:21

при правене на лицева опора в най горно положение, той концентрира свиването на гърдите си, тово е. С лега, също става. Едно време, като започвах тренировките точно така правихме. Сега, може да не е точно като на видеото на, като цяло, да. Така правено упражнението, осигурява максимално възможна амплитуда на движение и следователно, максимално задействане на гръдния мускул. В най-горната част става концентрирано свиване на мускула, за сметка на заобляне на гърба. Така раменете отиват още по напред и гръдния мускул се свива още повече.
Опитай да направиш лицева опора така. Изтъни си ръцете в най-горно положение и свий гърдите още повече, като задържиш това положение за 1 секунда. Направи 10 такива опори и ще разбереш))...

15.08.17
19:28

Обаче и ти не спираш с опитите да контузиш нечии чужди рамене.

Carbohydrate

15.08.17
19:36

По-принцип, човек може и оная работа  да си счупи, ако е тъп) (на български не звучи така звучно, но се разбира)
По въпроса за упражненията, Йордан Йовчев има обучаващо видео, записано в щатите. Там много добре той показва как се изпълняват правилно кофи, лицеви на халки от лег и т.н.
П.П.2 На видеото, човекът няма даже средни по-големина гърди)), далеч съм от мнението, че това е правилно или не, просто обяснявам движението. За лицевите опори обаче това не важи. И да, тежеста на щангата е от голямо значение! Трябва да не се изгъзва човека))....
П.П. 3 Джеймс, нали, ако ти кажат да направиш едно повторение за 1 минута, ти няма да сложиш смоя ПМ, който правиш?!)....Та и тук е така, важно е правилно да се прави движенията: амплитуда, траектория, време на изпълнение на едно повторение!!!, динамично или статодинамично и т.н.....
Дали разбират хората - НЕ! Просто слагат на щангата и бутат))))...
П.П.4 За мускулен растеж, трябва да са включени бързи гликолитични влакна (да има млечна киселина, като продукт на разпад на гликогена или глюкозата). А това става с натоварване около 70% ПМ и време за изпълнение, около 20 секунди (8-10 повторения) - ББ стайл)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 15.08.17 19:50.

Благодаря за отговорите,и да за лицевите и аз мисля че си прав,дори на английски май е push up plus и доста хора го препоръчват,доколкото знам и съм гледал и при кофичките\помпички става същото и се вижда как при спускане лопатките се приближават  (явно за стягане и на раменния пояс да не отиват рамената при ушите) и при повдигане се раздалечават.Но точно при    тилния лег знам,че лопатките трябва да останат стегнати,а на въпростното видео и при лежанката ми се вижда,че някак си повдига раменете и гърдите му доста се съкращават точно като при лицевите,докато при мен съвсем леко при изпъване на ръцете в горно положение,леко се стяга външата част на гърдите.Но може би има и друго нещо,този въпросния човек тренира от години и има доста по развити и изпъкнали мускули от моите и затова да си проличава по-добре съкращаването им.Все пак затова питам по-опитни мо чета от мен да ми разяснят    как стоят нещата 😄.И още веднъж благодаря за бързите отзиви..

Александър, ако гледаш нещата от легнала хоризонтална позиция, назад и надолу значи назад към земята и надолу към коленете.

Назад към земята се прави с цел максимално събиране на лопатките. В оптималния вариант на изпълнение раменете трябва да са приковани към пейката, а плешките прибрани плътно една към друга и да стоят така по време на цялото движение.

Надолу към коленете значи да не си си повдигнал раменете нагоре, както правиш например при повдигане на дъмбели за трапец. Подобно повдигане на раменете освен, че не позволява оптимално генериране на сила, но и вкарва раменете в опасна позиция за такъв тип движение.

Иначе казано, като легнеш, следи раменете да са плътно назад и приковани към пейката, съответно плешките плътно събрани и да нямаш повдигане на раменете към ушите ти.

Благодаря ще го имам впредвид.А и един въпрос малко извън темата.Значи при някои упражнения пише приберете лопатките,а при други плешките една към друга.Каква и разликата,тоест като
приближиш плешки,не се ли събират лопатките или аз съм в грешка ?

Плешка и лопатка по принцип са едно и също нещо, но честно казано не знам откъде са тръгнали различните наименования.

Официалният термин е Scapula (скапула), който на български превеждаме като лопатка. Друг начин, по който се среща е shoulder blade, който на български се превежда най-точно като плешка.

Но реално е едно и също нещо, просто терминологията малко се различава.

Да и аз затова се чудих.Като гледах клипове на английски за набиранията за active hang и там някои казват bring together shoulder blades или retraction and depressing your scapula.Сега вече знам,че е  едно и също,иначе става малко объркващо с тези термини.

16.08.17
14:56

казано от Carbohydrate на 15.08.17, 19:36:

Като цяло нито на Йордан Йовчев изпълениеята ме интересуват, нито твоите неверни разсъждения за позицията на лопатките. Само отбелязвам, че здравите рамене са по-важни и необходими от големите гърди или многото кила на лежанката.

Carbohydrate

16.08.17
15:21

казано от James Hinks на 16.08.17, 14:56:

казано от Carbohydrate на 15.08.17, 19:36:

Като цяло нито на Йордан Йовчев изпълениеята ме интересуват, нито твоите неверни разсъждения за позицията на лопатките. Само отбелязвам, че здравите рамене са по-важни и необходими от големите гърди или многото кила на лежанката.

тук няма място за компромиси...съгласен напълно

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1