Травма при правене на кофички!

21.08.17
00:55

Здравейте! Днес след като направих обичайните си упражнения реших да започна да наблягам на кофите. Направих 3, но на последната някак си ме преряза гърба, трапеца, врата и гърдата отдясно. Смятам, че се е получило поради неправилно изпълнение или заради не достатъчно добра здравина на трапеца. или рамото, а може и на двете. Сега няколко дена ще ме боли, защото и преди ми се е случвало нещо подобно, но на кръста. Имате ли идея дали лицевите опори биха могли за в бъдеще да ми помогнат да заздравя трапеца повече, защото винаги ми се е искало да увелича бройката на кофите, а нямам идея кое упражнение би могло да помогне. Благодаря предварително!

Проблемът не е в трапеца. По-вероятно става дума за лоша мобилност в раменете (липса на амплитуда на раменна екстензия) или пък неправилна позиция на врата (ако прегъваш врата и гледаш високо горе или пък го изпъваш и натискаш брадичката към гърдите). Самото прерязване като усещане вероятно е следствие на скъсани мускулни влакна или си разтеглил някое сухожилие. Ще мине.

Ако можеш да правиш само 3 или около 3 бройки и тепърва заучаваш упражнението, това си е рецепта за контузия като твоята.

Като за начало, опитай да правиш това стречинг упражнение (започва от 2 мин) няколко пъти седмично, като задържаш по няколко минути. Започни бавно и по възможност на по-ниски греди. Ако го правиш правилно и ти липсва еластичност на мускулите и сухожилията, ще усетиш... прераждане. 🙂

Като се възстановиш хубаво от контузията и ако съм прав, че можеш да правиш малко повторения (около 5), прави кофичките с помощта на приятел, който да ти поддържа леко краката, да ти помага и снема от тежестта така, че да можеш да правиш по 15-20 бройки. Ако нямаш фитнес партньор, може да използваш и тренировъчен ластик. След известно време (месец-два), постепенно може да започнеш да увеличаваш интензивността т.е повторенията да започнат да спадат.

Прегледай и статията ни за кофичките, за да сравниш дали не правиш някоя грешка.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.08.17 15:42.

24.08.17
16:04

Благодаря, за изчерпателния отговор. Ще последвам съвета ти.

28.08.17
01:39

Денис, става въпрос за неправилно изпълнение. При кофичката не трябва да позволяваш на тялото да пропада неконтролируемо между рамената - все едно да си повдигнеш рамената максимално нагоре и да се опиташ от това положение да правиш кофичка, което се е и случило, най-вероятно и извеждайки лактите в страни. Получава се лишено от мускулна поддръжка кълчене и притискане на целия раменен пояс и врата, съответно и разтягане на гърдите, лишено от подкрепата на раменния пояс, от което последствията са описаните от теб. Повече дясната, защото си изнесъл тежестта към по-силната си страна, в твоя случай дясната и там си разтегнал/притиснал всичко.
Има упражнение, което ще те научи да стабилизираш раменния пояс.
От положение за кофа, не я спускай, а с прави ръце, натисни рамената да отидат максимално надолу и навън (в страни). После леко пусни тялото между тях и пак ги изпъни надолу и навън. Всичко това е с прави ръце - без свиване. Все едно да правиш кофички само с раменете, без да свиваш ръцете.
Пробвай на стол с облегалки - седни, подпри ръцете на облегалките, стегни раменете надолу и навън, събери максимално лактите един към друг зад тялото и натисни от това положение - веднага ще усетиш разликата и силата от включването на раменния пояс.
Изпълнението на кофичка, което трябва да усвоиш, е с рамене стегнати надолу и навън, което положение трябва да запазиш при спускането на кофата и да изнасяш лактите максимално назад - все едно тялото ти залита напред, като продължаваш да следиш за раменете да не пропада тялото (врата) между тях.
Пак повтарям, 2 са нещата:
Раменете винаги стегнати надолу и навън.
Лактите се движат назад при спускането, а не в страни.

Мнението беше редактирано от Dymag на 28.08.17 01:58.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1